Kochani będą dzisiaj bułeczki drożdżowe z twarożkiem lub z serem jak tam wolicie . Ważne , że smaczne i smakują . Składniki na rozczyn: 125 ml mleka 25 g świeżych drożdży 3 łyżki ksylitolu składniki na ciasto: 340 g maki tortowej 40 g masła ( dałam margarynę) 2 żółtka 1 łyżka cukru waniliowego(...)wymieszałam do rozpuszczenia. Rozpuszczone drożdże wlałam do dołka w mace i delikatnie połączyłam, tak aby powstała zawiesina. Zostawiłam na 15 minut do wyrośnięcia. Wykonanie ciasta na bułeczki: Do misy z rozczynem dodałam resztę składników czyli rozpuszczoną i ostudzoną margarynę , żółtka, cukier waniliowy i szczyptę soli. Włączyłam mikser
Różowa kuchniaSmaki dzieciństwa! Te bułeczki bardzo często kupowałam w pobliskiej piekarni i zajadałam ze smakiem ;D Słodki, cynamonowy zapach przyciągnie każdego, bez wyjątków... ;) Gorąco polecam! Składniki: Ciasto: 600 g mąki pszennej 100 g cukru 14 g suchych drożdży lub 28 g drożdży świeżych ½ łyżeczki soli 100 g roztopionego masła 300 ml letniego mleka 2 jajka Dodatkowo: 150 g miękkiego masła(...)sporych odległościach od siebie. Odstawić na około 30 minut do napuszenia. Następnie posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Piec w 180 st. C przez 25-30 minut do zarumienienia. Upieczone bułeczki wyjąć i przestudzić na kratce. Smacznego! Inspiracja/źródło: Kuchnia Dziecinnie Prosta
Nastoletnie Wypiekanieplanowałam żadnych wypieków, bo obóz bliziutko a i wyżywienie będzie. Jednak późno wieczorem dziecko wyraziło nadzieję, że ona też będzie mogła zabrać ze sobą mamusine bułeczki. W końcu brat zawsze zabierał. Zaczęło gorączkowe przeszukiwanie szafek i składników. Bułeczki drożdżowe odpadały ze względu na godzinę. Zresztą nie miałabym czym ich nadziać. Tak oto powstały muffiny
Sto kolorów kuchniZalegające w szafce końcówki mąk w efekcie doprowadziły do stworzenia tych uroczych bułeczek :) Śmiało możecie pokombinować z gramaturą poszczególnych rodzajów mąk, myślę że wyjdą równie udane. Kwintesencją dzisiejszego pieczywa są dodatki i to nie zwykłe dodatki :D Słonecznik może i zwykły, to znaczy bardziej znany, ale nasiona babki płesznik już chyba nie aż tak, co? :) Na dole znajdziecie kilka(...)wody. Ciasto dokładnie wyrabiaj przez około 10 minut. Odstaw do wyrośnięcia na 1h. Musi podwoić swoją objętość. Następnie podziel ciasto na małe części i z każdej uformuj bułeczkę i wykonaj charakterystyczne nacięcia na jej powierzchni. Odstaw do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Piekarnik nagrzej w 180*C. Przed włożeniem do piekarnika nasmaruj bułki mlekiem i posyp nasiona
Zdrowie na języku :Pdarzy tego aromatu taką miłością jak ja. To idealnie nęcąca woń, zwłaszcza o poranku. Może i Wy skusicie się na takie czary w swojej własnej kuchni? ;) DROŻDŻOWE, PEŁNOZIARNISTE BUŁECZKI MAŚLANE Składniki: - 500 gram mąki pełnoziarnistej - 100 gram masła (miękkiego) - 250 mililitrów mleka - 1 jajko - 25 gram świeżych drożdży - pół łyżeczki cukru - pół łyżeczki soli Przygotowanie: Najpierw przygotowujemy rozczyn drożdżowy(...)odstawiamy całość do wyrośnięcia, zakrywając miskę ściereczką i odstawiając w ciepłe miejsce. Im dłużej tym lepiej, ale czas optymalny to 1-2 godziny. W następnej kolejności formujemy z ciasta bułeczki. Układamy je na blasze, przykrywamy i raz jeszcze odstawiamy do kolejnego wyrośnięcia na 30 minut. Potem smarujemy mlekiem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez
