smalec przepis - 3000 przepisów (strona:92/200)

Bigos 182

smaczny. Polecam. Bigos Składniki: kapusta kiszona 1 kg kiełbasa 30 dag boczek 30 dag grzyby suszone 3 dag cebula 1 sztuki konsenwat pomidorowy 2 łyżki czosnek 2 ząbki smalec 2-3 łyżki liście laurowe 2 angielskie ziele 10 ziarenek owoc jałowca 5 sztuk cukier do smaku […] Artykuł Bigos pochodzi z serwisu Gotowanie

Gotowanie-uk
Placki ziemniaczane ( na mleku ). 164

umytych ziemniaków 1 szklanka świeżego mleka ( 250 ml ) 1 jajko 1-2 łyżki mąki pieprz mielony sól   2 łyżki cukru pudru (do dekoracji ) tłuszcz do smażenia ( olej, smalec itp. ) Sposób wykonania :   Z iemniaki zetrzyj na tarce, odciśnij z nadmiaru soku. Mleko zagotuj i wlej do startych ziemniaków, dodaj jajko i przesianą mąkę. Dopraw do smaku pieprzem i solą

Przepisy i porady kulinarne
BUŁKI LCHF Z KALAFIORA (keto, LCHF, optymelne, paleo, bez glutenu i laktozy) 223

wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180-190°C (termoobieg) przez ok 30 minut obserwując żeby się za bardzo nie przypiekły. Gotowe bułeczki wystudzić i jeść z masłem, smalcem, pastami i innymi ulubionymi dodatkami jak pieczone mięsa i warzywa Sprawdzą się także jako bułki do hamburgerów — BTW całości bez łupin i dodatków: 750 g, 817 kcal

Ola la LCHF
Zapiekanka Chicken Tetrazzini oraz kilka słów o dobrej patelnii. 206

wytłumaczenie mojej racji zbyt dobitnie, ale taka jest prawda. Nauczyliśmy się żyć tak, a już zwłaszcza pokolenie moich rodziców, że aby cokolwiek usmażyć, trzeba podlać sporą ilość oleju, czy smalcu, czy jeszcze innej substancji ułatwiającej smażenie. To najgorszy błąd żywieniowy, z jakim się borykamy codziennie. To błąd, przez który cierpimy na nadwagę. I robimy to często nieświadomie. Piszę tak, gdyż

Poezja Smaków - blog kulinarny
ZUPA GULASZOWA 166

przegotowanej wody Mięso pokroić w średnią kostkę,przyprawić solą,pieprzem,czosnkiem ( mała główka) oraz kminkiem.Odstawić do lodówki na parę godzin. Następnie pokroić w kostkę cebulę - zeszklić ją na smalcu w większym garnku. Dodać mięso - gdy puści sok dodać liść laurowy oraz ziele angielskie.Zalać przegotowaną wodą bądź bulionem warzywnym. Pieczarki  oczyścić,pokroić w plastry i wrzucić na suchą

Niespełnione zdolności kulinarne
Domowy chleb na zakwasie. 219

iasto : Do wyrośniętego zaczynu dodaj mąkę , wodę i sól. Wyrabiaj drewnianą łyżką ciasto do całkowitego połączenia się składników. Wyrobione ciasto wyłóż do keksowej foremki dokładnie wysmarowanej tłuszczem ( np. roztopionym smalcem ). Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia 1-3 godziny. Czas wyrastania zależy od temperatury otoczenia. Gdy nasz chlebek ładnie wyrośnie wkładamy go do nagrzanego piekarnika ( 220 C ) i pieczemy około

Przepisy i porady kulinarne
Wędzonka ze smalcem w słoju 145

SUROWIEC -wędzonka najlepiej wędzona na zimno minimum 2 dni np: boczek, pachwina, kiełbasa, karkówka -swojski smalec ze skwarkami DODATKOWE PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -czosnek świeży zgnieciony lub krojony -papryczka chilli jeśli ktoś lubi lub zwykła papryka -słoiki WYKONANIE Na dno słoika wkładamy pociętą w grubą kostkę wędzonkę u mnie to było około 4 cm. Dodajemy czosnek i paprykę pociętą drobno

