bułeczki - 9699 przepisów (strona:244/647)

Grönsaksbullar – klopsiki wegańskie ze Szwecji 65

Dziś kulinarnie powracam do Szwecji. We wpisie na kanelbullar, czyli szwedzkie bułeczki cynamonowe obiecywałem, że przygotuję wegańskie klopsiki. Oto i one! Stali Czytelnicy z pewnością zauważą, że nie jest to mój pierwszy przepis z tego skandynawskiego kraju. Na blogu można znaleźć wspomniane wcześniej bułeczki cynamonowe, które

Vegan Taste
Bułki śniadaniowe 157

Domowe bułki, tak bardzo nam znane, nie zawsze piękne o idealnym kształcie ale zapachem i smakiem zachwycą każdego smakosza. Bułeczki możemy przygotować na śniadanie, kolację, przekąskę. Bułeczki są długo świeże. Bułki śniadaniowe 10szt Składniki · 400g mąki pszennej typ 750 · 20g drożdży · 1 jajko · 200ml mleka · 2 łyżeczki cukru

Kulinarne pyszności Molki
Bułeczki dynie z cynamonen 112

Kiedy zobaczyłam na zagranicznych blogach te bułeczki w kształcie dyni  od razu chciałam je zrobić. Jest z nimi trochę roboty, ale jak się ma gotowe pure z dyni to idzie szybko.  Ja pure z dyni nie miałam. Za to teraz mam zamrożone w lodówce i czeka sobie do sernika już gotowe. Składniki : dynia piżmowa mleko/ mleko roślinne żółtko(...)zrobiłam dziurkę i włożyłam „ogonek” z przeciętego orzecha włoskiego. Ułożyć na papierze do pieczenia do wyrośnięcia i przykryć ( ja przykryłam drugą blachą z piekarnika). Po 15-20 minutach smarujemy bułeczki rozkłóconym żółtkiem z 1 łyżeczką zimnej wody.  Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach ok 30 minut

AZgotuj!
Poranne bułki 125

Pyszne bułeczki z chrupiącą skórką, idealne na śniadanie. U mnie w domu zawsze jemy jeszcze ciepłe bo nikt nie może się doczekać aż wystygną. Można je jeść takie cieplutkie nawet z samym masłem. Przepis zaczerpnięty z tego  bloga . Każdemu przypadną do gustu. - 450 g mąki pszennej - 1 łyżeczki drożdży instant - 1 łyżeczka soli - 1,5 szklanki lekko ciepłej wody(...)niego ciasto. Rozciągamy ciasto od siebie, składamy, obracamy o 90 stopni i powtarzamy rozciąganie i składanie przez około 2 minuty. Dzielimy na 8 równych części. Z każdej formujemy bułeczkę. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dużej odległości od siebie. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 minut. Piekarnik nagrzewamy do 240 stopni, bułki nacinamy ostrym nożem

Kulinarne życie
Klasyczne bułki do hamburgerów – idealnie puszyste, w godzinę! 161

obwodu, zakładając ciasno jedną krawędź na drugą. Odwracamy bułkę łączeniem do dołu i ciągnąc ją dłonią po powierzchni blatu ruchem zagarniającym ‘do siebie’ wyokrąglamy i wysklepiamy kulistą, mocno naprężoną bułeczkę. Gotową bułkę rozpłaszczamy dłonią na wysokość ok. 2,5-3cm. Odkładamy gotową bułkę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i powtarzamy formowanie z pozostałymi kawałkami ciasta. WYRASTANIE, NABŁYSZCZANIE(...)PIECZENIE Bułeczki wkładamy na pierwsze i jedyne wyrastanie do lekko rozgrzanego piekarnika, na środkową półkę. Bułki powinny mocno się napuszyć i podrosnąć, dajcie im na to 30 minut. Wyjmujemy podrośnięte bułki z piekarnika, piekarnik rozgrzewamy do 180⁰C, grzanie góra-dół , bez termoobiegu.   W miseczce mocno rozkłócamy jajko. Przy użyciu szczeciniastego pędzelka dokładnie smarujemy jajkiem bułki, a następnie posypujemy

