bułeczki - 9699 przepisów (strona:251/647)

Dyniowe scones 128

szybkie brytyjskie bułeczki pojawiły się już kiedyś na moim blogu w wersji podstawowej. A skoro sezon dyniowy to tym razem postanowiłam wzbogacić ciasto o puree z dyni, dzięki czemu scones zyskały przepiękny mocno żółty kolor. Natomiast przyprawy takie jak cynamon, gałka muszkatołowa, imbir i goździki, które są zarówno w cieście, jak i w glazurze, nadały im specyficznego korzennego smaku(...)przestudzić na kratce. Przygotować glazurę: w miseczce wymieszać cukier puder z przyprawami i mlekiem. W zależności od ilości mleka lukier może być gesty lub lejący.  Na ostudzone bułeczki nałożyć lukier i odstawić, aż zastygnie

wyzwania kuchenne
Malinianki - bułeczki drożdżowe z malinami 65

Puchate, delikatne i aromatyczne bułeczki drożdżowe z nadzieniem malinowym ;-) Czas przygotowywania:  10 minut Wyrastanie:  3 x 20-30 minut Czas pieczenia:  25 minut Ilość bułeczek:  20 sztuk

AniaGotuje.pl
Drożdżowe gniazdka z kiwi 88

Zgrabne i pyszne bułeczki drożdżowe z dodatkiem dżemu. Ja wybrałam kiwi ;-) Czas przygotowywania:  10 minut Wyrastanie:  90 minut Czas pieczenia:  20 minut Ilość bułeczek:  około 24 sztuk wielkości małej pięści Składniki: • 500 g mąki pszennej tortowej • 3 żółtka jaj • pół szklanki cukru • szklanka ciepłego mleka • pół kostki miękkiego masła

AniaGotuje.pl
Rogale pszenne puszyste z chia 129

idealne z masłem i domowym dżemem lub na wytrawnie jako pyszne, weekendowe śniadanie. Puszyste rogaliki lub bułeczki drożdżowe z dodatkiem masła i mleka oraz chia. Czas przygotowywania:  do 20 minut Czas pieczenia:  około 25 minut temperatura 170 stopni Ilość:  8 sporych rogalików lub bułeczek Składniki: • 500 g mąki pszennej   najlepiej typ. 480 lub 550 • 1 duże

AniaGotuje.pl
ZAPIEKANKI Z PIECZARKAMI 159

zapiekanki. Wspaniały pomysł na ciepłą i smaczną przekąskę na obiad lub kolację. Oprócz pieczarek możemy dodać  ulubione dodatki, wszystko kwestia naszego pomysłu. Smacznego :) SKŁADNIKI NA OK. 8 MAŁYCH BUŁECZEK : 0,5 kg pieczarek 1 cebula olej do smażenia przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie ok. 30 dag żółtego sera bułki dodatki: keczup i dowolne dodatki :) WYKONANIE : Cebulę kroimy w małą(...)nagrzewamy, ser ścieramy na tarce o dużych oczkach, bułki przekrawamy na pół i smarujemy cienką warstwą margaryny (takiej do kanapek). Na każdą nakładamy porcję pieczarek, posypujemy serem. Zapiekamy aż bułeczki będą chrupiące a ser się stopi ok. 10 minut w 150 stopni C opiekanie z grillowaniem lub zwykły 180 stopni C. Zapiekanki podajemy z keczupem lub ulubionymi dodatkami. Smacznego

