bułeczki - 9699 przepisów (strona:261/647)

Małdrzyki krakowskie 267

małdrzyki krakowskie. Urlopy dobiegły końca i nasze spotkania podczas Wypiekania na śniadanie wróciły na właściwe tory. Tym razem do wyboru dwie propozycje czyli właśnie małdrzyki krakowskie jak również duńskie bułeczki. Dziś małdrzyki a za chwilę i bułeczki wkleję. Małdrzyki są mega puszyste i bardzo smakowite. Wystarczy tylko ser dość tłusty dobrze zmiksować z dodatkami i pyszne placuszki zajadamy na śniadanie

Moje Małe Czarowanie
Kołaczki rybne 170

Składniki na ok. 6 dużych bułeczek: Ciasto drożdżowe: 450 g mąki pszennej oraz 1 łyżeczka do drożdży 50 g mleka w proszku 1 łyżeczka soli 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 220 ml ciepłej wody 70 g masła 1 jajko sezam Mąkę, mleko w proszku i sól wymieszać, odłożyć. Drożdże rozkruszyć, dodać cukier i poczekać około(...)ciasto chwile wyrobić. Podzielić na 6 części. Z każdej uformować placuszek. Na środek nałożyć farsz rybny, skleić ciasto na brzegu, formując kształt bułki. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem, ułożyć bułeczki, zostawić do wyrośnięcia na 30 min. Po tym czasie posmarować je rozkłóconym jajkiem oraz posypać sezamem, Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (termoobieg) przez 25 min. Smacznego! Przepis pochodzi

Moja Galeria Smaku
Burgery z omletem jajecznym, burakami i awokado 118

ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Burgery z omletem jajecznym, burakami i awokado Składniki – bułeczki – 6 sztuk: Mąka pszenna – 400g Mąka żytnia – 200g Drożdże – 20g Woda – 400ml Olej rzepakowy – 50ml Sól – 1 łyżeczka Cukier – ½ łyżeczki Żółtko – 1 sztuka Sezam do posypania + białko do posmarowania Składniki(...)długo, aż zacznie „odchodzić od ręki”.. Ciasto pozostawiamy w ciepłym miejscu na około godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie formujemy ręką kulki i układamy w odstępach na blasze. Bułeczki smarujemy białkiem jaja   i posypujemy sezamem Pieczemy przez około 25 - 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone – patyczek musi być suchy

Kuchnia Bon Appetit
Klasyczne burgery 143

ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Klasyczne burgery Składniki – bułeczki – 6 sztuk: Mąka pszenna – 400g Mąka żytnia – 200g Drożdże – 20g Woda – 400ml Olej rzepakowy – 50ml Sól – 1 łyżeczka Cukier – ½ łyżeczki Żółtko – 1 sztuka Sezam do posypania + białko do posmarowania Składniki(...)długo, aż zacznie „odchodzić od ręki”.. Ciasto pozostawiamy w ciepłym miejscu na około godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie formujemy ręką kulki i układamy w odstępach na blasze. Bułeczki smarujemy białkiem jaja   i posypujemy sezamem Pieczemy przez około 25 - 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone – patyczek musi być suchy

Kuchnia Bon Appetit
Drożdżówki z serem 247

Drożdżówki z serem – takie tradycyjne, puszyste, najlepsze. U mnie w wersji odrobinę zakręconej, bo zawijanej, ale nie ma problemu, aby przygotować je jako nadziewane serem bułeczki. Żyjemy w czasach, kiedy nawet w dobrej cukierni niełatwo jest kupić smaczną drożdżówkę. Pozostaje przygotować je domowo – samemu. Na szczęście wbrew pozorom wcale nie jest to trudne. A taka domowa drożdżówka(...)Każdy kawałek ciasta bierzemy w dłonie, obracamy w połowie i luźno kładziemy na blaszce, zachowując odstępy (ja piekłam w dwóch blachach – mniejszej i większej). Za pomocą pędzelka smarujemy bułeczki pozostałym po cieście białkiem. Zostawiamy na co najmniej pół godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do 180°C (170°C z termoobiegiem) i pieczemy serowe drożdżówki przez

