bułeczki - 9699 przepisów (strona:258/647)

ŚWIĄTECZNE BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z MIĘSEM 95

foremki wycinam krążki o średnicy ok 8 cm (mogą być mniejsze). Następnie na krążek nakładam farsz ok 1 1/2 łyżeczki. Przykrywam kolejnym krążkiem a następnie dokładnie zagniatam boki. Każdą bułeczkę smaruję jajkiem i posypuję np suszoną bazylią czy majerankiem. Bułeczki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę ok 30 min w 180 stopniach góra- dół aż będą rumiane. Podaję

Gotowanie Patki
Pieczone pierożki z kapustą z grochem, świetne na Wigilię 132

cebulki i boczku czy kiełbaski to częste danie obiadowe, ale bez tego mięsnego wykończenia jest równie pyszne. Jednak z okazji Świąt proponują zamknąć tą kapuścianą rozpustę w drożdżowe pierożki-bułeczki. Potrzebne składniki na około 40-50 średniej wielkości pierożków to: Na farsz: 250 g grochu (połówek) 6 średnich ziemniaków 300 g kiszonej kapusty (po lekkim odciśnięciu soku) duża cebula olej(...)upchnięciem w nim dość sporej ilości farszu. Co więcej, pieczone pierożki mają tą zaletę, że nawet jeśli będą gdzieś niedokładnie sklejone to farsz z nich nie wypłynie, pierożek- bułeczka po prostu lekko się otworzy przy pieczeniu, nic groźnego. Zlepione pierożki ułóżcie na blaszce na papierze do pieczenia. Dokładnie posmarujcie rozmąconym żółtkiem (jedno żółtko potrzebne jest na około 25 pierogów), posypcie

Pichceniomania
Bułeczki z wiśniami 105

Bułeczki do pracy, na piknik na śniadanie ze szklaneczką mleka. Przypominają mi moje dzieciństwo kiedy to własnie z mlekiem najbardziej mi smakowały. Nie przesłodzone, najlepsze jeszcze ciepłe. 250 g mąki pszennej typ 500 2 dkg drożdży 2 żółtka sól szczypta 1/4 szklanki cukru 1 łyżka masła 1/2 szklanki mleka 1 i 1/2 szklanki wydrylowanych wiśni 1 łyżka mąki ziemniaczanej kruszonka(...)Układam na blaszce wysmarowanej tłuszczem. Odstawiam do wyrośnięcia. Kruszonka: W misce łączę mąkę z masłem na końcu dodaję cukier. Kruszonkę zagniatam palcami nie za długo bo cukier się rozpuści. Bułeczki smaruję roztrzepanym jajkiem, posypuję kruszonką i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni na 20 minut góra dół aż się zarumienią

wesoła kuchnia
Bułki pszenne z orzechami i owocami Goji 115

Piekę chleb na zakwasie dwa razy w tygodniu. jednak czasem mam ochotę na coś innego. I tak właśnie z potrzeby odmiany upiekłam  bułeczki pszenne. Bułki pszenne z orzechami i owocami Goji 800 g mąki 2 łyżki oleju 400 ml wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 35 g drożdży  pół szklanki posiekanych grubo orzechów pół szklanki suszonych owoców(...)czym wyrób gładkie ciasto.  Pod koniec wyrabiania dodaj orzechy włoskie i owoce Goji. Odstaw do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość  podziel ja na 12 części i uformuj bułeczki. Obtocz je w mące razowej, ułóż na blaszce  wyłożonej papierem. Odstaw do ponownego wyrośniecia. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C.  Upiecz bułki na rumiany kolor

Gotuj Sam!
Top 8 przepisów w listopadzie 2016 187

Przepis:  kliknij po przepis  Szarlotka z połówkami jabłek. Jeszcze nie spotkałam prostszego przepisu na szarlotkę. Jest równie smaczna jak wygląda. Przepis:  kliknij po przepis  Mini bułeczki nadziane serem żółtym, a do nich sos majonezowo czosnkowy. Sos do bułeczek można zrobić dowolny np. koperkowy. ostry czy też inny, Wasz ulubiony. Przepis:  kliknij po przepis  Pulpeciki

