wyjątkowo wybredny. Żeby zaspokoić te kulinarne grymasy organizmu, sięgnęłam po konfiturę z kiwi - zapraszam podejrzeć przepis na własnoręczne wykonanie tego smarowidła TU - jako preferowane nadzienie moich ulubionych, zawiniętych bułeczek drożdżowych . To był strzał w 10-tkę! Wnętrze z lekko kwaskowatą nutą kiwi i cytryny. Wierzch z kolei przyjemnie słodki od posypki cukrowej. Idealne połączenie, nie ściemniam :) Składniki(...)łyżeczka mąki 1 łyżeczka cukru CIASTO: 400g mąki pszennej - użyłam luksusowej typ 550, polecanej do ciast drożdżowych 100g cukru 1 jajko + 1 żółtko - 1 białko zostawić do posmarowania bułeczek przed pieczeniem szczypta soli NADZIENIE: 1 mały słoiczek domowej konfitury z kiwi [ok 200ml] 1 garść kolorowej posypki cukrowej – do ob sypania z wierzchu W garnuszku rozpuścić masło. Dolać mleko
Grunt to przepis!zdrowym śniadaniem, lunchem lub kolacją. Jeśli zaś macie w domu niejadka, który na warzywa kręci nosem, to jestem przekonana, że te bajkowe kanapki na pewno go skuszą do spróbowania 😉 Bułeczki możecie wysmarować ulubionym przez Was smarowidłem: majonezem, chrzanem, musztardą, serkiem smakowym, czym tylko chcecie... Te tęczowe kanapki są przepyszne i cudownie chrupią podczas jedzenia 😙 Na pewno na jednej(...)poprzestaniecie! SKŁADNIKI: podłużne bułeczki pełnoziarniste (lub inne wg uznania) poszatkowana w paski kapusta czerwona pokrojona w paski papryka czerwona starta na tarce o dużych oczkach marchewka pokrojona w paski papryka czerwona liście szpinaku masło (użyłam roślinnego) do wyboru: majonez, musztarda, chrzan, serek śmietankowy lub smakowy) WYKONANIE: Bułki przekrój wzdłuż zostawiając jeden bok nieprzecięty (będzie łatwiej nadziewać bułkę warzywami). Posmaruj
Słodko-Słony Świat Ilonyktóre przyrządziłam na diecie, podczas mojej choroby. Po tygodniu jedzenia tylko ryżu, płatków i wafli ryżowych mogłam zacząć rozszerzać dietę np. o pieczywo. Zdecydowałam się na pieczywo bezglutenowe, a bułeczki które upiekłam wyszły idealne. Mimo tego, że bezglutenowe wypieki bywają suche i twarde, to ten udał się idealnie. Bułki są takie jakie powinny być, z chrupiąca skórką i miękkie(...)dzień (przechowywane w papierowej torebce) były jak świeże. Przepis pochodzi z platformy Cookidoo. Tam był to przepis na bagietki, a ponieważ nie posiadam formy na ten wypiek, postanowiłąm upiec bułeczki w formie na muffinki. Ciasto wychodzi dosyć lejące, więc użycie jakiejkolwiek formy jest tu raczej konieczne. 12 sztuk: 100 g kaszy gryczanej niepalonej 140 g komosy ryżowej białej
Mienta blogktórych jak zwykłe byłaby bułka tarta. Ja jednak miałam dla nich inne plany ;). Zrobiłam bułki z bułek- tak z tych suchych czerstwych bułek z parapetu! Smak? Jak tradycyjne pszenne bułeczki, ale z ciekawym kawowym posmakiem. Serdecznie polecam! Składniki: (na 8 sztuk) Do namoczenia: 100 g suchych czerstwych bułek 200 g gorącej wody 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej(...)podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść rękami podsypując mąką, by się nie kleiło. Podzielić na 8 równych części. Z każdej uformować owalną bułeczkę. Bułki przełożyć na płaską blachę z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia (w dużych odległościach od siebie!). Odstawić na 30-45 minut do napuszenia. Piekarnik rozgrzać
