powiem, nie mam co sobą zrobić ;P Zapraszam na pyszne, pełnoziarniste bułki, które są o niebo lepsze od tych sklepowych! Ciasto zagniata się szybko, pozostaje tylko czekać aż bułeczki sobie urosną i można cieszyć się tymi pysznościami :) Przepis pochodzi ze strony Filozofia Smaku . Porcja na 6 dużych bułek. Składniki: 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej 230g mąki pszennej łyżeczka soli(...)ciepłe miejsce na godzinę. Ja ustawiam piekarnik na minimalną temperaturę i tam pozwalam ciastu wyrosnąć. Po upływie godziny wyjmujemy ciasto, wyrabiamy chwilę, dzielimy na 6 części i formujemy kształt bułeczek. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na pół godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie roztrzepujemy jajko, smarujemy nim bułki
Czerwona Porzeczkaktórego wykorzystamy pieczoną dynię . Przepis podpatrzyłam u Kasi na blogu Gotuję bo lubię , upiekłam je z małymi modyfikacjami: dałam więcej przecieru z dyni, dodałam kardamon, a bułeczki zrobiłam malutkie, więc wyszło mi ich całe mnóstwo ! Do tej pory nie robiłam ciasta drożdżowego z dynią i jestem tym przepisem zachwycona ! Serdecznie Wam polecam ! Na pewno wkrótce będzie powtórka, może(...)mikserem. Następnie ciasto przekładamy do natłuszczonej miski, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Ciasto będzie się nam kleiło do rąk, ale nie należy dosypywać więcej mąki, bo bułeczki wyjdą nam ciężkawe. Wyrośnięte ciasto przekładamy na posypany mąką blat i wałkujemy na cienki prostokąt o wymiarach około 25 x 40 cm. Powierzchnię ciasta smarujemy stopionym masłem i posypujemy
Kulinarne przygody Gatityplastry. Ślimaczki układamy niezbyt ściśle w szklanej natłuszczonej formie i odstawiamy ma godzinę do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, bułeczki posypujemy brązowym cukrem i pieczemy bułeczki około 20 minut. insertCookd("73dcb3877cfabcf34aa39f85e832072f
Kulinarne przygody GatityBył chleb z musztardą ,a teraz pora na bułki.Przepis znaleziony tutaj ...chlebek był jednak smaczniejszy niż bułki,.Ciasto na bułeczki robiłam w misce Tupperware .. 250 g maki pszennej 250 g mąki pszennej razowej 20 g drożdży piekarskich 100 g musztardy rosyjskiej Develey [dałam 3 łyżki] 1 łyżka miodu 200 ml ciepłej wody(...)miodem, wodą i musztardą wymieszałam w misce, dodałam mąki , sól , zamknęłam miskę, zakręciłam miską i odstawiłam.] Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Wyrośnięte ciasto lekko zarobić i formować małe bułeczki. Naciąć i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki posmarować ciepłym mlekiem [zapomniałam] i odstawić na 20 do ponownego wyrośnięcia. Piec przez około 20 - 25 minut, aż bułki wyraźnie
Moje domowe kucharzenieTakie bułeczki polecam szczególnie tym którzy nie mają talentów kulinarnych :) To naprawdę prosta robota. W przeciwieństwie do tych drożdżowych Składniki : płat ciasta francuskiego 4 łyżki jagód 10 dag serka twarogowego,śmietankowego z wiaderka 1 żółtko Przygotowanie : Płat ciasta rozmrozić i podzielić na 4 części, jagody umyć i dokładnie osączyć Serek, żółtko(...)zarumienienia. Z jednego płata ciast wyszły mi 4 bułeczki. Jagody można zastąpić np. malinami, ale to już nie będą jagodzianki
