dodajemy nasączone rodzynki i skórki pomarańczy, pokruszony marcepan i jeszcze raz wyrabiamy. Z ciasta odrywamy porcje ciasta (około 40 g sztuka) i w dłoniach formujemy na kształt małych, owalnych bułeczek. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 12-15 minut. Jeszcze gorące smarujemy roztopionym masłem i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Tajemnice Smakutrzeba coś upiec, bo sklepowych drożdżówek nie tykam i już. Tym razem postanowiłam pokombinować z zastąpieniem części mąki pszennej jaglaną i wiecie co - to był całkiem udany eksperyment. Bułeczki wyszły miękkie puszyste i nawet na drugi dzień zachowały świeżość. Następnym razem postaram się jeszcze zwiększyć udział mąki jaglanej w cieście, ale tym razem miałam jej tylko tyle pod ręką
Cynamonowe szczęściesolą, dodajemy zmielone orzechy i mieszamy. Na każdym trójkącie smarujemy porcję masy (1 łyżka) i zwijamy je tworząc rogale, układamy na blasze w sporych odległościach. Bułeczki odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut, w tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 170-180°C z termoobiegiem lub 200-210°C góra-dół. Wyrośnięte rogale smarujemy roztrzepanym jajkiem, pieczemy
Rozpustne gotowaniemakowej i delikatnie mieszamy do połączenia. Na każdym trójkącie smarujemy porcję masy (1 łyżka) i zwijamy je tworząc rogale, układamy na blasze w sporych odległościach. Bułeczki odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut, w tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 170-180°C z termoobiegiem lub 200-210°C góra-dół. Wyrośnięte rogale smarujemy roztrzepanym jajkiem
Rozpustne gotowaniebułeczki znalazłam u Ani z Jaśminowej Kuchni, zauroczyły mnie prostotą i szybkością wykonania. Postanowiłam wypróbować przepis, tylko o ile bułki od zważenia do wyjęcia z pieca to 30 minut o tyle nie mogłam znaleźć tych 30 minut. W końcu się udało i pyszne bułki zajadałam na śniadanie, polecam i Wam do wypróbowania. Bułki śniadaniowe w 30 minut. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieNiby zwykła drożdżówka a jednak forma podania zachwyca i od razu lepiej smakuje. A tym razem również kwiat, ale wytrawny. Pyszny jogurtowy chlebek ze sprawdzonego przepisu, z którego piekłam bułeczki , teraz z drobnymi zmianami. Z dodatkiem czosnku, masła i natki pietruszki, a do tego wszystkiego serce z sera camembert. Ser cudownie stopiony, w którym można maczać odrywane płatki
Kocham..lubię..gotuję..każdy nałóż jagody i posyp cukrem pudrem. Dokładnie zaklejaj i układaj zlepieniem do dołu. Jak już mamy to zrobione, odstawiamy na 30 min. Nagrzać piekarnik. Jajko roztrzep i smaruj bułeczki. Pieczemy w temp 170 st przez ok 30 min zależy od piekarnika, posypujemy cukrem pudrem
Moje Wyrobyzatrucie pokarmowe. Nasza przygoda z Horchatą W drugą niedzielę naszego pobytu odwiedziliśmy malownicze miejsce do którego przychodziły rodziny z dziećmi, oraz turyści aby spróbować horchaty podawanej ze słodką bułeczką zwaną „fartons”, którą powinno się zanurzać w tymże właśnie napoju. Serwowany jest w trzech odmianach tj. horchata bez cukru zwana przez tubylców „sin azucar” albo „granizado
Gotuj po hiszpańskuzatrucie pokarmowe. Nasza przygoda z Horchatą W drugą niedzielę naszego pobytu odwiedziliśmy malownicze miejsce do którego przychodziły rodziny z dziećmi, oraz turyści aby spróbować horchaty podawanej ze słodką bułeczką zwaną „fartons”, którą powinno się zanurzać w tymże właśnie napoju. Serwowany jest w trzech odmianach tj. horchata bez cukru zwana przez tubylców „sin azucar” albo „granizado
Gotuj po hiszpańskuściereczką i pozostawić na około 30 minut. 3. Po tym czasie krążki z ciasta przełożyć na rozgrzaną, suchą patelnię i piec około 4-5 minut z każdej strony. 4. Bułeczki podawać ze Śniadaniową Wege i owocową konfiturą. Śniadaniowa Wege to receptura oparta na wysokiej jakości olejach i tłuszczach roślinnych. Nie zawiera składników pochodzenia zwierzęcego i składniki
Szalona Kuchnia EwelinyZapraszam Was na zmodyfikowaną wersję tradycyjnych angielskich bułeczek "scones" z kruchego ciasta, które wzbogaciłam kawałeczkami truskawek. Scones poprzez dodatek ricotty zyskują na lekkości i delikatności. Najlepiej smakują na ciepło opr ó szone cukrem pudrem. Polecam serdecznie :) PRZYGOTOWANIE 150 g truskawek 150 g ricotty 260 g m ąki pszennej 80 g cukru trzcinowego 60 g masła
La grande e la piccola cuocaPanini, czyli opiekane włoskie bułeczki z chrupiącą skórką i miękkim środkiem. Najczęściej przygotowywane na bazie ciabatty. Wypełnione różnymi dodatkami, w których nie może zabraknąć warzyw oraz serów. Jeżeli znudziły Wam się zwykłe kanapki, zachęcam Was do wypróbowania panini ze szparagami, wędzonym łososiem, sałatą, jajkiem, mozzarellą i camembertem. Jest baaaardzo smacznie 4-5 bułek ciabatta ( zobacz przepis na domową ciabattę
Smaki Na Talerzumleka 60 g masła 1 jajko szczypta soli morskiej Skworcu krem karmelowy Dulce de Leche od Skworcu lukier i rodzynki na oczy jajko do posmarowania bułeczek Przygotowanie ; W garnuszku podgrzać mleko wraz z masłem do momentu rozpuszczenia masła. Przestudzić. Do miski przesiać mąkę, dodać suche drożdże, cukier oraz jajko. Wlać przestudzone mleko. Wyrobić gładkie ciasto. Odstawić
Radość kipiąca uśmiechem.Proziaki, chleb sodowy - placki mączne z dodatkiem "prozy" - sody oczyszczonej, pochodzące z Podkarpacia, znane też w innych częściach Polski. Tak oto usmażyłam takie bułeczki z patelni, pyszne, puszyste i bardzo smakowite. Kiedyś smażono je na płycie pieca kuchennego, dziś wystarczy patelnia. Jeszcze ciepłe są przepyszne. Bułki z patelni - proziaki. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieekspresowe z bloga Kuchnia na wrzosowisku. Napiszę tak: bułki są mega szybkie, upiecze je każdy, nawet ten kto nigdy nic nie piekł, uwierzcie, wiem co piszę. Zagniatam ciasto, formuje bułeczki i piekę, w sumie może 40 minut, rewelacja. Wstaje rano, zarabiam ciasto, wkładam do piekarnika, idę pod prysznic a jak wychodzę bułki gotowe. Naprawdę warto. Bułki śniadaniowe bez wyrastania. ROZWIŃ
Moje Małe Czarowanie