smalec przepis - 3000 przepisów (strona:155/200)

Pączki pączusie:) 135

twarogu mielonego 300 g cukru 1 małe opakowanie proszku do pieczenia 1 op. cukru wanilinowego 6 jaja ½ łyżeczki soli  Olej do smażenia (w oryginalnym przepisie był smalec 5 kostek)  Nadzienie według preferencji ja użyłam dżemu wiśniowego i Nutelli Cukier puder Przygotowanie:      Wszystkie składniki łącze ze sobą i mieszam mikserem do uzyskania jednolitej masy

Zdrowo i kolorowo
Róże karnawałowe 248

cukru 20g masła 1 łyżka rumu lub spirytusu (wódki) Dodatkowo: wiśnie w syropie lub wiśnie kandyzowane lub dżem 1 białko tłuszcz do smażenia: około 500-600g (użyłam smalcu) cukier puder do posypania wymieszany z odrobiną cukru wanilinowego   1. Masło posiekać z przesianą mąką. Dodać cukier, jajka, żółtka, sól, alkohol i składniki zamieszać nożem. Następnie rękoma zagnieść jednolite ciasto

Mała Cukierenka
ZUPA GULASZOWA WERSJA ll 318

czerwonego wytrawnego wina (lub wody) - 1-1,5l bulionu mięsnego, warzywnego (dowolnie) lub wody - sól do smaku - 4 łyżeczki ostrej czerwonej papryki - 2 łyżki (stałego) bezzapachowego oleju kokosowego lub smalcu (ew.oliwy) +    1 łyżka do podsmażenia warzyw na patelni W garnku rozgrzać olej kokosowy, wrzucić obrane i pokrojone w kostkę cebule i podsmażyć do miękkości. Następnie dodajemy partiami pokrojone

Smaczne Zdrowe
Bockwurst - niemiecka kiełbasa cielęca 157

pół godziny do lodówki. Schłodzony farsz ponownie zmielić w maszynce z drobnym sitkiem  Ø 5 .  Na maszynkę nałożyć wkładkę dystansującą i końcówkę do nadziewania kiełbas. Końcówkę posmarować smalcem, nałożyć trochę masy, uruchomić maszynkę , tak aby nieco masy wyszło przez końcówkę do nadziewania. Teraz naciągnąć na końcówkę jelito, zawiązać je na końcu i zacząć nadziewać. Najlepiej robić

Stare Gary
MOJA WERSJA KRUPNIKU 253

pojęcia) idealny krupnik potrzebuje dobrego wieprzowego wywaru, ja przygotowuję go zawsze na żeberkach. Gdy mamy delikatniejsze mięso na wywar (myślę o drobiu), wystarczy dodać 1-2 łyżeczki smalcu, wówczas uzyskamy podobny efekt (sprawdzone kilka razy). Mój krupnik jest bardzo kolorowy, z dużą ilością warzyw: marchew, korzeń pietruszki, por, dużo selera naciowego i natki pietruszki, kilka ziemniaków no i oczywiście kasza

Smaczne Zdrowe
Pączki z kremem budyniowym 148

szklanką o średnicy 7 cm wykrawać pączki. Pączki odkładamy na oprószony mąką blat i zostawiamy do podwojenia objętości. Wyrośnięte pączki smażymy na rozgrzanym oleju lub smalcu, po kilka minut z każdej strony. Usmażone odkładamy na papier w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu. Po lekkim przestudzeniu, nadziewać kremem budyniowym. Krem budyniowy: 6 żółtek 100 g cukru 40 g mąki 450 ml mleka

kulinarnyswiatdomi
Faworki 890

tortowej) 3 żółtka szczypta soli 4-5 łyżek gęstej, kwaśniej śmietany 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (niekoniecznie) 1 łyżka spirytusu Dodatkowo: tłuszcz do smażenia: około 500-600g (użyłam smalcu) cukier puder do posypania wymieszamy z odrobiną cukru wanilinowego   1. Mąkę wymieszać z 4 łyżkami śmietany. Dodać żółtka, spirytus, szczyptę soli, proszek i zagnieść ciasto. Jeśli będzie twarde, gęste

