bułeczki - 9699 przepisów (strona:299/647)

Bułki żytnie na zakwasie z czosnkiem i ziołami prowansalskimi 104

Małe, pyszne bułeczki, pachnące ziołami to idealne śniadanie do szkoły i pracy. Bułki robiłam z zakwasu wyjętego z lodówki bez dokarmiania. Zamiast wody użyłam kefiru, są delikatne i pyszne. Bułki na zakwasie z czosnkiem i ziołami prowansalskimi. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką 120

kawałki, uformuj z nich kulki, następnie spłaszcz je i wykładaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdy okrąg ciasta wyłoż śliwki, lekko wbijając je w ciasto. Na koniec bułeczki posyp kruszonką i ponownie odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Piecz ok. 30 – 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu odstaw do przestygnięcia. Smacznego Czytaj więcej

365 dni dookoła kuchni
DROŻDŻOWE RÓŻE SEROWO-SZPINAKOWE 106

później! I tak zrobiłam i tym razem! Przygotowałam przepyszne drożdżowe róże wypełnione po brzegi fantastycznym serem i aromatycznym szpinakiem z dodatkiem prawdziwego masła z czosnkiem. Całość wyszła fenomenalnie, a bułeczki nie tylko świetnie smakowały, ale i pięknie wyglądały! Było pysznie! Spróbujcie i Wy! SKŁADNIKI : * maka pszenna – 550 g * drożdże świeże – 30 g * masło min. 82% – 100 g * mleko

Ostra na Słodko
Domowe jagodzianki 149

mogę polecić. Przepis dostałam od znajomej Agnieszki B, które trochę zmodyfikowałam :) Jagodzianki wyszły pyszne, dobre są na drugi dzień. Z przyczyn wiadomych nie wiem, jak smakują na trzeci dzień :) Bułeczki z jagodami Składniki · 1kg mąki

Kulinarne pyszności Molki
Bułki ze złotym lnem 139

Szybkie, pyszne bułeczki ze zwartym, mięciutkim wnętrzem i chrupiącą skórką. Idealne na śniadanie, na drugie śniadanie do szkoły, na kolację czy do dań obiadowych, zawsze smakują wybornie. Najważniejsze jest że szybko się je robi. Bułki ze złotym lnem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Paluchy keczupowe. 212

wyłożoną papierem do pieczenia. Gotowe paluchy powinny wyrastać około 30 minut (w tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 180°C- z termoobiegiem, lub do temperatury 200°C-bez termoobiegu). Bułeczki pieczemy do zarumienienia, czyli około 12 minut. Gotowe

Rozpustne gotowanie
Ślimaczki zakręcone bazylią 122

Doskonale wypieczone, zrumienione bułeczki nadziewane aromatycznym zielonym pesto ze świeżej pachnącej bazylii, wyrazistego czosnku i chrupiących orzeszków to ciekawa propozycja łatwej w przygotowaniu, delikatnej przystawki lub imprezowej przekąski. Składniki: Ciasto: 300g mąki pszennej 4g suchych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oliwy z oliwek 170ml letniej wody Pesto: 40g świeżej bazylii 50g orzeszków ziemnych niesolonych 1 ząbek

Szalona Kuchnia Eweliny
Bułki pieczone metodą solno - drożdżową i pewien młody człowiek który zmienił moje życie 191

gdzieś w kątku bo miejsca nie ma i wszędzie kurz. Nawet zdjęć nie miałam jak zrobić więc tutaj są jak najbardziej w scenerii roboczej. Dałam radę i oto mięciutkie bułeczki z chrupiącą skórką zjedzone na wieczór po ciężkim dniu pracy uratowały nam kolację. Bułki przeczą temu co dotąd napisano, że sól przeszkadza rozwojowi drożdży, ona wspomaga ich pracę, co niżej

Moje Małe Czarowanie
Bułki jogurtowe 447

Bułki jogurtowe to słodkie drożdżówki bez nadzienia, przygotowane z ciasta drożdżowego z dodatkiem jogurtu. Bułeczki są miękkie i lekko słodkie, więc można je jeść same lub oprószone cukrem pudrem. Z poniższego przepisu można przygotować 16 sztuk. Bułki jogurtowe Składniki: 600g mąki pszennej 300g jogurtu naturalnego 150g cukru pudru 1 jajko 1 żółtko 25g drożdży 1 łyżka ekstraktu z wanilii

Smakołyki Bereniki
Paluchy drożdżowe z makiem 147

ręcznikiem kuchennym i odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Wyrośnięte ciasto podzielić na 14 części i formować z niego wałeczki o długości około 30 cm. Część ciasta zwinęłam w bułeczki. Uformowane paluchy i bułki przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zostawić pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia na około 20 minut. Wyrośnięte paluchy i bułki posmarować rozmąconym jajkiem i posypać

Pieguskowa Kuchnia
Bułki pszenne na zakwasie żytnim 174

Małe pyszne cuda w postaci bułeczek na mym stole i dzielę się przepisem z Wami. Bułki są na zakwasie żytnim prowadzonym na mące żytniej pełnoziarnistej drobno mielonej. Zakwas żytni , jeśli go nie posiadacie, robi się bardzo prosto więc zachęcam do pieczenia. Na śniadanie będą idealne, do szkoły czy pracy również. Bułki pszenne na zakwasie żytnim. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Wigilijne knysze do barszczu 167

grzybów lub farszem grzybowo - kapuścianym. Ja chciałabym Wam zaproponować coś, czego być może większość z Was nie zna. Przepyszny dodatek do barszczu w postaci małych, pysznych drożdżowych trójkątnych bułeczek z ziemniaczano - cebulowym nadzieniem.  Potrzebujemy: Ciasto: 250 g mąki pszennej 1 opakowanie suchych drożdży lub 30 g świeżych drożdży 5 łyżek ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru 2 jaja

MamaOskarka
DYNIOWE SCONES Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I ORZECHAMI 109

płatki – szybko wyrabiamy uważając by nie zgnieść dodatków. Powstanie gęste klejące ciasto ( nie dodajemy mąki! ). Wyciągamy na stolnicę oprószoną mąką, wałkujemy na grubość ok. 2 cm, wycinamy „bułeczki”. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, z wierzchu smarujemy mlekiem ( nie jest to konieczne! ). Pieczemy ok. 15-17 minut/220C. Studzimy na kratce, lukrujemy, posypujemy prażonymi orzechami i zajadamy

Ostra na Słodko
Wegańskie dyniowe zawijańce 124

jest przykład na to, że drożdżowe może być wilgotne i smaczne nawet kolejnego dnia ;). Genialne zawijane bułeczki dyniowe z cynamonowo-dyniowym nadzieniem i słodkim lukrem na górze. Inspiracją były ostatnie wegańskie warsztaty, gdzie te zawijańce zrobiły wielką furorę! Przepis w ramach zakończenia sezonu dyniowego ;). Polecam! Składniki: Rozczyn: 3 łyżki ciepłej wody 30 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru

Nastoletnie Wypiekanie
Dyniowe supełki 147

Takie małe bułeczki - supełki idealnie zaspokoją głód naszych dzieciaczków i wskoczą do tornistrów jako drugie śniadanie. Idealne będą także jako śniadanie dla dorosłych osobników tylko moje pierwsze skojarzenie padło na dzieciaczki. Są mięciutkie, pulchniutkie i bardzo smakowite. Polecam serdecznie na śniadanie, jeszcze ciepłe. Dyniowe supełki. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie

Proponowane wyszukiwania