smalec przepis - 3000 przepisów (strona:101/200)

Kreple (Pączki) 156

wlejcie 28 trzeba 29 będzie 30 raz tyle 31 znów 32 wymieszajcie 33 dorzucić 34 będzie 35 piekarnik 36 zostawiam 37 posypcie 38 plasterki 39 podniosą 40 bierzemy 41 smalcu 42 bardzo 43 stronę 44 tłuszcz Artykuł Kreple (Pączki) pochodzi z serwisu Chop w kuchni

Chop w kuchni
Golonki duszone w kapuście. 140

Kapustę odrobinę kroimy, gotujemy około 20 minut z solą i liściem laurowym, odcedzamy. Czyste golonki osuszamy papierowym ręcznikiem i obficie posypujemy papryką. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz,( ja miałam gęsi smalec) obsmażamy golonki z każdej stron. Wykładamy na talerz i na tym samym tłuszczu podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, dodajemy kapustę przyprawy dokładnie mieszamy. Każą golonkę wciskamy w kapustę, przykrywamy i dusimy

Dieta moja pasja
PĄCZKI - NAJLEPSZE 211

smakują. Składniki:   50 dag mąki pszennej 10 dag tłuszczu ( masło,margaryna) 5 żółtek 5 dag drożdży 1 szklanka mleka 10 dag cukru 1 kieliszek spirytusu marmolada smalec do smażenia z olejem cukier puder bądź lukier Przygotować rozczyn: drożdże rozetrzeć w naczyniu z łyżką cukru,rozprowadzić ok 2 łyżkami ciepłego mleka ( ewent wodą o temp 20-30 st.C) , dodać

Niespełnione zdolności kulinarne
nietłuste pączki z piekarnika 134

żeby jeszcze trochę "podrosły"... ...smarujemy rozbitym jajkiem... ...i wstawiamy do pieczenia na 20 min w temperaturze 185 st. C ... Jak widać na zdjęciu wszystkie pączki ładnie się upiekły, bez smalcu czy oleju :) Teraz wystarczy ostudzić i polukrować i już :) Smacznego

chleba naszego
Idealne obwarzanki 206

Wykrawamy szklanką i wycinamy śro dek kieliszkiem. Pozostałości ponownie zagniatamy i powtarzamy zabieg. Pozostawiamy obwarzanki do lekkiego wyrośnięcia. Rozgrzewamy tłuszcz do 175 stopni (najlepiej aby był to rozgrzany smalec). Wrzucamy surowe ciasto i obracamy po zarumienieniu je dnej strony. Suszymy na papierze.Lukrujemy kie dy są ciepłe lub posypujemy cukrem pu drem po przestu dzeniu.       Smacznego

ChilliJemy
Faworki/chrust z serkiem mascarpone 131

serka mascarpone 330 g mąki tortowej 6 żółtek M 1 łyżka mocnego alkoholu 1 łyżka cukru pudru szczypta soli Dodatkowo: cukier puder do posypania tłuszcz do smażenia (olej lub smalec) 1. W misie miksera umieszczamy serek mascarpone, żółtka, cukier, sól i alkohol. Miksujemy do momentu połączenia się składników. Następnie dodajemy stopniowo mąkę. Ciasto zrobi się gęste, wtedy musimy zagniatanie skończyć

kruche babeczki
Chrusty wydatne 97

smakiem. Składniki 250 g mąki 50 g masła 3 żółtka 1 jajko 1/2 łyżeczka sody 125 ml kwaśnej śmietany 60 g cukru 50 ml rumu szczypta soli 500 g smalcu cukier puder     Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Masło wyrabiamy z mąką, dodajemy pozostałe składniki, dokładnie wyrabiamy. Z ciasta formujemy 5 mm paluszki i wrzucamy

R'n'G Kitchen
Donuty (donaty) z różowym lukrem 164

Składniki: 415 g mąki pszennej (dodałam odrobinę więcej) 15 g świeżych drożdży 180 ml letniego mleka 35 g rozpuszczonego masła 50 g cukru 1 jajko szczypta soli olej lub smalec do smażenia Lukier: 150 g cukru pudru 5 łyżeczek soku z cytryny kolorowa posypka czerwony lub różowy barwnik spożywczy Wykonanie:  Drożdże rozpuszczamy w mleku, dodajemy pozostałe składniki i przy

