smalec przepis - 3000 przepisów (strona:102/200)

Sałatka z warzywami i ryżem w słoiku 186

słoikowej ” ( „ salad in a jar ”) tym razem z dzikim ryżem. Ja przygotowałam sałatkę w słoiku, wy możecie wykorzystać dowolne naczynie, czy pojemnik. W słoiku nie tylko przygotowuję bigos, mielonkę , smalec , czy wekuję zupy , ja w słoiku noszę do pracy moje fit sałatki, bo to jest bardzo wygodne, gdyż mogę sałatkę jeść bezpośrednio ze słoika bez wykładania jej na talerz. Moda

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pyszne bezglutenowe placuszki z mąki z żółtego grochu z czerwoną quinoą 185

chapati, naan, itp. Teraz eksperymentuję, a ten wynalazek uważam za bardzo udany ;) Takie placuszki świetnie zastępują chleb, można je posmarować i obłożyć czym się podoba, u mnie z domowym smalcem i kiszonym ogórkiem. Idealny zimowy zestaw ;) Składniki: pół szklanki ugotowanej czerwonej quinoy 1 szklanka mąki z żółtego grochu 5 łyżek rozpuszczonego klarowanego masła 2/3 szklanki wody sól Wykonanie: Wszystkie składniki

Quinoa Raz!
Sernik królewski 166

zastygł, inaczej będzie się rozpadał przy krojeniu :D  Ciasto: 3 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 15 dag masła 1 łyżka smalcu 2 jajka 3 łyżki śmietany 18% Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na 2 części i umieścić w zamrażalniku na 2 godziny. Blachę (23,5x35 cm) wykładamy papierem do pieczenia

Cynamonowe szczęście
gotowana kiszona kapusta 143

dość ze to samo zdrowie to jeszcze jej walory smakowe są super..Polecam dzisiaj w wersji gotowanej.. składniki: 0.5 kg kapusty kiszonej 1 cebula 2 łyżki masła lub smalcu Wykonanie: Kapustę zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu 50 minut/jeżeli lubicie mniej kwaśną kapustę

Ugotujmy Coś
Pączki z różą i cukrem pudrem 303

Składniki : 500 g mąki pszennej 6 żółtek 50 g świezych drożdży 250 ml wody 100 g masła 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 25g wódki tłuszcz do smażenia (olej, smalec wg uznania około 2l ) dodatkowo : marmolada różana cukier puder Przygotowanie : Przygotowujemy rozczyn - do ciepłego mleka wsypujemy łyżkę cukru oraz 2 łyżki mąki, całość mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.Masło roztopić

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Meksykańskie sopapillas 301

drożdży 3 łyżki letniej wody 150 ml mleka 85 g cukru 1/2 łyżeczki soli 25 g masła 1 jajko 500 g mąki pszennej Olej do głębokiego smażenia (może być smalec) Drożdże wymieszać z wodą i odstawić na 10 minut w ciepłem miejsce. Do rondelka wlać mleko, dodać cukier, sól i zagotować. Zdjąć z palnika, dodać masło i wymieszać do rozpuszczenia

O kuchni z uczuciem
Pierogi z mięsem 148

podsypania Składniki na farsz mięsny  1 kg karkówki  2 średnie cebule  1 żabek czosnku  sól do smaku  pieprz do smaku  2 łyżki smalcu własnej roboty ze skwarkami  1 łyżeczka pieprzu ziołowego  Wykonanie  Nasze mięso mielimy w maszynce do mięsa , następnie mięso przesmażamy wraz z smalczykiem  , między czasie dodajemy cebulkę pokrojoną

Mój Smak
Faworki - ciasteczka na karnawał. 161

około 3 cm. Każdy pasek pokrój na kawałki około 10 cm długości. Przetnij każdy kawałek na środku i przewiń przez niego jeden z końców ciasta. Smaż na rozgrzanym tłuszczu ( smalec, olej ) z obu stron na jasno złoty kolor. Usmażone faworki rozłóż na papierowym ręczniku kuchennym, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu. Gdy całkiem przestygną posyp cukrem pudrem