Proste Potrawymięsa mielonego (tradycyjnie powinniśmy użyć wołowiny, ja jednak użyłam w połowie wieprzowego a w połowie wołowego mięsa, by kotlety nie wyszły zbyt suche) - połowę czerwonej cebuli - ogórek konserwowy - 2 bułeczki hamburgerowe z sezamem - 6 plasterków cienko pokrojonego wędzonego bekonu - 4 plasterki sera (przeznaczonego do zapiekania) - 2 - 3 listki sałaty lodowej - oliwa z oliwek - ocet winny - musztarda - ketchup - majonez - sos worcester(...)jedna patelnię na której smażymy bekon. Mięso przewracamy na drugą stronę i smażymy również kilka minut. Upieczoną stronę smarujemy musztardą. Wysmażony bekon odkładamy na bok, przykrywamy folią aluminiową. Bułeczki hamburgerowe kroimy na pół i smażymy na malutkim ogniu w tłuszczu wytopionym z bekonu. Mięso mielone odwracamy ponownie, i znów upieczoną stronę smarujemy musztardą. Kładziemy dodatkowo plasterek żółtego sera
W mojej holenderskiej kuchniBułeczki drożdżowe w formie stokrotki. Słodkie i puszyste. Tym razem z czekoladą. Można je nadziewać ulubionymi dodatkami np. marmoladą, serem, budyniem.Polecam do filiżanki kakao. Składniki ciasta: ok. 50 dag mąki 2 jajka 200 ml jogurtu naturalnego 1 opakowanie suchych drożdży 7 łyżek cukru 1/3 szklanki(...)dodać jogurt, mleko i masło, wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Przygotować kruszonkę. Gdy ciasto podwoi objętość wyłożyć na blat obsypany mąką, lekko zagnieść. Podzielić ciasto na 9 części, uformować bułeczki nadziewając je wybranymi dodatkami. Na natłuszczonej blaszce lub w dużej tortownicy ułożyć stokrotkę. Na wierzchu posmarować jajkiem rozbełtanym z wodą, obsypać kruszonką, odstawić do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 180 stopni
Praktyczna pljakiegoś czasu chodziły za mną własnie te bułeczki...jak dla mnie najlepszym połączeniem dla nich...jest ser żółty i masełko czosnkowe....mmmmmm Muszę wam powiedzieć że zniknęły w ciągu 10 minut gdybym mogła sama bym wszystkie zjadła...kocham czosnek a do tego ciągnący się żółty ser...Dodatkowo apetyt podsycał piękny zapach czosnku, który do tej pory unosi się w powietrzu(...)pewno zagoszczą w moim domu nie jednokrotnie... Składniki: Na około 13 bułeczek, a jeśli je bardziej rozwałkujecie wyjdzie o wiele więcej ;) Na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej u mnie tortowa pół szklanki cieplej wody pół szklanki ciepłego mleka szczypta suszonej bazylii 1/3 kostki drożdży sól Masełko czosnkowe: 2 duże łyżki masła 5 ząbków czosnku przyprawa do dań włoskich dodatkowo
NaKońcuJęzykaGrahamki to pełnoziarniste (inaczej razowe) bułeczki jakie na pewno znacie. Ja do swoich nie dodaję białej mąki, co odróżnia je od tych kupnych. Wilgotności nadają im ugotowane ziemniaki i jogurt naturalny. Możemy posypać je płatkami owsianymi, siemieniem lnianym, sezamem, makiem, pestkami słonecznika lub dyni – co kto lubi. Jeśli nie mamy sprawdzonej piekarni to zachęcam do robienia pieczywa samodzielnie. Niestety(...)glukozowo-fruktozowym. Za to domowa grahamka na miodzie lub melasie jest świetną podstawą zdrowego śniadania. Na drugi dzień są równie pyszne, więc spokojnie możemy przygotować je dzień wcześniej. Grahamki (bułeczki razowe): 425 g mąki pszennej pełnoziarnistej (3 szklanki) 2 średnie lub 1 bardzo duży, ugotowany ziemniak 2 i 1/2 łyżeczki drożdży suszonych instant 200 ml mleka (3/4 szklanki) 4 łyżki
Poezja smakuautomatem do chleba] .Ciasto podzielić na kawałki, z każdego kawałka zrobić długi wałek.Na środku zawiązać węzełek ,a końcówki wałka owinąć dookoła, tak aby końce znalazły się pod spodem bułeczek.Powtórzyć tę czynność z pozostałym ciastem. Przełożyć na blaszkę i odstawić do wyrastania na 40 minut.Piekarnik nagrzać do 200 st C.Wyrośnięte bułeczki posmarować żółtkiem wymieszanym z wodą, posypać pokruszonymi