Nastoletnie Wypiekaniewyrośnięcia na około 10 minut po czym każdą posmarować żółtkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż będą rumiane. Po wystudzeniu bułki polukrować. kokosowe bułeczki Polecam bułki odrywane róże norweskie bułeczki skoleboller najsmaczniejsze jagodzianki słodkie bułki z serem i ananasem
O kuchni z uczuciemBułeczki na zsiadłym mleku Składniki: Zsiadłe mleko – 400g Mąka pszenna – 800g Sól – 1 łyżeczka Soda oczyszczona – 1 łyżeczka Wykonanie: W dużej misce wymieszać zsiadłe mleko z sodą, solą i mąką. Ciasto wyrabiać przez 3-4 minuty, a następnie odstawi na 20 minut. Po tym czasie uformować bułeczki i ułożyć na blaszce do pieczenia w odstępach kilku centymetrów. Piec przez
Kuchnia Bon AppetitSmaczne i zdrowe bułeczki. Nie są chrupiące, są mięciutkie. Smakują równie dobrze na drugi dzień. Składniki: 200 g mąki orkiszowej 300 g mąki pszennej 25 g drożdży 250 ml ciepłej wody 110 ml ciepłego mleka 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżka płatków orkiszowych (nie koniecznie) 1 żółtko + troszkę mleka do wysmarowania bułek Wykonanie: Ciepłą wodę z mlekiem(...)dużo żeby bułki nie były za twarde. Przykryć ściereczką i zostawić na około godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę. Uformować wałek i podzielić na 8 części. Formować bułeczki i układać na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Żółtko z odrobiną mleka rozbełtać i posmarować wierzch bułek, posypać płatkami. Jeśli nie macie płatków możecie posypać mąką :) Zostawić
Agusiowe smakołykilepszego od szklanki mleka z drożdżówką. Mój poranny wypiek to drożdżówki z truskawkami i kruszonką. Przepyszne, domowe pachnące bułeczki drożdżowe z kawałkami owoców i słodką lekko migdałową kruszonką. Mój bazowy przepis na ciasto drożdżowe znajdziecie tutaj: Ciasto drożdżowe babci Zosi . Dodajcie dodatkową szklankę mąki pszennej, aby ciasto było gęściejsze i nie lepiło się do rąk. Dalej postępujcie(...)samo. Kiedy ciasto wyrośnie formujemy średniej wielkości kulki o średnicy około 7 cm. Układamy na blasze, pamiętając o zachowaniu odstępów. Bułeczki smarujemy białkiem kurzym, aby się pięknie upiekły. Następnie wciskamy w ciasto kawałki truskawek i sypiemy kruszonkę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 25-35 min, aż się zarumienią. Składniki na kruszonkę: 1/2 kostki masła
Rusty ForkSuper puszyste, mleczno-maślane - orkiszowe bułeczki śniadaniowe. Idealne zarówno na słodko jak i na wytrawnie. To ulubione bułeczki mojej Córci, która najchętniej zajada je na sucho, bez żadnych dodatków. Pozostali domownicy zajadają je z dodatkiem masła i domowych konfitur lub powideł. Polecam bardzo gorąco, są tego warte. Inspiracją był ten przepis, jednak dostosowałam go do swoich potrzeb, m.in.do używanej przez
Smaczne ZdroweZwykłe pszenne bułeczki na suchych drożdżach z charakterystyczną dziurką w środku. Jeśli szukacie czegoś dobrego, a zarazem prostego do zrobienia na śniadanie, to z całego serca polecam ten przepis. Wielkanocne przejedzenie zapewne daje się we znaki, więc specjalnie zrezygnowałam dzisiaj ze słodkich wypieków ;). Składniki: (na 8 sztuk) 7 g drożdży suchych 150 ml ciepłego mleka(...)naoliwionej misce. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie ciasto krótko zagnieść rękami i podzielić na 8 równych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę, obtoczyć ją w mące i umieścić na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując spore odległości pomiędzy bułkami. W każdej bułce na środku do samego spodu zrobić dziurkę (ja posłużyłam się
