małej syrence... fantazja nie zna końca :-) i dobrze, że chociaż dziecko ma taki polot ;-) matka oddająca się kuchennym obowiązkom ma raczej bardziej praktyczne ujęcie świata ;-) np.: takie smarowidełko, zamiast smalcu... pyszne i takie mięsne jakieś ;-) idealne z ogórkiem i świeżym chlebem... SKŁADNIKI ok. 700 g surowego boczku ok. 700 g podgardla 1 cebula 3 - 4 ząbki czosnku 1 łyżka suszonego
Czary - gary w kuchniodpowiednio gęsty :-) A tak z innej beczki, to jak tam Wasze plany urlopowe? SKŁADNIKI ok. 1 kg żeberek mięsnych 2 duże cebule kilka łyżek mąki pszennej 1 - 2 łyżki smalcu 3 liście laurowe 3 ziela angielski sól, pieprz woda Żeberka myjemy, osuszamy i dzielimy na porcje - w każdej powinna się znaleźć chociaż jedna kostka. Następnie każdy kawałek mięsa bardzo dokładnie
Czary - gary w kuchniokazały się strzałem w dziesiątkę :-) SKŁADNIKI 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka miękkiego masła 8 łyżek mleka 2 jajka cukier puder tłuszcz do smażenia (smalec lub olej) Mąkę mieszamy z proszkiem, dodajemy masło i delikatnie rozcieramy w dłoniach. Następnie dodajemy jajka i mleko i zagniatamy ciasto. Przykrywamy je ściereczką i zostawiamy na 10 minut
Czary - gary w kuchnikuchnia z duszą, pokazująca poszanowanie dla każdego produktu i prawdziwą miłość do gotowania. Ciasto z batatów jest na to doskonałym przykładem. Oczywiście dzisiaj przyrządza je się zgoła inaczej, np. smalec w kruchym spodzie został zastąpiony masłem. Ja po przewertowaniu sieci w poszukiwaniu idealnego przepisu stworzyłem na swój sposób własną recepturę sweet potato pie , inspirując się głównie oryginalnym przepisem Sylvi Woods
Food Squarepanierka się zrumieni wątróbka jest gotowa i pyszna. Składniki: 350-400 g wątróbki drobiowej 1 jajko mąka do oprószenia bułka tarta sól, pieprz 1 szklanka mleka - opcjonalnie olej lub smalec do smażenia Wykonanie: wątróbkę obrać z błonek i naczyń krwionośnych, opłukać.Namoczyć w mleku, by nabrała jasnej barwy po wyjęciu z mleka osuszyć, obtoczć w mące, następnie w w jajku
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!przygotowaniu. Puszyste, pełne soczystych jabłek. Idealne na śniadanie, podwieczorek i kolację. Z dodatkiem słodkiej konfitury z powodzeniem zastąpią deser. Racuszki z jabłkami. Smak mojego dzieciństwa, choć wtedy smażone na smalcu miały jednak trochę inny smak. Racuszki z jabłkami Danie Śniadaniowo Kuchnia Słodkości Porcje 4 Porcje 4 Składniki 1 szklanka mąka pełnozia 1 szklanka maślanka 1 szt jajko 3 szt jabłka
Kucharzycadodać je później. 5. Uformowane pączki ułożyć na desce posypanej mąką i spłaszczyć – odstawić do wyrośnięcia, pączki powinny zwiększyć objętość dwukrotnie. 6. Smażyć (wrzucając zawinięciem do góry) w smalcu rozgrzanym do temperatury 160 - 170 stopni C, do uzyskania koloru jasnobrązowego, z obu stron. 7. Ostudzić i polukrować. 8. Jeśli pączki nie były nadziewane przed smażeniem, tuż po wyjęciu z tłuszczu