Życie zamknięte w smakuDzisiaj przedstawiam klasykę - jagodzianki z serem... Pyszne, świeżutkie bułeczki z kremowym twarożkiem i jagodami ( chociaż maliny też się sprawdzą ). To prawdziwy smak lata :) Pomimo przewagi mąki pełnoziarnistej ciasto jest elastyczne, łatwo się zagniata i pięknie rośnie.;) Najlepsze w dniu wypieku! Z podanego przepisu wychodzi ok. 16 niewielkich drożdżówek. Składniki : ciasto 500 mąki pszennej (u mnie 200 g krupczatki(...)podrośnięcia. Kulki rozpłaszczyć i uformować wgłębienia na nadzienie, najlepiej przy pomocy szklanki. Do każdego dołka włożyć po łyżce masy serowej. Następnie wcisnąć po kilka jagód na wierzch każdej bułeczki. Posmarować dodatkowo rozbełtanym jajkiem. Ładnie się zezłocą.;) Jagodzianki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec przez ok. 20-30 minut (do zarumienienia). Studzić na kuchennej kratce. Dodatkowo
Kuchnia ElliePyszne, domowe bułeczki z obłędnie chrupiącą skórką. Dodatek sera żółtego i cebuli nadaje im wyrazistego smaku. Składniki (mi wyszło 12 bułeczek): 50 g drożdży łyżeczka cukru 2 cebule 1/4 kostki masła 1,5 szklanki wody płaska łyżeczka soli 2 szklanki mąki żytniej typ 720 2 szklanki mąki tortowej 200 g sera żółtego Przygotowanie Cebule drobno siekamy i podsmażamy na złoty
e-PrzepisyKulinarnegrzanki to wariacja na temat zapiekanek, które pamiętam z dzieciństwa. Pszenna bułeczka, a na niej jajecznica z dużą ilością pieczarek i żółty ser. Wszystko zapieczone w piekarniku i podane z domowym keczupem. Co ciekawe, w dzieciństwie nie przepadałam za keczupem w wykonaniu mojej babci, a dziś z przyjemnością bym taki zjadła... Jakiś czas temu odstawiłam białe pieczywo i przerzuciłam siebie(...)domowym ajwarem wymieszanym z łagodnym keczupem i posypana świeżym szczypiorkiem. Danie może niezbyt wykwintne, ale super smaczne! Składniki: 2-3 grahamki (w zależności od wielkości bułeczek) 3 jaka 250 g kurek 3 suszone pomidory (w oliwie) 2 łyżki startego na grubych oczkach żółtego sera (u mnie radamer) szczypiorek sól pieprz Przygotowanie: Bułki przekroić równo
Kulinarne Inspiracjemąką (razową), aż będzie gładkie i elastyczne. Uformować kulę, pozostawić w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości. Po wyrośnięciu chwilę zagnieść, podzielić na 8 porcji. Z każdej uformować bułeczkę i ułożyć na blaszce w pewnej odległości od siebie. Przykryć i znowu zostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (około 30 minut). Przed pieczeniem bułki posmarować mlekiem i posypać sezamem(...)maszynistów: Wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough'. Po tym czasie ciasto wyjąć, uformować bułeczki i dalej postępować według powyższego przepisu
