smalec przepis - 3000 przepisów (strona:162/200)

Śliwkowe z posypką orzechową 171

szkl  0,5 kg mąki  orzechy laskowe mielone do obsypania  jajka -2 szt  drożdże -3 dag  125 g margaryna  125 g smalec  szczypta soli  jajko do posmarowania ciasta  tłuszcz do formy   śliwki węgierki  PRZYGOTOWANIE:  Przygotować rozczyn z odrobiny cukru mąki, drożdży i śmietany. Wszystko dokładnie zmiksować, odstawić

Kuchnia Danusi
Łopatka mielona ze słoika 2743

słoika Kiełbasa słoikowa Karkówka ze słoika pasztet do słoika Po wystudzeniu w słoiku z łopatką tworzy się galaretka, która otacza mięso, a na powierzchni tworzy się cienka warstwa smalcu. Taka mielona łopatka jest idealna po pokrojeniu jako obkład na kanapki. 1 kg łopatki wieprzowej 2 łyżki majeranku 1 łyżka soli 1 łyżka soli peklowej 1 łyżka czosnku granulowanego 1 szklanka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Żeberka z kapustą 128

stopniach. Kapustę kiszoną płuczemy. Następnie wkładamy do garnka, dolewamy 2-3 szklanki wody i gotujemy ok 30 minut. W tym czasie kroimy boczek w kosteczkę i na łyżce smalcu podsmażamy. Do kapusty dodajemy przyprawy i podsmażony boczek. Gotujemy jeszcze 30 minut

Aga w kuchni
Placki ziemniaczane idealne 168

masakrę w polu zrobiłam ! Będą nam potrzebne -1 kg ziemniaków -2 cebule -3 ząbki czosnku -2 jaja -2-3 łyżki mąki pszennej -sól i pieorz, olej do smażenia lub smalec Obrać ziemniaki i cebulę. Na tarce o małych otworach zetrzeć ziemniaki i cebulę. Wylać masę na sitko ustawione na naczyniu. Lekko odcisnąć. Ziemniaki wymieszać z roztrzepanymi jajkami i mąką

Z Kuchni Do Kuchni
PASZTECIK Z SOCZEWICY ZIELONEJ NA KANAPKI. 208

wiesz, że to będzie pyszne śniadanie we dwoje. Odkąd skosztowałam hummusu, który po prostu stał się moim faworytem w przypadku past, zaczęłam bawić się składnikami i tworzyć. Był już smalec wegetariański, paprykarz, smarowidełko z bakłażana, a teraz pasztecik z soczewicy. Smakuje bardzo dobrze, szczególnie ze szczypiorkiem i świeżym pomidorem. Soczewica ma swój specyficzny smak, który nie każdemu dopowiada - jeśli

W kuchni Karmel-itki
Jednodaniowy gulasz po węgiersku 159

łyżek suchego makarony risini 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka przyprawy gulaszowej (u mnie pikantnej) 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka wędzonej papryki śmietana sól, pieprz mąka olej, ew. smalec Wykonanie: Na patelni podgrzewamy tłuszcz, dodajemy słodką paprykę i lekko podsmażamy, uważając, aby papryka się nie przypaliła. Smażymy na tym oprószone mąką mięso, następnie podsmażamy cebulę i pieczarki. Przekładamy

Kulinarne przygody Gatity
Zupy polskie, czyli zalewajka 248

listki laurowe parę ziarenek ziela angielskiego 1 litr bulionu ( na bazie warzywnej pasty bulionowej) 1/2 litra zakwasu na żurek 1 łyżka śmietany 1 mała cebulaodrobina smalcu do smażenia sól pieprz Wykonanie: Ziemniaki i marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Zalewamy gorącym bulionem, lekko solimy, dodajemy listek i ziele angielskie i gotujemy do miękkości warzyw. Wrzucamy

Kulinarne przygody Gatity
Oponki serowe 196

W tym roku karnawał wyjątkowo długi ! Oznacza to, że możemy się bezkarnie dłużej objadać :-), a o diecie pomyślimy później... Aby karnawałowej tradycji

Kulinarne przygody Gatity
Pekińska zupa pikantno-kwaśna 203

Dzisiaj jedna  z moich ulubionych zimowych zup. Domowa, bez sztucznych dodatków, ani smakowych ulepszaczy. Ulubiona z dwóch powodów. Pierwszy to taki, że jest pikantna i

Kulinarne przygody Gatity
Pączki serowe 233

W tym roku Karnawał nas rozpieszcza ! Do Tłustego czwartku jeszcze 10 dni, pora więc przetestować kolejny pączkowy przepis. Były już na blogu tradycyjne małe pączki drożdżowe

Kulinarne przygody Gatity
Pączki z pomarańczową konfiturą 200

ciasto wyrasta warto przygotować sobie szprycę z długą końcówką i napełnić ją nadzieniem. W międzyczasie w głębokim rondlu rozgrzewamy tłuszcz. Tym razem smalec postanowiłam zastąpić olejem rzepakowym. Użyłam Oleju Beskidzkiego, który jest tłoczony przez Spółkę Bielmar z nasion rzepaku o obniżonej zawartości kwasu erukowego

Kulinarne przygody Gatity
Chrust czyli faworki 181

jeszcze przekroić radełkiem w środku wzdłuż na 5-6 cm i przełożyć przez powstały otwór.W międzyczasie  w rondlu podgrzewamy olej rzepakowy. Tym razem smalec postanowiłam zastąpić olejem rzepakowym. Użyłam Oleju Beskidzkiego, który jest tłoczony przez Spółkę Bielmar z nasion rzepaku o obniżonej zawartości kwasu erukowego

Kulinarne przygody Gatity
GOLONKA PO BAWARSKU, DUSZONA W PIWIE 245

paczki mrożonej włoszczyzny w paski- 2 duże cebule- 1 por (biała część)- 2 listki laurowe- ostra papryka- sól, pieprz- szczypta ksylitolu (lub cukru)- olej kokosowy bezzapachowy lub smalec do obsmażeniaUmyte golonki osuszamy, nacieramy mocno solą, posypujemy ostrą papryką i odstawiamy pod przykryciem w chłodne miejsce na całą noc.Na drugi dzień golonki wyjmujemy i obsmażamy na rozgrzanym tłuszczu, po kilka minut

Smaczne Zdrowe
Leczo 156

liść laurowy, ziele angielskie i kilka ziaren czarnego pieprzu, ziarenka smaku. Dusimy aż zmiękną.     Następnie kroimy parówki w kawałki i podsmażamy z cebulką na smalcu i wrzucamy do garnka razem z tłuszczem. Dodajemy posiekany, świeży majeranek, wszystkie przyprawy oraz koncentrat pomidorowy. Gotujemy jeszcze aż wszystko zgęstnieje. Gotowe danie przekładamy do miseczek i możemy podawać

Zainspiruj się kuchnią
Boczek pieczony w rękawie 198

piekłam boczek w prodiżu przez około 50 min. Był miękki i bardzo smaczny ,  cienki jest dla mnie dobry , bo szybko się przepieka A wytopiony podczas pieczenia  smalec był w sam raz na kromkę chleba

Proste Potrawy