bułeczki - 9699 przepisów (strona:305/647)

Bułeczki - pizza 132

Staram się co jakiś czas robić drożdżowe bułeczki, choć przeważnie to są słodkie wariacje - Tomek zawsze z chęcią zjada na pierwsze czy drugie śniadanie, lub na podwieczorek. Te miały być formą drugiego śniadania czy lunchu. Smakują świetnie i na ciepło i na zimno. Idealna propozycja do pracy, w podróż czy na piknik - a one się już niedługo zaczną :)  Składniki

Plate of Joy
Domowe hot dogi 209

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Bardzo smaczne bułeczki a’la hot- dogi z parówką, papryką i ogórkiem. Smakują na ciepło jak i na zimno. Możemy zabrać je na piknik, do szkoły czy pracy. Są idealną przekąską. Polecam Post Domowe hot dogi pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Pszenne bułki drożdżowe z płatkami owsianymi i złotym siemieniem lnianym 176

można zrobić to dłonią, bezpośrednio w misce. Zagniecione przełożyć na stolnice podsypaną mąką. Uformować wałek obtoczony mąką, pokroić go na 9 kawałków. Z tych kawałków w dłoniach uformować okrągłe bułeczki. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do ponownego wyrośnięcia. Ciasto jest dość ciężkie, więc bułki ostatecznie nie wyrastają tak jak klasyczne pszenne pieczywo, chyba że poukładamy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Bułeczki krucho-drożdżowe 105

drugiego końca również kierując się ku środkowi. Obydwie rolady rozdzielam za pomocą radełka i każdą z  nich kroję w kawałki.   Układam na suchej  blasze, wierzch każdej bułeczki smaruję rozmąconym białkiem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 150-160'C na ok 25 min. Upieczone wyjmuję i przekładam na talerz. Można posypać cukrem pudrem, polukrować lub polać polewą

Ciasteczkowy Potwór
Jagodzianki, bułka z jagodami 132

Moje pierwsze w życiu, własnoręcznie robione jagodzianki. Pyszne, miękkie  i wypełnione po brzegi jagodami. Coś pysznego. Idealne na trwający sezon jagodowy. Ciasto na bułeczki jest delikatne w smaku i rozpływa się w ustach. Chyba na jakiś czas zostanę przy tym przepisie. 'jagodzianki, bułki z jagodami' Składniki: (na ok 10 sporej wielkości jagodzianek): - 550g mąki pszennej - 250 ml mleka

CookYourself
Bułeczki drożdżowe z Domowym dżemem 214

minut Podajemy oprószone cukrem pudrem:) SMACZNEGO! P.S dżem możemy zastąpić owocami świeżymi lub mrożonymi, musimy tylko pamiętać aby ich nie słodzić, bo jeśli puszczą sok to uciekną z bułeczek

Luźna Kuchnia
Maślane wielkanocne babeczki drożdżowe 249

pół i z tego każdą na 4 równe części). Z każdej części uformować dowolny kształt lub zrolować i takimi wałeczkami wypełnić małe foremki do babeczek, wcześniej lekko natłuszczone. Bułeczki formowane ręcznie ułożyć na blasze do pieczenia, wyłożonej papierem. Posmarować je roztrzepanym białkiem i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 10 minut, na złoty kolor . Polecam spróbować na ciepło

Moja Delicja
Drożdżówki – brioszki (Brioche) z makiem i kremem budyniowym 167

termoobieg). Wyrośnięte drożdżówki ponownie posmarować jajkiem i piec w środkowej części piekarnika około 15-20 minut na złoty kolor (po ok. 8-10 minutach sprawdzić czy bułeczki się nie przypalają, jeśli tak to zmniejszyć temperaturę i skrócić czas pieczenia). Upieczone drożdżówki przełożyć na kratkę do ostygnięcia. Przygotować lukier: Cukier puder przesiać do głębokiego talerza, dodać sok z połowy cytryny, wymieszać

Moja Delicja
Cinnamon rolls - Cynamonki 186

Kolejny przepis rodem z Ameryki. Pyszne bułeczki drożdżowe z cynamonem. Poszłam na skróty i użyłam drożdży instant oraz wszystko zmiksowałam, bałam się że nie wyrośnie, ale wszystko wyszło ok, a zaoszczędziłam dużo czasu. Nie takie te drożdże straszne

Ditecz
Pyszne drożdżowe bułeczki 137

składniki ( na ok. 14-16 bułeczek) :  3 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki letniego mleka 1 torebka suchych drożdży (7g) lub 4 -5 dag świeżych 1 jajko i dwa żółtka 3/4 szklanki drobnego cukru 1/4 kostki rozpuszczonego masła 1 łyżka ekstraktu lub cukru waniliowego 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny mąka do podsypywania stolnicy masa serowa

w mojej kuchni
Bułki na maślance 108

ponownie odstawic do podrosniecia na okolo 30 minut. Przed pieczeniem mozna posmarowac jajkiem i posypac np. makiem. Piec w 190oC przez okolo 15-18 minut. Mi wyszło 16 bułeczek .Jadzia

w mojej kuchni
BUŁKA GRAHAM ---roll, loaf 144

minuta.Następnie dodac pozostałe składniki i wyrabiać ciasto obroty 10C ,czas 1,5 minutyWyrobione ciasto wyjąć.Ciasto pozostawic do wyrośnięcia,podzielic na osiem części .Z,  każdej uformowac bułeczkę.-ja od razu robię bułki i wtedy pozostawiam do wyrośnięcia.Posmarowac  żółtkiem i posypac makiem.U mnie bez smarowania żółtkiem i posypania makiem..Do środka dałam czarnuszke i sezam.Wstawic do ciepłego

w mojej kuchni
Kapuśniaczki 242

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Kapuśniaczki czyli małe drożdżowe bułeczki nadziane farszem z kapusty i grzybów. Najlepiej smakują z miseczką ciepłego barszczu. Są bardzo smaczne. Ciasto jest mięciutkie i puszyste. Można je również przygotować z innym, ulubionym farszem. Polecam każdemu Post Kapuśniaczki pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Domowe kajzerki z makiem 148

minut. Uformować kulę, ułożyć w natłuszczonej misce. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.  Następnie ciasto ponownie zagnieść, odrywać małe porcje ciasta i formować malutkie bułeczki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  Posmarować lekko rozkłóconym białkiem, posypać makiem i bardzo ostrym nożem naciąć kajzerki. Odstawić na kolejne 45 minut.  Piec około

Z miłości do słodkości
Bułeczki drożdżowe lodówkowe 121

się nieco zagrzało. przed formowaniem bułek ciasto odgazować (lekko zagnieść). Odrywać porcje ciasta wielkości jajka lub nieco większe w zależności jakie duże mają być bułki (moje to małe bułeczki, których wyszło 18), uformować kulkę, rozpłaszczyć na placuszek, położyć wypestkowaną śliwkę (ewentualnie inne nadzienie) dokładnie zalepić i układać w ok 3 cm odstępach zlepieniem do dołu na blasze wyłożonej papierem

Mix smaku

Proponowane wyszukiwania