bułeczki - 9699 przepisów (strona:252/647)

ZNOWU UPIEKŁAM CHLEB!! ;) 76

razem. Z tego ciasta możemy zrobić -  chlebek - wtedy przekładamy ciasto do foremki - pieczemy na termoobiegu w 200 stopniach ok 20-25 minut (w trakcie należy sprawdzić wykałaczką) albo bułeczki - wtedy zamiast sody lepiej dodać proszek do pieczenia, odczekać chwilkę, i na blachę układać ręką bądź łyżką kształtne bułeczki.Pieczemy w 200 stopniach na termoobiegu 10-15 minut. SMACZNEGO

BezglutenowaIzabela
BEZGLUTENOWE - JOGURTOWE BUŁECZKI BEZ DROŻDŻY 123

posmarowania bułek przed włożeniem do piekarnika Mąkę, sól i sodę mieszamy ze sobą, dodajemy jogurt. Najlepiej żeby był on bardzo gęsty, żeby po wymieszaniu składników można było uformować ręcznie bułeczki  (ja moje nakładałam łyżką na blachę gdyż nie miałam zbyt gęstego jogurtu, jednak wyszły równie smaczne ). Gdy już uda nam się uformować kształtne bułeczki (lub  "nałożyć" ciasto

BezglutenowaIzabela
Pełnoziarniste drożdżówki z konfiturami bananowo-truskawkowym i rabarbarem 195

niż przysłowiowy studencki kwadrans. To lepsze i smaczniejsze alibi na okoliczność spóźnienia się na cotygodniowy zlot czarownic niż problemy z komunikacją miejską czy ważny telefon z pracy ;) Rabarbarowelove. Składniki: bułeczki: 250 gram mąki pszennej typ 500 250 gram mąki pełnoziarnistej pszennej (gdańskie młyny jasna) 30gram świeżych drożdży 1 szklanka mleka 1/4 kostki masła (50-75gram) pół słoiczka konfitur truskawkowych(...)dżem i owoce na śreodek(o objętości 1-2 malutkich łyżeczek) i połącz by powstała kuleczka 10. Ułóż na blasze i posyp kruszonką. Zanim posypiesz kruszonką możesz też posmarowac bułeczki rozbełtanym jajkiem z łyżką mleka. 11. Piecz do zarumienienia około 20 minut w 180 stopniach Celsjusza. Smacznego

U Fiolki
Bułki pszenne... nie tylko na śniadanie 135

wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyrosło i potroiło swoją objętość wyjęłam z miski wyłożyłam na deską oprószoną mąką i jeszcze raz wyrobiłam. Ciasto podzieliłam na 8 kawałków i uformowałam okrągłe bułeczki. Blachę do pieczenia wyłożyłam papierem i rozłożyłam na nim bułki. Zostawiłam jeszcze na około 30 minut do wyrośnięcia. Piekarnik włączyłam na 200 ° C. Jajko rozkłóciłam i posmarowałam nim bułki. Blachę(...)fotkę kiedy były w piekarniku Po upieczeniu wyłożyłam na kratkę, żeby przestygły Po wystudzeniu można było zjeść te pyszne bułki.... Najpierw jednak na śniadanie Polecam Wam te pyszne bułeczki. Przygotujcie produkty, a potem to już... z górki. Życzę SMACZNEGO! Krys Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz

Kuchnia u Krysi
Kanapki z pastą z krewetkami 185

krewetki, urwać koperku z doniczki, która stoi na parapecie i możemy poczuć się jak na przyjęciu w ambasadzie. Taką pastę możemy też zabrać do pracy i posmarować sobie nią bułeczki na drugie śniadanie.   Składniki na 4 porcje: opakowanie mrożonych krewetek koktajlowych – ok. 200 g garść posiekanego koperku pół czerwonej cebuli drobno posiekanej sok wyciśnięty z całej limonki(...)kanapki z krewetkami Krewetki zalać wrzątkiem, żeby się rozmroziły. Odsączyć i znowu zalać wrzątkiem, żeby się sparzyły. Odsączone krewetki wymieszać z koperkiem, cebulą, sokiem z limonki, jogurtem, musztardą, pieprzem. Bułeczki przekroić, posmarować masłem i pastą z krewetek. Jeść od razu. Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie ! Artykuł Kanapki z pastą z krewetkami pochodzi z serwisu Ugotowane

