Pyszne puszyste bułeczki orkiszowe, świetnie sprawdzą się na śniadanie, na kolację, a także na obiad, jako dodatek do zup lub domowych burgerów. Jako urozmaicenie naszych codziennych chlebów na zakwasie, co jakiś czas pojawiają się kolejne bułki. Bywa, że wracam do starych przepisów, ale bywa i tak, że tworzę coś nowego. Ostatnio naszło mnie na bułki z dodatkiem mąki pełnoziarnistej(...)program góra-dół. Po upieczeniu bułki odstawić do wystudzenia. Ja przechowuję swoje bułki w papierowych torbach, w otwartym chlebaku. Piekę je przeważnie wieczorem, by były świeże na śniadanie. Te bułeczki pyszne są nie tylko następnego dnia rano, one są też super jeszcze kolejnego dnia
Smaczne ZdroweSezon na dynię trwa już od pewnego czasu. Uwielbiam to warzywo, bo można z niego zrobić absolutnie wszystko od zup, kremów i “kotletów” po wypieki – bułeczki, chleb czy babeczki. U mnie dziś połączenie babeczek z bułeczkami – delikatne ciasto drożdżowe z puree z dyni w foremkach na babeczki. Babeczki dyniowe świetnie sprawdzi się jako szybka przekąska
CiastkozercySympatyczny wiking Tappi powraca do nas w kolejnej książce. Codziennie rano Tappi i jego przyjaciel Chichotek chodzą do karczmarza Bollego na cieplutkie i pyszne bułeczki. Pewnego dnia dochodząc do karczmy widzą bardzo długą kolejkę, mieszkańcy Szepcącego Lasu stoją przed zamkniętą karczmą. Wszyscy stwierdzają, że coś niedobrego musiało się stać. Tappi i Chichotek postanawiają dowiedzieć się czemu Bolle nie otworzył karczmy(...)rodzicom. Nam przygody wikinga Tappiego i Chichotka bardzo się podobają i często spędzamy czas na ich czytaniu :-) Książeczki przeznaczone dla dzieci w wieku 4+ :-) Tytuł: "Tappi i tajemnica bułeczek Bollego " Autor: Marcin Mortka Okładka: twarda Stron: 48 Cena okładkowa: 19,99 zł Wydawnictwo: Zielona Sowa
kruche babeczkiroboty dipy rządzą, np. u mnie sprawdzają się pomidorowy, czosnkowy, ajwar, ziołowy, tatarski. Pasta z tuńczyka, hummus, guacamole, pesto czerwone, zielone. Wszelakie ciekawe w smaku pasty sprawdzają się z bułeczkami i rozmaitymi rodzajami pieczywa. GRISSINI, BRUSCHETTY, INNE Polecam włoskie paluszki – grissini, tu dowolność z sezamem, czosnkiem, oliwą z oliwek, papryką. Bułeczki, bruschetty, tosty, chlebki pita, pokrojone tortille, grzanki posmarowane pesto
Zasmakuj KuchniZnalazłam je u Liski . Na samą myśl o ich zapachu dostawałam ślinotoku. Nie mogłam się powstrzymać i upiekłam a teraz już kolejny dzień wcinam. Holenderskie bułeczki z rodzynkami czyli Krentenbollen 250 g mleka 1 łyżka cukru skórka starta z 1 cytryny skórka starta z 1 pomarańczy 400 g mąki pszennej 8 g świeżych drożdży 1/2 łyżki soli(...)formujemy 12 okrągłych bułek, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 30 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 220 st C. Wyrośnięte bułeczki delikatnie spłaszczamy dłonią. Smarujemy jajkiem. Pieczemy ok. 12-15 minut. Studzimy na kratce kuchennej
Dzieje kuchennej WiewióryPrzywykliśmy do pewnej monotonii jeśli chodzi o pieczywo, bo albo białe, albo ciemne razowe bułeczki. A gdyby tak wprowadzić małe urozmaicenie? Proponuję czerwone bajgle. Kolor jest naturalny i pochodzi z czerwonego buraczka. Nie tylko wnosi do śniadaniowej bułki dużo energii, ale i dodatkowe wartości odżywcze. Bajgle to bułeczki obgotowywane przed pieczeniem w wodzie z sodą, taka tradycja
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!sól, pieprz +* awokado – 1 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: PROZIAKI: Wszystkie składnie dokładnie razem mieszamy – mąki dosypujemy tyle, by utworzyć gładkie, elastyczne ciasto, z którego łatwo formować bułeczki. Formujemy małe bułeczki, spłaszczamy, smażymy po kilka minut na suchej żeliwnej patelni. SAŁATKA: Paluszki surimi drobno siekamy, dodajemy drobno posiekanego pora oraz świeżego ogórka.Wlewamy ok. 100 ml oleju HEPA, mieszamy. Dodajemy
Ostra na Słodkospędzać 2h w kuchni, brudzić miliona garnków i obudzić dziecka śpiącego w drugim pokoju, to warto z tego skorzystać. Mówię serio. A gdy w grę wchodzi jeszcze smaczna, słodka bułeczka jak ze znanego dyskontu z owadem w tle, to chyba warto spróbować. Przepis może nie jest dokładnie taki sam, ale sądzę, że nie wiele nam brakuje. Choć nie, powiem więcej(...)według mnie te bułeczki są jeszcze lepsze, tak jakby trochę odchudzone - choć czy jest to w ogóle możliwe, gdy w grę wchodzi ciasto francuskie? A i jeszcze jedno, jeżeli nie posypiecie cukrem pudrem, ten wypiek będzie praktycznie bez cukru (w zależności od przygotowania budyniu). Składniki na sakiewki : 1 opakowanie ciasta francuskiego 100g malin (można użyć mrożonych owoców
