szaleństwa kalorycznego. Składniki: 6 żółtek 2 szklanki mąki tortowej 3 łyżki śmietany 1 płaska łyżka masła szczypta soli 1 łyżeczka cukru pudru 1 łyżka koniaku 50 dag smalcu do smażenia Wykonanie: Mąkę wysypujemy na stolnice robimy w środku dołek dodajemy żółtka, śmietanę oraz pozostałe składniki. Wyrabiamy ciasto następnie wybijamy wałkiem aż będą tworzyć się na cieście pęcherzyki
kgwjanczewoszaleństwu, jakie zalało blogi i stwierdziłam, że też będę smażyła. Jest jednak jeden, mały problem – nie lubię ani pączków ani oponek, a już chrustów zupełnie. Jeszcze jak ktoś na smalcu smaży to zupełnie mną miota, bo mi śmierdzi. Na dodatek jestem wielką zwolenniczką tradycji, kuchni polskiej i głupio mi tak było grzebać w czymś, co kultywowane jest co roku
ladykitchenłyżki czyni kapustę smakowicie aksamitną.Warto zrobić jej nieco więcej,bo im starsza tym smaczniejsza. Składniki: 0.75-1 kg kapusty 1 cebula 1 łyżka mąki 2 łyżki smalcu pieprz 1/2 łyżeczki cukru majeranek lub kminek Wykonanie: kapustę podlać do 3/4 wysokości wodą,dodać listek laurowy,ziele angielskie i gotować około 40 minut do miękkości cebulę pokroić w kostkę,zrumiemnić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!świeżych drożdży 3 łyżki cukru 2 jajka 3 łyżki wody 3/4 szklanki mleka 50 g rozpuszczonego masła 1/2 opakowania olejku waniliowego szczypta soli 1 litro oleju lub 4 kostki smalcu do smażenia cukier puder lub lukier posypka dekoracyjna Donuts - donaty - amerykańskie pączki z dziurką - jak zrobić? Mleko lekko podgrzać, do innego naczynia odlać 3 łyżki mleka, rozpuścić w nich
Moje Qulinariapiekarniku - pieczemy je ok. 15-20 minut, w temperaturze 190-200 stopni, do momentu aż staną się złociste. Przed pieczeniem smarujemy jajkiem rozbełtanym z 1-2 łyżkami mleka. Smalec potrzebny do przygotowania ciasta można zastąpić masłem, ale w trakcie smażenia pierożki szybciej się przypiekają, trzeba zatem smażyć tylko kilka naraz, by nadążyć z ich odwracaniem i zdejmowaniem z patelni
KUCHARNIAłyżka cukru 1 op. cukru wanilinowego (16 g) 30 g roztopionego masła szczypta soli 1 łyżka spirytusu/wódki/rumu Dodatkowo: dżem, np. truskawkowy cukier puder do oprószenia olej lub smalec do głębokiego smażenia CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN CZAS WYRASTANIA: 100 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: TRUDNY 1. Najpierw przygotujemy rozczyn. Do ciepłego mleka wsypujemy mąkę i cukier, mieszamy i dodajemy pokruszone drożdże
My Culinary Artciekawy pomysł na wykorzystanie nadmiaru mięsa wieprzowego. Kluczem jest dobrej jakości mięso, najlepiej od sprawdzonego dostawcy i nieprzesadzenie z solą :) W procesie przygotowania w słoiczkach wytwarza się galaretka i smalec - im tłustsze mięso, tym więcej smalczyku. Przepis znalazłam na stronie ' Pyszne Jedzonko '. Zapraszam do przygotowań! Składniki na domową mielonkę ze słoika: 300 g wieprzowego mięsa dobrej jakości sól, pieprz, majeranek
