małe ogórki gruntowe w zalewie octowej poddane wcześniej procesowi kiszenia. Dodatek cebuli, chili i pieprzu sprawia, że są bardziej wyraziste w smaku. Pasują doskonale do pajdy domowego chleba ze smalcem, kanapek z tradycyjnie wędzoną wędliną czy też śledzika w majonezie.” Czytaj więcej
Wiem co jemkażdej strony nacieramy marynatą . Miskę szczelnie przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 4 godziny ( najlepiej pozostawić mięso w lodówce na noc). B rytfankę smarujemy tłuszczem,( smalcem lub ostatecznie olejem) wkładamy do niej zamarynowaną szynkę i całość na pół godziny, bez przykrywki przekładamy do piekarnika nagrzanego 220 stopni. Następnie nakrywamy brytfankę pokrywką i zmniejszamy temperaturę
Miód i pieprzComber. Nie wypadało się bawić, więc zamiast straszyć mężczyzn, częstowały ich pączkami. Nie były one jeszcze podobne do dzisiejszych. Przyrządzano je z ciasta chlebowego, faszerowano słoniną i smażono na smalcu. Pod koniec XVIII w. pojawiły się pączki słodkie, ale jeszcze bez nadzienia. W kilku ukrywano orzechy, a ich znalezienie stanowiło zapowiedź szczęścia w nowym roku. W XIX w. pączki nabrały
Życie zamknięte w smakupóźniej typowe kulki - i układamy je na obsypanej mąką powierzchni w sporych odstępach. Raz jeszcze odstawiamy ciasto pod przykryciem do wyrośnięcia. Tak przygotowane pączki smażymy na rozgrzanym oleju bądź smalcu (można wcześniej sprawdzić, czy temperatura jest odpowiednia poprzez wrzucenie kawałka ciasta - jeżeli szybko zbrązowieje, to temperatura jest właściwa), a później osączamy na papierowym ręczniku. Można pączki jeszcze posypać cukrem pudrem
Życie zamknięte w smakugęsi z sosem żurawinowym. Oczywiście najlepiej smakują podane z kluskami. Można być daniem świątecznym. Podczas pieczenia gęsi, na ogół wytapia się dużo tłuszczu, warto go wykorzystać do zrobienia smalcu w słoikach, ale to już inna bajka. Składniki: Dowolna ilość piersi z gęsi ( miałam 2 pojedyncze ) Sól pieprz Garść suszonej żurawiny Żurawina ze słoika ( konfitura ) Pieprz cayenne 50 ml śmietany słodkiej
Smaki Ewymną chyba od zawsze. Nie pamiętam innego. Wykorzystuję go co roku. Zdarzało się również, że chruściki robiłam poza ich tradycyjnym sezonem. W oryginalnym jego przepisie smażone były na smalcu z dodatkiem spirytusu, dzisiaj smażę na oleju. Prosto i szybko można je zrobić. Wczoraj zrobiłam z połowy przepisu a dzisiaj zostało tylko wspomnienie. Składniki: 6 żółtek Ok.2 ½ szklanki mąki Szklanka
Smaki Ewyprozdrowotnego i nie codziennego, coś co możemy jeść na śniadanie lub kolację. Zainspirowany włoskim sposobem konsumpcji chleba maczanego w oliwie, postanowiłem stworzyć coś co zastąpi masło, margarynę czy też smalec. Smarowidło orzechowe z nutą cynamonu to propozycja dla każdego kto ceni sobie zdrowie, ogrom witaminy E, nienasyconych kwasów tłuszczowych czy też magnezu to tylko niektóre właściwości tego produktu. Trzeba
Kuchnia PROzdrowotnaascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: wątróbka wieprzowa mleko 2 cebule ¼ kostki smalcu jajko bułka tarta mąka Wątróbkę myjemy , przekładamy do miski, zalewamy mlekiem i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie odsączamy i kroimy na 1,5 cm paseczki. Każdy kawałek obtaczamy
kulinarnyswiatdomipomysłów na podanie jest tyle co ludzi na świecie. Potrzebne nam: - 100 g mąki pszennej - łyżeczka proszku do pieczenia - 3 łyżeczki kakao - jajko - 100 ml mleka *dodatkowo: - łyżka smalcu - małe opakowanie jogurtu owocowego (ja użyłam jogurtu Jogobella Blueberry Muffin) Przygotowanie: Składniki na ciasto wymieszać w misce tak, by nie powstały grudki. Następnie ciasto wykładać partiami na rozgrzaną patelnię
W poszukiwaniu inspiracjinoga z kurczaka ser żółty zioła prowansalskie Dodatkowo: 1 jajko 1/2 szklanki śmietany sól, pieprz Ugotowane kartofle kroimy na plastry. Cebulę kroimy w kostkę. Lekko podsmażamy na płaskiej łyżce smalcu. Dodajemy pokrojone w ćwiartki pieczarki. Papryki kroimy w kostkę i dodajemy do pieczarek. Na koniec dodajemy pomidora pokrojonego w kostkę. Mięso z kurczaka kroimy na kawałki. W naczyniu żaroodpornym układamy
tojestpyszne.blogspot.comkażdej strony nacieramy marynatą . Miskę szczelnie przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 4 godziny ( najlepiej pozostawić mięso w lodówce na noc). B rytfankę smarujemy tłuszczem,( smalcem lub ostatecznie olejem) wkładamy do niej zamarynowaną szynkę i całość na pół godziny, bez przykrywki przekładamy do piekarnika nagrzanego 220 stopni. Następnie nakrywamy brytfankę pokrywką i zmniejszamy temperaturę
Miód i pieprzkroimy w paseczki najlepiej młoda bo ma skórkę jeszcze miękką . Pieczarki myjemy kroimy w plastry i smażymy na patelni , dodajemy do warzyw. Zalewamy bulionem. Karkówkę smażymy na smalcu z obu stron na rumiany kolor i przekładamy do warzyw z bulionem dopiero teraz doprawiamy tylko solą i pieprzem mielonym ( ja daję ziołowy). Całość wkładamy do pieca i pieczemy godzinę
Różowa kuchniapatelni) kilka kawałków zostawić (wedle uznania). Przełożyć z powrotem na patelnię. Wyłączyć ogień, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy - do smaku - i starte na dużych oczkach jabłko. Wymieszać, przełożyć smalec do naczynia kamionkowego i schłodzić..... Smacznego
Gaździnka warzySzybko i smacznie....na śniadanko lub kolację. kiełbasa cebula sól cebulowa Kiełbasę pociąć na kawałki, następnie rozciąć wzdłuż.Ponacinać i zrumienić na smalcu na złocisty kolor.Dodać cebulę, posypać solą i dusić na małym ogniu pod przykryciem ,aż cebula nabierze złocistego koloru
Moje domowe kucharzenie