bułeczki - 9699 przepisów (strona:233/647)

Drożdżówki z serem 103

miękkie masło. Miksujemy aż powstanie jednolita masa, gdy minie godzina i ciasto ładnie wyrośnie ponownie krótko je zagniatamy i dzielimy na 9 równych części, formujemy z nich okrągłe bułeczki, i układamy na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia pamiętając o zachowaniu odległości między drożdżówkami, tak przygotowane bułeczki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10-15 min aby jeszcze trochę urosły

Blog kulinarny S9.PL
Drożdżówki z budyniem i karmelizowanym rabarbarem 123

Wyjąć z piekarnika i odłożyć do całkowitego wystudzenia. Kruszonka: Mąkę pszenną wymieszać z cukrem i cukrem z wanilią. Dodać roztopione masło, wymieszać, następnie wyrobić między palcami na kruszonkę. Formowanie bułeczek: Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić. Podzielić na 12 równych części ( około 80 g każda ), które uformować w zgrabne kulki. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach(...)siebie. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia ( około 30 - 40 minut ). Po tym czasie dnem szklanki w każdej bułeczce zrobić wgłębienie, prawie do samej blachy ( ciasto w tym miejscu powinno być dość cienkie ). W każde wgłębienie nałożyć  około 1 łyżki budyniu. Na budyń wyłożyć karmelizowany rabarbar, posypać kruszonką. Drożdżówki posmarować roztrzepanym jajkiem ( samo ciasto wokół ). Piec w temperaturze

Opowieści z piekarnika
Śliwkowe bułeczki 94

Śliwkowe bułeczki Coś słodkiego do kawki zawsze jest mile widziane, bułeczki drożdżowe z powidłami Składniki na rozczyn: ·        10 dag drożdży świeżych ·        2 szklanki mleka ciepłego ·        2 łyżki mąki pszennej ·        2 łyżki cukru Składniki na ciasto

Kulinarna Chwila
Bułeczki pszenne z makiem. 100

Zapraszam na domowe bułeczki. Pewnie już wiecie, że jestem fanką  domowego pieczywa. Zaparłam się i nie kupuję :)  Uwielbiam ten zapach, który unosi się w kuchni podczas pieczenia.  Kiedy upiekę bułki, to przeważnie jedną zjadam na sucho :)  Taka świeża, jeszcze lekko ciepła, smakuje nieziemsko. Ostatnio kupiłam książkę,  Piotra Kucharskiego z przepisami na pieczywo i skorzystałam(...)minut. Następnie wsypać mąkę, sól i wlać olej. Wyrobić robotem, mikserem, lub ręcznie.  Odstawić na około godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie, przełożyć ciasto na stolnicę i uformować bułeczki.  Ja zrobiłam 10 sztuk. Bułki ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Posypać makiem.  Zostawić na czas nagrzewania się piekarnika, żeby trochę podrosły. Piec

Agusiowe smakołyki
Bułki do hot-dogów/hamburgerów 275

Domowe bułki do hot-dogów i hamburgerów. Pyszne maślane bułeczki, posypane po wierzchu sezamem - wychodzą puszyste i mięciutkie w środku. Są po prostu przepyszne! Można je wykonać w kształcie podłużnym do hot-dogów lub okrągłe do różnego rodzaju burgerów. Świetnie się również sprawdzą jako pieczywo na kanapki. Mają prosty skład, bez zbędnych dodatków, emulgatorów i konserwantów, które można spotkać(...)godziny. Po tym czasie, ciasto dzielimy na 8 części i formujemy podłużne bułki do hot-dogów o długości około 15-18 cm, poprzez turlanie ciasta na stolnicy lub okrągłe bułeczki do burgerów. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 20-30 min., aby wyrosły.  Rozbełtane jajko mieszamy z mlekiem i smarujemy