Słodkie Przyjemnościspożywczych. Produkty przechowywane w temperaturze pokojowej lub w lodówce Produkty przechowywane w temperaturze pokojowej lub w lodówce Czas trwałości żywności nie zapakowanej próżniowo Czas trwałości żywności zapakowanej próżniowo Chleb, bułeczki 2 do 4 dni 7 -9 dni Sery twarde (cheddar, parmezan, Edam, Gouda, itp.) 2 do 3 tygodni 4 do 8 miesięcy Miękkie owoce jagodowe (maliny, jeżyny, truskawki(...)miesięcy 2 lata Produkty przechowywane w zamrażalniku Produkty przechowywane w zamrażalniku Czas trwałości żywności nie zapakowanej próżniowo Czas trwałości żywności zapakowanej próżniowo Chleb, bułeczki 6 do 8 miesięcy 1-3 lata Ryby około 6 miesięcy 2 lata Warzywa i owoce 6 do 12 miesięcy 2 lata Mięso (wołowina, wieprzowina, drób) około 6 miesięcy
Cztery Fajerydomu, że nawet nie chciałam myśleć o włączeniu piekarnika. Jednak jak byłam dziś na bazarku i dostałam tak pyszne i słodkie śliwki, musiałam upiec drożdżówkę. Porcja na 12 bułeczek Składniki: ciasto 50 g drożdży 2 łyżki cukru 560 g mąki 250 ml mleka 100 g masła 1 jajko 8 śliwek kruszonka 0,5 szklanki migdałów 2 łyżki miękkiego(...)pół, wyciągamy pestkę i kroimy na ósemki. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części i wyrabiamy placki ok 4cm x 4 cm. Na plackach umieszczamy pokrojone śliwki i posypujemy kruszonką. Bułeczki pieczemy ok 20 minut w rozgrzanym piekarniku na 180 C. Najlepiej smakują z zimnym mlekiem Smacznego
Niezły MłynekLubisz jagodzianki? To jeden ze słodkich symboli lata. Bułeczki są puszyste i mięciutkie, smakują jak te od Babci W swoim przepisie wykorzystałam produkty Jamar, Ole! Stovit, oraz ePrezenty Składniki na ciasto drożdżowe: 600 g mąki pszennej 42 g świeżych drożdży 20 g miodu 10 g cukru 2 jajka 250 g mleka 7 g soli 75 g miękkiego masła Składniki(...)kawałki, formujemy kulki około 60 gram i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Tak przygotowane bułki ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po 10 minutach w naszych bułeczkach formujemy wgłębienia za pomocą dna od szklanki. Jagody myjemy i suszymy. Na każdy placek nakładamy po łyżeczce jagód i konfitury jagodowej, ponownie odstawiamy na 10 min. W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę
Podróż w kulinariamocno nadziane serem i owocami. Aby delektować się ich smakiem nie trzeba kroić - wystarczy oderwać...Ale uwaga!!! - ich odrywanie niesamowicie wciąga i z pewnością nie skończy się na jednej bułeczce 😉 Idealne na drugie śniadanie, podwieczorek lub deser, do szkoły, pracy czy na wycieczkę... bo nie ma nic lepszego niż domowe drożdżówki! Składniki: Ciasto: 150 ml mleka 25 g drożdży(...)nich zwijamy w rulon i umieszczamy w formie do pieczenia, wysmarowanej tłuszczem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 15-20 min, aby ciasto urosło. Po tym czasie, wierzch bułeczek smarujemy białkiem i posypujemy płatkami migdałowymi. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 min. Studzimy
Kuchnia MagdaLenyminut, po czym pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia przykryte ściereczką. 5. Gdy ciasto wyrośnie, przerobić go ponownie, podzielić na około 12 równych kawałków, każdy kawałek przerobić uformować bułeczkę i spłaszczyć na około 1cm. 6. Bułeczki ułożyć na formę wyłożoną papierem do pieczenia, każdą z nich posmarować passata pomidorową, posypać serem żółtym startym na grubych oczkach, poukładać kawałki karczku, wedle
Dziś Ja gotujenajprostsze rzeczy. Dzisiaj (po blisko rocznej przerwie, ale obiecuję teraz systematyczność) polecam bułki mleczne. Te sklepowe, chociaż nienajgorsze, to przy tych się chowają. Dobierając ilość cukru, możemy przygotować słodsze bułeczki, idealne do świeżego masłka i domowej konfitury lub też dać go niewiele i mieć fantastyczne bułki a’la hamburgerowe. Prezentuję przepis pośredni, a Wy sami dobierzcie ilość cukru(...)Waszych upodobań i zastosowań tych bułeczek Składniki: 3/4 szklanki mleka w proszku 1 szklanka letniej wody 10g drożdży 2 łyżeczki cukru 50g masła 2,5 szklanki mąki pszennej 2 jajka szczypta soli Przygotowanie: Do miski wsypujemy mleko w proszku, dodajemy wodę, cukier i pokruszone drożdże. Dokładnie mieszamy, aż do rozpuszczenia cukru i odstawiamy na około 20 minut w ciepłe miejsce
Jacob Tastes