smalec przepis - 3000 przepisów (strona:147/200)

Cebularz 116

Smakowita Pajda zaskoczyła mnie tym, że jest doskonałym i zdrowym zamiennikiem dla tradycyjnego kalorycznego smalcu. Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda .       Ciasto: 200 dag mąki 1/4 kostki drożdży 1 jajko 1/2 szklanki mleka 2 łyżki Smakowitej Pajdy 1/2 łyżeczki soli

Jadło i czytadło
Chipsy pietruszkowe 122

opiła się tłuszczem w którym się smażyła. Do przygotowania takich chipsów potrzebna jest tylko pietruszka pokrojona w cienkie plasterki o grubości 1-2 mm. Plasterki smażymy na oleju lub smalcu przez dosłownie 1-2 minuty. Proces smażenia należy cały czas kontrolować, gdyż szybko się przypala. Należy ją wyjąć gdy zrobi się lekko złota i wyłożyć na papierowy ręcznik. Na samym

Jadło i czytadło
Gęsie pipki II 120

cebuli 5-7 ząbków czosnku 1 łyżeczka curry sól, pieprz, majeranek 5-6 kulek ziela angielskiego 2-3 listki laurowe 200 ml śmietany 30% olej do smażenia lub smalec gęsi Sposób przygotowania Żołądki pokroić na małe kawałki, zalać wrzątkiem i po chwili odcedzić, tą czynność należy powtórzyć cztery razy, po to, aby usunąć niepożądany posmak żołądków. Cebulę pokroić w piórka

Jadło i czytadło
Sernik z rosą 326

szkl cukru 3 szkl. mleka 2 budynie waniliowe 2 całe jaja 4 żółtka Kruche ciasto : 2 szkl. mąki 1  łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szkl cukru 1 łyżka smalcu 100g margaryny 1 całe jajko 2 żółtka Białko : Pozostałe białka 1/2 szkl. cukru Przygotowanie : Składniki na kruche ciasto zagnieść na jednolitą masę. Wyłożyć ciasto na blachę wyklejając również jej brzegi

Garnkowe fanaberie
Pieczone mięsa: karczek, boczki, schab ze śliwką 246

szklanki oliwy sól  pieprz majeranek czerwona papryka w proszku ziele angielskie liść laurowy goździki         Dodatkowo    : laska białej kiełbasy suszone śliwki 2 łyżki smalcu rękaw foliowy Sposób przygotowania : Mięso umyłam, osuszyłam.Goździki i ziele zmieliłam, połączyłam z pozostałymi przyprawami i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodałam olej i porządnie wymieszałam.Tak przygotowaną miksturą natarłam mięso

Gosia gotuje
Smalec po staropolsku 146

Smalcu nie robię często,może tak raz na dwa miesiące, kiedy Tacie się zamarzy kanapka z tym specjałem do zimnego piwa :) Trzeba przyznać, że smakuje wybornie. Szkoda tylko, że jest taki niezdrowy i kaloryczny :( Ten zrobiony był na ostatki. SKŁADNIKI: 25 dkg słoniny 25 dkg surowego boczku 1 nieduże jabłko 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku sól

Gosia gotuje
Kiszka ziemniaczana nr 2 145

kwaśna śmietana papryka konserwowa ( niekoniecznie, ale ja bardzo lubię taki dodatek) Wykonanie: Ziemniaki zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach.Cebulę drobniutko pokroić i podsmażyć na rumiano na oleju lub smalcu...( u mnie olej). Dodać do startych ziemniaków  cebulę, kaszę manną i jajka , doprawić solą, pieprzem, gałką i majerankiem. Porządnie wymieszać. Kiszkę ( ja kupuję oczyszczoną, zasoloną) w Tescco  przepłukać

Gosia gotuje
Placuszki ziołowe wg Korżawskiej 175

zdecydowanie bardziej nam smakowały. Autorka podając recepturę na ziołowe placuszki i pisząc, że są zdrowe nawet dla chorych - miała na myśli te pieczone :) Można je smarować pasztetem z soczewicy , smalcem z gęsi. Smażone podałam do białego barszczu.  Jeśli ktoś oczekuje od tych placuszków, że będą kruche, takie do kawy, to powiem od razu, to są placuszki postne- przaśne