My Culinary Artzakwaszonego. Do tej mieszanki ciast dodać stopniowo mąki i mieszankę wody, soli i melasy. Wyrobić mikserem albo łyżką drewnianą do dobrego połączenia wszystkich składników. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej smalcem i wysypanej sezamem lub otrębami. Wyrównać wierzch i pozostawić do wyrośnięcia w dużej foliowej torbie. Piekarnik nagrzać do 230 stopni C. Piec przez 8 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę
w mojej kuchnipłaską łyżeczkę imbiru i gałki muszkatołowej,czubatą łyżeczkę słodkiej papryki i trochę ostre.Całość uzupełnić jeszcze bulionem i wsypać sporo majeranku.Zrobić jasną zasmażkę z łyżki mąki i łyżki smalcu,dodać do flaczków,zagotować.Na koniec doprawić maggi! SMACZNEGO.to takie nietypowe flaczki ale również smaczne .. .Flaki z żołądków drobiowych na ostro w/g Macieja Kuronia Trippa con Stomaco
w mojej kuchnioraz sprawiają, że szybciej się regeneruje. Maść nagietkowa Warto zakupić do domowej apteczki maść nagietkową,lub zrobić samemu-wysuszony nagietek 2-3 łyżki , łączymy z 3-4 łyżkami gęsiego smalcu. Wszystko mieszamy i gotowe . Stosuje się ją dopiero po umyciu i skrupulatnym wysuszeniu skóry stóp szczególnie między palcami. Jeśli preparat jest zbyt tłusty, można go używać punktowo na popękane pięty
w mojej kuchniSKŁADNIKI Gęsi smalec 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki tymianku 1-2 liście laurowe 1/2 łyżeczki bazylii po 1/2 kalafioru różyczki i brokułu 2-3 ziela angielskie pieprz ziołowy do smaku pieprz czarny do smaku sól do smaku śmietana 3-4 łyżki ciepła woda 1 łyżka inuliny lub 1 łyżka mąki gryczanej,lub pszennej do zagęszczenia 2 piersi z gęsi
w mojej kuchnimałe opakowanie cukru wanilinowego 40 ml spirytusu (dzięki niemu pączki nie chłoną tłuszczu) pół łyżeczki soli Dodatkowo: ok. 1,5 l oleju rzepakowego (pączki można również smażyć na smalcu) konfitura do nadziania (najlepiej różana, ale może być też malinowa) kandyzowana skórka pomarańczy lub mieszanka skórek Lukier: 1,5 szklanki cukru pudru ok. 6 łyżek gorącej wody Wykonanie: Mleko należy lekko
IMPRESJA SMAKUdługości po skosie) Każdy pasek nacinamy po środku i przekładamy jeden koniec przez dziurkę. Instrukcja obrazkowa tutaj Smażymy na złoto na rozgrzanym tłuszczu (najlepiej na smalcu, ale może być też olej). Odsączamy na papierowym ręczniku. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :) Zapraszam też na faworki błyskawiczne , proste pączki z serka i na ekspresowe pączki bananowe
Moje Kuchenne Rewelacje/olej-jadalny.html ) Moja opinia: Muszę przyznać, że olej bardzo przypadł mi do gustu. Jak napisano w opisie, ma on pyszny smak i zapach kokosu. W temperaturze pokojowej przypomina raczej smalec niż olej, dlatego idealnie nadaje się do smarowania pieczywa. Zresztą, jak się dowiedziałam przeglądając internet, olej kokosowy ma wiele różnych zastosowań, od kulinarnych po kosmetyczne (tych drugich jeszcze nie testowałam
e-PrzepisyKulinarneTłusty Czwartek. Składniki: 500g mąki pszennej, 6 żółtek, 2 łyżki cukru pudru, 4 łyżki octu, 4 łyżki śmietany 12%, 50g masła, smalec do smażenia, cukier puder do oprószenia. Wykonanie Mąkę przesiać wraz z cukrem pudrem, dodać żółtka, śmietanę, ocet i stopione, przestudzone masło. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto, następnie "wybić" je wałkiem
Z miłości do słodkości