smalec przepis - 3000 przepisów (strona:120/200)

Gołąbki w sosie pomidorowym 140

mocno aromatyczne gołąbki polane sosem pomidorowym. Zrobione według przepisu mojej mamy smakują mi najlepiej. SKŁADNIKI główka białej kapusty 1 kg karkówki 3 torebki ryżu po 100 g 2 łyżki smalcu ze skwarkami jajo sól, pieprz Czytaj więcej

Przepisy Kulinarne
(Nie)zwykłe kotlety schabowe moczone w mleku 154

mocno rozgrzanym oleju lub maśle z obu stron na złoto. Im cieńsze kotlety, tym krócej je smaż. I tym lepsze są. Podobno tradycyjny schabowy powinno się smażyć na smalcu. Cóż, w moim domu nie przejdzie, a masła nie miałam akurat (szkoda). Najlepiej połączyć masło z olejem, aby masło się nie przypaliło.  Idealny do ziemniaczków i marchewki z groszkiem

Anioszek w kuchni
Szybkie śniadanie - jajecznica z łososiem 230

zwykle - bierzemy patelnię, a na nią dodajemy olej kokosowy. Czemu taki? Bo go lubię, jest zdrowy i dietetyczny. Możecie oczywiście użyć innego oleju, jak też i masła, margaryny, smalcu czy co tam lubicie. Następnie wrzucamy porwanego na niewielkie kawałeczki łososia. Podsmażamy go lekko, dosłownie ok. 2 minut, po czym wbijamy jajka i mieszamy, aż będzie z tego jajecznica ;) Doprawiamy pieprzem

Kulinarne zapędy Kokosa
KRUPNIK W WERSJI BEZGLUTENOWEJ, Z KASZĄ JAGLANĄ I GRYCZANĄ 178

krupnik tak naprawdę potrzebuje dobrego wywaru i trochę tłuszczu, dlatego ja przygotowuję go zawsze na żeberkach, gdy używałam wywaru drobiowego lub samego warzywnego zawsze dodawałam ok.2-3 łyżeczek czystego, dobrego smalcu lub bezzapachowego oleju kokosowego i było super. Mój krupnik doprawiany jest tylko solą i dużą ilością warzyw, w tym ogromną ilością natki pietruszki. Jak dla mnie najlepszy- polecam ;-) Gdy ktoś

Smaczne Zdrowe
Tradycyjne mielone. Sekret najsmaczniejszych kotletów 174

mieszanego wieprzowego 100-150 g wędzonego boczku 1 cebula 1 jajko 1 czerstwa bułka 1 szklanka mleka 1 płaska łyżeczka soli 0,5 łyżeczki pieprzu bułka tarta do obtoczenia smalec lub olej do smażenia Wykonanie: mięso umyć, obrać z powięzi, skóry i ścięgien, pokroić w grubą kostkę bułkę namoczyć w ciepłym mleku lub mleku wymieszanym pół na pół z wodą

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Rogaliki drożdżowe z marmoladą 130

SKŁADNIKI 75 dag mąki 25 dag margaryny 1 łyżka smalcu 1 szklanka cukru 1 jajo 0,5 szklanki mleka 8 dag drożdży cukier wanilinowy twarda marmolada dodatkowo: żółtko do posmarowania gruby cukier do posypania SPOSÓB PRZYGOTOWANIA      Do lekko podgrzanego mleka dodać pokruszone drożdże i cukier. Zostawić do wyrośnięcia. Wlać wyrośnięte drożdże do pozostałych składników i wyrabiać ciasto

Przepisy Kulinarne
Seromakowiec 127

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE   Składniki: 3 szklanki mąki tortowej 250 g margaryny 1 łyżka smalcu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru 5 żółtek     Wszystkie składniki przełożyć do miski. Ciasto dokładnie zagnieść ręcznie. Podzielić na 2 równe części, każdą zawinąć w folię spożywczą. Ciasto włożyć do lodówki

kulinarnyswiatdomi
Zupa gulaszowa po kolożwarsku 124

się że jest błąd, postanowiliśmy pozostać przy tej pisowni. Troszkę poczytaliśmy to tu, to tam, i nawet w przewodnikach występuje Kolożwar (Koloszwar). Składniki 1 kg wołowiny gulaszowej 120 g smalcu 1 duża cebula 1/2 puszki pomidorów krojonych ( z zalewą ) 1/2 kg ziemniaków 1 papryka zielona 600 g białej kapusty 1 szczypta estragonu 20 g papryki słodkiej mielonej 2 g kminku