Kulinarne przygody Gatity
Faworki / Chrust (z mielonego ciasta) 149

szklanki mąki 1/3 łyżeczki soli 1 łyżka cukru pudru 1 kopiasta łyżka miękkiego masła 1 łyżka spirytusu 96% 2 jajka 1/2 szklanki gęstej śmietany tłuszcz do smażenia ( najlepiej smalec lub olej rzepakowy) cukier puder do posypania mąka do podsypania Sposób wykonania: 1. 2,5 szklanki mąki przesiać do miski (resztkę ostawić, może okazać się akurat, że nie będzie potrzebna - wszystko

Kuchnia domowa Ani
Faworki jaglane 294

kokosowego - ze względu na wysoką zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych nie utlenia się, do tego ma wysoką temperaturę dymienia. Dobrze sprawdzi się też masło klarowane bądź, w wersji nie wegetariańskiej, smalec. Do ciasta można dodać łyżkę wódki - dzięki temu nie będzie tak piło tłuszczu. Składniki: 250 g ugotowanej kaszy jaglanej 150 g wody 1 jajko 2 żółtka 200 g mąki ziemniaczanej

pyszne zdrowości
odwrocona zapiekanka z patelni 122

ziemniaki ugotowane al dente 1 blanszowany brokuł 1 blanszowana marchewka sól, pieprz 1 op mozzarelli 20 -25 dag żółtego sera parę plasterków suszonych pomidorów zioła prowansalskie olej kokosowy ,lub smalec gęsi jak u mnie 2 łodygi pora Wykonanie: Ziemniaki ugotować w łupinach ,obrać pokroić w plastry.. Brokuł ,pokroić na różyczki , blanszować .Marchewkę blanszować i pokroić na plastry.Łodygi pokroic

w mojej kuchni
Faworki (chrust) 102

usmażyć. Jest takie wspaniałe. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 4 żółtka 1 łyżka spirytusu lub ocetu 1/2 łyżeczki cukru 1/2łyżeczki soli 5 łyżek gęstej, kwaśniej śmietany olej lub smalec do smażenia cukier puder do posypania Wszystkie składniki mieszamy aż powstanie ciasto. Wałkujemy na stolnicy. Wykrawamy prostokąt. Nacinamy prostokąt w środku i zawijamy krótszy bok prostokąta tak by przełożyć

MojaQchnia.pl
Puszyste pączki 396

ściereczką i ewentualnie, w razie potrzeby, delikatnie skropić ją wodą (ja nie skrapiałam). Pączki, które wyschną w trakcie wyrastania, będą pękać podczas smażenia. Do smażenia pączków można użyć oleju, smalcu, margaryny Planta lub mieszanki tych dwóch ostatnich tłuszczów. Ja smażyłam na oleju we frytownicy w temperaturze 170 stopni po około 2 minuty z każdej strony. Tłuszcz do smażenia pączków

Gospodyni Miejska
Fwaorki ( Chrust ) 189

mąki ( Wrocławska typ 500 ) 3 żółtka 2-3 szczypty soli 4 łyżki gęstej śmietany 18%   1 łyżeczka (płaska)  proszku do pieczenia 1 łyż ka spirytusu lub octu Smalec lub olej  ( do smażenia)  cukier puder do oprószenia   Przygotowanie:         Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable

Sprawdzone przepisy kulinarne
Czy pączki szkodzą? 185

pączków o składzie zbliżonym do domowego. Wbrew pozorom są jeszcze chlubne wyjątki. Prawdziwy pączek powinien mieć w składzie: mąkę mleko drożdże masło cukier jaja tłuszcz używany do smażenia (zazwyczaj smalec) plus dodatki – nadzienie owocowe, lukier, owoce kandyzowane   W zasadzie tyle wystarczy – niepotrzebny jest syrop glukozowo-fruktozowy, konserwanty, fosforany czy sztuczne barwniki.   Podsumowując jeden czy dwa pączki

Powiedz dietom nie

Proponowane wyszukiwania