drugie publikowałam przepis jakiś czas temu (znajdziecie go tutaj ), a po te do hot dogów zapraszam dzisiaj. Fakt jest taki, że przepisów można używać zamiennie, zmieniając jedynie kształt bułeczek. Niemniej jednak dzisiejszy przepis jest nieco inny i zaręczam, że bułki wychodzą przepyszne. Delikatne, mięciusie, puchate, nieprzytłaczające smakiem, wręcz idealnie komponujące się ze smakiem kiełbaski i warzyw. Należy je jednak(...)minut. Na 10 minut przed końcem wyrastania nagrzewamy piekarnik do 175°C. Wyrośnięte bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy sezamem i pieczemy (bez termoobiegu) aż się delikatnie zarumienią. Gotowe bułeczki ostrożnie zsuwamy z blachy i zawijamy w wilgotną ściereczkę i tak zostawiamy do wystudzenia. Gotowe :) Jak wspominałam wcześniej, można ich z powodzeniem użyć do serwowania hamburgerów
Rozpustne gotowaniezakręcone, wyglądały tak apetycznie na blogu Smak Słodyczy , że nie mogłam im sie oprzeć. Upiekłam. I powiem krótko. Wyszły cuudowne! Leciutkie, puszyste, fantazyjnie zwinięte ... Byłam bardzo zaskoczona smakiem bułeczek z nutellą, bo nie lubię czekoladowego nadzienia w drożdżowym cieście. U mnie zawsze żelazne powidła albo marmolada :) Przy brioszkach podjęłam ryzyko walki ... z własnymi kubkami smakowymi. I te poległy(...)bułeczki z nadzieniem z nutelli wyszły pyszne! Polecam gorąco :-) Składniki: (na 11 średnich sztuk) 2 szkl mąki pszennej tortowej 3 czubate łyżki cukru 15g świeżych drożdży 2/3 szkl mleka 75g masła 1 jajko szczypta soli dodatkowo : jajko do posmarowania bułek przed pieczeniem cukier puder do posypania po upieczeniu nutella do nadzienia Wykonanie: Przygotowujemy rozczyn: mleko lekko podgrzewamy, dodajemy
Walijskie Pichceniechwilę wcześniej na moich kolanach były "Ciasta drożdżowe" Tadeusza Barewicza. Wybrałam koperty z serem, które lekko zmodyfikowałam dokładając maliny, a ciasto doprawiając laską wanilii. Z wyglądu bardziej przypominają mi bułeczki, ale niech już zostaną te koperty, bo jak się im dobrze przyjrzeć.... ;) Składniki: 500 g mąki pszennej 1,5 szklanki mleka ciepłego (czyli 375 ml) 30 g drożdży świeżych(...)czasie każdą kopertę posmarowałam mlekiem, oprószyłam cukrem perlistym i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piekłam około 15- 20 minut. Podczas pieczenia zawsze obserwuję pieczone bułeczki, czasami pieką się krócej, czasami dłużej. *Jeśli chcesz zobaczyć na własne oczy jak wyrabiam ciasto drożdżowe zerknij na ten post, który opatrzyłam kilkoma krótkimi filmikami Jak zrobić ciasto drożdżowe . SMACZNEGO
Blondynka Gotujeofertą www.rafex.eu Dzięki firmie Rafex teraz cały mój dom pachnie przyprawami. Na blogu będziecie mogli znaleźć pyszne, dobrze przyprawione dania. Już dziś zapraszam Was na „Domowe bułeczki z dodatkiem serka. Puszyste i pyszne bułeczki domowe”, które dzięki przyprawie do pieczenia chleba zyskały wspaniały smak i aromat. A przepisów będzie o wiele więcej. Firma Rafex przesłała
Słodkie okruszkiodchodzić od ręki. Formujemy kulę, wierzch smarujemy oliwą. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na ok. 60 min. do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto dzielimy na osiem równych części. Formujemy bułeczki, zawijając ciasto pod spód. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy sezamem. Odstawiamy na ok. 15 – 30 min do podrośnięcia. Pieczemy