Proste Potrawy
Kiełbasa drobiowa o smaku curry 310

jogurt. Starannie wyrobić farsz ręką.  Jeszcze raz zmielić farsz w maszynce z drobnym sitkiem.  Na maszynkę nałożyć wkładkę dystansującą i końcówkę do nadziewania kiełbas. Końcówkę posmarować smalcem, nałożyć trochę masy, uruchomić maszynkę , tak aby nieco masy wyszło przez końcówkę do nadziewania. Teraz naciągnąć na końcówkę jelito, zawiązać je na końcu i zacząć nadziewać. Najlepiej robić to w dwie

Stare Gary
Perliczka w winie z wolnowaru 219

Rozgrzać dużą patelnię na średnim ogniu. Dodać boczek i smażyć ok 3 minut aż się trochę wytopi i zezłoci. Odłożyć boczek na ręcznik papierowy.  Patelnię oczyścić z wytopionego smalcu, roztopić  2 łyżki masła lub oleju.  Włożyć kawałki perliczki i  lekko obsmażać aż się zrumienią -  około 3 minut z każdej strony. Perliczkę odłożyć na bok. Bulion

Stare Gary
Co zrobić, aby ciasto drożdżowe było bardziej puszyste. 121

Ciasto drożdżowe będzie bardziej pulchne po upieczeniu, gdy pod koniec wyrabiania ciasta dodamy do niego łyżkę miękkiego smalcu lub białego twarogu. Pamiętajmy także o tym, aby wszystkie składniki przeznaczone do ciasta miały temperaturę pokojową. Wtedy nasze ciasto ładnie nam wyrośnie i będzie puszyste

Przepisy i porady kulinarne
Omlet zwany frittatą. 173

zdrowych ludzi cholesterol zawarty w diecie minimalnie wpływa na jego poziom we krwi. Znacznie groźniejsze są tłuszcza nasycone (zwierzęce – zawarte w wieprzowinie, kiełbasie, kotletach, skórze drobiu, śmietanie, maśle, słoninie, smalcu, pełnym mleku) oraz tłuszcze trans (chipsy, chrupki, ciastka, krakersy, twarde margaryny w kostce, fast-foody, zupki chińskie). Ze względu na możliwość zakażenia Salmonellą (dotyczy to szczególnie jaj kaczych) jaja należy

Powiedz dietom nie
PĄCZKI Z DZIuRKĄ 197

mąki 0,5 kg sera białego - najlepiej półtłustego 3 jajka 4 łyżki śmietany 10 dkg margaryny 1 łyżeczka sody oczyszczanej ok. 1 litr oleju lub kostka smalcu do smażenia przygotowanie: Składniki należy wymieszać, tak aby powstałe ciasto nie przyklejało nam się do rąk, po czym rozdzielamy je na wygodne dla nas kulki i wałkujemy na grubość około 1cm. Szklanką wycinamy

Luźna Kuchnia
Cassoulet 206

gotować 1 godzinę. W tym czasie, nakłuć nożem kiełbaski wieprzowe i podsmażyć je na patelni na oleju do zrumienienia. Wyjąć i pokroić na plasterki grubości 2cm. Kaczkę wyjąć ze smalcu, obskrobać go i podsmażyć na patelni. Oderwać mięso od kości i dodać do pokrojonych kiełbasek. Po ugotowaniu fasoli, wyjąć cebulę i czosnek i razem z pół szklanki wody z gotowania

W kuchni wieczorem
Placki ziemniaczane po węgiersku 149

marchew,   pietruszka,   przyprawa do gulaszu,   papryka w proszku ostra, odrobinę chili, czerwona papryka   sól, pieprz Mięso pokroić w drobną kostkę, zrumienić na margarynie z odrobiną smalcu w przyprawach. Pod koniec smażenia dodać cebulę pokrojoną w kostkę i paprykę w paski (1/2 papryki). Zalać bulionem, dodać pokrojoną w słupki marchewkę, pietruszkę i dusić do miękkości mięsa. Następnie

Kuchnia Beaty

Proponowane wyszukiwania