bułeczki - 9699 przepisów (strona:241/647)

Uzbekistan – przewodnik kulinarny 100

zielenina i nowalijki. Za to warzywa i owoce są naprawdę pyszne, dojrzałe na słońcu i nie ponaglane do wzrostu w środku zimy. Wiosną je się sałatki warzywne, samosy (nadziewane bułeczki) z zieleniną, zupy warzywne i manty, czyli lokalne duże pierogi. Najdziwniejszą potrawą jaką zjadłam w czasie mojej podróży był sumalak. To tradycyjny płynny deser przypominający krem karmelowy – robi się(...)wędliną i majonezem, smażone warzywa a nawet surówkę z surowych ziemniaków, którą jadłam w Chiwie. Kolejną typową przekąską podawanę przed jedzeniem, na śniadanie lub w podróży jest samosa, czyli bułeczka nadziewana mięsnym lub zielonym farszem. Dania z ręcznie robionym makaronem to moim zdaniem główny powód dla którego warto wybrać się do Uzbekistanu. Są bardzo czasochłonne, więc raczej trudno będzie powtórzyć

Ugotowane pozamiatane
Zielona pasta jajeczna na śniadanko 106

Ostudzone jajka przecinać na połowę i łyżeczką wyjmować ze skorupek. Wrzucić do choppera, dodać szpinak, majonez, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystko zmiksować i gotowe :). Podawać np. z bułeczkami z dynią: http://www.przepisybabci.com.pl/recipe/pyszne-i-proste-bulki-pszenne-z-dynia/ Smacznego!!! Poniżej klikając w symbol drukarki można wydrukować przepis Zielona pasta jajeczna na śniadanko Dania Pasty Kuchnia Polska Porcje 8 porcji Czas przygotowania 45 minut(...)Ostudzone jajka przecinać na połowę i łyżeczką wyjmować ze skorupek. Wrzucić do choppera, dodać szpinak, majonez, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystko zmiksować i gotowe . Podawać np. z bułeczkami z dynią: Pozostałe informacje Smacznego

Przepisy Babci
Cynamonki- drożdżowe bułeczki 259

grypie żołądkowej nie ma co zbytnio szaleć i jeśli zjeść coś na słodko, to tylko delikatnego. Za ciasto zabrałam się rankiem, tak by do przedpołudniowej kawy mieć już pyszne bułeczki, ale śmiało możecie przygotować je przed pójściem spać, owinąć folią spożywczą miskę, w której ciasto będzie leżakowało i schować do lodówki. Tym sposobem cynamonki przygotujesz nawet na śniadanie! Bułeczki świetnie

Kuchnia w czekoladzie
MINI DROŻDŻÓWKI Z SEREM 151

Takie pyszne bułeczki ukręciłam  moim dzieciakom na kolacje. Wyszły rewelacyjne, następnego dnia również pyszne. Polecam :) SKŁADNIKI NA OK. 40 SZTUK: 30 dag ugotowanych wcześniej ziemniaków 60 dag mąki pszennej 4 dag drożdży świeżych 6 łyżek cukru 60 ml oleju 2/3 szklanki mleka 1 jajko łyżka cukru waniliowego NADZIENIE: 0,5 kg białego sera w kostce ok. 4 łyżek cukru(...)paski, łapiemy za dwa końce i przekręcamy każdy w przeciwną stronę. Układamy na blaszce od piekarnika, wykładamy papierem do pieczenia. Z pozostałymi częściami ciasta i sera postępujemy tak samo. Bułeczki odkładamy do napuszenia (ok. 20-30 minut). Smarujemy białkiem i pieczemy w 180 st. C ok 10-15 minut. Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy. Smacznego