Kuchnia MagdaLeny
Bułki do hot-dogów/hamburgerów 275

Domowe bułki do hot-dogów i hamburgerów. Pyszne maślane bułeczki, posypane po wierzchu sezamem - wychodzą puszyste i mięciutkie w środku. Są po prostu przepyszne! Można je wykonać w kształcie podłużnym do hot-dogów lub okrągłe do różnego rodzaju burgerów. Świetnie się również sprawdzą jako pieczywo na kanapki. Mają prosty skład, bez zbędnych dodatków, emulgatorów i konserwantów, które można spotkać(...)godziny. Po tym czasie, ciasto dzielimy na 8 części i formujemy podłużne bułki do hot-dogów o długości około 15-18 cm, poprzez turlanie ciasta na stolnicy lub okrągłe bułeczki do burgerów. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 20-30 min., aby wyrosły.  Rozbełtane jajko mieszamy z mlekiem i smarujemy

Kuchnia MagdaLeny
Bułeczka czosnkowa 79

Taka idealna propozycja na piknik, grilla, kolację, do podgryzienia Bułeczka czosnkowa jest bardzo delikatna i smakowita. Prosty przepis, który nie wymaga zbyt wiele zaangażowania. Składniki: 2 ½ szklanki mąki (użyłam typu 500) 2 żółtka (z białek możecie zrobić kokosanki ) 1 jajko ½ szklanki mleka 3 dag drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 60 g masła Drożdże rozkruszam, zasypuję cukrem i zalewam(...)wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut. Następnie smaruję ciasto białkiem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut, aż się zarumieni. Smacznego Zdjęcia pomocnicze: Artykuł Bułeczka czosnkowa pochodzi z serwisu Słodki sentyment

Słodki sentyment
SAŁATKA Z AWOKADO 60

Dziś przedstawiam Wam bardzo prostą,szybką,zdrową i pyszną sałatkę. U mnie pojawia się bardzo często na kolację z bułeczką pełnoziarnistą podopieczną w piekarniku. Zapewniam,że po takiej kolacji nie przytyjecie 😍 Składniki: Pomidor czerwony 1/2 awokado czerwona cebula świeże liście bazylii  1/2 łyżeczki oliwy z oliwek sól,pieprz Pomidora i awokado pokroić w kostkę, dodać czerwoną cebulą w kostkę(...)Doprawić solą,pieprzem i oliwą. Na końcu dodać posiekane liście bazylii. Bułkę kroję w na 3 części i wkładam do piekarnika,żeby była chrupiąca.  Gotową sałatkę wykładam na bułeczkę i kolacja gotowa 😍 Składniki podałam Wam dla jednej osoby,jeśli robię dla większej ilości osób to oczywiście podwajamy składniki . Możecie też dodać trochę czosnku, jednak tutaj nie jest on potrzebny

Niespełnione zdolności kulinarne
Bułki wrocławskie - proste i pyszne 129

Moja kolejna propozycja na domowe bułeczki,tym razem wrocławskie z przedziałkiem.Z przepisu wychodzi 12 średniej wielkości bułeczek. Są naprawdę pyszne jak z piekarni.Mięciutki miąższ i lekko chrupiąca skórka.Idealne na śniadanko lub kolację -polecam

Swojskie jedzonko
Ciasto drożdżowe z żurawiną i pomarańczą 117

rano . Wyrośnięte i uformowane już w tą „harmonijkę” ciasto włóżcie do lodówki i wyjmijcie na ok. 1 godzinę przed pieczeniem. Jeśli szukacie przepisów na więcej drożdżowych wypieków: Bułeczki drożdżowe z wiśniami i czekoladą Drożdżowe kieszonki z serem i szynką Słodkie bułki pszenne z ziemniakami Cynamonowe bułeczki   Artykuł Ciasto drożdżowe z żurawiną i pomarańczą pochodzi z serwisu Słodkie

Słodkie Gotowanie
Słodkie mleczne bułeczki z kruszonką 119

Pyszne słodkie drożdżowe bułeczki z kruszonką. Piekłam już dwa razy. Bardzo nam smakują i z pewnością jeszcze je upiekę! Składniki: 4 szklanki mąki tortowej 30 g świeżych drożdży 1 szklanka ciepłego mleka 1/2 szklanki cukru 4 łyżki masła - rozpuścić 2 łyżki oleju szczypta soli Kruszonka: 1/4 szklanki mąki 1/4 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżki zimnego masła Sposób(...)ręcznie wyrobić ciasto. W momencie zagniatania ręce maczamy w oleju i zagniatamy, aż olej się skończy i wmiesza w ciasto. Odstawić do podwojenia objętości. 5. Ciasto podzielić na 12 bułeczek, uformować i ułożyć na blaszce. Odstawić na 20 minut do podrośnięcia. Potem posmarować mlekiem i posypać kruszonką. Piec w 180st.C przez 20-25 minut. Smacznego!!! Źródło: I love bake