Ugotowane pozamiatane
Przytulone bułeczki z płaskurki. Czy znasz płaskurkę? 247

luteinę, beta- i alfa-karoten oraz ß-glukany. Można się tylko cieszyć, że tak zdrowa mąka jest równocześnie tak smaczna. Używam jej do wypieku chleba, robiłam szpecle, dzisiejsze bułeczki również i gorąco polecam, bo jest faktycznie wyjątkowo smaczna. Składniki: 500 g płaskurki 1300 (Emmer Mehl) 125 ml wody 125 ml mleka 1 op. drożdży instant 1 czubata łyżeczka soli(...)razie potrzeby delikatnie podsypać mąką. Uformować bułki i ułożyć w naczyniu lub blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach. Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do ponownego wyrośnięcia gdy bułeczki urosną posmarować je wodą lub mlekiem i posypać czarnuszką lub innymi ziarenkami. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut w 200`C do zrumienienia

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
BUŁKI DYNIOWE Z PASZTETEM I SZPINAKIEM 106

Bułki dyniowe są bardzo smaczne, delikatne i pachnące. Dodatkowo nadziane pasztetem paprykowym Profi i szpinakiem. Takie pyszne bułeczki nadają się do do pracy, piknik, wyjazdy i  bez wcześniejszego ich przygotowywania. Są tak pyszne że nie trzeba ich nikomu polecać.  SKŁADNIKI : 500 g mąki pszennej 200 g musu z dyni 1 płaska łyżka soli 3 łyżki oleju 1 jajko(...)kawałki i układamy w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym.  Bułki pozostawiamy na 15 minut aby wyrosły, następnie pieczemy 30 minut w piekarniku w temperaturze 180 % C.  Po ostudzeniu bułeczki nadają się do zjedzenia

Kulinarne Fantazje Marioli
Drożdżówki z serem i morelami 204

siebie. Przykryć ściereczką i pozostawić na około 30 minut do wyrośnięcia/do podwojenia objętości. Po tym czasie dnem szklanki lub nóżką kieliszka o średnicy około 6 cm, w każdej bułeczce zrobić mocne wgłębienie, niemal do samej blaszki ( szklankę lub kieliszek warto za każdym razem zanurzać w mące, nie będzie się kleić do ciasta ). W każde wgłębienie nakładać po jednej, pełnej(...)gęsty, lub dodanie cukru pudru - jeśli lukier będzie zbyt rzadki. Polukrować wystudzone drożdżówki, np. umieszczając lukier w jednorazowym worku cukierniczym lub foliowym woreczku z odciętym rogiem i robiąc na bułeczkach paski/zygzaki z lukru ( ja tak zrobiłam ). Smacznego

Opowieści z piekarnika
Drożdżówki z serem - bułki z serem 119

Pyszne bułeczki do kawy, ale i na wynos do szkoły czy pracy. Idealnie słodkie z wyczuwanym cytrusowym akcentem. Składniki: 2 1/2 szklanki mąki 30 g drożdży pół ciepłego mleka 2 łyżki cukru 2 żółtka 50 g masła szczypta soli 500g sera 3 łyżki cukru jajko cytryna dodatkowo: jajko Przygotowanie: Drożdże mieszamy z łyżką cukru, mlekiem i łyżką mąki. Odstawiamy(...)Składamy na 3 części. Przekrwamy wzdłuż długiej krawędzi. Lekko skręcamy po końcach. Smarujemy pozostałym roztrzepanym jajkiem. Pieczemy przez 20minut w 180 stopniach na blasze wyłożonej papieerm do pieczenia. Gdy bułeczki będą już zimne możemy je polukrować. inspirac ja przepisy online

Lena Gotuje
Mini burgery z ajwarem, halloumi i ogórkami 204

maślanki 60 ml oleju żółtko do posmarowania łyżeczka sezamu łyżeczka czarnego sezamu dodatki: 16 łyżeczek łagodnego ajwaru 4 duże korniszony 200 g sera halloumi łyżeczka oliwy Przygotowujemy bułeczki. Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy aż się rozpuszczą. Maślankę roztrzepujemy z jajkiem oraz olejem. Mąkę mieszamy z solą i papryką. Dodajemy do niej mokre składniki oraz rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy na gładkie ciasto(...)minut w 180 stopniach. Ser halloumi kroimy na 16 kawałków. Na rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni grillowej smażymy go z obu stron na rumiano. Ogórki kroimy na grube plasterki. Upieczone bułeczki przekrawamy. Każdą smarujemy łyżeczką ajwaru. Układamy na nich po kawałku sera i po plasterku ogórka. Smacznego :)     Artykuł Mini burgery z ajwarem, halloumi i ogórkami pochodzi z serwisu Mienta