Pani na deser
BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z MASŁEM ORZECHOWYM 247

ciastem drożdżowym! Kiedyś absolutnie nie chciało „mnie słuchać”, a teraz za każdym razem rośnie pięknie, a po upieczeniu jest niesamowicie delikatne i puszyste! Dziś przygotowałam pyszne drożdżowe bułeczki z masłem orzechowym. Ja wybrałam masło orzechowe piernikowe marki Primavika – obłędne! Idealne na słodkie śniadanie, przekąskę w pracy albo deser do popołudniowej kawki. Koniecznie spróbujcie! Polecam! SKŁADNIKI(...)ciepłe miejsce. Kiedy podwoi objętość wyciągamy na obsypaną mąka stolnicę i jeszcze chwilę zagniatamy. Urywamy po kawałku, rozciągamy na placek, smarujemy masłem orzechowym, zwijamy w rulon i zaplatamy bułeczkę. Każdą smarujemy roztrzepanym jajkiem i odstawiamy jeszcze chwilę do podrośnięcia. Pieczemy ok. 8-10 minut / 200C. Smacznego! Przepis powstał we współpracy z marką PRIMAVIKA

Ostra na Słodko
Drożdżówki pszenno-orkiszowe 136

smaaak. Dzisiaj moi drodzy zdrowsza wersja drożdżówek z dodatkiem mąki orkiszowej. Tym razem nie ozdabiałam ich dodatkowo ani lukrem ani czekoladą, tylko po prostu posypałam je cukrem pudrem. Gorące bułeczki uwielbiam popijać mlekiem, a następnego dnia, gdy są już twardsze to popijam je pyszną gorącą herbatką.  Składniki: ciasto: mąka pełnoziarnista orkiszowa 3 szklanki, mąka pszenna 3 szklanki, mleko(...)zagniatamy, a następnie rwiemy kawałki caista, rozpłaszczamy w dłoniach na okrągły placek, na środek kładziemy marmoladę i dokładnie zlepiamy na środku i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki odstawiamy na 45 min. Następnie smarujemy je jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Piekarnik rozgrzewamy. Drożdżówki pieczemy w 170 stopniach przez 30-40 min. aż będą rumiane. Ostygnięte drożdżówki posypujemy cukrem pudrem

kulinarne odsłony pati
Kruszonka - przepis podstawowy 128

Używana jest do wzbogacenia wielu ciast, ciasteczek, bułeczek i deserów.  Warto sobie zapamiętać podstawowe proporcje i wzbogacać je w miarę potrzeb o zmielone orzechy, migdały czy cynamon. Możliwości jest naprawdę wiele. 200 g mąki pszennej 100 g cukru, najlepiej domowego waniliowego 100 g masła Wszystkie składniki rozcieramy w palcach do uzyskania mokrych okruszków. Gdy chcemy uzyskać większe okruchy wystarczy(...)kruszonkę zgnieść w dłoni. Tak przygotowana kruszonkę można posypać ciasto lub bułeczki i upiec.  Można, tak jak ja, upiec ją i przechowywać w zamkniętym słoiczku jako dodatek do jogurtu czy owoców. Taką kruszonkę pieczemy w 180 stopniach rozsypaną na papierze do pieczenia do lekkiego zarumienienia

Smakołyki Asi
Bułki pszenno orkiszowe z sezamem. 182

zewnątrz, a w środku mięciutkie. Wprost idealne na śniadanie lub kolację. Pysznie smakują z masełkiem lub twarożkiem. No i są o niebo lepsze od kupnych. Moja rodzina uwielbia domowe bułeczki, a ja piekę...piekę i piekę. Do upieczenia tych bułeczek użyłam  mąki orkiszowej pełnoziarnistej oraz  mąki pszennej od  MŁYNOMAG . Zapraszam:) Składniki: Rozczyn: 5 dag świeżych drożdży

Izabelawkuchni
Sałatka z rzodkiewką podana w bułeczkach. 142

macie pomysłu na podanie sałatki to polecam podać ją wydrążonych bułeczkach, najlepiej bardzo chrupiących. Sama sałatka jest bardzo prosta, szybka w wykonaniu i bardzo smaczna. Polecam na śniadanie, kolację lub przekąskę. Sałatkę przyprawiłam  białym pieprzem mielonym , który otrzymałam od  SKWORCU . Życzę smacznego. Zapraszam :) Składniki: Na sałatkę: pół pęczka rzodkiewki 2 jajka 10 dag sera żółtego w kawałku pół(...)majonezem i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dajemy tylko połowę szczypiorku. 3. Z bułek ścinamy wierzchy, a środek wydrążamy. Następnie bułki napełniamy sałatką i posypujemy odłożonym szczypiorkiem. 4. Bułeczki podajemy i smacznego