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kotlety mielone z mozzarellą i pomidorkami w orzechowej panierce 89

swoje ulubione wersje na kotlety mielone. Smaki dzieciństwa podawane najczęściej z ziemniakami i marchewką z groszkiem – lub buraczkami tartymi ręcznie przez Babcię i zasmażanymi na smalcu. Można przyrządzić tradycyjne z solą i pieprzem lekko smażone z delikatną miękką „skórką” bądź chrupiącą (mm… :). Ja najbardziej lubię takie kotlety chrupiące z zewnątrz a mięciutkie i soczyste w środku

Zasmakuj Kuchni
Pierogi z kaszą gryczaną, z piekarnika 143

kaszy,  250-300 gr boczku,2 cebule, 5 z.czosnku,sól 1/2 łyżeczki,  pieprz 1/2 łyżeczki, papryka 1 łyżka, majeranek 1 czubata łyżka, garść zielonego, 1 jajko, smalec. Boczek-cebulę-czosnek kroimy i przesmażamy, potem dodajemy do kaszy. Przyprawy i zieleninę dodajemy do kaszy, smakujemy i potem dodajemy jajko. Wszystko dokładnie mieszamy i chowamy do lodówki. Mąkę przesiewamy, dosypujemy

chleba naszego
Warzywna zupa z kurczakiem i kluseczkami 198

selera naciowego dwa małe pory pietruszka kawałek selera 2 listki laurowe 3 ziarnka pieprzu 2 ziarnka ziela angielskiego 1 cebula 3 łyżki tłuszczu ( ja miałam kaczy tłuszcz, może być smalec, albo masło) 2 ząbki czosnku 3 łyżki mąki 100 ml śmietany kwaśnej 18% ½ łyżeczki soli ⅓ łyżeczki pieprzu 2 łyżki soku z cytryny pół pęczka natki pietruszki Instructions Zaczynamy

Cooking for Emily
Cytrynowo-waniliowe faworki. 189

wiem czy wiecie, ale dawniej na faworki mówili chrust i smażyli go najczęściej na smalcu. Ja zdecydowanie wolę faworki smażyć na oleju. W tym przypadku wybrałam #OlejWielkopolski i to był dobry pomysł. A tradycyjne faworki wzbogaciłam świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny i cukrem waniliowym z prawdziwą wanilią. Nie ukrywam, że faworki wyszły pyszne, kruche i idealne. Bo kto powiedział

Izabelawkuchni
Gęś pieczona z faszerowanymi jabłkami 197

SMACZNEGO ! uwagi: kości z uczty zachowaj, bo możesz ugotować na nich świetny krupnik, a ze zmielonych resztek mięsa przygotować smaczne pierogi. Smalec również zachowaj i wykorzystaj do innych dań, np. do przygotowania duszonej czerwonej kapusty lub konfitowania udek

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kaszubskie kotlety rybne. 409

boczku (surowego wędzonego) 1 bułka mleko 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka suszonej pietruszki 1 łyżeczka suszonego koperku 1 łyżeczka suszonej cebuli bułka tarta tłuszcz do smażenia (tradycyjnie smalec, u mnie - olej rzepakowy z kokosowym) Wykonanie: Rybę i boczek pokroić na mniejsze kawałki i zmielić w maszynce. Dodać namoczoną w mleku i odciśniętą porządnie bułkę oraz jajko. Dodać również

zadanie-gotowanie
Kotlety mielone z karkówki 209

łyżeczki tymianku 100 - 150 ml mleka do namoczenia bułeczki 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka pieprzu naturalnego Dodatkowo: bułka tarta do obtaczania kotletów olej rzepakowy lub smalec do smażenia  Przygotowanie: Cebulę i czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Bułeczkę pokroić i zalać mlekiem. Koperek drobno posiekać. Mięso wyrobić ze wszystkimi składnikami na gładką jednolitą masę, jeśli

Kuchcik gotuje
Wieprzowina w sosie z pieczarkami 150

pyszny obiad lub na smaczną kolację. Mięso ~500 g, pieczarki 500 g, śmietana 12%-18% kwaśna 200 -300 g, musztarda 1 łyżka, cebula 3 szt., czosnek 5 ząbków, smalec pół kostki 100 g, przyprawa do mięsa 1 płaska łyżka. Mięso kroimy w kostkę 1x1cm, pieczarki na 4, cebulę w piórka, a czosnek drobno... Mięso przyprawiamy do smaku  łyżką przyprawy

chleba naszego

Proponowane wyszukiwania