R'n'G Kitchen
Skąd pochodzą pączki i faworki? 107

się dziś pierwotnie było przysmakiem typowo wytrawnym. Prawdopodobnie swój początek miały na Bliskim Wschodzie, gdzie przyrządzano okrągłe bułeczki z ciasta chlebowego, w środek których wsadzano słoninę. Smażone były na smalcu i podawane do dań mięsnych suto popijanych alkoholem. Pączki są znane na całym świecie. Oprócz nadzienia z róży możemy znaleźć w nich różnego rodzaju konfitury, owoce, czekoladę, karmel, kremy, budyń

Moja smaczna kuchnia
Schab pieczony 141

świątecznego stołu bez pieczonego w domu schabu. SCHAB PIECZONY Składniki: 1 kg schabu bez kości 4 ząbki czosnku 1/3 łyżeczki soli  1/3 łyżeczki pieprzu 3-4 łyżki majeranku smalec do smażenia Przygotowanie: Schab nacieramy solą i pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę  czosnkiem. Obtaczamy dokładnie w majeranku i tak zapeklowany odstawiamy na całą noc do lodówki.Po tym czasie

Bon appetit mon amie
Pasztet z soczewicy i batata 100

gotowanej) 1 batat 1 pietruszka 1/3 płatków owsianych 1/3 szklanki oleju 2 jajka 1 ząbek czosnku 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu 1/4 łyżeczki czerwonej papryki 1 łyżka smalcu Przygotowanie: Batata obieramy, kroimy na talarki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 30 minut aby zmiękł. Następnie studzimy.  Soczewicę

Bon appetit mon amie
Polędwiczki z kurkami 119

KURKAMI Składniki: 1,2 szt polędwicy wieprzowej 250 g świeżych kurek 1 cebula 1 szklanka wody 2,3 ząbki czosnku 2 łyżeczki majeranku 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu smalec do smażenia polędwicy masło  do smażenia kurek   Przygotowanie: Polędwicę myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i obtaczamy w majeranku. Odstawiamy

Bon appetit mon amie
Pączki z marmoladą 132

mąki 40 g świeżych drożdży 150 g cukru 200 ml mleka 80 g masła 1 jajko + 1 żółtko szczypta soli marmolada wieloowocowa 2-3 kostki smalcu do smażenia Przygotowanie: W 100 ml ciepłego mleka rozrabiamy drożdże, połowę cukru i 2 łyżki mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną pracować (zaczyn urośnie).  Pozostałą mąkę,cukier oraz jajka i sól

Bon appetit mon amie
Kotlety mielone z chrzanem 107

kotlety posmakują każdemu. Składniki 200 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 2 kromki chleba razowego 1 szklanka mleka 1 łyżka chrzanu (pełna) 1 żółtka jajka bułka tarta 100 g smalcu (do smażenia) sól, pieprz   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Chleb moczymy w mleku, odciskamy. Do mięsa mielonego dodajemy żółtko, chrzan, chleb i wyrabiamy na jednolitą

R'n'G Kitchen
Ramen po polsku z kaczką 136

osobę), ocet, sól, natka pietruszki, Mięso umyć, osuszyć. Z kurczaka odciąć kuper. Z korpusu kaczek również odciąć kuper i wyciąć tłuszcz. Tłuszcz można stopi i używać jako smalcu do smażenia. Włoszczyznę obrać, umyć. Cebulę przekroić na pół i opalić. Mięso włożyć do dużego garnka, zalać zimną wodą (tak, aby przykryła mięso), dodać przyprawy i włoszczyznę. Gotować na wolnym ogniu

królestwo garów

Proponowane wyszukiwania