W kuchni u Moniki
Pomysł na weekendowe śniadanie! Tosty francuskie 194

fotce ;-)), był zachwycony takim śniadaniem i wciągnął całość hehehe.  Jeśli macie ochotę na taki pyszny pomysł na śniadanie w weekend,  to bardzo proszę podaję przepis ;-)) SKŁADNIKI: - 2 bułeczki drożdżowe domowego wypieku (ja użyłam  dyniowych bułeczek z cynamonem ) bądź drożdżowa chałka, bułki pszenne a nawet dobrej jakości pieczywo - 1 jajko eko - 3/4 szklanki mleka - olej kokosowy do smażenia

SMYKWKUCHNI
Drożdżowe jagodzianki z kruszonką 86

domu było coś drożdżowego. Ja powoli oswajam się z tego rodzaju wypiekami. Ciasto na jagodzianki i kruszonkę wyrabiał David, Ula i Monika sklejały bułeczki, a ja miałam nieskrywaną przyjemność degustować te pyszności. Są tak smaczne, że trudno skończyć na jednej… co ja mówię: na kilku! Składniki: Ciasto drożdżowe • 500 g mąki(...)rozwałkować na ok. 1,5 cm grubość i wykrawać szklanką ciasto. • Kłaść po łyżce jagód wymieszanych z cukrem i bułką tartą i zlepiać bułeczki. • Odłożyć na chwilę do wyrośnięcia. • Posmarować jagodzianki jajkiem roztrzepanym z mlekiem. • Posypać kruszonką uprzednio zagniecioną z podanych składników i wstawioną do lodówki. • Piec jagodzianki

To co kocham
Babeczki drożdżowe 102

ozdób, bo koszyczek i tak będzie bardzo kolorowy i bogaty. Oczywiście moim starym zwyczajem upiekłam wcześniej i zamroziłam. Dwie babeczki zostawiłam sobie, cztery podarowałam, a bułeczki zjedliśmy z masełkiem. Składniki: • 300 g mąki pszennej • 1 jajko • 3 łyżki cukru • 150 ml mleka • 1/4 łyżeczki soli • 1 łyżka masła Rozczyn drożdżowy • 20 g drożdży • 2 łyżki(...)czasie wyjąć ciasto na stolnicę, zagnieść w rulon i podzielić na 14 części. • Mnie wyszło 6 babeczek w formie silikonowej i 8 małych bułeczek. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. • Wstawić do lekko nagrzanego piekarnika nastawiając temp. na 180 st.C i piec 15 minut

To co kocham
Drożdżowe ślimaczki z makiem 125

Należy więc rozpocząć je czymś słodkim i pysznym – w moim rodzinnym domu były to szczodraki, o których pisałam przy racuszkach bananowych. Dzisiaj polecam pyszne bułeczki drożdżowe, które zawsze wychodzą świetne. Idealne dla osób dopiero zaczynających przygodę z ciastem drożdżowym. Moje pierwsze drożdżówki były właśnie z tego przepisu i wyszły idealne(...)tego przepisu wychodzi dość dużo drożdżówek, ale znikają również w mgnieniu oka. Polecam więc nie zmieniać proporcji, tylko ewentualnie poeksperymentować z innymi kształtami – rogalikami czy bułeczkami. Składniki: Ciasto drożdżowe • 1 kg mąki pszennej • 1/2 litra mleka • 200 g drożdży • 3/4 szklanki cukru • 1 cukier wanilinowy • 125 g masła • 1 jajko • 1 żółtko • szczypta soli Masa makowa

