Teraz kiedy wprowadziłam rubrykę o smakach z dzieciństwa ,mam okazję je znowu posmakować i zapisać dla reszty pokolenia.Kiedys one zanikną ,wejdą nowe wraz z udoskonaloną kuchnią i przepisami,bez smalcu i konkretnych domowych smaków,nikt już nie będzie pamiętać co się jadło w latach 60-70 tych.,jaka bieda panowała , a rodziny wiązały koniec z końcem ,próbując gotować tanio
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkisupermarkecie. ( listę najważniejszych podam w następnym wpisie ) . Najistotniejsze jest to, by udało się zmienić proporcje produktów i przestrzegać kilku zasad : – używaj oliwy i oleju zamiast masła, margaryny i smalcu, -jadaj ryby nawet 5 razy w tygodniu ( zamiast czerwonego mięsa ), -jedz dużo surówek, sałatek i lekkich zup warzywnych -wybieraj pieczywo pełnoziarniste, np. z soją, słonecznikiem, sezamem, płatkami owsianymi -zastępuj słodycze
Pysznosci Babci Basizakończenie karnawału. Składniki : 1 kg mąki 1/2 kostki margaryny, 3 żółtka, 3 jajka, 1 duża gęsta śmietana, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 l. oleju, albo 1 kg smalcu . cukier puder, konfitury lub dżem. Przygotowanie : 1 . Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i siekamy z margaryną. Dodajemy żółtka, jajka ( jedno białko odkładamy do zlepienia kółek ) i śmietanę. Wyrabiamy do uzyskania
Pysznosci Babci Basikaszą owsianą. 1 kg łopatki wieprzowej, 200 g kaszy owsianej, 2 cebule, ząbek czosnku, 100 g musztardy francuskiej, 2 jajka, sól, pieprz, bułka tarta, tłuszcz do smażenia (najlepiej smalec, tłuszcz gęsi), Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Cebule pokroić w kostkę. Czosnek posiekać. Cebulę, z dodatkiem szczypty soli, poddusić na tłuszczu. Mięso zemleć. Do mięsa dodać kaszę, cebulę, musztardę, jajka
królestwo garówpieczywa. Nie jem pół bochenka dziennie. Jem kromkę rano, ewentualnie drugą w pracy lub na kolację. Nie wyobrażam sobie jajecznicy bez kromki chleba, ogórka kiszonego bez chleba ze smalcem od czasu do czasu, grzanek w zupie czosnkowej. Kanapka do szkoły to lepszy wybór niż wspomniany gdzieś tam 7days. W debacie pojawił się też temat cukru i jego zamienników. Próbowałam, eksperymentowałam
bistro mamasosie:). Dla mnie nie ma obiadu niedzielnego bez kotleta. 1 kg.szynki wieprzowej 4 cebule sól pieprz 2 liście laurowe kilka ziaren kolorowego pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego mąka smalec domowa vegeta lub kupna magii ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Szynkę kroimy na kotlety.Rozbijamy je przez folię.Obtaczamy w mące i obsmażamy na smalcu.Przekładamy do rondla i podlewamy 100ml.wody,przykryć pokrywką i dusimy na małym
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkidokładnie otaczamy w niej porcje mięsa. Na wierzch obsypujemy posiekaną cebulą i przykrywamy folią spożywczą. Odstawiamy do lodówki do następnego dnia lub kilka godzin. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, najlepiej smalec i z obu stron obsmażamy porcje królika. W garnku przygotowujemy resztki marynaty wraz z cebulą, marchewkę i pietruszkę kroimy na kawałki i podlewamy pozostałym winem. Na wierzchu układamy kawałki mięsa
Gotowanie jest łatweSmalec" z fasoli jest pysznym i zdrowym dodatkiem do chleba, który zasmakuje na pewno nie tylko wegetarianom. Warto czasem dla odmiany przygotować do chleba coś innego niż zwykle. Taką pastę można wykorzystać też jako nadzienie np. do naleśników czy pierogów. Składniki na jeden średni słoik: 1 szklanka suchej białej fasoli 1 jabłko 1 czerwona cebula 1 biała cebula
Ze smakiem i z pasją