ciasto francuskie - 7626 przepisów (strona:299/509)

Ślimaczki z kapustą kiszoną i ciastem francuskim 207

wodzie z kostką rosołową(lub bulionie),lę  Cebulę pokroić w kostkę i przyrumienić w rondelku,dodać kapustę,przyprawy i smażyć przez ok 10-15 min żeby nabrało smaku. Ciasto francuskie rozwinąć,wyłożyć na nie kapustę na całej powierzchni i zwinąć jak roladę,pokroić na ok 1,5 cm kawałki i ułożyć na papierze do pieczenia,posypać czarnuszką. Piec

Swojskie jedzonko
Tarta z cukinią i sosem czosnkowym 135

opcjonalnie: ser feta, roquefort Przygotowania zaczynamy od sosu czosnkowego. W misce umieszczamy jogurt, majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy (sól, pieprz i curry). Mieszamy i odstawiamy do lodówki. Ciasto francuskie lekko rozwałkowujemy i smarujemy dokładnie sosem czosnkowym. Na wierzchu układamy pokrojone plastry cukinii (najlepiej by trochę na siebie nachodziły). Wierzch posypać serem. Zapiekamy ok 20 minut w 200 stopniach

Szybko Tanio Smacznie
Potrawy na Sylwestra i Karnawał 168

orzechami Styryjska sałatka ziemniaczana z olejem dyniowym Sałatka z kaszą pęczak Sałatka z fetą, pomidorami, papryką i ogórkiem Portawy na zimno Smörgåstårta - Szwedzki tort kanapkow y Mini tartinki z ciasta francuskiego Wrapsy z paluszkami krabowymi i avocado Guacamole - meksykańska salsa Pasta słonecznikowa z suszonymi pomidorami Moutabbal - pasta z bakłażana Smalec z wędzonego boczku Muffiny pizzowe Prażone migdały z papryką Chipsy

Codziennik Kuchenny
Ekspresowe bułeczki z ciasta francuskiego 200

Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 1 jajko, 150g sera żółtego w plastrach, 100g szynki gotowanej w plastrach, 150g serka z ziołami typu Almette, bazylia, oregano. Przygotowanie: Ciasto francuskie posmarować serkiem. Położyć plastry szynki. Płożyć plastry sera żółtego. Zwinąć w rulon.  Powycinać bułeczki. Położyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem i oprószyć bazylią i oregano. Włożyć

W kuchni u Moniki
Recenzja książki "Zdrowe i proste gotowanie ze św. Hildegardą z Bingen" 193

Pigwowe cukierki) * Ciasta, torty i inne wypieki (np. Ciasteczka wspomagające nerwy, Tort Sachera) * Wypieki na przyjęcia (np. Wieńce z ciecierzycy, Pikantne ptysie) * Ciasta podstawowe (np. Ciasto na tartę, Błyskawiczne ciasto francuskie) * Chleb (np. Chleb zwalczający przeziębienie, Chałka orkiszowa) * Napoje (np. Syrop porzeczkowy, Likier pigwowy) * Śniadania (np. Owsianka, Herbatka dodająca energii) Kategorii jest całkiem sporo, przepisy zaś bardzo zróżnicowane. Od bardzo

Z miłości do słodkości
tarta tatin z burakami 142

ognia. Buraki pokrój na 3 mm plasterki i spiralnie ułóż w patelni na warstwie karmelu (uwaga karmel może pryskać). Dopraw solą i pieprzem. Na powierzchni buraków połóż rozwałkowane ciasto francuskie. Krawędzie wystające poza patelnię wepchnij do środka patelni. Piecz w 200 st. przez 20-25 minut. Po upieczeniu patelnię przykryj dużym, płaskim talerzem i odwróć. Pozostaw tak przez 30 sekund

Eksperyment sobotni
KOPERTY Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z MIĘSEM 304

Rusiecki . Takie koperty zniknęły u mnie w mig. Spróbujcie :) Składniki: * opakowanie ciasta francuskiego * słoik ulubionej kiełbaski bądź mięsa( u mnie kiełbasa lekko czosnkowa  Spichlerz Rusiecki  ) Wykonanie: Ciasto francuskie rozwinąć, pokroić na kwadraty o długości boku ok. 7 cm. Na środek każdego kwadratu położyć kawałek kiełbasy, każdy róg kwadratu zagiąć do środka. Wstawić do piekarnika nagrzanego