Poezja smaku
Cynamonowe drożdżówki ze śliwkami 155

450g mąki pszennej 3/4 szklanki mleka 12 g drożdży pół szklanki cukru 1 jajko 1 żółtko 60g miękkiego masła szczypta soli łyżeczka cynamonu Dodatkowo:   śliwki śmietanka do posmarowania bułeczek Kruszonka:   25g masła czubata łyżka mąki pszennej 2 łyżki cukru  Z letniego mleka, łyżeczki cukru i drożdży robimy rozczyn. Gdy podwoi objętość, dodajemy resztę składników i wyrabiamy przez(...)gładkie ciasto. Ciasto jest klejące, dlatego najlepiej wyrabiać je mikserem. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. godzinę. Po tym czasie dzielimy 5 części, formujemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia bułeczki i wciskamy w nie delikatnie połówki śliwek. Odstawiamy do wyrośnięcia na kilka minut. W tym czasie z podanych składników wyrabiamy kruszonkę. Powinna przypominać wilgotny piasek. Drożdżówki smarujemy śmietanką, posypujemy kruszonką

Wrzosowa Polana
BUŁECZKI NADZIEWANE MARMOLADĄ RÓŻANĄ 122

Świetne w smaku bułeczki nadziane marmoladą różaną. Można je też nadziać dowolnym dżemem, twarogiem albo jagodami :) W każdym razie za każdym razem wyjdą równie smaczne, przekonajcie się sami i koniecznie spróbujcie :) Do nadzienia wykorzystałam marmolady różanej od  Dagoma . Składniki: * 2 łyżeczki suchych drożdży * 50 ml letniej wody * 400 g mąki pszennej * szczypta soli * 2 łyżeczki cukru * 2 łyżki oleju(...)wyłożoną papierem do pieczenia i ponownie przykryć ścierką i odstawić na 20 minut. Po tym czasie wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 180'C i piec bułeczki około 20 minut. Wystudzić na kratce. Zimne bułki nadziewać marmoladą różaną, można polukrować albo posypać cukrem pudrem

Zrób to smacznie
100% domowy fit burger 181

zostać w domu i samemu przygotować burgery w bardzo łatwy sposób. Są przepyszne, sycące, a kombinacji jest bez końca... mięsne, wegańskie, co kto woli! Mniam! Składniki (3 porcje): bułeczki hamburgerowe 0,5kg mięsa mielonego 2 ząbki czosnku mała garść świeżych ziół (u mnie zielona pietruszka, mięta) łyżka ziół suszonych (u mnie mieszanka dalmatyńska) papryka słodka papryka ostra/chili pieprz sól ulubione(...)rozgrzanej i naoliwionej patelni/patelni grillowej po kilka minut z każdej strony. W trakcie nie zmniejszaj temperatury, by zatrzymać soki w kotleciku. Przed przewróceniem mięso z góry także posól.  Bułeczki podgrzej w piekarniku i przekrój na pół. Na spód połóż ulubione warzywa, kotlecika i polej dipem (ja polałam wszystkimi czterem naraz, to dopiero było pyszne!). Przykryj górą bułki

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Bułki o smaku pizzy 112

również z ulubionym swoim sosem. Taka inna trochę wersja pizzy, żeby nie było nudno :) Zaczął się rok szkolny, a wraz z nim szykowanie kanapek do szkoły dla dzieci. Takie bułeczki będą idealne na drugie szkolne śniadanie. Ciasto 250 ml  mleka 100 g masła, roztopionego 1 łyżka cukru 2  jajka 30 g drożdży świeżych 3,5 szklanki mąki pszennej(...)równe 18 części. Z każdej części uformować kulkę i rozwałkować ją na płasko. Posmarować sosem, nałożyć szynkę, starty ser i zwinąć w kulkę. Układać na blaszkę wyłożoną papierem. Bułeczki należy umieszczać obok siebie w sporych odległościach. Odczekać około 15 minut aż wyrosną, a następnie posmarować je mlekiem. Piec w 180 stopniach C około 20 minut aż będą rumiane. Bułki

