smalec przepis - 3000 przepisów (strona:155/200)

Chleb dla leniwych… i nie tylko 169

leniwych… i nie tylko, zawsze przywołuje wiele wspomnień. Unosi się po całym domu, korci swym aromatem. Chrupiąca skórka, delikatny, wilgotny i porowaty miąższ. Pajda chleba z masłem (hmmmm ze smalcem też) i ogórek małosolny robiony na sucho – istna uczta – prosta, ale jakże wspaniała. Biorąc jeszcze pod uwagę szybkość oraz prostotę wyrabiania i pieczenia tego chleba, naprawdę warto się na niego

mojewypiekiinietylko
Smażony łosoś w ziołach 156

kolor :) Teraz pora na smażenie - ile osób, tyle opinii na temat tego, którego powinniśmy użyć. Większość optuje za masłem, najlepiej klarowanym, mnie osobiście również bardzo smakuje łosoś smażony na smalcu. Nie polecałabym za to zwykłej margaryny do smażenia, jest w niej moim zdaniem za dużo wody.Czas smażenia nie jest długi - wystarczy raptem kilka minut z każdej strony. Gotową rybę podajemy

Kulinarne zapędy Kokosa
Konserowanie ogórków z marką marsyl 164

się udać :) i też tak się stało. Ogórki są bardzo smaczne. Niczego im nie brakuje, wręcz przeciwnie - stanowią esencję najlepszego smaku i aromatu :)Ogórki najlepiej smakują z chlebkiem posmarowanym smalcem własnej robotyogórki konserwowe

Bon Appetit Małgorzaty
Rogate pączki 156

jakiejś gazecie przez mojego tatę lata temu.Składniki:1,5 szklanki mąki3 jajka300 g waniliowego serka homogenizowanego (u mnie Danio)1 łyżeczka proszku do pieczenia2 łyżki spirytusu +olej lub smalec do smażenia  cukier puder po posypaniaSposób przygotowania:1. Serek miksujemy z jajkami, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i spirytus i miksujemy dokładnie.2. W rondlu rozgrzewamy mocno olej. Łyżką

Kuchnia domowa Ani
Sernik gotowany 209

Jeden z najpyszniejszych serników jaki robiłam! Przepis pochodzi ze zbiorów siostry Anastazji.Składniki:Ciasto:4 szklanki mąki pszennej20 dag margaryny (lub pół na pół ze smalcem)4 jajkaniepełna szklanka cukru pudru2 łyżeczki proszku do pieczeniakwaśna śmietana (tyle, ile zabierze ciasto)szczypta soliMasa serowa:1 kg mielonego twarogu2 łyżki mąki ziemniaczanej lub 1 budyń1/2 szklanki mleka3 jajkaniepełna szklanka cukru kryształu1/2 kostki

Kuchnia domowa Ani
Pączki hiszpańskie 224

gniazdka.Składniki (na ok 25 gniazdek):100 g margaryny1 i 1/3 szklanki mąki1 szklanka wodyszczypta soli4 jajkaLukier:niepełna szklanka cukru pudrusok z cytryny2-3 łyżki gorącej wody+ olej lub smalec do smażenia Sposób przygotowania:1. W garnku gotujemy wodę, margarynę i szczyptę oleju. Na wrzątek wrzucamy mąkę i energicznie mieszamy. Zestawiamy do całkowitego wystudzenia.2. Do zimnej masy wbijamy po jednym

Kuchnia domowa Ani
Polędwiczki dzika konfitowane w gęsim tłuszczu 169

Konfitowane mięsa są jędrne, soczyste, delikatne i aromatyczne. Mięso confi jest znakomite po upieczeniu i po dłuższym przechowywaniu w lodówce.Na świąteczny stół proponuję polędwiczki dzika gotowane w gęsim smalcu z dodatkiem puree ze słodkich ziemniaków i pigwy. Efekt znakomity. Przepis na puree znajdziecie w Kremie batatowym - tutaj...   Składniki:2 polędwiczki z dzika ok. 800 g,tłuszcz