Domowy Smak JedzeniaJakiś czas temu je robiłam..Bułeczki z twarogiem...przepis pochodzi stąd. Moje nie wyglądają tak pięknie, ale smaczne były, no i ja nie dałam skórki kandyzowanej...lukier nie wyszedł tak jak trzeba..no i ja musiałam dać więcej mąki niż podano w przepisie. 3 żółtka (w temperaturze pokojowej) 100 g masła, bardzo miękkiego 35 g świeżych drożdży 3 łyżki(...)ciepłe miejsce [ ja posmarowałam po wyrośnięciu] . W międzyczasie nagrzać piekarnik do 180 stopni.Wstawić blaszkę do piekarnika i piec przez około 25 minut do czasu aż się zrumienią. Posmarować bułeczki lukrem i po ostudzeniu pokroić na porcje
Moje domowe kucharzenietych bułeczkach nigdy się nie zawiodłam! Piekłam je już 3 razy i za każdym były idealne! Co mam na myśli pisząc „idealne"?? Przede wszystkim to, że są niezwykle maślane, puchate i bardzo lekkie. Smakują jak bułki z najlepszej piekarni! Brioche wywodzą się z kuchni francuskiej i podawane są na słodko, najczęściej na śniadanie w towarzystwie masełka(...)wyłożyć papierem do pieczenia. Do każdej włożyć po 8 kuleczek ciasta. Odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia, tym razem na ok. 1 godzinę. Po tym czasie bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok. 20 minut do ładnego zarumienienia. Upieczone Brioche wyjąć z keksówek i pozostawić do przestudzenia. Smacznego
Nastoletnie WypiekanieUpiekłam bułeczki drożdżowe z kawałkami czekolady i rodzynkami. Pyszne, mięciutkie i puszyste. Wygoniłam lenia i pobuszowałam dzisiaj trochę w kuchni. Tak, tak to tygryski lubią najbardziej. Relaks przy mieszaniu w garnkach. Pogoda dzisiaj nie była najlepsza więc była okazja piec, gotować. Weekend przed nami i teraz możemy poleniuchować, poczytać książkę, a jak zaświeci słoneczko to wyjść na wiosenny spacer(...)zagnieść. Z ciasta rozwałkować koło o grubości około 0,5 cm i podzielić go na cztery części, a potem każdą część na kolejne dwie. Z każdego kawałka zwinąć bułeczki i ułożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. 50 g maki wymieszać z wodą. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Włożyć do woreczka foliowego
O kuchni z uczuciemdawno nie robiłam wytrawnych przepisów drożdżowych, że zatęskniłam za ich smakiem. Bardzo smakują mi takie wypieki, zwłaszcza bułeczki z przeróżnymi farszami czy pierożki pachnące latem w słonecznej Italii. Najbardziej lubię moment oczekiwania, aż ciasto pięknie wyrośnie. Oprócz ulubionych warzyw w farszu koniecznie muszą znaleźć się zioła, a najbardziej lubię suszone oregano i bazylia, aromatyczne, niezastąpione w kuchni Włoch. Bardzo cenię(...)cytrynowa czy cynamonowa, to prawdziwy raj dla koneserów; konfitury extra z malin, jeżyn, jagód czy truskawek – zawierają aż 85% owoców; mąki do produkcji makaronu, pizzy, focacci czy np. bułeczek mlecznych panini al latte. Kuchnia włoska to przede wszystkim sosy i makarony, tych nie może zabraknąć także w sklepie, do wyboru tradycyjne sosy na bazie pomidorów pelati, ale i bardziej wyszukane
