ziemniaków 1 kg wołowiny [ wieprzowina] 1-2 marchewki 2-3 cebule 3-4 łyżki tłuszczu (najlepiej smalcu) główka czosnku 1 łyżeczka słodkiej sproszkowanej papryki po 1/2 łyżeczki tymianku i kminku 1/4 łyżeczki zmielonego pieprzu po szczypcie imbiru i gałki
Moje domowe kucharzenieSKŁADNIKI: 1,5 szklanki mąki 3 żółtka 4 łyżki gęstej śmietany 1 łyżka spirytusu szczypta soli smalec do smażenia (może być też olej) cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE: Mąkę zmieszać ze śmietaną, zrobić dołek, dodać żółtka, spirytus i szczyptę soli. Starannie wyrobić ciasto. Ciasto wybić wałkiem aż powstaną pęcherzyki i na 10 minut odstawić przykryte ściereczką. Rozwałkować jak najcieniej. Pokroić
Moje Słodkie PiekiełkoCIASTO: -25 dag margaryny -3,5 szkl. mąki najlepsza pszenna -1 szkl. cukru -2 łyzeczki proszku do pieczenia -100 ml gęstej śmietany 18% -10 dag smalcu (jeśli ktoś nie ma doda margaryne) -3 łyżki kakao Wszystkie składniki połączy i zagnieśc, schłodzic na czas przygotowywania masy serowej. MASA SEROWA: -25 dag margaryny -6jaj -1szkl. cukru -1 kg sera
Moje Słodkie Piekiełkogarście kapusty kiszonej z sokiem - 3 gałązki rozmarynu - suszony lubczyk - majeranek - czosnek 6 ząbków - 1 cebula - 500 g pieczarek lub innych grzybów (np. suszone prawdziwki) - olej rzepakowy (kiedyś pewnie smalec) - natka pietruszki - przyprawa do wieprzowiny - 2 listki laurowe Polędwiczki wieprzowe (poporcjowane) obsmaż na gorącej patelni z olejem rzepakowym, raz z jednej raz z drugiej strony, (po 40 sekund). Zdejmij
SMYKWKUCHNIpomidorową na smak włosk i. Dzisiaj do grona ekspresowych zup fasolowych dołączy zupa biała, równie szybka i równie pyszna, jak tamte dwie :) Jak zwykle, przy okazji gotowania fasoli na "smalec" , gotuję jej podwójną porcję, z czego połowa idzie na obiadową zupę. Czasem pomidorową, czasem białą, a białą robimy tak: - z fasoli przeznaczonej na zupę połowę przekładamy do blendera, dolewamy wody
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIESkładniki: 1 kg karkówki wieprzowej 2 cebule 4 ząbki czosnku 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego majeranek tymianek czosnek granulowany słodka papryka mąka do oprószenia smalec do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Mięso myjemy, osuszamy. Czosnek kroimy w słupki na 3-4 części. W mięsie robimy nożem otworki i wkładamy tam czosnek. Tak naszpikowane mięso nacieramy majerankiem, tymiankiem, papryką oraz
magiczna kuchnia Kasinajbardziej wyuzdanych fantazjach. Mięso, krew i szpik. Ten ostatni podany na grzankach. Do tego kacze serca i grasica. Pieczone nerki i uszy. Gicze i combry. Flaki, tatary i smalec z gruszką i czarnuszką. Są policzki, noga, a nawet cały łeb. Jest zwykły polski rosół i sztuka mięs. Jest wszystko to, co przyprawia o zawał wegan i o ślinotok – mięsożerców
GRUBY WAŁEKpolędwiczki z dzika, 1 l maślanki, 6 jagód jałowca, pieprz świeżo zmielony, 1 jajko, 4 garście opiekanych płatków orkiszowych*, tłuszcz do smażenia (u mnie tłuszcz gęsi, może być smalec) Polędwiczki włożyć do naczynia i zalać maślanką. Odstawić na 12 godzin. Mięso wyjąć z maślanki, opłukać, osuszyć. Polędwiczki oczyścić z błon, oprószyć pieprzem i zmielonym jałowcem. Obtoczyć w rozmąconym jajku
królestwo garówsię przez cały rok <3 Składniki: 1 kg mąki 2 szklanki cukru 1,5 kg zmielonego sera białego 6 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia kostka masła / margaryny smalec lub olej do smażenia aromat do ciast (polecam pomarańczowy) Przygotowanie: Połączyć wszystkie składniki, wyrobić ciasto, które schładzamy w lodówce przez kilka godzin. Następnie rozwałkować na grubość 1 cm. Wycinać
Malinowo w kuchnikurczaka, można wykorzystać jej elementy do zrobienia fantastycznego dania. Z porcji rosołowych ugotować wywar na czerninę podaną z lanymi kluskami. Udka pieczemy lub poddajemy długiemu gotowaniu w smalcu. Z resztek kaczki możemy zrobić pyszny farsz do pierogów z kaczką. A z piersi… no właśnie. Najlepsza kacza pierś, według mnie, to ta z chrupiącą skórką i lekko krwistym mięsem
Jacob TastesDzięki Firmie Kruszwica i Streetcom dostałam do przetestowania smalczyk roślinny Smakowita Pajda. Smalczyk jest w 100 % roślinny i dlatego nie tylko mięsożercy mogą się delektować smakiem pysznego smalcu. Nie zawiera konserwantów a w smaku niczym nie odbiega od robionego na tłuszczu zwierzęcym. Występuje w dwóch smakach z Cebulką i jabłkiem oraz z Ziołami ogrodowymi. Wspaniale pasuje do chleba jak również
Kulinarne życiemięsa wędzonego (żeberko, boczek, ogonówka) liść laurowy ziele angielskie kilka ziaren pieprzu 4 kapelusze suszonych grzybków majeranek, cząber, sól, mielony pieprz. Składniki na zasmażkę: średniej wielkości cebula, dwie łyżki smalcu lub masła i 1 łyżka mąki. Groch płuczemy i zalewamy na noc wodą. Następnego dnia gotujemy groch w tej samej wodzie, w której się moczył. Mięso, włoszczyznę, suszone grzyby zalewamy
Trzeci talerznajmniej dwanaście godzin. Następnego dnia obwiązujemy nicią nogi, oraz skrzydła ptaka i tak związaną kaczkę wkładamy do brytfanki. Dobrze jest dno naczynia wysmarować tłuszczem ( smalcem gęsim lub olejem), aby kaczka w czasie pieczenia nie przywarła do brytfanki. Całość wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni, piekąc przez pierwsze 30 minut bez przykrycia. Następnie zmniejszamy temperaturę
Miód i pieprzszklanka mleka 50 g drożdży 1/3 szklanki cukru 60 g masła kieliszek rumu (lub spirytusu) marmolada cukier puder sok cytryny skórka pomarańczowa kandyzowana tłuszcz do smażenia (olej, smalec albo pół na pół) Drożdże rozkruszyć, zalać ciepłym mlekiem i zasypać odrobiną cukru. Kiedy ruszą dodać rozczyn do mąki. Wbić jajko, dodać żółtko, resztę cukru i zacząć wyrabiać. Wlać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawymaga cierpliwości ale naprawdę warto:) W dużym garnku zagotowałam wodę, dodałam sól i na gotującą się wodę wrzuciłam kulki. Gotowałam ok 10-ciu minut. Pyzy okrasiłam podsmażoną cebulką ze smalcem
nietadieta