smalec przepis - 3000 przepisów (strona:147/200)

Pasta z czerwonej fasoli z rodzynkami 123

rzepis na tę genialną pastę kanapkową znalazłem na stronie hello zdrowie . Jej autorką jest niezawodna, jak zawsze zresztą, Marta Dymek. Obok fasolowego smalcu jest to pozycja niemalże obowiązkowa. Pasta jest pełna bliskowschodnich przypraw , a dodatek słodkich rodzynek świetnie przełamuje jej cudowny aromat. A jak pachnie w całym domu w trakcie smażenia! Jest tak dobra, że właśnie lecę po kolejną

Food Square
Pasztet domowy po ... saudyjsku 158

cielęciny 0,5 kg wątrobek drobiowych 2-3 duże cebule 2 nieduże marchewki 2 duże czerstwe bułki pszenne 4 jajka 2-3 łyżki masła Ghee (w Polsce użyłbym smalcu, ale w Arabii Saudyjskiej  go nie ma) 2-3 liście laurowe, 3-4 ziarenka ziela angielskiego  sól, pieprz i ostra papryka do smaku   szczypta gałki muszkatołowej

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ogórki konserwowe z kardamonem i imbirem 183

Najbardziej brakuje mi w Arabii Saudyjskiej polskiego chleba, smalcu ze skwarkami oraz ogórków kiszonych i konserwowych.  Wypróbowałem już przepis na doskonałe ogórki małosolne od Ingalill przyszedł więc czas na ogórki konserwowe, które...  okazały się strzałem w dziesiątkę. Wniosek jest prosty - da się jednak zrobić ogórki bez chrzanu i to bardzo smakowite. Składniki /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
KIEŁBASA BIAŁA SMAŻONA 126

śniadanie, - na okazjonalne stoły. UWAGA: - jeśli kiełbasa chuda to ilość oliwy zwiększamy o kolejną łyżeczkę, - jeśli jest dość tłusta to wysmażony tłuszcz zlać na miseczkę, schłodzić i będzie pyszny smalec, - niezjedzoną kiełbasę można dodać do żurku wielkanocnego lub podać na zimno na następny posiłek. ZAJRZYJ pod LINKI : http://alergia-pokarmowa.bloog.pl/id,329595204,title,BIALA-KIELBASA,index.html http://alergia-pokarmowa.bloog.pl/id,330679874,title,PRZYGOTOWYWANIE-SWIAT-wspomnienia-zapiski-luzne-praktyczne-rady,index.html

Tradycyjna kuchnia inaczej
Krokiety ze szpinakiem 188

Krokiety ze szpinakiem   Składniki : 15 dag mąki, 2 jajka, 3/4 szklanki mleka, 3/4 szklanki wody, 450 g mrożonego szpinaku, 2 ząbki czosnku, 10 dag sera żółtego, sól, pieprz, smalec (lub inny tłuszcz do smażenia), olej. Wykonanie: Jedno jajko musimy roztrzepać z mlekiem oraz wodą i stopniowo dodajemy mąkę i szczyptę soli.   Na rozgrzaną, posmarowaną tłuszczem patelnię wlewamy niewielką

paapilotkaa
Naleśniki- przepis na ciasto 201

serwujemy z ulubionymi dodatkami np. twarogiem, szpinakiem, dżemem, itd. A Wy lubicie naleśniki? Naleśniki- przepis na ciasto Składniki: 15 dag mąki, jajko, 3/4 szklanki mleka, 3/4 szklanki wody, sól, smalec (lub inny tłuszcz do smażenia). Wykonanie: Jajko musimy roztrzepać z mlekiem oraz wodą i stopniowo dodawać mąkę. Na rozgrzaną patelnię posmarowaną tłuszczem wlewamy cienką warstwę ciasta i smażymy naleśniki

paapilotkaa
CHLEB ŻYTNI RAZOWY NA ZAKWASIE 187

oczywiście zakwas. Najlepiej sam żytni, ale można dać zarówno sam żytni, jak i część żytniego i część orkiszowego (ja tak właśnie robię). Do tego chlebka idealnie smakuje świeżutki smalec i ogóry małosolne ... mniam, pyszności... :-) Piekłam w dwóch formach o wym.24x8cm. Składniki: - 1kg mąki żytniej pełnoziarnistej - 300g zakwasu żytniego   (lub 200g żytniego i 100g orkiszowego ) - 30g soli himalajskiej (zwykłej mniej