Czerwień i błękitwcinając hurtowe ilości czosnku, a że teraz sezon komarowy w pełni to dziś powstał mój chłodnik czosnkowy (bez obaw- nie zabija aromatem i nie rozgrzewa) a do tego upiekłam bułeczki z cukinii, marchewki i dodatkiem pestek dyni. Składniki na zupę (wyłączając kota, akurat przechodziła): 1- 1,5 główki czosnku 6 średnich ziemniaków 250 ml niesłodzonego mleka sojowego (lub innego roślinnego(...)belndera kielichowego) Można jeść na ciepło albo wystudzić i jeść zimną, podawać posypaną pestkami np. dyni lub dodać kilka kropel oliwy truflowej i z pieczywem, ja upiekłam do tego bułeczki (post wyżej) ps. Czosnek poddany gotowaniu traci swój „zabójczy aromat) w tej zupie jest jego tylko bardzo delikatny posmak, tak więc bez obaw. Smacznego
greenscarfPyszne bułeczki pachnące cynamonem i troszkę kokosem.. 50 dkg mąki 70 g cukru 25g drożdży świeżych 250 ml mleka szczypta soli 1 jajko 50 g masła dodatkowo masło [stopione ] cynamon cukier kokosowy Mąkę wsypać do miski,wkruszyć na środek drożdże, zasypać cukrem i zalać mlekiem.Odstawić na kilka minut, potem dodać jajko, sól i wymieszać(...)Następnie dodać stopione masło i zagnieść ciasto.Odstawić do wyrośnięcia.Rozwałkować ciasto na kształt prostokąta.[ można podzielić na dwie części i wtedy będą mniejsze bułeczki -tak jak moje].Posmarować stopionym masłem, posypać cukrem wymieszanym z cynamonem i zwinąć w roladę .Pokroić pod skosem kawałki.Ułożyć je na blaszce i drewnianą łyżką nacisnąć wzdłuż środka każdego odciętego kawałka, aby jego boki
Moje domowe kucharzenieMoja dzisiejsza propozycja śniadaniowa. W weekendowe dni zawsze jest więcej czasu na przygotowanie czegoś pysznego na śniadanko. Bułeczki zapiekane z pomidorami to strzał w dziesiątkę. Składniki: 4 bułki kajzerki 2 średnie pomidory 5 łyżek mleka 2 łyżki masła 1 cebula sól pieprz bazylia Wykonanie: Z bułek skroić górę i wyjąć miąższ, który zalać mlekiem i odstawić. Wydrążone bułki posmarować(...)solą, pieprzem i bazylią. Masa musi być pikantna. Nadziać masą bułki i włożyć do naczynia żaroodpornego. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 10-15 minut. pomidorowe bułeczki
O kuchni z uczuciemDomowe bułeczki , odsłona kolejna i już nie wiem która. Czasami piekę je spontanicznie dodając coś co mam pod ręką i dopasowując ilości składników do aktualnych zasobów pojemników z mąką czy czymś innym. Do dzisiejszych bułek dodałam zmielone ziarna ostropestu plamistego - rośliny o niezwykłych właściwościach leczniczych znanych już w starożytności. Dodatek ostropestu nie spowodował znacznej zmiany smaku bułek(...)sobie nie ma specjalnie wyraźnego smaku. Zmienił jednak kolor ciasta na ciemniejszy. Bułeczki smakowały zarówno ze słodkim dżemem jak i wędliną lub serem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaSzczerze mówiąc muszę je "wykończyć" bo termin ważności zaraz upłynie. Mało mam przepisów z nią w roli głównej. Na opakowaniu mąki owsianej wydrukowany jest przepis na bułeczki - ale ile można jeść bułeczek, naleśników... Po raz pierwszy zrobiłam te w wersji amerykańskiej i powiem, że blogerki kusiły, kusiły pancakesami ... i się skusiłam
AZgotuj!Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Smaczne bułeczki drożdżowe to idealne rozwiązanie na śniadanie lub kolację. Zrobienie takich bułeczek nie jest trudne, a w smaku są naprawdę dobre. Bardzo szybko zniknęły z naszego stołu. Składniki: Ciasto: - 500g mąki - 250ml wody - 40g drożdży - 1 łyżeczka soli
Pan i Pani Smith w kuchni