SKŁADNIKI : 500 g żołądków 4 cebule 3 ząbki czosnku 4 łyżki smalcu z gęsi, ewentualnie oliwa sol, pieprz i curry do smaku PRZYGOTOWANIE : Żołądki myjemy
Kulinarne Fantazje Mariolikremem, polecam na weekend. SKŁADNIKI CIASTO: forma 24x38 cm 4 szkl. mąki 1 kostka margaryny 1/2 szkl. cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 1 łyżka smalcu 2 żółtka, 1 całe jajko 2,3 łyżki śmietany (ile ciasto przyjmie) MASA JABŁKOWA: ok. 1,5 kg jabłek, 2-3 łyżki cukru 2 galaretki truskawkowe KREM ORZECHOWY: 2 jajka
słodki bratekpłaska łyżeczka suszonego rozmarynu 1 płaska łyżeczka suszonego tymianku 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki sznurek do zawinięcia Przygotowanie: Mięso myjemy i osuszamy. Ścinamy tłuszcz (można z niego zrobić domowy smalec). Do miseczki wsypujemy sól, pieprz, rozmaryn, tymianek i paprykę, mieszamy. Taką mieszanką przypraw nacieramy mięso z obu stron. Zwijamy boczek w roladę dość ściśle i obwiązujemy sznurkiem. Odstawiamy mięso
słodkie i nie tylko historie kulinarnezwykłe mielone kotlety, to możecie zrobić roladę :) Składniki: mięso 0,5 kg, jajko, trochę włoszczyzny, trochę zielonego-pietruszka-koperek-szpinak, czosnek, sól, pieprz, papryka, bułka tarta, smalec, folia spożywcza. Jak zrobić: warzywa przesmażamy, mięso-jajko-bułkę i przyprawy wkładamy do miski i wyrabiamy na jedną masę, po wyrobieniu wykładamy na folię- rozgniatamy dłonią-wyrównujemy boki, potem wykładamy
chleba naszegofarsz do pierogi. Powiem że w domu wszystkim smakowały, a szczególnie synowi który nie przepada za kaszanką. Składniki: farsz 500 g kaszanki 1 cebulę 2 ząbki czosnku smalce do smażenia majeranek sól, pieprz ciasto na pierogi tu Wykonanie: Cebulę obrać, pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać tłuszcz i zeszklić cebulę z czosnkiem. Kaszankę obrać
magiczna kuchnia Kasiokazało się, że nie wygląda tak jak chciałem... powycinałem te kawałki, które nie nadawały się do pieczeni i tak uzyskałem mięso na świeżonkę :) Mięso smażymy krótko na mocno rozgrzanym smalcu... ...po usmażeniu mięsa, zmniejszamy moc grzania i dodajemy cebulę... ...dusimy pod przykryciem...do miękkości mięsa i cebuli :) ...wykładamy na talerz i przyprawiamy solą, pieprzem, papryką... Smacznego
chleba naszegopiekłem od razu... Przed włożeniem do piekarnika nacinamy z góry żeby lepiej się upiekło :)... ...dla zatrzymania soków możemy jeszcze podsmażyć na patelni z każdej strony... Obsmażoną na smalcu szynkę przekładamy do naczynia...podlewamy tłuszczem z patelni i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. 1,5 kg szynkę pieczemy w 200 st. C przez godzinę i potem pół godziny bez pokrywki... Upieczone mięso
chleba naszegonaleśniki (ok 8 szt.) : 10 jajek średniej wielkości 100 g mleczka kokosowego (ketoza, adaptacja, paleo, dieta bez laktozy) wanilia do smaku ( w wersji wytrawnej szczypta soli) masło klarowane lub smalec do smażenia Składniki na farsz: 400 g śmietanki kokosowej 100 g wiórków kokosowych bez siarki i cukru łyżeczka sproszkowanej wanilii opcjonalnie do smaku stewia lub ksylitol (keto, LCHF) Polewa czekoladowa
Ola la LCHFSkładniki: 1 szklanka białej fasoli (u mnie Jaś karłowy); 2 średnie cebule; 1 średnie jabłko; 1 ząbek czosnku; 2 - 3 łyżki oleju; 1 łyżeczka majeranku; Szczypta
Gospodyni Miejskakasza czy ziemniakami. Pyszne żeberka polecają się na obiad. Składniki: 1 kg żeberek 2 liście laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 łyżka mąki smalec do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Mięso umyć, pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w półksiężyce. Na patelni rozgrzac tluszcz, obsmażyć żeberka z każdej strony. Przełożyć do brytfanki. Na patelni
magiczna kuchnia Kasinimi śledzika. Teraz jedynym znakiem postu jest obżeranie się pączkami w Tłusty Czwartek, ale kiedyś do tej sprawy podchodzono bardziej poważnie. Aż do Wielkanocy zabronione było spożywanie mięsa, smalcu, miodu czy nabiału. Za złamanie postu groziły kary. Czy ktoś chciał czy nie chciał, na przednówku każdy doświadczał kurczenia się zapasów. Na nowe warzywa trzeba było jeszcze czekać, stare zapasy
Ugotowane pozamiataneszklanki mąki pszennej – 1 łyżka cukru – 1 łyżka masła – 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% – 2 łyżki spirytusu – szczypta soli – 4 kostki smalcu lub 1 litr do smażenia – cukier puder do posypania – słoiczek wiśni kandyzowanych – 1 białko do sklejania ciastek Wykonanie: Ciasto – Żółtka utrzeć z cukrem
To co kochamrobione / zamawiane Do tego dania polecono nam Chardonay, Winnica Turnau, 2015 i… zakochałam się. Na amen, na zabój, całym moim serduszkiem składającym się do tej pory ze smoły i smalcu ze skwarkami. Teraz składa się ono jeszcze z tego wina. Będę o nim pisać w osobnym wpisie, gdyż jest ono warte zdecydowanie osobnej uwagi. Creme brulee z koziego mleka / rozmaryn
Kate's KitchenNastępnie przez 15 minut w temperaturze 150 °C. Podczas pieczenia pod żadnym pozorem nie otwierać piekarnika aby bułki nie opadły Dla uzyskania lepszego BTW gotowych kanapek serwować z masłem, smalcem i innymi tłustymi dodatkami Smacznego! — BTW całości: 380 g, 662kcal, B 32 g, T 41 g, W 55 g ( w tym tylko 3 g cukru a reszta to czysty
Ola la LCHFwlejcie 28 trzeba 29 będzie 30 raz tyle 31 znów 32 wymieszajcie 33 dorzucić 34 będzie 35 piekarnik 36 zostawiam 37 posypcie 38 plasterki 39 podniosą 40 bierzemy 41 smalcu 42 bardzo 43 stronę 44 tłuszcz Artykuł Kreple (Pączki) pochodzi z serwisu Chop w kuchni
Chop w kuchni