Pani na deser
Pulpeciki z indyka w sosie curry 135

curry bardziej pikantny czy łagodny? Ilość porcji: 20 szt. Czas przygotowania: 70 minut Składniki na pulpeciki z indyka w sosie curry: Pulpeciki: 1 kg mielonego mięsa z indyka 1 bułeczka pszenna 100 ml mleka 2 łyżeczki mielonego kuminu 2 łyżeczki kolendry 2 łyżeczki soli 1 jajko 3 ząbki czosnku Dodatkowo: mąka pszenna pełnoziarnista do obtoczenia pulpetów  kilka łyżek oleju(...)łyżeczki cukru sok z 1/2 limonki lub cytryny 4 łyżki oleju do smażenia sól do smaku  szczypiorek do podania  Jak zrobić pulpeciku z indyka w sosie curry? Bułeczkę rozmoczyć w mleku i dodać do mięsa na pulpety. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, dodać razem z pozostałymi składnikami do mięsa. Mięso na pulpety wyrobić i odstawić

Kuchcik gotuje
ZAKRĘCONE BUŁECZKI Z SEREM I TRUSKAWKAMI 108

mocno nadziane serem i owocami. Aby delektować się ich smakiem nie trzeba kroić - wystarczy oderwać...Ale uwaga!!! - ich odrywanie niesamowicie wciąga i z pewnością nie skończy się na jednej bułeczce 😉 Idealne na drugie śniadanie, podwieczorek lub deser, do szkoły, pracy czy na wycieczkę... bo nie ma nic lepszego niż domowe drożdżówki! Składniki: Ciasto: 150 ml mleka 25 g drożdży(...)nich zwijamy w rulon i umieszczamy w formie do pieczenia, wysmarowanej tłuszczem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 15-20 min, aby ciasto urosło. Po tym czasie, wierzch bułeczek smarujemy białkiem i posypujemy płatkami migdałowymi. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 min. Studzimy

Kuchnia MagdaLeny
Bezglutenowa bruschetta z krewetkami 118

mocno w kuchni. Odżywiając się raczej "mono". Im bardziej przetworzony produkt, tym gorzej się po nim czuję. Mam nadzieję, że to w końcu minie. Dziś jednak postanowiłam zaszaleć. Kupiłam bułeczki bezglutenowe dla siebie, dla Chłopaków normalne i zrobiłam bruschetty z krewetkami. Składniki: kilka bułeczek (bezglutenowych lub normalnych lub ciabatta) 3 pomidory 4 ząbki czosnku sól, świeżo mielony pieprz, szczypta oregano

Cytryna&Co.
BUŁKI BROKUŁOWE (keto, LCHF, paleo, bez lgutenu i laktozy) 182

oraz podopiecznych powstają kolejne tego rodzaju przepisy. I tak dzięki Waszym inspiracjom i promocji na brokuły powstał przepis na piękne, zielone bułki brokułowe, których bazę stanowią znane już Wam bułeczki z kalafiora . Doskonale smakują z różnego rodzaju pastami jak ta z mięsa rosołowego , jajeczna , z makreli czy paprykarzem bez ryżu . Składniki – bułki brokułowe (6 sztuk): 350 g startego surowego(...)proszek do pieczenia lub sodę, sól oraz opcjonalnie przyprawy typu suszony czosnek, cebula, tymianek, zioła prowansalskie (co kto lubi ). Całość dokładnie wymieszać do uzyskania odpowiedniej konsystencji, która pozwoli formować bułeczki. Sugeruję niezbyt duże. U mnie z tych proporcji powstaje 6 sztuk. Bułki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180-190°C (termoobieg) przez ok 30 minut