W mojej kuchnimięsa z kaczki, 100 g kaszy orkiszowej, 1 cebula, 12 g grzybów suszonych (prawdziwków), otrzewna*, tłuszcz do smażenia (u mnie smalec gęsi), sól, pieprz, Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Cebulę pokroić w kostkę. Grzyby pokruszyć, nie moczyć. Cebulę z dodatkiem szczypty soli,poddusić na tłuszczu, dodać grzyby, dusić aż będą miękkie. W razie potrzeby dolać trochę wody. Mięso zemleć
królestwo garówgotować mięso. Po tym czasie do mięsa dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i kostkę rosołową. Gdy ziemniaki będą miękkie, dodać odcedzoną kapustę. Zrobić zasmażkę (rozpuścić na patelni smalec, wsypać 2 łyżki mąki, cały czas mieszać, do uzyskania złotego koloru), wlać na patelnię trochę zupy, wymieszać, by nie powstały grudki i wlać do garnka. Gotować jeszcze chwilę. Dodać maggi
Malinowo w kuchnidrobiowa... Owszem jest pracochłonna i strzela tłuszczem, ale jak wcześniej przygotujemy miejsce pracy, myślę że będzie warto ;) Potrzebne będą: 1 kg wątróbki drobiowej 6-8 cebul sól, pieprz mąka smalec lub planta do smażenia mleko do wymoczenia folia aluminiowa Warto zaplanować smażenie wątróbki dzień przed. Wątróbkę wrzucamy do miski, zalewamy mlekiem, taką ilością aby cała była przykryta. Wstawiamy do lodówki
Pelusiowa Kuchniaciepłe miejsce do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta odrywamy kawałki ciasta, kładziemy łyżeczkę nadzienia, zwijamy tworząc kulkę. Odstawiamy w ciepłe miejsce aż pączki wyrosną. Następnie smażymy na smalcu z obu stron. Po wystudzeniu smarujemy lukrem i ozdabiamy kandyzowaną skórką
słodki bratekgości w moim rodzinnym domu, zwłaszcza na święta i innych imprezach okolicznościowych. SKŁADNIKI CIASTO: (forma 24x38cm) 3 szkl. mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 margaryna 2 łyżki smalcu 4 żółtka 4 łyżki cukru 1 łyżka śmietany Dodatkowo: ok. 1 szkl. posiekanych orzechów włoskich rodzynki powidła śliwkowe Na bezę: 4 białka 10 łyżek cukru KREM: 1 budyń śmietankowy
słodki bratekłyżeczki tymianku - 1/2 łyżeczki papryki ostrej - 1 łyżka papryki słodkiej - 2 łyżki przecieru pomidorowego - sól pieprz do smaku - pęczek natki pietruszki lub 2 łyżki mrożonej - olej do smażenia lub smalec Sposób przygotowania 1. Pokroić kapustę nalać wody nie za dużo,dodać skórki wieprzowe, liście laurowe,angielskie ziele i gotować aż zmięknie kapusta i odparuje woda. Wrazie potrzeby wodę
W królestwie smaków Beatybardzo pracowicie. I tak powinno być! Niemniej jednak rodzina jeść musi i kilka chwil w kuchni spędziłam ;) Blender dzielnie walczył ze strączkowymi pastami, ale dał radę. W efekcie powstał "smalec" z fasoli i hummus. Pierwszym zajadałam się dziś w porze drugiego śniadania, a drugi smakowo urozmaicał nam wczorajszy obiad. Bardzo udane połączenie, polecam. Składniki: Makaron: 125 g mąki pszennej
zadanie-gotowaniemapie. W poście zapowiadającym obecne hasło wyraziłam nadzieję, że moje kulinarne poszukiwania zakończą się sukcesem. I tak się stało. Gdybym miała wymienić mój numer jeden to zdecydowanie byłby to "smalec" z białej fasoli , a zaraz za nim muffinki z soczewicą . Chociaż nie próbowałam żadnej potrawy Maćka, a każda na pewno byłaby tego warta, to w pierwszej kolejności skusiłabym się
zadanie-gotowanie