smalec przepis - 3000 przepisów (strona:155/200)

Rogaliki z marmoladą 257

dziś jest idealna okazja na wstawienie przepisu. Z okazji Dnia Kobiet składam najserdeczniejsze życzenia wszystkim Paniom ;)Składniki:(na ok. 40 - 50 rogalików)Ciasto:- 3 szklanki mąki pszennej- pół kostki smalcu - pół kostki masła- 3 jajka- 4 łyżki cukru- 50 g drożdży- 4 łyżki śmietanyŚrodek:- duży słoik marmolady (słodko-kwaśna) Sposób przygotowania:1.Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do miski

Gotuj Z Muzyką
Naleśniki po góralsku – z bryndzą i oscypkiem 176

razem w wersji nie na ostro , nie na słodko … a na słono!Można powiedzieć , ze w wersji góralskiej , gdyż nadziewane są góralskimi serami – bryndzą i oscypkiem , a smażone na smalcu Smakowita Pajda z ziołami ogrodowymi.Dodanie ziół z mojego ogródka do ciasta naleśnikowego sprawia , że nie tylko rewelacyjnie wyglądają , ale i świetnie smakują.Nafaszerowane serami , zwinięte w ślimaczka i zapieczone

Ostra na Słodko
Rysiu, dzisiaj już nie ma uczciwej słoniny! Boczek pieczony 180

obok tych wielkich beczek lub jakiegoś amatora rozgrzewki. Że to ludziom pachnie a nie śmierdzi? Co kto lubi.Poszliśmy po chleb. Na stoisku z chlebem sprzedawano pajdy z masłem, smalcem, ogórkiem, kiełbasą i boczkiem. Pachniało fajnie. Nie widać było sosów fanexu jak u innych. Jest dobrze. Zdecydowaliśmy się na pajdę z masłem czosnkowym, cebulą i ogórkiem – ja, a Najcierpliwszy

ladykitchen
Róże Karnawałowe - Faworkowe Róże 181

żółtek5 kopiastych łyżek śmietany 18%łyżka spirytusu lub wódkipół łyżeczki soli2 łyżki cukru pudrusłoiczek wisienek koktajlowych (można również użyć wiśni z dowolnych przetworów lub dowolnej konfitury)cukier puderolej lub smalec do smażeniaRóże Karnawałowe - Sposób przygotowania:Wszystkie składniki łączymy ze sobą i dobrze wyrabiamy ciasto. Następnie przykrywamy miską, tak aby ciasto nie miało dostępu powietrza i odstawiamy

Słodka Strona
Tortilla - Placki 220

Tortilla znana jest głównie z potraw kuchni hiszpańskiej oraz meksykańskiej. Odmian Tortilli jest bardzo wiele. U Polsce najbardziej przyjęła się wersja pszenna znana głównie z kebabów

Słodka Strona
Pieczeń wołowa "na dziko" według przepisu dziadka Adama 221

kawałek wołowiny na pieczeń,słonina lub boczek (ja użyłam podwędzonego lekko i parzonego boczku),1 średnia marchewka,1 średnia pietruszka,niewielki kawałek selera,sól,odrobina smalcu lub oleju do obsmażenia.Zalewa:1 większa cebula,12-15 ziaren ziela angielskiego,3-4 liście laurowe,1 łyżeczka ziaren pieprzu,4 szklanki wody,1/2 szklanki octu

Codzienna kuchnia niecodzienna
Devolay czy de volaille? A może schabowy z kurczaka? 525

elegancji :) I to jest podobno najpoprawniejsza forma tego dania. Ważny przy przygotowywaniu jest również tłuszcz do smażenia. Nie używamy do tego celu oleju, margaryny czy - nie daj Boże! - smalcu, lecz prawdziwe, klarowane masło. Tyle teorii :) To może teraz zaproszę Was do stołu? :)Składniki:średnia pierś z kurczaka,masło,sól, pieprz - do smaku,jajko,bułka tarta,klarowane masło do smażenia