Ola la LCHF
WEGE BURGERY Z KASZY JAGLANEJ 133

Pełne smaku  wegetariańskie burgery z kaszy jaglanej i kolorowych warzyw. Doprawione gałką muszkatołową, natką pietruszki i szczyptą chili. Podane w domowych bułeczkach drożdżowych, z pysznymi sosami i świeżymi warzywami. Przygotowanie ich zajmuje trochę czasu, ale smak wynagradza wszystko. Aby ułatwić sobie pracę najczęściej robię je z kaszy pozostałej z obiadu.   Masę na burgery dobrze jest przygotować dzień wcześniej(...)masę  wstawiamy do lodówki lub od razu formujemy kotlety (5 sztuk). Smażymy na niewielkiej ilości oleju, na dużym ogniu, po 3 minuty z każdej strony.  Podajemy w bułeczkach, z sosami, sałatą i plastrem świeżego pomidora

cool and minty
Buchty z dżemem brzoskwiniowym - Mega Puszyste 88

przykrywamy ścierka. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godz. 2. Po tym czasie dzielimy ciasto na 16 kawałków, wałkujemy każdy kawałek, nadziewamy dżemem (około 1 łyżeczkę) dokładnie sklejamy, układamy bułeczki na formie. Pozostawiamy do wyrośnięcia na około 25-30 minut. 3. Następnie jajko roztrzepujemy z mlekiem, smarujemy bułeczki, pieczemy w temp. 180* góra-dół około 20-25 minut

Dziś Ja gotuje
CIASTO NA SZWEDZKIE BUŁECZKI 72

Ciepła, lekko ciągnąca się, cynamonowa bułeczka prosto z pieca, dopiero co pokryta jeszcze nieco płynnym, kapiącym wszędzie lukrem.. Czy czy to nie najlepsze śniadanie w zimowy poranek? (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki (na ok 2 duże blachy): 900g mąki 150g masła 135g cukru 50g świeżych drożdży 500ml mleka 1/2 łyżeczki soli rozpuszczone masło lub rozbełtane jajko do posmarowania mleko lekko(...)jeszcze bardziej wyrosną i będą rumiane po wyjęciu z pieca możesz posmarować je lukrem (jeszcze gorące!). Gotowe! Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł CIASTO NA SZWEDZKIE BUŁECZKI pochodzi z serwisu SandraFrej.com

SandraFrej.com
Drożdżowe bułki z pieczarkami i serem 87

nawet pizza, ma dodatkową duża zaletę- jest łatwo przenośnie, więc doskonale się nada na wynos do szkolnej lunchówki. Ciasto z tego przepisu można wykorzystać też do słodkich wersji bułeczek (cukier trzeba dodać do żółtek i zmiksować a resztę tak jak w przepisie) – można je nadziać jabłkami, powidłami czy białym serem. A jeżeli zostanie Wam nadzienie… wrzućcie na bułkę(...)odstawić do ostygnięcia. Ser zetrzeć na tarce, wymieszać z przestudzonym farszem. Ciasto podzielić na 10 porcji.  Wziąć kawałek ciasta, rozpłaszczyć w ręce, nałożyć nadzienie, zamknąć i uformować bułeczkę. Odkładać złączeniem do doły na wysmarowaną masłem na dużą blachę, zachowując odstępy – można też upiec tak jak na zdjęciu w dużej, w formie na tartę. Odstawić bułki do wyrośnięcia

Cooking for Emily
Chałka 120

chałka najlepiej smakuje posmarowana masłem i podana z mlekiem – tak po prostu. Jeśli szukacie inspiracji na inne pyszne śniadaniowe przepisy polecam Wam serdecznie wpisy z przepisami na francuskie bułeczki brioche lub bułeczki z ziarnami . Składniki: 700 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 225 ml mleka 15 g świeżych drożdży 75 g masła 3 łyżki miodu 3 jajka laska wanilii

Ciastkozercy
Bułki do hamburgerów 104

ciasto. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (około godziny). Następnie wyjąć ciasto z miski, ponownie zagnieść i podzielić na równej wielkości porcje. Z każdej uformować okrągłe bułeczki i ułożyć je w dużych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Za pomocą dłoni każdą bułkę lekko spłaszczyć. Przykryć blachę ściereczką i odstawić bułeczki do ponownego wyrośnięcia

My simple kitchen

Proponowane wyszukiwania