bułeczki - 9699 przepisów (strona:294/647)

Wiązane drożdżowe bułki śniadaniowe z makiem 45

Bułeczki węzełki, mięciutkie i maślane, idealne na każdą porę dnia W marcowej Piekarni Amber miękkie i maślane bułki z makiem. Jest przy nich trochę pracy, tj. wyrabiania, turlania, wałkowania i wiązania. Jak dla mnie to bardzo dobra manualna terapia. Idealna, aby w tym trudnym czasie chociaż na chwilę odciągnąć od głowy wszystkie złe myśli. Wiązane bułki Petera Reinharda – Knotted

Tajemnice Smaku
Chleb Kłosek 69

Bardzo prosty przepis na chlebek który z wyglądu nie za bardzo przypomina bochenek, a raczej połączone bułeczki a smakuje cos pomiędzy bagietką a bułką wiejską. Chlebek jest naprawdę pyszny i łatwy do przygotowania, mam nadzieję że wypróbujecie ten przepis. :) Składniki na 1 chlebek: 250 g mąki pszennej tortowej 7 g drożdży suchych lub 25 g drożdży świeżych 1 łyżka oliwy/oleju

Gotowanie...to proste !
Błyskawiczne rogaliki bez drożdży 93

podróż lub podać do popołudniowej kawy. Z przepisu wychodzi 8 rogalików, które naprawdę szybko znikają. Rzadko mi się zdarza, że piekę coś kilka dni pod rząd. Tak było przy bułeczkach z jabłkami . A teraz przy błyskawicznych rogalikach bez drożdży. Przetestowałam je z pestkami dyni, słonecznika, czarnuszka, sezamem, a nawet posypane kminkiem. I ktoś się pyta, dlaczego tak rzadko bloguję. Połowę

dolcevitainmykitchen
Chlebki z piekarnika 67

minut. Po tym czasie dzielimy na mniejsze porcje (około 9-11 kawałków). Każdy kawałek rozpłaszczamy w dłoniach. Na środku umieszczamy 1-2 łyżki nadzienia i zlepiamy ciasto, jak na bułeczkę. Następnie lekko ją spłaszczamy i umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, łączeniem do dołu. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut (do lekkiego zarumienienia

Smaki Na Talerzu
Spontaniczny wypiek na niedzielę 73

piekłam drożdżówki z porzeczkami. Kiedy pojawiła się borówka amerykańska to postanowiłam dodać ją do drożdżówek. Jak wspomniałam wyżej drożdżówki sa dobrze wypieczone. Te upiekłam z kruszonką na wzór cynamonowych bułeczek . Zamiast cynamonowego nadzienia posypałam ciasto kruszonką i borówkami, po czym zwinęłam w rulon i pokroiłam na kawałki. Nic trudnego, a drożdżówki są przepyszne, zwłaszcza te jeszcze ciepłe. U nas takie

codojedzenia
Słodkie drożdżowe bułki do odrywania pieczone w mlecznym sosie 58

Drożdżowe buchty z pieczonymi śliwkami Miękkie, słodkie i puszyste drożdżowe bułeczki do odrywania podane z pieczonymi śliwkami. Bułki te możemy oczywiście nadziać śliwkami i upiec. Dla mnie jednak nadzienia śliwkowego wiecznie jest za mało. Dlatego przeprowadziłam dekonstrukcję deseru i upiekłam osobno bułki i osobno śliwki. Dzięki temu bułki są bardziej puszyste i miękkie a śliwek mogę teraz dodać tyle

Tajemnice Smaku
Jagodzianki z kruszonką 49

Jagodzianki to obowiązkowy wypiek w sezonie owocowym - delikatne, puszyste, z dużą ilością jagód. Wprost idealne - moja rodzina je uwielbia :)

Prosty przepis na
Rogaliki drożdżowe z białym serem 174

Przychodzę dziś pokusić Was pysznymi drożdżowymi rogalikami nadzianymi twarogiem. Rogalików wyszło mi 16 sztuk i dodatkowo zrobiłam też 4 okrągłe bułeczki. Rogaliki są pyszne i delikatne. Ciasto początkowo jest dosyć luźne, nie dodawajcie jednak mąki, tylko cierpliwie wyrabiajcie. Warto nie zapomnieć o posmarowaniu rogalików rozmąconym jajkiem. Ja dwóch rogalików nie posmarowałam i nie miały tej pięknej, błyszczącej skórki. 2 szkl

Smaki Na Talerzu
Letnie drożdżówki z porzeczkami 100

nałóż na każdą drożdżówkę łyżkę porzeczek i wciśnij je w ciasto. Posmaruj jeszcze raz jajkiem. Z podanych składników zrób kruszonkę rozcierając masło z mąką i cukrem między palcami. Posyp bułeczki kruszonką i wstaw do piekarnika nagrzanego na 200ºC i nastawionego na termoobieg. Ja piekłam obie blaszki razem. Piecz drożdżówki przez 10 minut. Następnie zamień blaszki pozycjami i piecz przez kolejne

codojedzenia
Drożdżowe, wytrawne bułeczki z pesto bazyliowym. 72

pesto. Ciasto zwijamy w rulon zaczynając od dłuższego boku. Następnie rulon kroimy na kawałki o długości około 5-6 cm. Rozcinamy je wzdłuż lecz nie do końca, formujemy kształt bułeczki wywijając ozdobnie ciasto. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy na rumiano w temp, 180C.  Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Bułeczki z nadzieniem truskawkowym ( nie dżemem) 80

owocowym , wzmocnionym budyniem, ryzyko pęknięcia bułek spada do niewielkiego odsetka ( u mnie pękła 1/12- ale nic nie wypłynęło). Z podanych proporcji wyjdzie Wam około 12-14 pysznych, mięciutkich, dużych bułeczek drożdżowych. Zapraszam Was do polubienia mojej strony na Facebooku - tam na bieżąco dodaje wszelkie słodkie poczynania:)  p { margin-bottom: 0.25cm; direction: ltr; color: #000000; line-height: 115%; text

Domowe ciasta
Faszerowane Chlebki z Patelni 91

zawartość przesypujemy do miseczki, następnie dodajemy żółty ser i mieszamy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak zrobić faszerowane chlebki z patelni? Ciasto dzielimy na równej wielkości kawałki, mi wyszło 8 bułeczek. Każdy z kawałków ciasta rozpłaszczamy na placek, można to zrobić dłońmi, lub wałkiem. Na środek placka wykładamy porcję farszu, a następnie zawijamy w kuleczkę, jak na pączki. Kładziemy na blat, łączeniem

Przepiski.pl
Proziaki. Sodowe placuszki, idealne na kolacje. 78

Podkarpackie proziaki! To pyszne bułeczki a może placki... zwał jak zwał. Są pyszne, szybkie w przygotowaniu i idealna alternatywa dla pieczywa które akurat się skończyło a domownicy czekają na kolację. Składniki; 30 dag mąki pszennej pół łyżeczki sody 150 ml. jogurtu naturalnego  pół łyżeczki soli 1 jajko Przygotowanie; Do miski należy dodać wszystkie składniki i wyrobić z nich ciasto

Radość kipiąca uśmiechem.

Proponowane wyszukiwania