smalec przepis - 3000 przepisów (strona:107/200)

chrusty z bananami 92

Składniki: 3 szklanki mąki 2 łyżki śmietany 3 żółtka 2 banany 50 ml rumu lub innego alkoholu 1 łyżka cukru szczypta soli cukier puder o posypania olej lub smalec do smażenia Wykonanie: Do mąki wsypujemy sól.cukier

Ugotujmy Coś
VADEMECUM Burgery wołowe – jakie mięso wybrać, jak je zmielić i jak uformować burgery? 283

ręcznik. Mamy dwa w jednym – bekon do burgera jako dodatek i tłuszcz do smażenia. Win-win!   Jeśli bekonu nie jecie (seriooo?) – do smażenia nada się wieprzowy lub gęsi smalec. Nie trzeba go dużo – na patelni powinna być cieniuteńka, milimetrowa warstwa tłuszczu, nie więcej. To nie głębokie smażenie, chcemy żeby mięso miało styczność z patelnią. Nie smażymy burgerów na oliwie

Karo in the Kitchen
Pyszny gulasz kaparowy 126

siak może przypaść Wam do gustu. Przygotujcie: 500 g mięsa wieprzowego cebulę 30 g kaparów z zalewy kwaśną śmietanę sól i pieprz 3 liście laurowe mąkę łyżeczkę smalcu lub innego tłuszczu do smażenia wodę Mięsko kroimy na kawałki, lekko posypujemy mąką. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i na dość sporym ogniu krótko podsmażamy kąski, z każdej strony. Pod koniec dodajemy pokrojoną

Pichceniomania
Żeberka duszone w cebuli 146

cebulą i czosnkiem- idealne nie tylko na niedzielny obiad. Składniki: 1,50 kg żeberek 2 duże czerwone cebule 5 ząbków czosnku śmietana sok z połowy cytryny sól, pieprz cukier smalec Sposób przygotowania: Żeberka solimy i pieprzymy z każdej strony. Nacieramy majerankiem. Smażmy z każdej strony na złoty kolor. Umieszczamy w garnku. Cebulę kroimy w piórka, czosnek w plasterki. Szklimy

Pobite gary Barbary
Kotlety mielone 145

płaski talerz. Przygotuj składniki: 0,5 kg mięsa wieprzowego (np. łopatki), 1 niedużą cebulę, 1 czerstwą bułkę, 1-2 jajka, bułkę tarą, sól, pieprz, mieloną słodką paprykę, olej lub smalec do smażenia, ewentualnie mleko. Mięso umyj, osusz i ewentualnie usuń ścięgna i pozostałości krwi. Następnie mięso pokrój na mniejsze kawałki i zmiel w maszynce. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Jajka

blog.moje-pasje.info
"Schronisko smaków" Magda Gessler 299

Podhala w autorskiej wersji Magdy Gessler, ale także przepisy, które przywiozła z innych części świata i uznała, że będą pasować do polskich Tatr. Przepisy są różnorodne: klasyczna tatrzańska jajecznica, smalec spod Tatr (mój mąż ma zamiar wypróbować ), musztarda ostra jak brzytwa, konfitura z buraków. Znajdziemy też przepis na kwaśnicę z wędzonym żeberkiem, pieczonego pstrąga podanego jak zawsze oraz bardziej nowoczesne

kruche babeczki
Tarta czter sery i pomidor 155

lekka, w sam raz na zakończenia lata.  Składniki na 4 os Czas przygotowania: 90 min Kruche ciasto szklanka mąki pszennej szczypta soli 70 g zimnego masła 1 łyżka smalcu (opcjonalnie) 1 łyżka zimnej wody Farsz 150 g koziego twarożku 100 g startego sera gouda 200 g twarogu 2 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego 8 suszonych pomidorów z oleju 1 jajo

Słodki Kompromis
Małe serowe pączusie 257

jajka łyżeczka ekstraktu waniliowego cukier puder do ewentualnego dosłodzenia w przypadku użycia sera białego z wiaderka szczypta soli łyżeczka proszku do pieczenia 2 szklanki mąki tłuszcz(olej lub smalec) Wykonanie: Jajka roztrzepać lub ubić lekko mikserem. Dodać cukier puder, serki, ekstrakt. Wymieszać lub zmiksować. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy uformowane

