smalec przepis - 3000 przepisów (strona:98/200)

Faworki – chrust 100

Faworki: 3 szklanki (400 g) mąki 6 żółtek 0,5 szklanki gęstej śmietany 18% 2 łyżki spirytusu szczypta soli Dodatkowo: 2 kostki (400 g) planty 1 kostka (250 g) smalcu cukier puder 1) Żółtka, śmietanę i spirytus dokładnie wymieszać w misce. 2) Mąkę przesiać na stolnicę i dodać sól. 3) Mieszając, do mąki stopniowo dodawać masę z jajek i śmietany

Fitsweet.me
Bigos z młodej kapusty 156

młodej kapusty z dwoma rodzajami kiełbasy. Wystarczy podać świeże bułeczki lub chleb i domownicy będą palce oblizywać. Składniki: 1 większa główka młodej kapusty 2 łyżki oleju kokosowego lub smalcu 1 średnia cebula 300 g kiełbasa wiejska tradycyjna Hańderek 300 g kiełbasy śląskiej 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżeczki przyprawy do bigosu i kapusty 2 łyżeczki suszonych pomidorów około 2 szkl

Ala piecze i gotuje
Polędwiczki wieprzowe z sosem i ziemniakami 120

Przepis na smażone polędwiczki wieprzowe z sosem, ziemniakami i surówką z młodej kapusty. Składniki 1kg ziemniaków 2 polędwiczki wieprzowe 2-3 łyżki mąki 0,5l przegotowanej wody olej i smalec do smażenia sól, pieprz świeżo mielony i majeranek do smaku Sposób przyrządzenia 1 Ziemniaki umyć, obrać i opłukać. Gotować w osolonej wodzie […] Artykuł Polędwiczki wieprzowe z sosem i ziemniakami

PysiaGotuje.pl
WĄTRÓBKA Z BROKUŁAMI POLANA BOCZKIEM 120

mnie miło zaskoczyło i teraz jest to „moje” pyszne danie:) SKŁADNIKI 150 g wątróbki ( ja miałam z królika) 180 g brokuły 1 mała cebula 60 g boczku smalec -opcjonalnie sól Brokuły ugotować w osolonej wodzie. Na patelnię wrzucić pokrojony w kostkę boczek, gdy prawie się wytopi dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę a po chwili dodajemy wątróbkę. Smażymy wszystko

harrisa
ZIEMNIACZANE KOTLETY Z WARZYWNYM FARSZEM 493

jajko 1/2 szklanki mąki FARSZ 1 cebula 1/2 papryki 1/2 bakłażana 1 łyżka masła sól pieprz kminek ostra papryka tymianek 1 jajko lub 1 serek topiony olej lub smalec do pieczenia Ziemniaki przecisnąć przez praskę, wystudzić, połączyć z jajkiem i mąką, szybko wyrobić. Warzywa na farsz pokroić w kostkę, przesmażyć, przyprawić. Ciasto rwać i spłaszczać w dłoni nakładając po łyżce

harrisa
Dorsz w młodej kapuście 143

Składniki: filet z dowolnej ryby, u mnie dorsz 1 młoda kapusta 1 słoik pomidorów z cukinią 2 łyżki domowego smalcu ze skwarkami przyprawa do ryb sól, pieprz Przygotowanie: Kapustę poszatkować i … Czytaj dalej Dorsz w młodej kapuście

czarrna od kuchni
Specjał chłopski w pszczyńskiej „Frykówce” 77

Przed restauracją kolejka czekających na stolik. W środku pełno, na zewnątrz wszystkie stoliki zajęte. Na szczęście szybko znajduje się dla nas miejsce. Zamawiamy frykuśną wodzionkę – regionalną zalewajkę na smalcu ze skwarkami, grzankami i czosnkiem, która otrzymała wyróżnienie na I Festiwalu Pszczyńskich Maszkietów – Chochla 2008. Zupa jest przepyszna, aż chce się jej jeszcze. A na drugie specjał chłopski

Raj dla Podniebienia
Babka ziemniaczana z gotowanych ziemniaków 385

podsmażyć. Jeśli używacie boczku nie dodawajcie już tłuszczu na patelnię. Wystarczy w zupełności tłuszcz, który wytopi się z boczku. Jeśli używacie wędlin zawierających mało tłuszczu dodajcie 1 łyżkę smalcu lub oleju. Do podsmażonej wędliny dodać cebulę pokrojoną w kostkę i zeszklić. Pod koniec dodać rozgnieciony czosnek lub czosnek granulowany. Lekko przestudzić całość. Do miski z przestudzonymi, rozgniecionymi ziemniakami dodać przesmażoną