SzczyptaSmaQ
Biała kiełbasa domowa 183

Jeżeli na opakowaniu napisane jest ,że trzeba moczyć - należy zastosować się do instrukcji.  Na maszynkę nałożyć wkładkę dystansującą i końcówkę do nadziewania kiełbas. Końcówkę posmarować smalcem, nałożyć trochę masy, uruchomić maszynkę , tak aby nieco masy wyszło przez końcówkę do nadziewania. Teraz naciągnąć na końcówkę jelito, zawiązać je na końcu i zacząć nadziewać. Najlepiej robić to w dwie osoby

Stare Gary
Pasztetowa domowa parzona 158

Jeżeli na opakowaniu napisane jest ,że trzeba moczyć - należy zastosować się do instrukcji.  Na maszynkę nałożyć wkładkę dystansującą i  końcówkę do nadziewania kiełbas. Końcówkę posmarować smalcem, nałożyć trochę masy, uruchomić maszynkę , tak aby trochę masy wyszło przez końcówkę do nadziewania. Teraz naciągnąć na końcówkę jelito, zawiązać je na końcu i zacząć nadziewać Najlepiej robić to w dwie osoby

Stare Gary
Zimowa zupa z wołowiną 191

baraniny (użyłam łopatki wołowej) 3 średnie cebule3 średnie marchwie5 dojrzałych pomidorów (zamieniłam na puszkę pokrojonych)10 ząbków czosnku150 g kapusty3 średnie ziemniaki1 czerwona papryka50 g tłuszczu (użyłam smalcu)garść świeżej pietruszki + trochę do przybrania2 litry bulionu wołowego (miałam wywar na baranich kościach)ew. 2-3 łyżki przecieru pomidorowego (dodajemy jeśli pomidory nie dadzą zupie czerwonego zabarwienia)Przyprawy

Stare Gary
Tarta z jarmużem i pieczarkami 175

powstało to danie. Bardzo treściwe i sycące. składnikina spód:250 g mąki (pszennej tortowej)150 g masła, schłodzonego (lub 120 g masła i 30 g smalcu lub margaryny)1 płaska łyżeczka soli morskiej1 jajko (lub 3 - 4 łyżki zimnej wody)nadzienie250 g pieczarek250 g jarmużu1 - 2 ząbki czosnki posiekane80 sera cheddara, grubo startego80 g jogurtu3 jajkakilka

Stare Gary
Tarta ze szpinakiem i mozzarellą 152

wystarczy na większą.składniki ciasto na tartę ( zużyłam 2/3)na spód:250 g mąki (pszennej tortowej)150 g masła, schłodzonego (lub 120 g masła i 30 g smalcu lub margaryny)1 płaska łyżeczka soli morskiej1 jajko (lub 3 - 4 łyżki zimnej wody)nadzienie150 g szpinaku baby200 - 250 g mozzarelli2 łyżki tartego sera typu parmezan1 jajkosól. pieprzprzygotowanieprzygotować ciasto

Stare Gary
tartaletki ze szparagami, kozim serem i pieczoną cebulą - Majowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 146

Majowe wyzwanie blogerek i blogerów  to piknikowe smakołyki. Moja propozycja to tartaletki ze szparagami, kozim serem i pieczoną cebulą. Zrobiłam 4 małe, ale można zrobić

Stare Gary
Sycylijska ostra kiełbasa 159

dużej misce wymieszać mięso, tłuszcz, sól, koper, pieprz i mieloną paprykę. Starannie wyrobić farsz ręką. Na maszynkę nałożyć wkładkę dystansującą i końcówkę do nadziewania kiełbas. Końcówkę posmarować smalcem, nałożyć trochę masy, uruchomić maszynkę , tak aby nieco masy wyszło przez końcówkę do nadziewania. Teraz naciągnąć na końcówkę jelito, zawiązać je na końcu i zacząć nadziewać. Najlepiej robić to w dwie

Stare Gary
Gęś pieczona z jabłkami 223

zamrażalnika,  i najlepiej rozmrażać w lodówce - może to zająć 2 dni. Gęś umyć i dobrze osuszyć. Usunąć tłuszcz od strony kupra - nie wyrzucać, przetopić na smalec. Czosnek posiekać, wymieszać z majerankiem.Gęś nasmarować pieprzem i solą na zewnątrz i wewnątrz. Do środka włożyć posiekany czosnek z majerankiem, rozsmarować równomiernie po wnętrzu, włożyć jabłka pokrojone

Stare Gary