Izabelawkuchni
Orkiszowe gniazdo os czyli Pysznie nadziane zawijaski 146

Dzisiaj obchodzimy dzień cynamonowej bułeczki. Niestety nie upiekłam z tej okazji ani jednego zawijaska... Mam w planach upieczenie ślimaczków z masą makową w najbliższy weekend.  Piekłam też podobne bułeczki nie tak dawno, na niedzielne śniadanie. Dzisiaj zapraszam do zapoznania się z gniazdem os z mąki orkiszowej. Już za chwileczkę, już za momencik będziecie też mogli przeczytać kilka słów

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bułeczki żytnio-pszenne 108

Zapraszam Was na pyszne śniadanie. Oczywiście można zjeść również na kolację ;). Zdrowe, smaczne i bardzo łatwe w przygotowaniu. Bułeczki żytnio-pszenne. Domowe pieczywo smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu i jest na pewno zdrowsze. To kto robi ze mną?       Składniki: 1,5 szkl mąki żytniej typ 2000, np. TOTA 1,5 szkl mąki pszennej(...)rozczyn. Wymieszać, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Uformować kulkę, w razie potrzeby dosypać mąki pszennej. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie uformować bułeczki, ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zrobić nacięcia i posypać nasionami chia. Odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Po tym czasie posmarować ciepłym mlekiem. Piec

Trufelkowo
Bułki orkiszowe z ziarenkami 182

minut, aż ciasto zacznie odklejać się od rąk i będzie puszyste. Ciasto obtoczyć w mące, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie uformować bułeczki, ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ponownie ściereczką i odstawić na 30 minut. Po 30 minutach bułeczki posmarować mlekiem i posypać ulubionymi ziarnami. Piec w piekarniku nagrzanym

Trufelkowo
Drożdżówki z malinami i kruszonką 157

Sezon malinowy trwa , więc kolejny wpis z malinami..tym razem bułeczki drożdżowe ..zrobiłam je wg przepisu Pyzy , tylko wykonanie ciut inne.. CIASTO  400 g mąki pszennej tortowej 50 g mąki kukurydzianej 85 g zwykłego cukru 70 g masła 30 g świeżych drożdży 230 ml mleka 1 średnie jajko szczypta soli NADZIENIE   250 g białego twarogu, półtłustego(...)Ciasto rozwałkować.Wykrawać dużą szklanką krążki i w tym samym krążku drugą szklanką nieco mniejszą[ podstawę bułek i większą obwódkę].Obwódkę  zawinąć w ósemkę i ułożyć na podstawie bułeczek.W środek włożyć masę twarogową , ułożyć kilka malinek.Bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i zostawić na około 15 minut.Posypać kruszonką. Piec w temperaturze

Moje domowe kucharzenie
Bułki drożdżowe z domowym budyniem 168

Odstawiamy na godzinę lub dłużej w ciepłe miejsce, aż do podwojenia swojej objętości. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto, krótko wyrabiamy. Dzielimy na 12 równych części. Formujemy okrągłe bułeczki, układamy je na blaszkach (w sporych odległościach od siebie). Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut. Gdy bułki podwoja objętość, dnem szklanki robimy w każdej(...)bułeczce wgłębienie, w które wykładamy budyń (w równych proporcjach). Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 15-18 minut. Po upieczeniu, studzimy na kratce. Źródło: Moje Wypieki

Słodkości na talerzu

Proponowane wyszukiwania