Karo in the Kitchen
Szneka z glancem 151

instant (1 opakowanie 7 g) - 145 g mleka w proszku (8 łyżek) - 2 duże jajka o temperaturze pokojowej - 84 g miękkiego masła (6 łyżek) Dodatkowo: - 1 jajko do posmarowania bułeczek - lukier (cukier puder + wrzątek + sok z cytryny) Do miski wlewamy ciepłą wodę, wsypujemy drożdże, cukier, sól, mleko w proszku – dokładnie mieszamy. Dodajemy całe jajka – ponownie mieszamy. Wsypujemy przesianą mąkę – wyrabiamy(...)minut. Gotowe wyjmujemy z piekarnika, przekładamy na kratkę i obficie lukrujemy. Szneka z glancem to przysmak na śniadanie, deser… i nie tylko. Na ciasto wykorzystałam przepis z Bułeczek drożdżowych puszystych jak bawełna II , a szneki wyszyły lekkie, miękkie i puszyste. Gorąco polecam. Wydrukuj przepis The post Szneka z glancem appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Buchty drożdżowe z serem 133

Puszyste, pachnące bułeczki drożdżowe, złączone bokami, które odrywamy ręką, nadziane serem są pyszne, można również nadziać marmoladą lub zrobić bez nadzienia, podajemy posypane cukrem pudrem. SKŁADNIKI : • 500 g mąki • 50 g drożdży • 5 łyżek cukru • 250 ml mleka • 40 g masła lub margaryny • 2 jajka • szczypta soli • 1,5 kostki twarogu • cukier waniliowy • 1 żółtko • 3 łyżki cukru PRZYGOTOWANIE(...)każdy łyżeczką nakładamy ser (dobrze wymieszany z cukrami i żółtkiem), zlepiamy i układamy w blaszce złączeniem do dołu, dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować margaryną, bułeczki układamy blisko siebie i odstawiamy jeszcze na 15 minut, żeby podrosły, wierzch smarujemy białkiem rozmąconym z odrobiną mleka, następnie wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni, pieczem ok. 20-25 minut

KUCHNIA POLSKA
Pełnoziarniste bułki z mąki z płaskurki 110

przez ok. 10 minut. Wyrobione ciasto umieść w misce, przykryj ściereczką i odstaw na ok. 1 godziny w ciepłe miejsce. Z wyrośniętego ciasta odrywaj kawałki i formuj z nich bułeczki, a następnie układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostaw je jeszcze na ok. 15 minut w ciepłym miejscu. Przed pieczeniem bułki ponacinaj nożem oraz posmaruj delikatnie wodą. Bułeczki

365 dni dookoła kuchni
Domowe burgery z serem blue 143

pokrojone masło i znowu zagniatamy aż masło dokładnie połączy się z ciastem. Ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1-1.5 godziny. Po tym czasie formujemy bułeczki (z podanej ilości ciasta powinno wyjść około 10 sztuk), układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy i odstawiamy na kolejne 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, bułeczki smarujemy

Życie Pełne Smaku
Falafel z ciecierzycy i marzenie o byciu kimś innym 108

jest tłusty jak zwykłe tego typu kotleciki i sznycelki. Identycznie smakuje również na drugi dzień. Jest to bardzo ciekawa odmiana typowego polskiego obiadu. Można podawać z samą surówką, własnymi bułeczkami / polecam przepis na moje proste i szybkie bułeczki – wpis klik / lub z ryżem zrobionych z ziołami jak na risotto. Nam falafel z ciecierzycy smakuje z sosem, jedzony rękami, pychota