Mała Cukierenka
Sycąca pęczakowa z mięsem 168

łyżeczki chili w proszku lub łyżka oliwy z chili czarny pieprz świeżo mielony sól najlepiej gruboziarnista 2 koncentraty pomidorowe, lub gotowe  sosy pomidorowe 1/2 łyżeczki cukru oliwa lub smalec Kaszę i przyprawy znajdziecie u sprawdzonego sprzedawcy  www.Skworcu.com.pl 1. Pęczak wypłukać w zimnej wodzie, zalać 2 szklankami wody, lekko posolić i gotować przez ok 10-12 minut, wyłączyć, garnek

Apetyczna babeczka
Chleb ze wszystkim 142

wodę. Mieszamy łyżką i wyrabiamy ręką. Jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie należy dodać mąki. Wszelkie dodatki dorzucamy do ciasta i wyrabiamy ;)Formę na większą keksówkę smarujemy olejem lub smalcem i wysypujemy otrębami ;)Ciasto przekładamy do formy i odstawiamy, aż wyrośnie, na jakieś 30 minut :)Górę smarujemy białkiem i pieczemy 40 - 45 minut, w 160 - 170 stopniach.Najlepiej smakuje świeży

Lawendowe Niebo
Paluchy krucho-drożdżowe z serem 241

Doskonała przekąska na sobotni wieczór...Kruche, słone i idealne do dobrego napoju ;)Przygotowuje się je bardzo szybko, a jeszcze szybciej znikają z miseczki ;)Paluchy krucho-drożdżowe

Lawendowe Niebo
Tarta z grillowaną cukinią, figami i camembertem 100

Wracam do starego przepisu na kruche ciasto .Ze smalcem. Ciasto jest o niebo lepsze niż z samym masłem.Jeśli ktoś jeszcze nie próbował to bardzo polecam.Czytaj więcej

bistro mama
FAWORKI KARNAWAŁOWE NAJLEPSZE 241

łyżki* żółtka – 2 szt* miękkie masło – 2 łyżki* małe jajko – 1 szt* cukier puder – 1 płaska łyżka* ocet – 1 łyżeczka* sól – 1 szczypta* smalec / olej do smażenia – ok. 250 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę, dodajemy masło, śmietanę i ocet – cały czas miksujemy.Stopniowo dodajemy mąkę przesianą z solą

Ostra na Słodko
Klops z mięsa mielonego 541

niezbyt chudego)3 jajkacebula, 3 ząbki czosnkubułka tarta, kasza mannasól, pieprz, ostra papryka mielona, majeranekPrzygotowanie :Zmielone mięso doprawić przyprawami, wbić jajka i wyrobićCebule, czosnek pokroić drobno i przesmażyć na smalcu- po przestudzeniu dodać do masy mięsnej- dokładnie wyrobić, najlepiej rękąJeśli masa pozostaje zbyt miękka i rzadka dodać kilka łyżek bułki tartej lub kaszy manny.Doprawione mięso przełożyć do keksówki   (25x11

Proste Potrawy
Tartaletki z kremem budyniowym 133

Małe, pracochłonne, cieszące oko, a znikające szybciej niż się o nich pomyśli.Kruche ciasto, wręcz aż bardzo kruche - w końcu znalazłam je idealne.. 67 tartaletek

Garnkowe fanaberie
Rillettes - smarowidło z mięsa 256

potrafią przygotować z każdego mięsa, klasycznie z wieprzowiny, ale także z kaczki, gęsi, królika, zająca, a nawet z łososia. Rillettes to połączenie pasztetu, pasty, smarowidła do chleba. My kochamy smalec ze skwarkami oni wolą coś bardziej mięsnego, czyli rillettes. I to właśnie proponuję wam do kromki świeżego chleba, czy bagietki, na kolacje z domowym kiszonym ogórkiem, pod warunkiem

Bernika - moj kulinarny pamietnik

Proponowane wyszukiwania