Zrób to smacznie
Ciastka Piwoszki 162

Pieczemy przez 15 - 20 minut w temp. 180*C Ciasteczka posypujemy cukrem pudrem albo oblewamy domowym lukrem. Wedle uznania :) Ciastka są bardzo pyszne, a w smaku przypominają coś ala ciasto francuskie nie mając z nim nic wspólnego

W Moim Magicznym Domu
Paszteciki drożdżowo - kruche z pieczarkami 173

porcję, bo inaczej byłby niedosyt. Nam smakowały jak zwykle. Mam nadzieję,   że i Wam zasmakują, bo są wyjątkowe w smaku, bo są mięciutkie i pulchne jak z ciasta francuskiego. Można je przechować w pudełeczku a nawet zamrozić, jeśli nie zostaną szybko zjedzone.   Życzę SMACZNEGO! Krys J Dziękuję za odwiedziny na moim blogu.   Będzie mi miło, jeśli

Kuchnia u Krysi
Pastéis de nata w wersji wegańskiej czyli portugalskie ciastka z budyniem 198

W czasie urlopu nadrobiłam zaległości w czytaniu blogów (w 99 % nie są to blogi kulinarne), i tak mój ulubiony bloger (Jason Hunt) napisał o 7 pięknych

greenscarf
ROGALIKI FRANCUSKIE Z BIAŁĄ I CIEMNĄ CZEKOLADĄ- STARY PRZEPIS Z BLOGA 154

lekko pomiałkując ,w tle dochodzi muzyka jezzowa.Uff jak jest mi błogo...!     1 op.ciasta francuskiego po pół opakowania czekolady białej i mlecznej 1 żółtko do posmarowania rogalików   ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Ciasto francuskie w rozmrażamy w temperaturze pokojowej.Rozwijamy ,kroimy w  kwadraty ,a z nich trójkąty.Na każdej połówce trójkąta układamy po kawałku czekolady tuż przy szerszym brzegu,zwijamy w rogalik.Smarujemy

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Babeczki cytrynowe (Quatre-quarts) 101

pochodzi z książki Anny Starmach: "Pyszne na słodko". (Zrobiłam z połowy proporcji i poniżej przedstawiłam już te moje.) Są to jedne z najłatwiejszych babeczek, których proporcje bardzo łatwo zapamiętać. Francuskie ciasto Quatre-quarts (cztery ćwiartki) - czyli zawierające cztery podstawowe składniki: jajka, cukier, masło i mąkę - odmierzane w takiej samej ilości. Proste, prawda? Babeczki zostały wzbogacone o cytrynę i aromat wanilii

Di gotuje
Jak zrobić labneh (ser z jogurtu)? - przepis krok po kroku 155

tosty. Taki serek możesz wykorzystać także we wszystkich przepisach, zamiast kupnego kremowego serka czy ricotty. Np. posmarować kromki bagietki i przybrać warzywami (np. zrobić takie bruschetty ), zrobić tarty z ciasta francuskiego z groszkiem i szparagami , czy słodki twarożek z dodatkiem miodu i suszonych owoców. Labneh może być także bazą dla różnych sosów i dipów, np. sosu tzatziki .  Z labneh

Chilli Czosnek i Oliwa
Ciasto francuskie z kremem truskawkowym wg siostry Anastazji 316

ponieważ nadają się do niego owoce mrożone. Przepis znalazłam w książce 102 ciasta z owocami siostry Anastazji. Aby ciasto nie było pracochłonne poszłam na łatwiznę i użyłam gotowego ciasta francuskiego. Czytaj więcej

Pychotkaaa
Podsumowanie miesiąca - maj 180

frytkami z batatów Bolognese z pieczarkami Stir fry z kurczakiem i makaronem ryżowym Bułki drożdżowe z truskawkami Domowy dżem truskawkowy z prawdziwą wanilią Ciasto z rabarbarem Wytrawne roladki z ciasta francuskiego Pasta jajeczna z awokado Owsianka z prażonymi jabłkami Zakup malaksera, gdyż mój blender odmówił już niestety współpracy, a w głowie tyle pomysłów na pyszne koktajle, zupy kremy itp. :) Konferencja

Cooking Monster