W Kawiarence
Bułeczki i paluchy z makiem 114

Przepyszne,cudownie chrupiące i co ważne proste w wykonaniu drożdżowe bułeczki. Przepis uniwersalny,można robić paluchy,krótkie,długie,zaplatać bułeczki,zwijać rogaliki,co tylko chcecie i posypywać czym chcecie. Te i inne przecudne wypieki znajdziecie na instagramie u @onijka(klik)     4 szklanki mąki pszennej (dałam 3,5) 25 g świeżych drożdży 1 szklankę ciepłego mleka 1/2 łyżeczki soli

Kolorowa kuchnia Elki
Pikantny rybny burger z puree z groszku i mięty, domowy sos tatarski 107

pyszności - warto je zrobić, bo to szybki i mega smaczny pomysł na obiad! Do burgerów użyłam ulubionych pszennych ciabatt z ukochanej piekarni, ale śmiało możecie użyć także innych pełnoziarnistych bułeczek. Będzie równie pysznie! Zacznijmy od dodatków, które można przygotować wcześniej. Puree z zielonego groszku: 1 ziemniak 450g zielonego mrożonego groszku 1 spory pęczek mięty sól i pieprz To tak proste(...)minuty z każdej strony, a pod sam koniec posypujemy górę startym parmezanem i zostawiamy na chwilkę na patelni, by stworzył on chrupiącą skórkę. Gotowe! Przed podaniem przekrójcie bułeczki i włóżcie je na dosłownie kilka minut do rozgrzanego piekarnika, by stały się ciepłe i chrupiące. Po wyjęciu na bułkę nałóżcie obfitą ilość pysznego puree, na górze ułóżcie chrupiącą rybę, a całość

Cooking Monster
Pełnoziarniste bułki misie 122

Bułeczki misie na śniadanie pełnoziarniste. Cześć zrobiłam świnek. Bułeczki będą cieszyć dzieci, do szkoły, przedszkola i nie tylko będą idealne. Śniadanie na wesoło. Bułki: 30 dkg mąki pełne ziarno 20 dkg mąki pszennej 2 dkg drożdży 1 łyżeczka soli 1 jajko 3 łyżki oleju rzepakowego 200 ml wody letniej 1 łyżeczka jogurtu greckiego 1 łyżeczka cukru 1/4 szklanki mleka letniego

wesoła kuchnia
BEZGLUTENOWE CYNAMONOWE CHAŁKI 126

Strasznie się cieszę, że przygotowane ostatnio dla Was bezglutenowe bułeczki zrobiły taką furorę! Dziś dla fanów drożdżowych wypieków mam dziś fantastyczne puszyste drożdżowe bezglutenowe chałki. Pachnące cynamonem , bo to cynamon właśnie najbardziej chyba kojarzy się z jesiennymi wypiekami. Są niesamowicie puszyste delikatne, a swoim smakiem i konsystencją bardzo, ale to bardzo przypominają tradycyjne wypieki z glutenem. Do ich przygotowania użyłam(...)bezglutenowa mieszanka do wypieku pieczywa (chlebów, bułek ) i pizzy. Polecam! Te cynamonowe bezglutenowe chałki trafiają na listę moich ulubionych bezglutenowych wypieków. Ps. z tego samego ciasta możecie przygotować okrągłe bułeczki! Też będzie pysznie! SKŁADNIKI: ( 8-10 chałek ) * Mix B – Brot-Mix – 500 g * świeże drożdże- 20 g ( nie zanieczyszczone glutenem ) * ciepłe mleko – 400 ml * roztopione masło – 50 g ( może być

Ostra na Słodko
Pasta kanapkowa z sera białego i suszonych pomidorów 135

przypadku serów, pasty można zrobić z kilku ich rodzajów. Ja tym razem zdecydowałam się na ser biały. Połączyłam go z suszonymi pomidorami i świeżą bazylią. Podałam z ciepłymi jeszcze bułeczkami z buraczkiem ćwikłowym. Przepis na bułki macie tutaj: Bułeczki drożdżowe z buraczkiem ćwikłowym. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam

mecooks

Proponowane wyszukiwania