obtoczenia 0,5 kg kiszonej kapusty 1 duża cebula 3 liście laurowe 4 ziela angielskie pół szklanki kwaśnej śmietany płaska łyżeczka mąki sól, pieprz smalec tłuszcz do wysmarowania naczynia żaroodpornego Sposób przygotowania: Kapustę rozdrabniamy. Dodajemy do niej pokrojoną w kostkę i podsmażoną na patelni cebulę. Wkładamy ziele i liście laurowe. Zalewamy szklanką bulionu. Gotujemy
Pobite gary Barbaryciasto; 2 szkl mąki 1 łyżka smalcu 2 jajka 1 łyżka śmietany szczypta soli szczypta pieprzu nadzienie z buraczków 2 buraczki gotowane lub pieczone ok 500 g 200 ml mleka 3 łyżki maki szczypta soli 3 łyżeczki cukru pieprz 1 łyżka octu winnego 1 cebula łyżka oleju do smażenia 1 cukinia (mała) 500 g frankfurterek (cienkie kiełbaski) 1 kulka
Gotowanie jest łatwebazy na sos wymieszać i dodać śmietanę do sosu, wymieszać i chwilę pogotować. Na koniec doprawić sosem sojowym grzybowym który nada sosowi pięknego koloru. Frykadelki usmażyć na tłuszczu (najlepiej smalcu) włożyć do sosu i chwilkę poddusić. Podawać z kaszą gryczaną (ja do kaszy dodaję 2 łyżki suszonych kiszonych ogórków) i sałatą lub ogórkiem kiszonym, małosolnym albo konserwowym
Gotowanie jest łatwekarkówki 1 łyżka octu balsamicznego 3 łyżki oliwy 1 listek laurowy (połamać) sól pieprz pieprz ziołowy tymianek majeranek pół cebuli 50 g suszonych pomidorów w oliwie smalec do smażenia Karkówkę pokroić na dość grube plastry (porcje) Posypać przyprawami, oblać oliwą i octem balsamicznym, odstawić na 2-3 godziny. W głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz, przysmażyć karkówkę z obu stron, dodać cebulę
Gotowanie jest łatwepieprzem oraz szczyptą oregano. Schab robić młotkiem na cienki duzy kotlet, posypać solą i pieprzem kolorowym z młynka, panierować w mące, jajku i bułce tartej , smażyć najlepiej na smalcu na złoty kolor. Podawać obłozone pieczarkami z ziemniakami młodymi z wody z koperkiem i sałatą
Gotowanie jest łatwebył dzisiaj w biegu to i obiad też robiłam w biegu.. jednak sie da :) 3 plastry wieprzowiny (ładna łopatka ) sól pieprz ziołowy słodka papryka 1 łyżka mąki smalec do smażenia młode ziemniaki mizeria Mięso umyć , pokroić na plastry i dobrze rozbić jak na schabowy, posypać solą , pieprzem ziołowym i papryką, przyklepać przyprawy. Na patelni rozgrzać tłuszcz, oprószyć
Gotowanie jest łatwewieprzowiny (szynka) szczypta chili w płatkach 2 ząbki czosnku pieprz ziołowy pieprz czarny 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka octu jabłkowego 2 szkl wody smalec do smażenia Mięso pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać tłuszcz, przyrumienić mięso z obu stron. Przełożyć do garnka do duszenia przepłukać patelnię i to również dodać do mięsa. Dodać przyprawy i ocet oraz czosnek. Dusić
Gotowanie jest łatweZagotować wodę z mlekiem 1:1 dodać soli i cukru. Włożyć kawałki kapusty i gotować ok 10-15 min. Wyjąć ostrożnie z wywaru. osączyć. Na patelni rozgrzać dwie łyżki smalcu dodać 3 łyżki bułki tartej i przyrumienić. Polać kapustę. Danie podawać z młodymi ziemniaczkami z koperkiem
Gotowanie jest łatwejest smaczna. To danie regionalne, w dzieciństwie jadłam tylko łobodę zieloną. Ta czerwona przez przypadek zaczeła rosnąć w ogrodzie więc trzeba to też spożytkować :) duża wiązka lebiody szczypiorek smalec ze skwarkami śmietana mleko mąka sól pieprz pieprz ziołowy staropolski Z łobody oskubać same liście i wierzchołki, opłukać i wrzucić na wrzątek. Gotować ok 5 min, odcedzić i w garnku posiekać
Gotowanie jest łatwedodać por, seler, marchewkę, listek laurowy i ziele angielskie, zalać wodą i ugotować do miękkości. Wyjąć serca i marchewkę, serca pokroić w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu (smalec) włożyć pokrojoną cebulę , podsmażyć chwilę , następnie dodać serca i również podsmażyć ok 5-7 min. Przełożyć do garnka, zalać bulionem z gotowania serc aż całe się zanurzą. Dodać pokrojoną
Gotowanie jest łatweoctu jabłkowego 1 łyżka sosu sojowego sól pieprz szczypta rozmarynu szczypta czosnku niedźwiedziego Składniki marynaty wymieszać, namoczyć w niej mięso i odstawić na dwie godziny do lodówki. Smażyć na smalcu po 2- 2,5 minuty z każdej strony. Podać z pieczonymi ziemniaczkami sałatką z pomidorów. Opublikowany
Gotowanie jest łatwemięsa (łopatka) garść grzybów suszonych 1 papryka czerwona 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 szkl rosołu 1 łyżka smalcu sól pieprz pieprz ziołowy staropolski szczypta bazylii szczypta oregano 1 łyżka czerwonej soczewicy 1 szkl kaszy gryczanej 2 szkl wody sól pieprz Mięso pokroić w kostkę, paprykę i cebulę w drobniejszą kosteczkę. Grzyby włożyć do garnka, zalać wodą i ugotować
Gotowanie jest łatwełyżeczka tymianku 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka lubczyku szczypta chili w płatkach sól pieprz czarny pieprz ziołowy oliwa 1/4 szkl wina czerwonego 1 łyżka smalcu 1 łyżeczka mąki Mięso umyć i osuszyć. Zioła wymieszać. Mięso najpierw natrzeć oliwą a potem otoczyć w ziołach i soli. Odstawić na ok 10 - 15 godzin w lodówce. W głębokim rondlu
Gotowanie jest łatwebiałych cienkich kiełbasek 1 czerwona papryka 1 cebula 1 por sól pieprz papryka 1 szkl kaszy gryczanej 2 szkl wody suszona papryka suszone ogórki sól pieprz 1 łyżka smalcu ze skwarkami Kaszę wsypać do wody, dodać przyprawy i tłuszcz , gotować aż wchłonie całą wodę. Przykryć i pozostawić na ok pół godziny. Kiełbaski przekroić wzdłuż na pół , zwinąć w ślimaczki
Gotowanie jest łatweziela angielskiego listek laurowy sól pieprz 1 łyżeczka pieprzu ziołowego staropolskiego 1 łyżeczka kminku Żeberka umyć, podzielić na porcje i obsmażyć ze wszystkich stron na patelni. Do smażenia użyć smalcu. Kapustę wypłukać w ciepłej wodzie, odcisnąć porządnie i włożyć do garnka. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę pokroić w kostkę, dodać do kapusty. Dodać również zioła i przyprawy
Gotowanie jest łatwe