Dzisiaj jeszcze jeden smakołyk z wykorzystaniem ciasta francuskiego, który przypadnie do gustu wielu łasuchom czyli pyszna kremówka z kremem budyniowym i śmietanowym :)
Kuchenne Wariacjeciepło, a także na zimno – ja lubię delikatnie ciepłą. Zobaczcie też: Tarta ze szpinakiem, fetą i pomidorami Tarta ze szpinakiem, kurczakiem i suszonymi pomidorami Tarta z jabłkami na cieście francuskim function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp.2.0', 'Microsoft.XmlHttp
Kuchnia Bazyliigruszką 2016-04-06 13:41:03 Ilość porcji: 4 Dziś przenoszę Was do północno-wschodniej Francji, skąd wywodzi się quiche. Składa się na niego podstawa z kruchego lub francuskiego ciasta, wypełniona zawsze wytrawnym nadzieniem. Składnikiem wiążącym nadzienie jest mieszanina śmietany i jaj z przyprawami. Do tego kompozycja wytrawnych dodatków, które podnoszą walory smakowe dania. Dziś zapraszam Was na pyszny
Wędrówki po kuchniDzisiaj mamy dla Was kolejną propozycję na danie z wykorzystaniem ciasta francuskiego. Pyszny i soczysty kurczak faszerowany pieczarkami zapiekany w cieście francuskim :)
Kuchenne Wariacjeekstrakt waniliowy i migdałowy F - fasola - w moim przypadku służy niestety tylko do obciążania tart czy tartaletek. Może kiedyś uda mi się kupić w końcu te kulki ceramiczne :) i francuskie ciasto (gotowe w lodówce na czarną godzinę) G - galaretki w kolorach tęczy, w razie gdyby naszła nas ochota na szalony deser H - herbata - najlepiej melisa na uspokojenie, gdy z nerwów
Mania Wypiekaniabakłażana, następnie smażymy paprykę z dodatkiem soli, pieprzu i łyżeczki miodu, pierś z kurczaka kroimy w cienkie paski, dodajemy przyprawę do kurczaka, smażymy, jajko rozkłócamy w mleku, smarujemy tym ciasto francuskie, nacinamy brzegi, wykładamy mięso, następnie warzywa, wkładamy do nagrzanego piekarnika na 15-20 min. i gotowe
Kuchnia BeatyPamiętajcie tylko o dokładnym obraniu ryby z ości! A jeśli nie macie ochoty na faszerowanie, możecie przygotować sałatkę z makrelą i jajkiem i umieścić ją w miseczkach z ciasta francuskiego, będzie fajną przystawką na stole :) Polecam! :) Składniki: 6 jaj makrela 2 duże ogórki kiszone 3 łyżeczki jogurtu naturalnego 1,5 łyżeczki musztardy francuskiej pieprz (u mnie dosyć
Czerwona Porzeczkasposób podaje receptury na skomplikowane dania, np. słynny burgundzki gulasz wołowy czy kurczaka po baskijsku. Ale znajdziemy również przepisy na dania słodkie i proste w przygotowaniu, np. popularne we francuskie ciasto tarte tatin i mus czekoladowy. Sałatka nicejska, według autorki książki, nie zawiera gotowanych warzyw, ale nic złego się nie stanie, jeśli dodamy ugotowane ziemniaki, kukurydzę czy groszek
bistro mamaciasta francuskiego 1 jajko 3 łyżki sezamu Pasta: 250g wędzonej szynki 2 ogórki konserwowe 1 łyżeczka ostrej musztardy 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz + kiełki do dekoracji 1. Ciasto francuskie kroimy na długie paski. Od węższej strony nawijamy na natłuszczone masłem foremki do rurek. Smarujemy rozmieszanym jajkiem, posypujemy sezamem. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez około 15 minut. Studzimy
Szefowa kuchniogniu na złoty kolor ze wszystkich stron. Gotowe roladki podałam z kuskusem z dodatkiem soku pomarańczowego oraz surówką marchewkowo-jabłkową . Polecam też: Kurczaka nadziewanego camembertem i żurawiną zapiekanego w cieście francuskim
Monia miesza i gotujeegzamin celująco. 1 arkusz ciasta francuskiego 250g pieczarek 100g mięsa mielonego 1 cebula 1/2 pęczka koperku sól, pieprz jajko do smarowania 1 łyżka masła 3 łyżki sezamu 1. Ciasto francuskie kroimy na długie paski. Od węższej strony nawijamy na natłuszczone masłem foremki do rurek. Smarujemy rozmieszanym jajkiem, posypujemy sezamem. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez około 15 minut. Studzimy
Szefowa kuchniWalentynkowe serduszka. Chociaż przepis jest bardzo prosty, to ciasteczka sprawią bliskim ogromną radość. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 jajko cukier bita śmietana truskawki Rozmrażamy ciasto francuskie. Foremką w kształcie serca wykrawamy ciasteczka. Smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 220 stopni ok. 5 minut. Ostudzone serduszka przekładamy bitą śmietaną i truskawkami
Pyszności SłodkościWariacja na temat pizzy. Nie dość, że mini to jeszcze ciasto francuskie zamiast klasycznego na pizze, słodkawy sos BBQ zamiast sosu pomidorowego, żółty ser zamiast mozzarelli. Do tego salami i ostre chilli. Mimo tego doskonale się sprawdza jako przekąska - zwłaszcza na imprezach. Dla niektórych może być nieco za ostre - ale wtedy to idealny pretekst, żeby sięgnąć po kolejnego drinka
Milion SmakówPotem dodać tarte kluski i gotować jeszcze 15 minut aż kluseczki będa miękkie. Jeśli zupa będzie za gęsta można dolać nieco bulionu. Polecam też: Zupę cebulową zapiekaną pod ciastem francuskim
Monia miesza i gotujeprzepisów Madzi Składniki: opakowanie ciasta francuskiego xxl 200 gram sera żółtego ( w plastrach ) 150 gram szynki babuni ( w plastrach ) kethup Sposób przygotowania: Ciasto francuskie rozłożyć, posmarować cienko kethupem, rozłożyć ser żółty, na niego szynkę, ponownie posmarować kethupem, przykryć serem żółtym. Delikatnie zwinąć w rulon. Powstałą roladę pokroić na 2 - 3 cm plastry ułożyć na blasze delikatnie posmarowanej tłuszczem
Darcia w kuchni