Smaczne Zdrowe
Kiermasz Wielkanocny w Skansenie 165

mikrofalówce i zimny sos. Nie byłabym sobą, gdybym nie spróbowała nie przetestowała kilku nalewek o wdzięcznie brzmiących nazwach: Aksamitny pocałunek i Strzał amora , a na "zagrychę" chleb ze smalcem i ogórkiem. Tanio nie było - za kieliszek liczyli sobie 4 zł, ale w końcu chodzi o smak - te były bardzo dobre. Stoisko obok przyciągało zapachem, więc utworzyła się spora kolejka. Okazało

Pasja Smaku
Mój bigos 182

czosnku, 1 – 3 liście laurowe, parę ziaren jałowca, sól, vegeta, pieprz ziarnisty i ziołowy,, cukier, 1 łyżka miodu, 200 ml czerwonego wina,  koncentrat pomidorowy, ketchup, majeranek, olej lub smalec. Przyrządzenie: Kapustę wypłukać (niekoniecznie). Grzyby namoczyć, najlepiej na noc(pieczarki obrać i pokroić w plasterki). Kapustę przełożyć do garnka, dodać liście laurowe, pieprz ziarnisty i jałowiec. Dodać grzyby (pieczarki podsmażyć

kulinarnajamka.blogspot.com
Staropolski piernik świąteczny część 1. 130

upieczeniu potrzebuje około 3 dni, żeby nabrać mocy. Nie ma więc co się rozpisywać, tylko już czas pierniczyć ;) Składniki: 500 g prawdziwego polskiego miodu 2 szklanki cukru 250 g smalcu(lub masła) u mnie pół na pół 1 kg mąki pszennej 3 jaja 3 płaskie łyżeczki sody ½ szklanki zimnego mleka ½ łyżeczki soli 2-3 torebki przypraw korzennych

Pełny talerz
Pączki tradycyjne 123

żółtek 1 jajo 100 g rozpuszczonego masła ziarenka z ½ laski wanilii 50 ml wódki / spirytusu/ rumu sok i skórka z 1 cytryny lub pomarańczy dodatkowo 1 kg planty lub smalcu albo olej do smażenia 400-500 g konfitury z dowolnych owoców lukier (1 szklankę cukru pudru rozetrzeć z 2-3 łyżkami gorącej wody i łyżką soku z cytryny) skórka pomarańczowa

Pełny talerz
Fasolka po bretońsku 187

kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Kiełbasę pokroić w półplasterki. W dużym rondlu podsmażyć boczek. Na wytopionym z niego tłuszczu (jeżeli jest bardzo chudy dodać trochę oleju lub smalcu) podsmażyć kiełbasę i zeszklić cebulę. Dodać pomidory i paprykę. Dusić razem na niewielkim ogniu ok. 30 minut. Miękką fasolę odcedzić (wodę zachować!), dodać do kiełbasy i boczku. Z wody po gotowaniu

Pełny talerz
Pikantny syczuański kurczak z orzeszkami ziemnymi 387

łyżeczki brązowego cukru 2 łyżeczki octu ryżowego 2 łyżeczki sosu sojowego ½ łyżeczki soli 2-4 suszone ostre papryczki ¾ łyżeczki pieprzu syczuańskiego (można pominąć) 2 łyżki oleju arachidowego (w oryginale smalec) olej do głębokiego smażenia (użyłam rzepakowego) Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Jajko roztrzepać z 2 łyżeczkami skrobi. Dodać mięso, dokładnie wymieszać. Orzeszki grubo posiekać. W miseczce wymieszać wodę, cukier

Pełny talerz
Pasta kanapkowa z fasoli i suszonych sliwek 160

Przepis ten zobaczyłam wczoraj na blogu Łukasza pod ciekawą nazwą "Smalec z fasoli" i od razu wiedziałam, że muszę go wypróbować. Przeczucie mnie nie myliło - wyszło pysznie! Pastę przygotowałam podczas gotowania obiadu i schowałam do lodówki, żeby była w sam raz na kolację. Może nie wygląda zbyt apetycznie, ale wierzcie mi - warto jej spróbować :) SKŁADNIKI: 1 puszka białej fasoli garść

Kto ugości moich gości?
Kotleciki wołowe. 160

masy' po schłodzeniu utrwali jej kształt i nada trwalszą formę, tak jak w tym lub w tym przepisie Stosowany jako zamiennik masła, oleju Na jego bazie można przygotować wegański "smalec" Zamiennik oleju słonecznikowego do przygotowania majonezu Nadaje się do gotowania, pieczenia, smażenia, duszenia i grillowania nawet tradycyjnych potraw 1-2 łyżeczki tłuszczu przed posiłkiem zmniejszą apetyt Kokos, olej kokosowy

ClauditteMissCooking

Proponowane wyszukiwania