Pysznie & Pięknie
Paszteciki z miesa ze szpinakiem 331

mięsa gotowanego bez kości, 2 cebule, 4 ząbki czosnku, 1 ostra papryczka, 50 ml bulionu, sól, pieprz, cukier, 500 g szpinaku mrożonego, liście, tłuszcz do smażenia (masło, smalec), 1 opakowanie ciasta francuskiego*, Szpinak ułożyć na sicie, zostawić do rozmrożenia. Mięso zemleć. Cebulę pokroić w półplasterki. Czosnek i papryczkę posiekać. Na tłuszczu zeszklić cebulę z dodatkiem szczypty cukru i soli. Następnie

królestwo garów
Przepisy na Sylwestra - inspiracje 276

ziemniaczana Meksykańska sałatka z kurczakiem Klasyczna sałatka jarzynowa Sałatka z kurczakiem, selerem naciowym i winogronami Przekąski Pasta z łososia Wrapy z szynką Pasta z tuńczykiem i oliwkami Zimne nóżki Smalec do chleba Pate z wątróbki z dzika Jajka faszerowane pastą łososiową Pasztet z dzika Masło czosnkowo-ziołowe Pasztet mięsny Pasta rybna w wersji light Twarożek zwany bryndzą Pasta twarożkowa

Kulinarne przygody Gatity
pieczone pierożki z tapenadą 108

czyli pasty z oliwek dodałam orzechy włoskie i bazylię; jest wyjątkowo smaczna. Polecam, nie tylko na wigilię. składniki: ciasto: 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej 100 g masła 50 g smalcu jajko szczypta soli nadzienie: 3/4 szkl czarnych oliwek 3/4 szkl orzechów włoskich 5 łyżek oliwy ząbek czosnku łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki siekanej bazylii sól, pieprz do smaku ponadto

6niebo
Ciastka z dziurką 137

szklanki mąki pszennej - 250 g margaryny - 1/2 szklanki cukru pudru - 3 żółtka - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 2 łyżeczki cukru waniliowego - 2 łyżki kwaśnej śmietany - 1 łyżeczka smalcu oraz - 3 białka - marmolada - gruby cukier Przygotowanie: Wszystkie składniki łączymy i zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy ciasteczka różnych kształtów. Możemy wykrawać ciasteczka pół na pół jedne okrągłe a drugie

Zainspirowana w kuchni
Tarteletki z kapustą z grzybami 124

będzie też atrakcyjną odmianą jeśli po świętach zostanie nam kapusta z grzybami na którą w podstawowej formie nie mamy ochoty. Składniki: Ciasto: 200g maki pszennej 75g masła 2 łyżki smalcu bez skwarek czubata łyżka jogurtu greckiego sól Farsz: 0,5kg kapusty kiszonej z marchewką (lub bez) łyżka masła klarowanego biała cebula łyżka mąki pszennej 20dag grzybów leśnych (borowiki, prawdziwki

Pyry na Gaz
Pierś gołębia z sosem grzybowym 167

chyba za mało :( 2 gołębie, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 suszony prawdziwek, 6 ziaren pieprzu czarnego, listek laurowy 200 ml czerwonego wytrawnego wina, tłuszcz do smażenia (tłuszcz gęsi, smalec), sól, 60 g zimnego masła, Wyciąć z gołębi piersi. Resztę gołębia pociąć na mniejsze kawałki. Sos: kawałki gołębia podsmażyć na tłuszczu do zrumienienia. Dodać przyprawy, cebulę przekrojoną na ćwiartki, czosnek

królestwo garów
BIGOS ŚWIĄTECZNY (keto, LCHF, optymalny, paleo) 282

bigos według receptury moich rodziców Składniki: Kapusta kiszona – 3 kg Wołowina np. goleń – 400 g Łopatka wieprzowa – 500 g Szynka – 250 g Boczek wędzony – 250 g Kiełbasa – 250 g Smalec – 40 g Grzyby suszone np. podgrzybki – 50 g Śliwki węgierki suszone – 80 g Ziele angielskie – 2 ziarenka Kapustę spróbować i jeśli nie jest zbyt kwaśna delikatnie odcisnąć z soku. Jeśli

Ola la LCHF

Proponowane wyszukiwania