Moje domowe kucharzeniewyrabiać około 5 minut, aż wszystkie składniki się połączą. Odstawić na 30 minut, aby ciasto wyrosło.Wyrośnięte ciasto podzielić na kilkanaście części.Każdą część nadziać pieczarkami i formować bułeczki.Następnie układać na nasmarowanej tłuszczem blaszce łączeniem do dołu, zachowując odstępy pomiędzy bułeczkami. Przykryć ściereczką, pozostawić na 20 - 25 minut do napuszenia. Przed samym pieczeniem posmarować jajkiem.Piec w temperaturze 190ºC przez
Moje domowe kucharzenieDawno nie piekłam bułek..a co najważniejsze dawno nie jadłam tak pysznych bułek..Te bułeczki są proste do zrobienia..ja co prawda wyręczyłam się automatem do chleba, więc roboty przy nich praktycznie prawie nie było..ale zapewniam Was, że nawet jeśli ktoś nie ma wypiekacza to warto pomęczyć się troszkę i samemu zagnieść ciasto, a potem upiec takie bułki(...)Bułki szwajcarskie są nacinane w kształcie krzyża takiego jak na fladze...ja dodatkowo posypałam kilka ziarenkami Euforia .Bułeczki są mięciutkie ..pycha..polecam..a do bułek może być serek, dżem itp. a u mnie była swojska wędlinka i pomidory z własnej działki..krojone za pomocą wspaniałego nożyka.[Nożyk limitowany Victorinox Swiss Classic wyprodukowany specjalnie z okazji 130-lecia marki Victorinox
Moje domowe kucharzenieDawno nie piekłam bułeczek i chyba stęskniłam się za zapachem świeżego pieczywa jaki unosi się w domu podczas pieczenia. Dzisiejsze bułeczki przygotowałam na śmietanie bo kiedy już naszykowałam mąkę to zauważyłam, że nie mam mleka . W sumie - śmietana to takie gęste i bardziej tłuste mleko więc po co lecieć do sklepu ? Wykorzystałam co było a bułeczki wyszły bardzo delikatne(...)peccorino nadał im ciekawego posmaku. Kiedyś już wykorzystałam ser w pieczywie przy okazji pieczenia Bułeczek z parmezanem i cebulką , które też były bardzo smaczne. Zobacz koniecznie Grahamki na twarożku ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzawstawić do piekarnika. Różnica w pieczywie kupnym i domowym jest przeogromna, chyba że pójdziemy do dobrej piekarni i chcemy sporo zapłacić za bochen chleba, czy też jakąś zdrową bułeczkę. Ostatnio piekłam chlebek drożdżowy sypany (pszenno-żytni) , ale przepisów na pieczywo na blogu. Ostatnio upiekłam też rewelacyjne do tego szybkie mini bułeczki. A zjedzenie domowego, chrupiącego, ciepłego pieczywa robi wielką różnicę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmożna z niego przygotować zarówno makowiec, jak i pączki, lub zwykłe ciasto drożdżowe z dodatkiem owoców. Jest niezwykle puszyste, wilgotne i rozpływa się w ustach. Zachęcam do wypróbowania. Bułeczki: 1/2 kg mąki, 5 żółtek, pół kostki margaryny, ok 10 dag drożdży, opakowanie cukru waniliowego, pół szklanki cukru, szklanka ciepłego mleka Nadzienie: 1/2 litra jagód, pół szklanki cukru, Rozczyn(...)podwoiło swoją objętości. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnice, urywać małe kawałki ciasta i formować z nich placuszki na środek kłaść jagody następnie sklejać i formowacz w dowolny kształt. Gotowe bułeczki posmarować jajkiem wymieszanym z odrobiną mleka. Można jeszcze odstawić na 10 minut aby podrosły , następnie piec ok 10-15 minut w nagrzanym piekarniku. Upieczone jagodzianki posmarować lukrem lub posypać
RAROSSA