bułeczki - 9699 przepisów (strona:297/647)

Mini Stollen, czyli mini wersja strucli bożonarodzeniowej z marcepanem, twarogiem i bakaliami 68

dodajemy nasączone rodzynki i skórki pomarańczy, pokruszony marcepan i jeszcze raz wyrabiamy. Z ciasta odrywamy porcje ciasta (około 40 g sztuka) i w dłoniach formujemy na kształt małych, owalnych bułeczek. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 12-15 minut. Jeszcze gorące smarujemy roztopionym masłem i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

Tajemnice Smaku
Jaglane drożdżówki z serem 142

trzeba coś upiec, bo sklepowych drożdżówek nie tykam i już.  Tym razem postanowiłam pokombinować z zastąpieniem części mąki pszennej jaglaną i wiecie co - to był całkiem udany eksperyment. Bułeczki wyszły miękkie puszyste i nawet na drugi dzień zachowały świeżość. Następnym razem postaram się jeszcze zwiększyć udział mąki jaglanej w cieście, ale tym razem miałam jej tylko tyle pod ręką

Cynamonowe szczęście
Półfrancuskie rogale z nadzieniem orzeszkowym. 134

solą, dodajemy zmielone orzechy i mieszamy.     Na każdym trójkącie smarujemy porcję masy (1 łyżka) i zwijamy je tworząc rogale, układamy na blasze w sporych odległościach. Bułeczki odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut, w tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 170-180°C z termoobiegiem lub 200-210°C góra-dół. Wyrośnięte rogale smarujemy roztrzepanym jajkiem, pieczemy

Rozpustne gotowanie
Rogale Marcińskie. 123

makowej i delikatnie mieszamy do połączenia.       Na każdym trójkącie smarujemy porcję masy (1 łyżka) i zwijamy je tworząc rogale, układamy na blasze w sporych odległościach. Bułeczki odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut, w tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 170-180°C z termoobiegiem lub 200-210°C góra-dół. Wyrośnięte rogale smarujemy roztrzepanym jajkiem

Rozpustne gotowanie
Bułki 30 minutowe z lnem 101

bułeczki znalazłam u Ani z Jaśminowej Kuchni, zauroczyły mnie prostotą i szybkością wykonania. Postanowiłam wypróbować przepis, tylko o ile bułki od zważenia do wyjęcia z pieca to 30 minut o tyle nie mogłam znaleźć tych 30 minut. W końcu się udało i pyszne bułki zajadałam na śniadanie, polecam i Wam do wypróbowania. Bułki śniadaniowe w 30 minut. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Jogurtowy chlebek ziołowo-czosnkowy do odrywania, z serem camembert 154

Niby zwykła drożdżówka a jednak forma podania zachwyca i od razu lepiej smakuje. A tym razem również kwiat, ale wytrawny. Pyszny jogurtowy chlebek ze sprawdzonego przepisu, z którego piekłam bułeczki , teraz z drobnymi zmianami. Z dodatkiem czosnku, masła i natki pietruszki, a do tego wszystkiego serce z sera camembert. Ser cudownie stopiony, w którym można maczać odrywane płatki

Kocham..lubię..gotuję..
Pyszne jagodzianki drożdżowe-u mnie znikły jeszcze w tym samy dniu 163

każdy nałóż jagody i posyp cukrem pudrem. Dokładnie zaklejaj i układaj zlepieniem do dołu. Jak już mamy to zrobione, odstawiamy na 30 min. Nagrzać piekarnik. Jajko roztrzep i smaruj bułeczki. Pieczemy w temp 170 st przez ok 30 min zależy od piekarnika, posypujemy cukrem pudrem

Moje Wyroby
Macocha hiszpańskiej kuchni. 104

zatrucie pokarmowe. Nasza przygoda z Horchatą W drugą niedzielę naszego pobytu odwiedziliśmy malownicze miejsce do którego przychodziły rodziny z dziećmi, oraz turyści aby spróbować horchaty podawanej ze słodką bułeczką zwaną „fartons”, którą powinno się zanurzać w tymże właśnie napoju. Serwowany jest w trzech odmianach tj. horchata bez cukru zwana przez tubylców „sin azucar” albo „granizado

