spirytusu 3 -4 krople olejku pomarańczowego dodatkowo: około 40dag marmolady lub konfitury do nadziania cukier puder do posypania plus cukier waniliowy plus ususzona skórka pomarańczowa olej plus smalec do smażenia Wykonianie: Drożdże rozpuścić w pół szkl. mleka ciepłego razem z 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki odstawić w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną pracować. Od razu
Kubki smakupółtłustego twarogu 250 g mąki tortowej 3/4 łyżeczki sody 40 g drobnego cukru 2 żółtka 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1/2 szklanki śmietany 12% lub 18% dodatkowo: olej , smalec lub planta do smażenia Twaróg przecisnąć do miski przez praskę. Do sera przesiać mąkę z sodą. Dodać pozostałe składniki. Krótko wyrobić jednolite ciasto. Na oprószonym mąką blacie rozwałkować ciasto na grubość
Pełny talerzsłodkie szaleństwo! SKŁADNIKI: * mąka pszenna – 450 g * sól – 1 szczypta * żółtko – 5 szt * śmietana gęsta, kwaśna – 3/4 szkl * ocet – 1 łyżka * olej lub smalec do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę przesiewamy z solą, dodajemy żółtka, śmietanę i ocet, siekamy nożem. Zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto, zawijamy w folię , odstawiamy na 30 minut ( temp.pokojowa ). Po tym czasie rozwałkowujemy
Ostra na Słodkocukrem pudrem. Najlepsze na drugi dzień, są delikatnie kruche, a dżem ładnie skleja ciasteczka. 2 szklanki mąki 4 żółtka 3/4 kostki margaryny bezmlecznej (lub masła dla niealergików) 3/4 kostki smalcu 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru dowolny dżem, najlepiej dość gęsty cukier puder (do posypania) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z podanych składników zagnieść ciasto. Rozwałkować cienko, szklanką
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniepróbowałam pomałpować i za cholerę nie wyszło takie ciasto. Nie wiem czy to jakieś czary czy jak ale nie do podrobienia. Pyszne są również naleśniki z jagodami, smalec z ogórkiem kiszonym. W ogóle surówka z marchewki i kapusty kiszonej również poezja. Ponadto żurek z białą kiełbaską bez skórki no i obowiązkowo placki ziemniaczane z sosem borowikowym. W Wancie
pieprzny smaczekciastem (okrawki ponownie zagniatamy i powtarzamy czynności). Pączki na ściereczce przykrywamy drugą, by nie wyschły i zostawiamy na 30-40 minut do podrośnięcia. W garnku rozgrzewamy olej (można też smalec, ale ja wolę olej) - minimum tyle, by pączki nie sięgnęły dna (najlepiej trochę więcej), pączki wkładamy stroną wyrośniętą do dołu - dzięki temu strona, na której leżały ma możliwość podrosnąć). Smażymy
Kolorowy Przepisownikdelikatne ciasteczka, do schrupania przy kawie, bardzo efektowne - na pewno lepsze samodzielnie upiec niż kupowane w sklepie, gorąco polecamy! Składniki: 1/2 kg mąki 1 kostka masła 1/2 kostki smalcu 1/2 szklanki cukru pudru 3 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki octu zwykłego marmolada 1 jajo do smarowania posypka (wiórki, cukier perlisty, orzechy mielone) można niczym nie posypywać
kgwjanczewołyżka cukru Dodatkowo: 2,5 szklanki mąki pszennej ¼ szklanki roztopionej margaryny 0,5 łyżeczki soli 5 łyżek cukru 2 łyżki likieru waniliowego 3 żółtka ok. 1 litr oleju lub smalcu Lukier: 2 białka 1,5 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny Kolorowe posypki Zaczyn: Mleko delikatnie podgrzewamy. Rozpuszczamy w nim drożdże i cukier. Dosypujemy mąkę, mieszamy. Miseczkę przykrywamy
VioletoweKucharzeniełyżka mąki imbir gałka muszkatołowa (w ilości całkiem sporej J ) papryka słodka majeranek sól i pieprz posiekana natka pietruszki tłuszcz do smażenia (smalec, masło klarowane) Przygotowanie Gotujemy rosół z wołowiny, jednej porcji włoszczyzny (część włoszczyzny zostawiamy na później) ziela angielskiego i liści
OliveandThymesię łamać , przy zwijaniu . Po przestudzeniu liści , na każdy nakładamy łyżkę farszu i zawijamy tak , jak tradycyjne gołąbki . Układamy w dużym garnku lub brytfance , ciasno obok siebie , na odrobinie smalcu lub innego tłuszczu . Stawiamy na gazie i podsmażamy , jak zacznie pachnieć pieczoną kapustą , zalewamy dwiema szklankami wody , wrzucamy kostkę rosołową , solimy ,nakrywamy resztkami liści kapusty , których nie zużyliśmy . Przykrywamy szczelnie
Ogrodnik w podróżysłoikowej ” ( „ salad in a jar ”) tym razem z dzikim ryżem. Ja przygotowałam sałatkę w słoiku, wy możecie wykorzystać dowolne naczynie, czy pojemnik. W słoiku nie tylko przygotowuję bigos, mielonkę , smalec , czy wekuję zupy , ja w słoiku noszę do pracy moje fit sałatki, bo to jest bardzo wygodne, gdyż mogę sałatkę jeść bezpośrednio ze słoika bez wykładania jej na talerz. Moda
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięchapati, naan, itp. Teraz eksperymentuję, a ten wynalazek uważam za bardzo udany ;) Takie placuszki świetnie zastępują chleb, można je posmarować i obłożyć czym się podoba, u mnie z domowym smalcem i kiszonym ogórkiem. Idealny zimowy zestaw ;) Składniki: pół szklanki ugotowanej czerwonej quinoy 1 szklanka mąki z żółtego grochu 5 łyżek rozpuszczonego klarowanego masła 2/3 szklanki wody sól Wykonanie: Wszystkie składniki
Quinoa Raz!PONOWNIE WYRABIAMY,AZ SKŁADNIKI SIĘ POŁĄCZĄ .PRZYKRYWAMY ŚCIERECZKĄ.GDY CIASTO PODWOI SWOJĄ OBJĘTOŚĆ,WAŁKUJEMY NA GR.3CM.I WYKRAWAMY PĄCZKI KUBKIEM O dużej śrrednicy.CZEKAMY AŻ PĄCZKI PODWOJĄ SWOJĄ OBJĘTOŚĆ.ROZGRZEWAMY SMALEC I PIECZEMY PĄCZKI NA ZŁOTY KOLOR.WYCIĄGAMY I POSYPUJEMY CUKREM PUDREM.MOŻNA JE TEŻ NADZIAĆ
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkizastygł, inaczej będzie się rozpadał przy krojeniu :D Ciasto: 3 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 15 dag masła 1 łyżka smalcu 2 jajka 3 łyżki śmietany 18% Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na 2 części i umieścić w zamrażalniku na 2 godziny. Blachę (23,5x35 cm) wykładamy papierem do pieczenia
Cynamonowe szczęściedość ze to samo zdrowie to jeszcze jej walory smakowe są super..Polecam dzisiaj w wersji gotowanej.. składniki: 0.5 kg kapusty kiszonej 1 cebula 2 łyżki masła lub smalcu Wykonanie: Kapustę zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu 50 minut/jeżeli lubicie mniej kwaśną kapustę
Ugotujmy Coś