Kolejne moje polecenie to przepis na zawijane bułeczki drożdżowe z nadzieniem. W grudniu postanowiłam Wam trochę poprzypominać przepisów, które już publikowałam na blogu, i do których chętnie wracam. Przepis na bułeczki drożdżowe -klik
SMYKWKUCHNIgdyż łato się je przygotowuje i są bardzo smaczne. Ilość porcji: 10 Czas przygotowania: 80 minut Składniki na fasolę z klopsikami: Klopsiki: 1 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej bułeczka pszenna 100 ml mleka łyżka kaszy manny 3 ząbki czosnku cebula jajko 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki łyżka majeranku łyżka pieprzu ziołowego łyżeczka mielonego kminku łyżeczka pieprzu naturalnego(...)obrać i pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju. Do mięsa dodać rozmoczoną bułkę, jajko, przyprawy, pietruszkę, kaszę, wystudzoną cebulę i wyrobić jednolitą masę na klopsiki. Mleka razem z bułeczką nie dodawać, podlać nim mięso, tylko jeśli będzie mocno zwarte. Przed formowaniem klopsików mięso odstawić na około 15 minut, aby wchłonęło wilgoć i stało się bardziej zwarte. Z masy mięsnej
Kuchcik gotujedużą ilością maku. Mak używam do makowca, do łamańców (naszej tradycyjnej potrawy na Suwalszczyźnie), makówki, do kutii. Uwielbiam makowce, a dziś Wam zaprezentuję drożdżowe ślimaki makowe. Małe smaczne, urocze bułeczki drożdżowe z makiem i bakaliami pychota :) Czytaj więcej
Ana Mari's worlddużą ilością maku. Mak używam do makowca, do łamańców (naszej tradycyjnej potrawy na Suwalszczyźnie), makówki, do kutii. Uwielbiam makowce, a dziś Wam zaprezentuję drożdżowe ślimaki makowe. Małe smaczne, urocze bułeczki drożdżowe z makiem i bakaliami pychota :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldobwodu, zakładając ciasno jedną krawędź na drugą. Odwracamy bułkę łączeniem do dołu i ciągnąc ją dłonią po powierzchni blatu ruchem zagarniającym ‘do siebie’ wyokrąglamy i wysklepiamy kulistą, mocno naprężoną bułeczkę. Gotową bułkę rozpłaszczamy dłonią na wysokość ok. 2,5-3cm. Odkładamy gotową bułkę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i powtarzamy formowanie z pozostałymi kawałkami ciasta. WYRASTANIE, NABŁYSZCZANIE(...)PIECZENIE Bułeczki wkładamy na pierwsze i jedyne wyrastanie do lekko rozgrzanego piekarnika, na środkową półkę. Bułki powinny mocno się napuszyć i podrosnąć, dajcie im na to 30 minut. Wyjmujemy podrośnięte bułki z piekarnika, piekarnik rozgrzewamy do 180⁰C, grzanie góra-dół , bez termoobiegu. W miseczce mocno rozkłócamy jajko. Przy użyciu szczeciniastego pędzelka dokładnie smarujemy jajkiem bułki, a następnie posypujemy
Karo in the Kitchenpatelnia nadaje się do zapiekania w piekarniku. Przy okazji smażenia piersi kurczaka zapomniałam o tym, ale i tak udało mi się przetestować patelnię w formie naczynia żaroodpornego. Zrobiłam bułeczki drożdżowe z serem i serowym beszamelem pośrodku. Patelnię odłożyłam po skończonym posiłku i wzięłam się za mycie dopiero następnego dnia rano. Ta resztka sosu i kilka bułeczek, jakich nie daliśmy rady
Smaki Na Talerzupatelnia nadaje się do zapiekania w piekarniku. Przy okazji smażenia piersi kurczaka zapomniałam o tym, ale i tak udało mi się przetestować patelnię w formie naczynia żaroodpornego. Zrobiłam bułeczki drożdżowe z serem i serowym beszamelem pośrodku. Patelnię odłożyłam po skończonym posiłku i wzięłam się za mycie dopiero następnego dnia rano. Ta resztka sosu i kilka bułeczek, jakich nie daliśmy rady
Smaki Na TalerzuDrożdżowe bułeczki z twarogiem w każdym wydaniu są pyszne. Ciężko jest im się oprzeć. Składniki na ciasto drożdżowe: 100g drożdży 150 ml ciepłego mleka 100 g cukru ¼ łyżeczki soli 2 jaja 400g mąki pszennej 200g chlebowej mąki pełnoziarnistej 50 g masła Składniki na masę twarogową: 400g twarogu 1 cuier waniliowy 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki miękkiego masła(...)długości. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 180st C. Jeszcze ciepłe bułeczki polewamy lukrem. Smacznego