Moja smaczna kuchniamleczkiem kokosowym wychodzą bardzo delikatne, wręcz aksamitne. Składniki: klopsiki: 1,2 kg mielonej karkówki lub łopatki wieprzowej 1 duża lub 2 małe cebule 1 łyżeczka płatków chili 1 bułeczka pszenna lub 4 łyżki bułki tartej 250 ml mleka 2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu sos do gotowania: 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego 400 ml mleczka kokosowego około(...)kurkumy starta skórka z cytryny (u mnie 1 łyżka soku z cytryny) trawa cytrynowa (u mnie 3 krople olejku spożywczego z trawy cytrynowej) pieprz i sól do smaku Przygotowanie: Bułeczkę rozdrobnić i zalać mlekiem. Cebulę obrać i drobno pokroić. Do mięsa dodać wszystkie składniki, dokładnie ręką je wymieszać, aż powstanie jednolita dająca się formować masa. Formować kulki nieco większe niż
Kuchcik gotujesmaczniejsze. Na każde 500 g mięsa trzeba liczyć 30 minut pobytu w piekarniku. Składniki: około 800 g piersi z indyka 8-10 moreli suszonych 8-10 suszonych śliwek mała bułeczka + mleko do namaczania 1 żółtko sól, pieprz gałka muszkatałowa papryka słodka w proszku szklanka bulionu warzywnego Składniki na marynatę: 3 łyżki oleju 1 łyżka miodu sok z 1/2 cytryny(...)książkę. Delikatnie rozbić. Wmasować w mięso marynatę z podanych wyżej składników. Oprószyć solą i pieprzem, przykryć naczynie z indykiem folią spożywczą i odstawić do lodówki - najlepiej na całą noc bułeczkę namoczyć w mleku. Odsączyć na sitku nadmiar mleka, rozdrobnić widelcem bułkę, następnie wymieszać z żółtkiem, gałką muszkatałową, solą, pieprzem i pokrojonymi suszonymi śliwkami i morelami. Masę rozsmarować na rozłożonym
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!grzybów porcjami, aż do osiągnięcia gość gęstej konsystencji. 8. Przygotować bułki: odkroić z każdej wieczka, wydrążyć większą część i nasmarować wnętrze każdej odrobiną masła (1 łyżeczka). 9. Wydrążone bułeczki wypełnić grzybami, na wierzchu położyć plasterek sera i przykryć wieczkiem. 10. Bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekać przez 6 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni
W mojej kuchnikawałeczkami papryki. Wszystko zależy od Waszej inwencji. Polecam. Składniki: • 50 dag mięsa wieprzowego mielonego (z łopatki lub szynki) • 10 dag cieniutkich plasterków boczku • 1 cebula • 1 jajko • 1 mała bułeczka pszenna • przyprawy: sól, pieprz, czosnek, Delikat do mięs Sposób przygotowania: 1. Cebulę posiekać w drobniutką kosteczkę, dodać do mięsa. 2. Bułeczkę namoczyć w mleku, odcisnąć dokładnie. 3. Część mięsa mielonego
W mojej kuchnimasło i znów bardzo dokładnie wymieszać. Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Przygotować budyń i zostawić, aby przestygnął. Z wyrośniętego ciasta formować w dłoniach małe bułeczki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 2-3 cm odległości. Przykryć ściereczką na 10 minut, aby trochę podrosły. Natłuszczoną dłonią robimy w każdej bułeczce wgłębienie, w które kolejno
Tagebuch po polskuDzieci w kuchni to nie zawsze kłopoty i bałagan ;) Kreatywna zabawa z ciastem drożdżowym może zaowocować np. słodkimi bułeczkami nawiązującymi do zbliżających się Świąt Wielkanocnych. Zabawne drożdżowe zajączki zachęcają do jedzenia i są fajnym dodatkiem do konfitur i serków, nie tylko dla dzieci ;) Porcja: 10 Czas przygotowania: 30 minut Składniki*: 500 g mąki T480 220 ml mleka(...)równych porcji. Lekko spłaszcz kakaową kulkę, obwiąż cienkim wałkiem białego ciasta formując zajączka, na środku zrób wgłębienie i wciśnij kawałek białego ciasta (ogonek). Uformuj resztę zajączków. Gotowe bułeczki posmaruj jajkiem rozmąconym z łyżką mleka. Wstaw do piekarnika nagrzane do 50'C, piecz 10 minut. Zwiększ temperaturę do 180'C i piecz dalej 16-18 minut
SzczyptaSmaQ