To co kocham
25 przekąsek i 4 sosy na zimno, na andrzejki 261

Bagietka czosnkowa z krewetkami -  Kliknij po przepis.  2. Mini hamburgery -  Kliknij po przepis .  3. Mini bułeczki, nadziane serem żółtym -  Kliknij po przepis.  4. Ptysie na słono, z pastą z wędzonego łososia -  Kliknij po przepis  5. Paluchy serowe z sezamem -  Kliknij po przepis.  6. Pieczarki w cieście naleśnikowym, w zalewie octowej(...)Kliknij po przepis.  7. Pulpeciki w zalewie octowej -  Kliknij po przepis.  8. Ekspresowe bułeczki z ciasta francuskiego -  Kliknij po przepis.  9. Jajka faszerowane -  Kliknij po przepis.  10. Pieczarki w cieście naleśnikowym -  Kliknij po przepis.  11. Rolada szpinakowo marchwiowa -  Kliknij po przepis.  12. Pizza inaczej -  Kliknij po przepis

W kuchni u Moniki
Bułki z cukinią, suszonymi pomidorami i suszoną papryką 195

dawno temu zabierałam się za zrobienie tych bułek, ale skoro mam swoje suszone pomidory i paprykę , to bardziej mnie zmotywowało do ich upieczenia :) Będę mieć do pracy!  Takie bułeczki mogą służyć za przekąskę lub w większej ilości jako drugie danie podane z sosem jogurtowym ze szczypiorkiem lub sosem czosnkowym. Składniki na 6-7 bułek: 250 gramów mąki pszennej(...)blat mąką. Na rozwałkowany placek układamy cukinię i wymieszane pomidory z papryką i czosnkiem - przyprawiamy Zwijamy w rulon i kroimy w kawałki tak, aby wyszło 6-7 bułek. Każda bułeczka będzie mieć po ok. 5-6 cm szerokości Układamy w większej foremce lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy oliwą oraz posypujemy solą morską z papryką chili Bułki odstawiamy

Szczęśliwa kuchnia
Bułki pszenno-orkiszowe 152

ciepłe miejsce, na ok. 1,5 h Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia Dłonie nasmarować olejem, np. z pestek winogron (jeśli nie macie, to może być zwykły) i formować bułeczki Układać na blachę zachowując większe odstępy i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut Nastawić piecyk na 230 stopni Następnie posmarować bułeczki wymieszanym jajkiem z wodą i ewentualnie posypać ziarnami słonecznika

Szczęśliwa kuchnia
Kokosowe buleczki 120

bułeczki są bombowe bo i bombowo rosną w piekarniku. Ich głównym składnikiem jest mleczko kokosowe, dzięki któremu są lekko słodkie, w środku przypominają nasze maślane bułeczki. Po upieczeniu z zewnątrz są chrupiące, potem wydają się, że są szybko twarde, ale po przekrojeniu w środku długo pozostają miękkie. Pasują zarówno do dodatków słodkich jak dżem czy nutella ale i wytrawnych

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Bułki serowe 129

Prosto z pieca , świeże pachnące i przepyszne , nie ważne że dopadła mnie grypa i powinnam leżeć , ale na takie pyszne bułeczki znajdę kilka chwil aby je przygotować , a po upieczeniu położyć się z gorącym kubkiem mleka i świeża bułeczką , więc zapraszam serdecznie do wypróbowania przepisu , i życzę wszystkim miłej soboty . Składniki  2 szklanki mąki  1 szklanka mleka

Mój Smak
Jajka po florencku 137

się przyznać, ale pierwszy raz w życiu robiłam jajka w koszulkach Postanowiłam zrobić je od razu porządnie, czyli jako jajka po florencku. Jajka w koszulkach podane na pysznej, domowej bułeczce (przepis na muffiny angielskie znajdziecie tutaj ), z dodatkiem szpinaku i sosu holenderskiego (przepis znajdziecie poniżej). Pomimo obaw, jajka wyszły idealnie. Już wiem, że będzie to jedno z moich ulubionych śniadań(...)mały ząbek czosnku szczypta soli szczypta pieprzu 2 łyżeczki octu winnego Sos holenderski: 2 żółtka 1 łyżeczka soku z cytryny 50 g masła szczypta soli szczypta pieprzu Dodatkowo: 1 bułeczka (najlepsze będą muffiny angielskie ), pieprz do posypania Sos holenderski: Masło rozpuścić. Na parze mikserem ubić żółtka z sokiem cytrynowym, solą i pieprzem („na parze”, czyli w dużym garnku

Bullio

Proponowane wyszukiwania