Nastoletnie Wypiekanieskładniki: 700-800 g mąki orkiszowej lub pszennej 50 g drożdży 1 jajko 100 g cukru 180 ml letniej wody 180 ml letniego mleka 100 g
Domowy Smak Jedzeniaprzygotowania tych bułeczek namówił mnie Maciek. Są one popularnym na Wyspach wypiekiem wielkanocnym, wyraźnie nawiązującym do symboliki chrześcijańskiej. Moje krzyże wyszły dość okazałe, ale załóżmy, że każdy ma taki krzyż, na jaki zasługuje ;););) A serio, należy użyć cieńszej końcówki do szprycy lub wyciąć mniejszą dziurkę w woreczku. A jakie są same bułki? Bardzo smaczne (choć mają rodzynki ;)). Lekko korzenne(...)ciepłe miejsce, żeby wyrosło i uzyskało podwojoną objętość (około 2 godzin). Wyrośnięte ciasto jeszcze raz przez chwilę wyrabiać, a następnie podzielić na 10 równych części i uformować z nich bułeczki. Odstawić do ponownego wyrośnięcia. Składniki na pastę dokładnie wymieszać Pasta powinna być gęstą. Przełożyć ją do szprycy z cienką końcówką lub woreczka, którego róg należy odciąć. Wierzch wyrośniętych bułek posmarować
zadanie-gotowaniePięknie pozdrawiam :) K.K. SKŁADNIKI: 600g mielonego mięsa (wołowina, wieprzowina, drób lub cielęcina) 2 niezbyt duże surowe ziemniaki 1 jajko 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 bułeczka np. kajzerka + mleko do namoczenia (lub ok. 3 łyżki bułki tartej i mleko do namoczenia) 2 - 3 łyżki śmietany 1 łyżka musztardy 1 łyżka posiekanego koperku sól i pieprz(...)smaku zioła np. majeranek do smaku bułka do panierowania smalec do smażenia PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Bułeczkę namaczam w mleku - odciskam. Krok 2. Obrane i umyte ziemniaki, cebulę oraz czosnek ścieram na tarce do jarzyn na małych oczkach - ale nie tych do placków ziemniaczanych. Krok 3. Wszystkie składniki na sznycelki mieszam razem, doprawiam do smaku, formuję kotleciki i obtaczam w bułce
Moja Książka Kucharskaclock Scones podawane są bardzo często z konfiturą i bitą śmietaną. W domu dzieci zajadają je z domową nutella lub dżemem i twarożkiem. Przepis na 10 dużych bułeczek 100 g zimnego masła 400 g mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 60 g cukru 2 jajka 140 ml mleka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego otarta skórka(...)dodać rodzynki Z masła zagnieść szybko ciasto, dodając proszek do pieczenia, cukier, sól, otartą skórkę z cytryny i jajka rozbełtane z mlekiem. (zostawcie sobie trzy łyżki do posmarowania bułeczek). Rozwałkować na około 1- 2 cm i wycinać okrągłe placuszki. Posmarować rozbełtanym w mleku jajkiem. Piec w temperaturze 220 stopni przez 10 minut na złoty kolor. Wystudzić na kratce
Piekarz-Kucharz-Garkotłukgodziny. W tym czasie ciasto podwoi swoją objętość. Następnie dzielmy ciasto na 18 części. Każdą część rozwałkujemy na wałeczki równej długości, obtaczamy je w […] Artykuł Maślane bułeczki – CHAŁKA – w kształcie warkocza pochodzi z serwisu Niunioki by Katarzyna Anc-Szczepłek
Niunioki