bułeczki - 9699 przepisów (strona:296/647)

Miodowe bułeczki z jabłkami 131

Miodowe bułeczki z jabłkami (źródło przepisu: Izioni Pyszne Smaki ) Składniki: - 15 dag margaryny roślinnej - 1/2 kg mąki pszennej(weszło trochę więcej) - 3 łyżki cukru - 4 łyżki miodu (u mnie spadziowy) - 150 ml mleka - 2 jajka - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 duże jabłka Forma:  blacha z piekarnika Przygotowanie: Do jednej miski wsypuję mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodaję

Kuchnia co dnia
Puszyste bułeczki z czosnkiem i parmezanem… 152

Za dwa dni urodziny Zuzi i zaczynam popadać w lekką panikę. Nie dość, że nadal nie do końca wiem, jaki … Czytaj dalej →

brunetkawkuchni
Rogaliki śniadaniowe. 159

około 3 milimetrowej grubości okrągły placek, następnie dzielimy go na 6, 8 lub 10 trójkątów (w zależności jakiej wielkości rogale chcemy otrzymać) i zwijamy, tworząc rogale. Gotowe bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na około 20 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 190-200 stopni. wyrośnięte rogale smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy sezamem i pieczemy

Rozpustne gotowanie
Rogale drożdżowe z jabłkami. 150

dość cienki placek, a następnie dzielimy go na 8 trójkątów. Porcję nadzienia kładziemy na brzegu trójkąta i zwijamy go w kierunku środka koła, tworząc rogalika.       Gotowe bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na około 20 minut, żeby jeszcze raz wyrosły. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Wyrośnięte rogale smarujemy roztrzepanym

Rozpustne gotowanie
Miniaturowe kajzerki 145

Jakiś czas temu znalazłam w necie recenzję książki Zbigniewa Prokopczuka "Drożdżowe bułeczki i rogaliki", a że była pozytywna, a ja uwielbiam drożdżowe wypieki, zapragęłam dołączyć do grona jej posiadaczy. Tydzień poszukiwań, zamówienie przez internet, podróż do księgarni, i... mam ją :) Całość jest dość zaskakująca - sztywna, kolorowa, bardzo współczesna okładka zupełnie nie pasuje do tego co w środu - pożółkły

Kuchenne zapiski Edyty
Drożdżowe pierożki z budyniem i czekoladą 124

Kolejny przetestowany przeze mnie przepis Zbigniewa Prokopczuka z książki "Drożdżowe bułeczki i rogaliki". Wyszły niezłe, ale jak na mój gust lepiej byłoby użyć budyniu o bardziej wyrazistym smaku. No i oczywiście jak przy poprzednich przepisach tego autora, musiałam dodać do ciasta większą od podanej ilość mleka. Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty
Drożdżówki z truskawkami 213

Pyszne, słodkie bułeczki, nadziane truskawkami, z czapeczką z kruszonki.  Smakują dzieciom dużym i małym.  Doskonałe na Dzień Dziecka jak i bez okazji :)  Warto je upiec i sprawić radość najbliższym :) Drożdżówki pięknie się prezentują na półmisku MARTHA od Porcelana Bogucice Ciasto:  600 g mąki pszennej  25 g świeżych drożdży  około

Takie tam pichcenie
Chleb paprykowo-kminkowy 94

skórka, miękki środek - tak jak być powinno :) Specjalnie na 11 listopada nie kupiłam chleba, żeby znowu upiec - coraz częściej to robię i to już wymyślam receptury na chleby i bułeczki :) podczas tworzenia tego zatrudniłam Męża, aby siedział obok i zapisywał co i ile dodaję :) Składniki: 2 i 1/2 szkl. mąki pszennej 3 łyżki otrębów żytnich 1 i 1/2 szkl. letniej

Kolorowy Przepisownik
Bułki z semoliny z żółtym serem 131

Bułki, bułeczki są pyszne, chrupiące ale za szybko znikają. Zawsze mówię sobie napiekę, zamrożę a potem będę wyjmowała po dwie , trzy ale niestety niedoczekają - są zjedzone w dwa dni bo takie pyszne. Te dzisiejsze są dodatkowo pachnące żółtym serem, poezja. Zapraszam gorąco na pyszne i chrupiące bułki. Bułki z semoliny z żółtym serem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Bułeczki - pizza 146

Staram się co jakiś czas robić drożdżowe bułeczki, choć przeważnie to są słodkie wariacje - Tomek zawsze z chęcią zjada na pierwsze czy drugie śniadanie, lub na podwieczorek. Te miały być formą drugiego śniadania czy lunchu. Smakują świetnie i na ciepło i na zimno. Idealna propozycja do pracy, w podróż czy na piknik - a one się już niedługo zaczną :)  Składniki

Plate of Joy
Domowe hot dogi 226

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Bardzo smaczne bułeczki a’la hot- dogi z parówką, papryką i ogórkiem. Smakują na ciepło jak i na zimno. Możemy zabrać je na piknik, do szkoły czy pracy. Są idealną przekąską. Polecam Post Domowe hot dogi pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Pszenne bułki drożdżowe z płatkami owsianymi i złotym siemieniem lnianym 193

można zrobić to dłonią, bezpośrednio w misce. Zagniecione przełożyć na stolnice podsypaną mąką. Uformować wałek obtoczony mąką, pokroić go na 9 kawałków. Z tych kawałków w dłoniach uformować okrągłe bułeczki. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do ponownego wyrośnięcia. Ciasto jest dość ciężkie, więc bułki ostatecznie nie wyrastają tak jak klasyczne pszenne pieczywo, chyba że poukładamy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Bułeczki krucho-drożdżowe 120

drugiego końca również kierując się ku środkowi. Obydwie rolady rozdzielam za pomocą radełka i każdą z  nich kroję w kawałki.   Układam na suchej  blasze, wierzch każdej bułeczki smaruję rozmąconym białkiem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 150-160'C na ok 25 min. Upieczone wyjmuję i przekładam na talerz. Można posypać cukrem pudrem, polukrować lub polać polewą

Ciasteczkowy Potwór
Jagodzianki, bułka z jagodami 145

Moje pierwsze w życiu, własnoręcznie robione jagodzianki. Pyszne, miękkie  i wypełnione po brzegi jagodami. Coś pysznego. Idealne na trwający sezon jagodowy. Ciasto na bułeczki jest delikatne w smaku i rozpływa się w ustach. Chyba na jakiś czas zostanę przy tym przepisie. 'jagodzianki, bułki z jagodami' Składniki: (na ok 10 sporej wielkości jagodzianek): - 550g mąki pszennej - 250 ml mleka

CookYourself
Bułeczki drożdżowe z Domowym dżemem 225

minut Podajemy oprószone cukrem pudrem:) SMACZNEGO! P.S dżem możemy zastąpić owocami świeżymi lub mrożonymi, musimy tylko pamiętać aby ich nie słodzić, bo jeśli puszczą sok to uciekną z bułeczek

Luźna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania