Zimą tęsknimy za latem, kolorami i słońcem i choć za oknem szaro, buro i zimno to nie przeszkadza żeby wprowadzić trochę optymistycznych kolorów na talerz. Dziś proponujemy bułeczki dyniowe, bez których my nie wyobrażamy sobie zimy i nie bez powodu połowę zamrażarki zajmuje u nas puree dyniowe :D Do pieczenia bułek możecie użyć surowej lub mrożonej dyni(...)pół, usunąć pestki i upiec (skórą do góry) w 190 st.C przez 40 minut. Po upieczeniu usunąć skórę i zmiksować. Mrożoną lepiej poddusić bez przykrycia żeby odparować nadmiar wody. Bułeczki mogą być wytrawne, z ziarnami, orzechami lub rodzynkami - tak jak lubicie. Czas przygotowania: 80 minut Porcje: 12 Składniki: 300 g mąki pszennej 250 g mąki orkiszowej 200 g puree
SzczyptaSmaQpodane z zawiesistym sosem kaparowym rewelacja. Posmakują całej rodzinie. Zdrowy i dietyczny obiad. Polecam! Składniki: 600 g mielonego mięsa (u mnie zmielony udziec indyczy) 1 jajko 1 czerstwa bułeczka 2 łyżki średnio ostrej musztardy 1 cebula lub kilka szalotek 350 ml bulionu 150 ml białego wytrawnego wina 2 łyżki mąki 2 listki laurowe 1 łyżeczka czarnych ziarenek pieprzu sól(...)pieprz 1+2 łyżki masła ghee 200 ml śmietany kremowki skórka otarta z 1/2 cytryny 1 mały słoiczek kaparów natka pietruszki Wykonanie: bułeczkę namoczyć w gorącej wodzie. Cebulę obrać, drobniutko posiekać, następnie zeszklić na łyżce masła. Pietruszkę oberwać z łodyżek i drobno posiekać bułkę dobrze odcisnąć z wody i połączyć ze zmielonym mięsem. Dodać jajko, podsmażoną cebulkę, połowę posiekanej pietruszki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Proste bułeczki do szkoły, do pracy, albo na imprezę karnawałową. Możemy dodać do nich takie składniki w farszu jakie lubimy albo mamy w lodówce. 50 dkg mąki pszennej typ 650 2 dkg drożdży 1/2 szklanki mleka letniego 1 łyżeczka soli płaska 1 jajko 1/2 szklanki wody letniej 2 łyżki oleju cukier szczypta do posmarowania: 1 łyżka mleka 1 jajko(...)środku każdego robię wgłębienie. Układam na blaszce na papierze do pieczenia. Pieczarki myję, i kroję w kostkę. Przesmażam na oleju, dodaję pokrojoną paprykę i dalej przesmażam. Na każdej bułeczce układam farsz i odstawiam do wyrośnięcia. Piekę w temp 190 stopni 25 minut. Przed końcem posypuję serem startym i zostawiam na chwilę w piekarniku aż się rozpuści. Przed podaniem posypuję natką
wesoła kuchniaKoniecznie z dodatkiem kminu rzymskiego i szczypiorku. Najlepiej jeść je prosto z patelni. 2. Jajka po florencku Jajka w koszulkach z sosem holenderskim. Jeśli dodacie do tego samodzielnie wykonaną bułeczkę, to otrzymacie naprawdę królewskie śniadanie. Proponuję upiec muffiny angielskie . 3. Jajka w kokilkach Jeśli rano macie nieco mniej czasu, to danie jest dla Was. Robi się je błyskawicznie(...)dodatki śniadaniowe (papryka, cebula, kiełbasa czy pomidor). 4. Pasta jajeczna Pasta jajeczna smakuje mi zawsze i wszędzie. Wspaniale nadaje się na kanapki. Oczywiście najlepiej będą smakować jeśli samodzielnie upieczecie bułeczki. Kilka przepisów na pyszne, domowe pieczywo możecie znaleźć u mnie na stronie ( tutaj ). 5. Serniczki z patelni To jedyne śniadanie na słodko, które znalazło się na mojej liście Przepis, który
BullioBułeczki już upieczone? Tak, tak, te , na któe wczoraj zostawiłam Wam przepis 😄 Bo jeśli już je macie, to teraz pójdzie Wam "z górki". Wystarczy przemyć warzywka, pokroić wszystko i ugrillować małe kotleciki, które też przez to, że są cieniutkie smażą się naprawdę błyskawicznie. Takie hamburgerki są fajnym rozwiązaniem na przyjęcie karnawałowe ze znajomymi czy ciepłą kolację w gronie Rodziny(...)więc planujecie w najbliższym czasie spotkanie i chcesz przygotować coś, co nasyci nie tylko oczy, to te hamburgery będą do tego idealne. Składniki na 15 sztuk: 15 mini bułeczek do hamburgerów 1 duża główka sałaty 4 pomidory 1 ogórek świeży 3 ogórki konserwowe 800g mięsa mielonego wołowego 2 czerwone cebule sól, pieprz 2 łyżki jogurtu naturalnego musztarda 5 łyżek
Kuchnia w czekoladziepomidorowym, serem i oregano. Śniadaniowy comfort food, czyli drożdżówka może być nie tylko w wersji na słodko. Takie wytrawne przekąski bardzo przywodzą mi na myśl dzieciństwo i takie właśnie bułeczki ze szkolnego sklepiku. Te domowe jednak zdecydowanie przebijają je smakiem. Uwielbiam przygotowywać ciasto drożdżowe i właśnie takie wypieki. Jest bardzo smacznie, bo aromatycznie, pomidorowo-serowo. Troszkę przypomina w smaku pizzę(...)przekąsek, które bardzo lubię przygotowywać, bo jest szybko, smacznie i prosto. Uwielbiam to rosnące ciasto drożdżowe i jego rozwałkowywanie. Później wystarczy posmarować sosem, zrolować i pociąć. Do przygotowania takich bułeczek można również użyć gotowego ciasta, ale zdecydowanie polecam Wam przygotowanie własnego, bez zbędnych dodatków. Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych
rabarbarowoupiekłam nowe. Przepisu jednak nie użyłam tego samego, z obawy, że znowu nie wyjdą. Zrobiłam wg siebie i własnej miary i to był najlepszy pomysł 😇 Składniki na 15 małych bułeczek 1 szklaka wody 1 szklanka mleka 2 łyżeczki cukru 30g świeżych drożdży 1 płaska łyżka soli 1/3 szklanki oleju rzepakowego ok 600g mąki Dodatkowo: 1 małe jajko 1 łyżka mleka(...)konieczności. Wyrobione ciasto przekładamy do plastikowej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. 2. WYrośięte ciasto ponownie wyrabiamy. Dzielimy ciasto na 15 części i formujemy małe, okrągłe bułeczki. Smarujemy rozbełtanym z mlekiem jajkiem i posypujemy ziarnami sezamu. Ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia, a piekarnik rozgrzewamy do temp 200st C. Bułki przed włożeniem do piekarnika lekko spłaszczamy dłonią, pieczemy
Kuchnia w czekoladzieWYKONANIE : ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA : 120 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 13 ZŁ . ILOŚĆ PORCJI: 6-9 (wyszło 18 bułeczek) Składniki: Około 4 ,5 szklanki mąki, 20 g drożdży, 3 łyżki cukru, 2 jajka + jedno do posmarowania bułek, 50 g masła, szklanka mleka, szczypta soli; masa serowa: 500-600 g twarogu z wiaderka, 3 łyżki cukru pudru, żółtko, 2 opakowania(...)kuleczki, układam na blaszce pokrytej papierem do pieczenia, przykrywam, odstawiam na 30 minut, aż podwoją swoją objętość. W każdej kulce robię wgłębienie filiżanką, wypełniam serem, smaruję rozmąconym wcześniej jajkiem. Bułeczki piekę około 20 minut w 190-200 stopniach
JejKuchniaIdealne bułeczki do popołudniowej kawy lub na śniadanie :) pulchne i miękkie a dzięki wiśniom soczyste ....polecam bo są łatwe do zrobienia :) Składniki na 22 sztuki : - 500g mąki pszennej u mnie typ 650 - 2 jajka - 50g świeżych drożdży - 200 g cukru - 50g roztopionego masła - 200 ml letniego mleka ( jak ciasto jest za gęste można dodać więcej ) Nadzienie : - 450 g białego(...)dzielimy na dwie porcje ,z każdej robimy po 11 kulek , wałkujemy je albo rozklepujemy dłonią,nakładamy lyżeczkę serka wymieszanego z cukrem i żółtkiem i nakładamy łyżeczkę wiśni. zwijamy bułeczki jak na poniższym zdjęciu , układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia , przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia . Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, bułki przed włożeniem
Wypieki ReneKwadratowe pyszne bułeczki. Idealne na śniadanie podane ze szklanką gorącego kakao lub mleka. Moje dzieciaki uwielbiają je posmarowane dżemem. Może i Wy skusicie się na świeżutkie pachnące bułki. Jeśli macie ochotę na inne bułki to zapraszam do zakładki BUŁKI , gdzie znajdziecie inne przepisy. Szczególnie polecam bułki odrywane róże Ciasto 200 ml ciepłej wody 8 g suchych drożdży(...)powinno podwoić swoją objętość. Po wyrośnięciu rozwałkować ciasto na prostokąt o grubości około 0,4 cm. Nożem do pizzy lub ostrym nożem pokroić kwadraty o boku około 7 cm. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Przed pieczeniem każdą bułkę posmarować delikatnie mlekiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu
O kuchni z uczuciemKiedy ciasto podwoi objętość dzielimy je na 10 równych części i układamy na dwóch blaszkach, wyłożonych papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na ok 40 minut, aż bułeczki podrosną 3. Czereśnie drylujemy 4. Kruszonka - mąki, cukier, płatki i cynamon mieszamy, dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło, rozcieramy palcami aż powstaną okruchu, coś na wzór mokrego piasku, powinny pozostać(...)też grubsze cząstki 5. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni 6. Dnem szklanki robimy w bułeczkach dwa wgłębienia, układamy po kilka czereśni, posypujemy kruszonką, brzegi drożdżówek smarujemy mlekiem i wstawiamy do piekarnika na ok 20 min, studzimy na kratce
Słodki Kompromismoich ulubionych blogach. 1.Mini burgery skradły już niejednokrotnie serca moich gości. Uwaga! szybko znikają Na zimno też świetnie smakują. W linku znajdziesz od razu przepis na mini bułeczki, jednak jest już to bardziej czasochłonny proces, dlatego warto zwiedzić pobliskie piekarnie w celu znalezienia mini bułeczek 2. Rożki z ciasta fillo (phyllo) z nadzieniem serowo-łososiowym 3. Grilled
Wylizany Rondelznudzi! Do tej pory praktykowałam już: Pieczone hot dogi pełnoziarniste Czosnkowe bułki z parówką i ketchupem Bułki faszerowane pieczarkami i suszonymi pomidorami Drożdżówki z parówką, serem i cebulką prażoną Bułeczki z pieczenią mięsną i papryczką pepperoni Bułki pszenno-żytnie z parówką i farszem pieczarkowo-paprykowym Mini-chlebki nadziane salcesonem Buła z parówką na drugie śniadanie Dzisiejszy eksperyment to połączenie(...)nagrzanego piekarnika - u mnie bez termoobiegu, grzałka góra-dół, środkowy poziom piekarnika - i piec ok 20-25 minut w temp. 200C do zezłocenia - u mnie dokładnie 22 minuty . Bułeczki powinny być na koniec pieczenia wyraźnie rumiane
Grunt to przepis!bułki dyniowe. Są pyszne! Chrupiące z wierzchu i wilgotne w środku. Szybko znikają z talerza 😉. Moje bułki są inspirowane przepisem Gosi z bloga "Co do jedzenia" . Składniki (na 24 bułeczki): 500 g mąki pszennej + mąka do podsypania saszetka (7 g) suszonych drożdży 70 g cukru pół łyżeczki soli ok. 250 ml ciepłego mleka 60 g masła łyżka cynamonu(...)Piec przez 18 minut obie blachy naraz (z termoobiegiem) lub ok. 22 minut (bez termoobiegu). W połowie pieczenia zamienić miejscami blachy. Wykładać na kratkę do ostudzenia. Gosia proponuje posypanie bułeczek cukrem pudrem. Ja z tego rezygnuję, bo bułki i tak są słodkie
Weekendy w domu i ogrodziePrzepis na te bułeczki znalazłam na wielkim żarciu. Przypomniałam sobie, że kiedyś robilam już podobne z farszem pieczarkowym, czy tuńczykowym, tyle,że były one zapiekane w piekarniku. Te, może nieco mniej zdrowsze, bo panierowane i smażone są, śmiem twierdzić, o niebo lepsze. Wyszły mięciutkie, z chrupiącą panierką, takie „męskie”, bo wypełnione po brzegi farszem mięsnym. Wystarczy pół bułeczki
Smaki Na Talerzu