Kuchnia domowa Ani
SEROWE BUŁECZKI PTYSIOWE 77

Serowe bułeczki kojarzące się z groszkiem ptysiowym, o miękkim, serowym wnętrzu Składniki (na 12 sztuk): 450g sera (kremowego – jak do sernika) 2 jajka 125ml oleju 210g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli wymieszaj oddzielnie mokre i suche składniki dodaj suche składniki do mokrych i dokładnie wymieszaj przełóż ciasto do papierowych foremek na babeczki (umieszczonych w metalowej foremce(...)babeczek) piecz w 190ºC przez ok 40-45 minut aż ładnie się zrumienią Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł SEROWE BUŁECZKI PTYSIOWE pochodzi z serwisu SandraFrej.com

SandraFrej.com
Drożdżowe ciasto japońskie z cynamonem / Tangzhong Method Cinnamon Milk Bread 112

poniższym filmie : Moje ciasto japońskie bazuje na tradycyjnej, japońskiej recepturze drożdżowego ciasta mlecznego do wypieku bułek i chleba. To dokładnie takie samo ciasto, jakiego używam do wypieku moich bułeczek japońskich (przepis TUTAJ ) . Dzięki sekretnemu składnikowi, paście thangzhong, nasze cynamonowe ciasto drożdżowe jest idealne - puszyste, mięciutkie, wilgotne, długo zachowuje świeżość. Samo maślane ciasto nie jest słodkie, możecie wykorzystać je więc jako(...)naprawdę moja inspiracja kuchnią japońską i amerykańską. Bazujemy na japońskim cieście mlecznym , a zawijamy je jak klasyczny chlebek z cynamonem , bardzo popularny w USA. Jeśli przepadacie za cynamonowymi bułeczkami (przepis TUTAJ ), to ciasto na pewno Wam posmakuje. Zawijane, cynamonowe ciasto drożdżowe jest cudownie maślane i delikatne. Taka drożdżówka to świetny pomysł na deser lub podwieczorek.  Polecam, smacznego:) Przepis

Lekcje w kuchni
KAJZERKI ŚNIADANIOWE. PROSTE I PYSZNE 364

szybkie do zrobienia (czyli - coś dla mnie 😉). Tak pomyślałam jak zobaczyłam  przepis Ani  z bloga AniaGotuje.pl ( mega blog z mnóstwem super dokładnie opisanych przepisów, polecam!) na te bułeczki.  Nawet jeśli wyglądem nie idealne (koniecznie chciałam umieścić je wszystkie na jednej blaszce, i ułozyłam za blisko, tak więc troszkę mi się skleiły), to smakiem wymiatają(...)momentu, kiedy widocznie nam podrośnie). Wyrośnięte - przekładamy na stół posypany niewielką ilością mąki, zagniatamy i dzielimy sobie na połowę. Każdą z połówek dzielimy na 6 części. Formujemy dłońmi okrągłe bułeczki, które odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nacinamy je na środku (ja mam "przyrząd" do odbijania wzoru na bułkach). Smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy dowolnymi nasionkami. Odstawiamy

Walijskie Pichcenie
Bułki orkiszowe pełnoziarniste / Whole grain spelled buns 74

ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Na stolnice wsyp 100 g. mąki, wyłóż na nią ciasto. Zagnieć ciasto wgniatając w nie całą mąkę. Podziel na 8 równych części, uformuj bułeczki, obtocz w 1 łyżce mąki i ułóż je na dużej blasze posmarowanej olejem. Odstaw na 20 minut. Piekarnik nagrzej do 200°C. Bułeczki natnij ostrym nożem na krzyż. Wstaw

Delicious Place

Proponowane wyszukiwania