Mienta blog
drożdżówki z rabarbarem i kruszonką 167

puścił sok) oraz kruszonkę (do roztopionego i ostudzonego masła dodaję cukier i mąkę, mieszam łyżką). Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagniatam i dzielę na 12 równych części. Formuję okrągłe bułeczki, układam na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia) w sporych odległościach od siebie. Przykrywam ściereczką i pozostawiam w cieple  na 30 minut lub dłużej, do podwojenia objętości. Gdy bułeczki podwoją

babka w formie
Ciasto Łabędzi puch 149

szkl cukru 1 szkl mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka gorącej wody 1 łyżka oleju cukier waniliowy 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa 2 małe czerstwe bułeczki 3 szkl mleka 0,5 szkl cukru cukier waniliowy 10 dag wiórków kokosowych 1,5 kostki masła dżem z czarnej porzeczki (użyłam jagodowego i czarną porzeczkę z nalewki) Posypka(...)cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę, cały czas ubijając dodawać po jednym żółtku. Następnie wlać olej, wodę, dosypać obie mąki i delikatnie wymieszać. Upiec na złoty kolor. Bułeczki zalać 2 szkl zimnego mleka i odstawić żeby zmiękły, a później rozdrobnić widelcem. Pozostałą szklankę mleka zagotować z cukrem, dodać przygotowane bułki oraz wiórki kokosowe, cukier waniliowy i gotować 5 minut

Pieguskowa Kuchnia
Drożdżówki z morelami 114

obieramy morele i myjemy zioła. Owoce kroimy w plasterki, by łatwiej je układać na drożdżówkach. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia, czy specjalną matą wielokrotnego użytku. Z ciasta formujemy bułeczki, lekko je spłaszczając i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia. Przykrywamy je bawełnianą ściereczką. Zostawiamy na godzinę. Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni (góra-dół). Bułeczki smarujemy mlekiem, układamy morele

Karczma Honorietty
Bułeczki drożdżowe ze śliwkami 164

Komu komu bo idę do domu hi hi .Zapraszam was na pyszne delikatne i pulchne bułeczki drożdżowe ze śliwkami.Sezon mamy więc smakołyk na czasie. Składniki: mąka pszenna typ 500 500 g jaja 2 szt śmietana 18% 4 łyżki masło pół kostki mleko 2 szklanki drożdże świeże pół kostki cukier pół szklanki szczypta soli Dodatkowo: śliwki węgierki(...)minutach wyrabiamy ciasto ponownie robimy wałek i dzielimy je na 12 części.Każdą część rozpłaszczamy jak placuszka i kładziemy po 1 śliwce wypestkowanej.Robimy wałeczek i zlepieniem do dołu kładziemy bułeczki na papierze do pieczenia. Smarujemy rozbełtanym jajem i zostawiamy na jakieś 20 minut do wyrośnięcia. Pieczemy 25 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu na kratce polewamy je lukrem

Różowa kuchnia
Chroń jedzenie i oszczędzaj 187

spożywczych. Produkty przechowywane w temperaturze pokojowej lub w lodówce Produkty przechowywane w temperaturze pokojowej lub w lodówce Czas trwałości żywności nie zapakowanej próżniowo Czas trwałości żywności zapakowanej próżniowo Chleb, bułeczki 2 do 4 dni 7 -9 dni Sery twarde (cheddar, parmezan, Edam, Gouda, itp.) 2 do 3 tygodni 4 do 8 miesięcy Miękkie owoce jagodowe (maliny, jeżyny, truskawki(...)miesięcy      2   lata Produkty przechowywane w zamrażalniku Produkty przechowywane w zamrażalniku Czas trwałości żywności nie zapakowanej próżniowo Czas trwałości żywności zapakowanej próżniowo Chleb, bułeczki 6 do 8 miesięcy 1-3 lata Ryby około 6 miesięcy 2 lata Warzywa i owoce 6 do 12 miesięcy 2 lata Mięso (wołowina, wieprzowina, drób) około 6 miesięcy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata

Proponowane wyszukiwania