krążki. Na każdym krążku kłaść farsz. Zlepić brzeg raz zwyczajnie a drugi raz z falbanką. Gotować przez chwilę od wypłynięcia w wodzie z dodatkiem soli. Podawać podsmażone na smalcu, z dodatkiem podsmażonej cebulki lub skwarkami
Cukiernia PychotkiChleb jest pyszny, aromatyczny od przyprawy i zdrowy. Smakuje wybornie z masłem, smalcem czy wędliną, trzeba popróbować ze wszystkim. Babka płesznik to znakomity środek pobudzający perystaltykę jelit. Polecam chlebek jako szybki, pyszny i aromatyczny, pieczemy? Szybki chleb pszenno - żytni z tikka masala i babką płesznik. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieciasto 1 szkl mąki pszennej 0,5 szkl mąki graham pół kostki masła (100 g) 1 łyżka smalcu 1 jajko szczypta proszku do pieczenia pół łyżeczki soli nadzienie 2 grube na 1 cm plastry szynki włoskiej Hańderek 1 bakłażan 300 ml śmietany 18% 2 jajka sól pieprz 1 łyżka natki pietruszki olej do smażenia 1 łyżka sera parmezan lub mozzarella
Gotowanie jest łatweużyłam moje wcześniej zamrożone kostki ) sól i pieprz 500 g mąki pszennej 2 jajka 250 g kremowego serka (np. Philadeplhia, Tosca) bułka tarta do panierowania tłuszcz do smażenia (olej, smalec) przyprawy: papryka słodka, ostra (brak na zdjęciu) Wykonanie: Cebulę i czosnek posiekałam. Do garnka włożyłam filety, masło, cebulę i czosnek. Dodałam zamrożone kostki bulionowe, przyprawiłam solą i pieprzem. Całość zalałam
Kuchnia u Krysiszynki z dzika, 1 cebula, 400 g kurek, tłuszcz (u mnie smalec gęsi), kilka gałązek rozmarynu, 1 łyżka bułki tartej, 1 jajko, sól, pieprz, Szynkę z dzika oczyścić, umyć, osuszyć. Naciąć kieszeń. Oprószyć solą i pieprzem. Kurki oczyścić z piasku, umyć w wodzie z solą (do miski wlać zimną wodą, wsypać sól, zamieszać, włożyć kurki, szybko je umyć - nie mają
królestwo garówjest delikatne i bardzo mięciutkie. Jeśli się skusicie to polecam Wam usmażenie większej ilości udek, bo potem można je dość długo przechowywać w tłuszczu. Potem wystarczy wyjąć je ze smalcu i podsmażyć lub podpiec w piekarniku. W ten sposób zaoszczędzicie czas i pieniądze, bo takie mięsko smaży się ponad dwie godziny a tak za jednym zamachem zrobimy więcej porcji. Rozwiń
Ewa w kuchnipasuje i smakuje ogórek małosolny ,można zajadać się tym daniem od razu po przygotowaniu ale też super smakuje kiedy przez noc przesiedzi lodówce i zastygnie ,wtedy mamy boczkowy smalec z cebulą . Składniki 1 szt kiełbasy wiejskiej 300 dag boczku surowego 3 duże cebule
Mój Smakmleka 4 żółtka 1 jajko 50 g masła rozpuszczonego 0,5 łyżeczki pasty z wanilii 20 ml spirytusu szczypta soli Ponadto: tłuszcz do smażenia (użyłam Plantę i smalec, po dwie kostki z każdego) kilka łyżek cukru pudru do posypania pączków Wszystkie składniki muszą być ogrzane do temp. pokojowej. Mleko można trochę podgrzać. Zrobić rozczyn z drożdży roztartych z łyżką cukru
Posadzone i zjedzoneponadto jest to idealny pomysł na czyszczenie lodówki, gdyż możemy do garnka wrzucić wszystko i niekoniecznie musimy trzymać się moich proporcji :) Składniki: 250-500 g kiełbasy 1 łyżka smalcu 1 cebula 1 duża cukinia 1 papryka 1 papryczka chili 2-3 marchewki 4-5 dużych, dojrzałych pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego słodka papryka w proszku ostra papryka w proszku
Malinowo w kuchniSkładniki: zmielone nasiona goji, daktyle, sok z grillowanych buraków, czarny miód egipski, mięta, lawenda, przyprawy. Przystawka Lostæti vitlaus úlfalda (smakołyk szalonego Wielbłada). Składniki: galaretka z malin, olej kokosowy rafinowany, smalec gęsi, mus gruszkowy, chipsy z leśnych grzybów, przyprawy
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataweekend po raz piętnasty warto było pojawić się w Strzelcach, przyjrzeć się procesowi smażenia powideł, starym maszynom rolniczym, sposobom wyrabiania wikliny. Ale też skosztować miodu, wędlin, chleba ze smalcem, czy tradycyjnych "kluchów" z kapustą. :) Strzelce Dolne istnieją na mapie od XIII wieku. Jest to wieś położona w pradolinie Wisły, przy mieście wojewódzkim Bydgoszcz. Leży w paśmie Parku Krajobrazowego Doliny Dolnej
Garniec Magalieroku miałam okazje spędzić kilka dni w Gdańsku, więc nie mogłam sobie odmówić wizyty na jarmarku, który uwielbiam, i z którym wiążę wiele wspomnień. Między chlebem ze smalcem i iście nadmorskimi oscypkami znalazłam perełki, w postaci przypraw z małych przedsiębiorstw. Jedne ze składami idealnymi, drugie, gdzie niestety można znaleźć dziwne składniki. Czosnek niedźwiedzi, słodka papryka wędzona
Smakuj życie!5dagsłoniny 5dag.żółtego sera 10dag.smalcu 100ml.śmietany 18% sól,pieprz ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Oczyszczone ziemniaki pokroić w cienkie plasterki. Kiełbasę obraną z osłonki i słoninę pokroić w cienkie plasterki.w rondlu stopić smalec ,ułożyć warstwę ziemniaków,posypać solą i pieprzem,na nie plasterki słoniny i kiełbasy oraz starty ser.Powtórzyć jeszcze raz,po czym zalać śmietaną,szczelnie przykryć i dusić na słabym ogniu.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkigustu. Na przystawkę wzięliśmy ozorek cielęcy i to było mistrzostwo świata, delikatny z chrzanem, koperkiem i pudrem z gęsi. Miodzio. Zupy wodzionka bardzo na plus z chrupiącymi grzankami i smalcem tak jak powinno to być, ale rosół niestety na minus. Poza tym że domowy makaron co się chwali, to niestety ale jak w większości śląskich domów rosół doprawiony był magii
Bernika - moj kulinarny pamietnikCiasto bardzo łatwe do przygotowania i zawsze się udaje. Nie wymaga podpiekania spodu. Będzie wyjatkowo kruche, gdy użyjesz mąki pszennej - krupczatki. Aby jeszcze wzmocnić efekt chrupkości część masła zastąp smalcem. Jest pyszne. Polecam! Składniki : 400 g mąki krupczatki 200 g masła 4 jajka 4 łyżki cukru pudru 3/4-1 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!