Słodki ZakątekCynamonowe rollsy robiłam już nie raz, były pyszne ale zawsze coś w nich chciałam poprawiać, aby osiągnąć "ten" - zazwyczaj tylko mi znany heheh- efekt. I udało się! Bułeczki te nie mogą być zbyt puchate, jak zwykłe drożdżówki, ani też zbyt kruche jak ciasteczka, Dlatego musiałam szukać tego balansu. Nadzienie też nie należy wcale do łatwych, aby miało ten niemalże(...)opakowanie cynamonu Masło stop i wymieszaj z w/w składnikami. Ciasto podziel na dwie części. Każdą rozwałkuj na blat- prostokąt, posmaruj nadzieniem i zroluj (rolujemy krótszą krawędź), potnij na równe bułeczki ślimaki. Ułóż na blaszkę wyłożoną papierem i odstaw na kwadrans aby troszkę podrosły. Wstaw do piekarnika, temp. w zależności od piekarnika 170- 180 stopni C, czas 20-25 minut. Pieczemy
SMYKWKUCHNIMiękkie i pachnące bułeczki drożdżowe. Ładnie wyrośnięte, lekkie i delikatne jak piórko. Najlepsze zaraz po upieczeniu. Dobre zarówno ze słodkimi jak i słonymi dodatkami. Idealne do domowych burgerów. Krótko podgrzane, na dobrze rozgrzanej patelni, będą dobre przez kilka kolejnych dni. SKŁADNIKI 400 g mąki pszennej 1 i 1/2 łyżeczki soli 25 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych(...)ciasto pod spód, formujemy zgrabne kulki, układamy na blaszce, zachowując odstępy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do napuszenia. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C, bez termoobiegu. Wyrośnięte bułeczki wstawiamy do piekarnika i pieczemy 25 minut, do lekkiego zezłocenia
cool and mintyCebulaki, bułeczki z cebulą. Można je podawać na ciepło lub zimno. Idealne do barszczu, czystych zup... . Ja zamiast mleka użyłam wywar z suszonych grzybów, akurat miałam. Wyszły pyszne. Ciasto : 250 g mąki pszennej, 1 jajko, 3 g drożdży suszonych*, 1 łyżka rozpuszczonego masła, 150 - 200 ml ciepłego wywaru z grzybów (można dodać mleko), sól, nadzienie : 2 cebule, 3 – 4 łyżki(...)tłuszczu (masło), sól, pieprz świeżo zmielony, masło do smarowania bułeczek, Do mąki wsypać drożdże, 150 ml ciepłego płynu, rozbełtane jajko, roztopione masło, 1/2 łyżeczki od kawy soli. Wyrobić dokładnie ciasto, w razie potrzeby dolać trochę płynu. Odstawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia. Cebule pokroić w cienkie półplasterki, poddusić na maśle, nie rumieniąc, doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić do przestudzenia
królestwo garówkurczaka. Przy składaniu trochę mi ten farsz „uciekał”. Myślę, że lepiej dać go ciut mniej i roladę zwijać „na płasko” – będzie łatwiej skręcić poszczególne bułeczki. W innym wypadku proponuję zostawić plastry i takie wstawić do piekarnika. Źródło
Smaki Na Talerzudarmowe, albo naprawdę tanie (tak jak w naszym wypadku). A potem catering. I tu, jak się domyślacie, organizacja w większości spadła na mnie. Postawiłam na prostotę. Wystarczy kilka domowych bułeczek, przekąsek i słodkości – u nas domowe rafaello ( przepis poniżej ), proste ciasto z jabłkami ( przepis ), beziki, bazyliowe bułeczki z frankfurterkami (przepis), drożdżowe rożki z kabanosem ( przepis ), owocowe sałatki, mieszanki orzechów
Słodkie okruszkiBułeczki doskonałe na śniadanie, zasmakują z pewnością dzieciom i dorosłym. Szybko można przygotować bez specjalnych zdolności kulinarnych. Składniki 4 bułki podłużne 4 jajka 150 g sera żółtego tartego papryka żółta i czerwona, każdej po połowie kilka plastrów szynki lub salami sólo,pieprz kilka pomidorków koktajlowych Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Paprykę i wędlinę pokroić … Czytaj dalej Bułeczki zapiekane
gotuj ze mnąPrzykryj miskę ściereczką kuchenną i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godz. Wyłóż ciasto na stolnicę posypaną mąką i podziel na 15 równych kawałków. Z każdego uformuj małe okrągłe bułeczki i ułóż je w równych odstępach w blaszce (23 cm./34 cm.) wysmarowanej masłem. Odstaw na 15 minut. Bułeczki posmaruj rozpuszczonym masłem. Posyp makiem, sezamem, płatkami drożdżowymi lub pozostaw
Delicious Place