Codzienna kuchnia niecodzienna
Faworki 174

Faworki (chrust) robiłam pierwszy raz, musiałam oprzeć się na jakimś dobrym przepisie, szukałam, szukałam i znalazłam! Chrupiące, delikatne, postępowałam, co rzadko się zdarza, dokładnie tak jak

NA MOIM TALERZU
Babka ziemniaczana 201

masy ziemniaczanej dodajemy skwarki z cebulą, doprawiamy do smaku pieprzem ziołowym i solą lub warzywkiem a następnie dokładnie mieszamy.   Blaszkę smarujemy tłuszczem (można wykorzystać smalec domowy), przekładamymasę ziemniaczaną, wyrównujemy a na wierzchu układamy paseczki boczku.   Wstawiamy do nagrzanego do temp. 180 st. C piekarnika i pieczemy z termoobiegiemprzez 60-70 minut.   Przez

Maminek kulinarny
Ogórki małosolne 165

   Pojawiły się ogórki gruntowe a więc pora na mała odmianę - ogórki małosolne.Świetne do każdego obiadu, do kanapek a zwłaszcza do chleba ze smalcema

Maminek kulinarny
Empanadillas z jagnięciną i warzywami 223

Empanadillas czyli hiszpańskie pierożki z wytrawnym nadzieniem to moja kolejna propozycja na hiszpańską przekąskę. Tradycyjnie ciasto do tych pierożków wyrabia się z masła, smalcu, wina i mąki, ja jednak ułatwiłam sobie zadanie i użyłam gotowego ciasta francuskiego, a zamiast smażyć je w głębokim tłuszczu upiekłam je w piekarniku. Do nadzienia można użyć dowolnych składników, warzyw, ryb, owoców morza, mięs

Smakowity Blog Kulinarny
Tłusty Piątek...? Dlaczego nie... 153

czekolady, dokładnie zlepić. Kulki lekko spłaszczać, ułożyć na blacie oprószonym mąką i zostawić do wyrośnięcia na 30-40 minut. Pączki powinny ładnie urosnąć.Smażyć na rozgrzanym do 175 st. smalcu lub oleju. Odkładać na papierowy ręcznik, który wchłonie nadmiar tłuszczu.Ostudzone pączki oprószyć cukrem pudrem.Smacznego!Smażenie skończyłam wczoraj chwilę przed północą, tak, że zdążyliśmy jeszcze zjeść po jednym pączku

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kiełbasa smażona z papryką i cebulą 306

Kiełbasa smażona z papryką i cebulą...Przypieczona kiełbasa z chrupiącą, brązową skórką.Towarzystwo słonecznych, żółtych i czerwonych warzyw.Obfite śniadanie, smakowity obiad, czy szalona kolacja.Który z

Gospodyni Miejska
Chrupiące ziemniaki w panierce z kaszy manny 1379

Ziemniaki piec w piekarniku nagrzanym do 250 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 30 - 40 minut, aż nabiorą złotego koloru.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Olej można zastąpić smalcem (około 2 - 3 łyżki), który wzbogaci smak potrawy.Ziemniaki podczas pieczenia należy co jakiś czas przemieszać.Można dodać ostrej papryki, aby ziemniaki stały się ogniste.Źródło przepisu: Słodkie Słone

Gospodyni Miejska
Bogracz 186

podanych składników wychodzi porcja dla 3 - 4 osób.Należy bardzo uważać, aby nie przypalić słodkiej papryki w proszku, gdyż wówczas danie nabierze gorzkiego smaku.Kolory papryk można dowolnie zmieniać.Zamiast smalcu czy oleju można użyć słoniny i wytopić ją.Do dania, gdy mięso będzie już miękkie, można dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować do czasu, aż będą miękkie. Wówczas należy

Gospodyni Miejska