Gotuj po hiszpańsku
Macocha hiszpańskiej kuchni. 107

zatrucie pokarmowe. Nasza przygoda z Horchatą W drugą niedzielę naszego pobytu odwiedziliśmy malownicze miejsce do którego przychodziły rodziny z dziećmi, oraz turyści aby spróbować horchaty podawanej ze słodką bułeczką zwaną „fartons”, którą powinno się zanurzać w tymże właśnie napoju. Serwowany jest w trzech odmianach tj. horchata bez cukru zwana przez tubylców „sin azucar” albo „granizado

Gotuj po hiszpańsku
Śniadaniowe proziaki 133

ściereczką i pozostawić na około 30 minut. 3. Po tym czasie krążki z ciasta przełożyć na rozgrzaną, suchą patelnię i piec około 4-5 minut z każdej strony. 4. Bułeczki podawać ze Śniadaniową Wege i owocową konfiturą. Śniadaniowa Wege  to receptura oparta na wysokiej jakości olejach i tłuszczach roślinnych. Nie zawiera składników pochodzenia zwierzęcego i składniki

Szalona Kuchnia Eweliny
Scones z truskawkami i ricottą (Scones con fragole e ricotta) 209

Zapraszam Was na zmodyfikowaną wersję tradycyjnych angielskich bułeczek "scones" z kruchego ciasta, które wzbogaciłam kawałeczkami truskawek. Scones poprzez dodatek ricotty zyskują na lekkości i delikatności. Najlepiej smakują na ciepło opr ó szone cukrem pudrem. Polecam serdecznie :)  PRZYGOTOWANIE 150 g truskawek 150 g ricotty 260 g m ąki pszennej  80 g cukru trzcinowego 60 g masła

La grande e la piccola cuoca
Panini ze szparagami, łososiem i camembertem 111

Panini, czyli opiekane włoskie bułeczki z chrupiącą skórką i miękkim środkiem. Najczęściej przygotowywane na bazie ciabatty. Wypełnione różnymi dodatkami, w których nie może zabraknąć warzyw oraz serów. Jeżeli znudziły Wam się zwykłe kanapki, zachęcam Was do wypróbowania panini ze szparagami, wędzonym łososiem, sałatą, jajkiem, mozzarellą i camembertem. Jest baaaardzo smacznie 4-5 bułek ciabatta ( zobacz przepis na domową ciabattę

Smaki Na Talerzu
Drożdżowe kaczuszki z karmelem. 118

mleka 60 g masła 1 jajko szczypta soli morskiej   Skworcu krem karmelowy Dulce de Leche   od Skworcu lukier i rodzynki  na oczy  jajko do posmarowania bułeczek Przygotowanie ; W garnuszku podgrzać mleko wraz z masłem do momentu rozpuszczenia masła. Przestudzić. Do miski przesiać mąkę, dodać suche drożdże, cukier oraz jajko. Wlać przestudzone mleko. Wyrobić gładkie ciasto. Odstawić

Radość kipiąca uśmiechem.
Proziaki 110

Proziaki, chleb sodowy - placki mączne z dodatkiem "prozy" - sody oczyszczonej, pochodzące z Podkarpacia, znane też w innych częściach Polski. Tak oto usmażyłam takie bułeczki z patelni, pyszne, puszyste i bardzo smakowite. Kiedyś smażono je na płycie pieca kuchennego, dziś wystarczy patelnia. Jeszcze ciepłe są przepyszne. Bułki z patelni - proziaki. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Ekspresowe bułki bez wyrastania! - bułki śniadaniowe 124

ekspresowe z bloga Kuchnia na wrzosowisku. Napiszę tak: bułki są mega szybkie, upiecze je każdy, nawet ten kto nigdy nic nie piekł, uwierzcie, wiem co piszę. Zagniatam ciasto, formuje bułeczki i piekę, w sumie może 40 minut, rewelacja. Wstaje rano, zarabiam ciasto, wkładam do piekarnika, idę pod prysznic a jak wychodzę bułki gotowe. Naprawdę warto. Bułki śniadaniowe bez wyrastania. ROZWIŃ

Moje Małe Czarowanie

Proponowane wyszukiwania