O kuchni z uczuciem
Papryka faszerowana mięsem wołowym 208

papryk 1 pęczek natki pietruszki 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego tymianku lub rozmarynu (świeżego więcej)  1 łyżeczka majeranku 2 łyżeczka pieprzu 1 jajko 1/2 bułeczki kajzerki 1/3 szklanki mleka 2 płaskie łyżeczki soli oliwa z oliwek do posmarowania papryki Przygotowanie: Bułeczkę rozdrobnić i namoczyć w mleku. Cebulę obrać, drobno pokroić i zeszklić na niewielkiej ilości

Kuchcik gotuje
Drożdżówki waniliowe z rabarbarem i powidłami śliwkowymi  85

Wczoraj rozpoczął się kolejny rok zmagań uczniów w szkołach. Z tego co wiem, drożdżówki wracają do szkolnych sklepików☺ Czy nie byłoby jednak zdrowiej samemu upiec kilka bułeczek dla swoich pociech? To naprawdę proste, a macie gwarancję, że dzieci jedzą przekąski bez zbędnych ulepszaczy i konserwantów. Zachęcam gorąco do przetestowania poniższego przepisu. Przepis pochodzi z książki, której recenzję kilka dni temu(...)około 10 minut. Dodać cukier oraz powidła śliwkowe i smażyć jeszcze około 10 – 15 minut. Ciasto podzielić na równe części na stolnicy, zawijać w środku farsz, szczelnie klejąc. Ułożyć bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do letniego (ok. 100 st.) piekarnika na 20 minut, aby ciasto troszkę podrosło. Po tym czasie zwiększyć temperaturę do 180 stopni i piec

Ania i Marcin gotują
BUŁKA NA MLEKU SMAKI MOJEGO DZIECIŃSTWA 189

dodatkiem miodu , rewelacja!.Kakao i BUŁKA to moje najlepsze SMAKI z tamtych czasów.Do dziś rano robię sobie takie danie i wcale mi się nie znudziło zjadanie takiej bułeczki z mlekiem.... 1 szkl.mleka 1 mała bułeczka 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka prawdziwego masła 1 łyżeczka cukru ******************************************* Mleko zagotować z cukrem.Bułkę porwać na kawałki,włożyć do miseczki lub na talerz

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Tosty francuskie pomysł na śniadanie dla dzieci! 254

własnej roboty. Ja podałam je z borówkami, pokrojonym w grubą kostkę mango i obłędnym miodem. Jak przygotować takie tosty? Zerknijcie na listę składników!       SKŁADNIKI:   - 2 bułeczki drożdżowe domowego wypieku (ja użyłam dyniowych bułeczek z cynamonem ) bądź drożdżowa chałka, bułki pszenne a nawet dobrej jakości pieczywo - 1 jajko eko - 3/4 szklanki mleka - olej kokosowy do smażenia (ewentualnie

SMYKWKUCHNI
BURGER WOŁOWY Z DOMOWĄ BUŁKĄ I SOSEM BBQ 129

burger: 500 g wołowiny pieprz czarny świeżo mielony bułeczki: przepis tutaj  bułeczki sos BBQ: przepis tutaj  sos BBQ dodatki : sałata pomidor malinowy ogórek kiszony ser chedar Mięso przyprawiamy pieprzem. Formujemy kotlety rzucając mocno mięsem z ręki do ręki. Następnie formujemy kotlety i spłaszzcamy. Układamy na rozgrzanej patelni grillowej. Smażymy około 3 minut z każdej strony. Na każdą bułkę

KuchcikoweLove
Bułki drożdzowe z kruszonką i wiśniami 109

temperatury 190 C. Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy, i formujemy zgrabny wałeczek następnie dzielimy nożem  na 14-16 części w miarę równych części. Robimy po dwa otwory w bułeczce odwrotną stroną np. widelca czy łyżki. I wciskamy przygotowane wiśnie. Układamy na blasze, łączeniem do dołu, w sporych odstępach (po około 8 szt. na blaszkę). Przykrywamy ściereczką i  zostawiamy(...)ponownego wyrośnięcia (około 30 minut). Kiedy bułeczki ładnie wyrosną, smarujemy je roztrzepanym jajkiem wymieszanym z 1 łyżką mleka i posypujemy kruszonką. Pieczemy przez około 20 minut. … Smacznego! www.profi.com.pl

Viola cooks with passion

Proponowane wyszukiwania