Przepisy i porady kulinarne
Gołąbki z nadzieniem ziemniaczanym z Beskidu Niskiego - kuchnia podkarpacka 274

apetyczne. Gołąbki z nadzieniem ziemniaczanym z Beskidu Niskiego - kuchnia podkarpacka Składniki: 1 główka kapusty 1 kg ziemniaków surowych 500 g ziemniaków ugotowanych 2 cebule 1/2 litra wywaru 2 łyżki smalcu 1-2 jaja sól pieprz Z kapusty wycinamy głąb i obgotowujemy ją w osolonej wodzie. Do wody dobrze jest dodać łyżkę oleju, żeby liście zmiękły i zrobiły się elastyczne. Oddzielamy

Trzeci talerz
Fasolka po bretońsku 138

przez minimum godzinę, ja zawsze gotuję dużo  dłużej. Należy sprawdzać czy jest odpowiednia ilość wody, a jak trzeba to dolać, bo inaczej wszystko się przypali. Na patelni na smalcu podsmażyć drobno pokrojoną cebulę, dodać pokrojoną kiełbasę i całość smażyć przez około 15 minut. Dodać do fasoli, poddusić 5 minut, następnie dodać przecier. Doprawić majerankiem, słodką i ostrą papryką, tymiankiem

Delusional Trine
Oponki z mięsa mielonego 168

szklanka otrębów pszennych, 2 jajka, Bułka tarta Sól, Pieprz, 2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego  1 płaska łyżeczka słodkiej papryki Olej do smażenia (plus dodaje 1 łyżkę smalcu) PRZYGOTOWANIE: Pieczarki myjemy, osuszamy i ścieramy na grubych oczkach tarki . Na rozgrzaną suchą patelnie wrzucamy pieczarki i je podsmażamy. Cała woda powinna odparować. Pieczarki studzimy. Do miski wkładamy mięso mielone. Cebulę

Kubki smaku
“W kuchni jak na wojnie” – recenzja 168

historią z życia Ćwierczakiewiczowej czy Escoffiera – oto książka dla Was. Zbiera trivia ze wszystkich stron świata od historii powstania pizzy margherity do opowieści, dlaczego na Balearach dodaje się smalcu do dań z owoców morza. Czy wiecie, że bułeczki babba z Neapolu mają polski rodowód? Co mają wspólnego zakładki na czapce szefa kuchni z ilością potraw z jajek, które umie

Ugotowane pozamiatane
Szybkie oponki bez jajek 268

gładkie i elastyczne wałkujemy na grubość 1 cm. Wycina my oponki. 6. Ja użyłam foremki w kształcie kwiatka. 7. Smażymy na złoty kolor w głębokim oleju lub z dodatkiem smalcu. 8. Przekładamy na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiary tłuszczy. 9. Kiedy oponki przestygną odsypujemy je cukrem pudrem. Smacznego! Kategoria: Przepisy , Słodkości i desery Tagged: na szybko , nasiona chia , oponki

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Piknikowanie ze Spichlerzem Rusieckim 179

słoik pasztetu, mięsiwa lub kiełbasy. Tak też zrobiłam podczas ostatniej naszej wycieczki. Akurat dostałam paczuszkę z produktami Spichlerz Rusiecki, a w niej znalazły się słoiki z pasztetem, mięsem, smalcem ze skwareczkami, czosnkową kiełbasą słoikową oraz udziec z indyka. Zgodnie stwierdziliśmy, że zaczniemy od pasztetu pieczonego z kurczakiem :) Cóż, wybór był udany. Pasztet jest pieczony w słoiku, na zwartą konsystencję

Obiad gotowy
ZRAZY Z OGÓRKIEM I BOCZKIEM (keto, LCHF, optymalne, paleo) 281

okazji bardziej ekonomiczne Składniki na 10 zrazów: 1,5 kg karczku wieprzowego (10 plastrów karkówki wieprzowej) 10 plastrów boczku wędzonego 5 ogórków kiszonych musztarda dobrej jakości (patrz na skład!) smalec do smażenia czosnek granulowany papryka w proszku sól himalajska pieprz mielony Karkówkę umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Mięso pokroić na plastry grubości ok 1,5 cm a następnie rozbić tłuczkiem

Ola la LCHF