Składniki : 500 g mąki pszennej 6 żółtek 50 g świezych drożdży 250 ml wody 100 g masła 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 25g wódki tłuszcz do smażenia (olej, smalec wg uznania około 2l ) dodatkowo : marmolada różana cukier puder Przygotowanie : Przygotowujemy rozczyn - do ciepłego mleka wsypujemy łyżkę cukru oraz 2 łyżki mąki, całość mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.Masło roztopić
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkidrożdży 3 łyżki letniej wody 150 ml mleka 85 g cukru 1/2 łyżeczki soli 25 g masła 1 jajko 500 g mąki pszennej Olej do głębokiego smażenia (może być smalec) Drożdże wymieszać z wodą i odstawić na 10 minut w ciepłem miejsce. Do rondelka wlać mleko, dodać cukier, sól i zagotować. Zdjąć z palnika, dodać masło i wymieszać do rozpuszczenia
O kuchni z uczuciemPRZYKRYWAMY ŚCIERECZKĄ ABY NIE OBESCHŁO.URYWAMY PO KAWAŁKU I WAŁKUJEMY NA PLACEK.WYCINAMY RADEŁKIEM PASKI O SZER.3CM.A DŁ.2CM.KAŻDY CHRUŚCIK NACINAMY NA ŚRODKU I PRZEWIJAMY.GOTOWE SMAŻYMY NA ROZGRZANYM SMALCU NA ZŁOTY KOLOR.POSYPUJEMY CUKREM PUDREM
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkipodsypania Składniki na farsz mięsny 1 kg karkówki 2 średnie cebule 1 żabek czosnku sól do smaku pieprz do smaku 2 łyżki smalcu własnej roboty ze skwarkami 1 łyżeczka pieprzu ziołowego Wykonanie Nasze mięso mielimy w maszynce do mięsa , następnie mięso przesmażamy wraz z smalczykiem , między czasie dodajemy cebulkę pokrojoną
Mój Smakokoło 3 cm. Każdy pasek pokrój na kawałki około 10 cm długości. Przetnij każdy kawałek na środku i przewiń przez niego jeden z końców ciasta. Smaż na rozgrzanym tłuszczu ( smalec, olej ) z obu stron na jasno złoty kolor. Usmażone faworki rozłóż na papierowym ręczniku kuchennym, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu. Gdy całkiem przestygną posyp cukrem pudrem
Przepisy i porady kulinarneapetyczne. Gołąbki z nadzieniem ziemniaczanym z Beskidu Niskiego - kuchnia podkarpacka Składniki: 1 główka kapusty 1 kg ziemniaków surowych 500 g ziemniaków ugotowanych 2 cebule 1/2 litra wywaru 2 łyżki smalcu 1-2 jaja sól pieprz Z kapusty wycinamy głąb i obgotowujemy ją w osolonej wodzie. Do wody dobrze jest dodać łyżkę oleju, żeby liście zmiękły i zrobiły się elastyczne. Oddzielamy
Trzeci talerzmąką. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Wlewamy ciasto do foremki i wstawiamy na około 50 minut do piekarnika. Po ostygnięciu mamy idealne pieczywo do kanapek, polecam kromkę chleba z dobrym smalcem. Smacznego! Artykuł Chleb bezglutenowy (paleo, bez drożdzy, gryczany) pochodzi z serwisu paleolife
PaleoLifeprzez minimum godzinę, ja zawsze gotuję dużo dłużej. Należy sprawdzać czy jest odpowiednia ilość wody, a jak trzeba to dolać, bo inaczej wszystko się przypali. Na patelni na smalcu podsmażyć drobno pokrojoną cebulę, dodać pokrojoną kiełbasę i całość smażyć przez około 15 minut. Dodać do fasoli, poddusić 5 minut, następnie dodać przecier. Doprawić majerankiem, słodką i ostrą papryką, tymiankiem
Delusional TrineSosy, oprócz niepowtarzalnego smaku, często dodają potrawom także niepotrzebnych kalorii. Kalorie powstają szczególnie wtedy gdy dodajemy do nich masło, smalec lub śmietanę. Dlatego wiele osób uważa sosy za zbyt tuczące i stara się unikać ich w swojej diecie. Tymczasem pyszny sos wcale nie musi tuczyć - można używać oleju roślinnego, oliwy lub jogurtu naturalnego. Pamiętajmy też, że sosy które przyrządzamy
Zasmakuj Kuchniszklanka otrębów pszennych, 2 jajka, Bułka tarta Sól, Pieprz, 2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki Olej do smażenia (plus dodaje 1 łyżkę smalcu) PRZYGOTOWANIE: Pieczarki myjemy, osuszamy i ścieramy na grubych oczkach tarki . Na rozgrzaną suchą patelnie wrzucamy pieczarki i je podsmażamy. Cała woda powinna odparować. Pieczarki studzimy. Do miski wkładamy mięso mielone. Cebulę
Kubki smakuhistorią z życia Ćwierczakiewiczowej czy Escoffiera – oto książka dla Was. Zbiera trivia ze wszystkich stron świata od historii powstania pizzy margherity do opowieści, dlaczego na Balearach dodaje się smalcu do dań z owoców morza. Czy wiecie, że bułeczki babba z Neapolu mają polski rodowód? Co mają wspólnego zakładki na czapce szefa kuchni z ilością potraw z jajek, które umie
Ugotowane pozamiatanegładkie i elastyczne wałkujemy na grubość 1 cm. Wycina my oponki. 6. Ja użyłam foremki w kształcie kwiatka. 7. Smażymy na złoty kolor w głębokim oleju lub z dodatkiem smalcu. 8. Przekładamy na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiary tłuszczy. 9. Kiedy oponki przestygną odsypujemy je cukrem pudrem. Smacznego! Kategoria: Przepisy , Słodkości i desery Tagged: na szybko , nasiona chia , oponki
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatyswoje ulubione wersje na kotlety mielone. Smaki dzieciństwa podawane najczęściej z ziemniakami i marchewką z groszkiem - lub buraczkami tartymi pół dnia przez Babcię i zasmażanymi na smalcu. Można przyrządzić tradycyjne z solą i pieprzem lekko smażone z delikatną miękką "skórką" bądź chrupiącą (mm...:). Ja najbardziej lubię takie kotlety chrupiące z zewnątrz a mięciutkie i soczyste w środku. Takie pamiętam
Zasmakuj Kuchnisłoik pasztetu, mięsiwa lub kiełbasy. Tak też zrobiłam podczas ostatniej naszej wycieczki. Akurat dostałam paczuszkę z produktami Spichlerz Rusiecki, a w niej znalazły się słoiki z pasztetem, mięsem, smalcem ze skwareczkami, czosnkową kiełbasą słoikową oraz udziec z indyka. Zgodnie stwierdziliśmy, że zaczniemy od pasztetu pieczonego z kurczakiem :) Cóż, wybór był udany. Pasztet jest pieczony w słoiku, na zwartą konsystencję
Obiad gotowyokazji bardziej ekonomiczne Składniki na 10 zrazów: 1,5 kg karczku wieprzowego (10 plastrów karkówki wieprzowej) 10 plastrów boczku wędzonego 5 ogórków kiszonych musztarda dobrej jakości (patrz na skład!) smalec do smażenia czosnek granulowany papryka w proszku sól himalajska pieprz mielony Karkówkę umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Mięso pokroić na plastry grubości ok 1,5 cm a następnie rozbić tłuczkiem
Ola la LCHF