Ze smakiem bez glutenu
Jak zrobić prawidłowo kotleta schabowego z kością? 152

zmielonym pieprzem - obtaczamy najpierw w mące najlepiej typ 480, potem w roztrzepanych jajkach kurzych, lekko posolonych, a następnie w bułce tartej dobrej jakości. Kotlet schabowy powinno smażyć się na smalcu, a nie na oleju rzepakowym, taki jest najlepszy. Ale jednak zdrowsza wersja będzie na oleju rzepakowym i ja wybieram ten tłuszcz. Smażymy na złoty kolor, temperatura patelni nie może być

SMYKWKUCHNI
Pieczony gulasz wołowy 166

gryczaną i ogórkiem kiszonym. Pieczony gulasz wołowy Drukuj Porcje: 4 porcje Czas przygotowania: 2,5 godziny Składniki: 500g dobrej jakości mięsa wołowego (np. ligawa, krzyżowa, pręga) 1 łyżka kaczego smalcu lub oleju kokosowego 2 łyżki mąki z tapioki 300g świeżych, dojrzałych pomidorów (poza sezonem używam ok. 200g domowych przetworów pomidorowych, można też użyć tych z puszki) 1 papryka podłużna

Book of spells
Kociołek po serbsku 247

świeże, suszące się na słońcu pranie , przy okazji rozpalania ogniska na kociołek " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Jak już mamy porządny ogień, wieszamy gar , wkładamy smalec , na rozgrzany wrzucamy cebulkę , kminek , podsmażamy ( trzeba utrzymać mocny ogień , ale się daje " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> ) , następnie wkładamy kiełbasę , smażymy , dalej mięso i także

Ogrodnik w podróży
Kotlety ziemniaczane z kiszoną kapustą. 260

Prosty i smaczny obiad z ugotowanych ziemniaków i kapusty kiszonej. Skład: ziemniaki 1 kg, kapusta 1/2 kg, smalec 1/2 kostki, mąka kilka łyżek, cebula, jajko, przyprawy. Ziemniaki mielimy/rozgniatamy lub miksujemy. Kapustę odciskamy z soku i kroimy razem z obraną cebulą. Potem na patelni dusimy kapustę z cebulą około 10-15 min. podlewając wodą. Do ziemniaków dodajemy 3 łyżki mąki, jajko

chleba naszego
Schab duszony z cebulą 242

podałam z ryżem i  surówką z białej rzodkwi i marchewki . S kładniki: 6 plastrów schabu 4 cebule 2-3 ząbki czosnku 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego smalec do smażenia majeranek słodka czerwona papryka sól, świeżo mielony pieprz Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć, lekko rozbić tłuczkiem. Każdy kawałek oprószyć solą, pieprzem i papryką. Cebulę obrać, pokroić w plasterki

magiczna kuchnia Kasi
Wolnowar – wszystko co chcielibyście wiedzieć, ale boicie się zapytać 148

jest też niezastąpiony do przygotowania wspaniałego bigosu i żeberek, węgierskiego leczo i zupy gulaszowej, marokańskiego tajine oraz przepysznej golonki w piwie i rolady boczkowej.   Robiłam w wolnowarze smalec, wytapiając go przez prawie 10 godzin i tak modne ostatnio, wolno gotowane policzki wołowe. Jednym słowem, głównym ograniczeniem   podczas gotowania w wolnowarze jest nasza wyobraźnia.   Początkującym fanom kuchni „ slow

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
SMALEC Z CZERWONEJ FASOLI 146

Pyszny smalec z fasoli :) - najlepiej smakuje z pajdą chleba i ogórkiem kiszonym. SKŁADNIKI 1 puszka fasoli lub 1 i 1/2 szklanki ugotowanej fasoli 2 cebule jabłko 2 liście laurowe 1 ziarenko ziela angielskiego 1 goździk 1/2 łyżeczki majeranku 1/4 szklanki zimnej wody szczypta lubczyku 1 łyżka sosu sojowego olej sól himalajska różowa zmielony pieprz czarny WYKONANIE Cebulę pokroić w kostkę

Mała w garnku miesza

Proponowane wyszukiwania