smalec przepis - 3000 przepisów (strona:103/200)

Golonki duszone w kapuście. 131

Kapustę odrobinę kroimy, gotujemy około 20 minut z solą i liściem laurowym, odcedzamy. Czyste golonki osuszamy papierowym ręcznikiem i obficie posypujemy papryką. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz,( ja miałam gęsi smalec) obsmażamy golonki z każdej stron. Wykładamy na talerz i na tym samym tłuszczu podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, dodajemy kapustę przyprawy dokładnie mieszamy. Każą golonkę wciskamy w kapustę, przykrywamy i dusimy

Dieta moja pasja
PĄCZKI - NAJLEPSZE 199

smakują. Składniki:   50 dag mąki pszennej 10 dag tłuszczu ( masło,margaryna) 5 żółtek 5 dag drożdży 1 szklanka mleka 10 dag cukru 1 kieliszek spirytusu marmolada smalec do smażenia z olejem cukier puder bądź lukier Przygotować rozczyn: drożdże rozetrzeć w naczyniu z łyżką cukru,rozprowadzić ok 2 łyżkami ciepłego mleka ( ewent wodą o temp 20-30 st.C) , dodać

Niespełnione zdolności kulinarne
nietłuste pączki z piekarnika 125

żeby jeszcze trochę "podrosły"... ...smarujemy rozbitym jajkiem... ...i wstawiamy do pieczenia na 20 min w temperaturze 185 st. C ... Jak widać na zdjęciu wszystkie pączki ładnie się upiekły, bez smalcu czy oleju :) Teraz wystarczy ostudzić i polukrować i już :) Smacznego

chleba naszego
Idealne obwarzanki 198

Wykrawamy szklanką i wycinamy śro dek kieliszkiem. Pozostałości ponownie zagniatamy i powtarzamy zabieg. Pozostawiamy obwarzanki do lekkiego wyrośnięcia. Rozgrzewamy tłuszcz do 175 stopni (najlepiej aby był to rozgrzany smalec). Wrzucamy surowe ciasto i obracamy po zarumienieniu je dnej strony. Suszymy na papierze.Lukrujemy kie dy są ciepłe lub posypujemy cukrem pu drem po przestu dzeniu.       Smacznego

ChilliJemy
Faworki/chrust z serkiem mascarpone 120

serka mascarpone 330 g mąki tortowej 6 żółtek M 1 łyżka mocnego alkoholu 1 łyżka cukru pudru szczypta soli Dodatkowo: cukier puder do posypania tłuszcz do smażenia (olej lub smalec) 1. W misie miksera umieszczamy serek mascarpone, żółtka, cukier, sól i alkohol. Miksujemy do momentu połączenia się składników. Następnie dodajemy stopniowo mąkę. Ciasto zrobi się gęste, wtedy musimy zagniatanie skończyć

kruche babeczki
Chrusty wydatne 85

smakiem. Składniki 250 g mąki 50 g masła 3 żółtka 1 jajko 1/2 łyżeczka sody 125 ml kwaśnej śmietany 60 g cukru 50 ml rumu szczypta soli 500 g smalcu cukier puder     Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Masło wyrabiamy z mąką, dodajemy pozostałe składniki, dokładnie wyrabiamy. Z ciasta formujemy 5 mm paluszki i wrzucamy

R'n'G Kitchen
Donuty (donaty) z różowym lukrem 149

Składniki: 415 g mąki pszennej (dodałam odrobinę więcej) 15 g świeżych drożdży 180 ml letniego mleka 35 g rozpuszczonego masła 50 g cukru 1 jajko szczypta soli olej lub smalec do smażenia Lukier: 150 g cukru pudru 5 łyżeczek soku z cytryny kolorowa posypka czerwony lub różowy barwnik spożywczy Wykonanie:  Drożdże rozpuszczamy w mleku, dodajemy pozostałe składniki i przy

Kulinarne przygody Gatity
Faworki / Chrust (z mielonego ciasta) 141

szklanki mąki 1/3 łyżeczki soli 1 łyżka cukru pudru 1 kopiasta łyżka miękkiego masła 1 łyżka spirytusu 96% 2 jajka 1/2 szklanki gęstej śmietany tłuszcz do smażenia ( najlepiej smalec lub olej rzepakowy) cukier puder do posypania mąka do podsypania Sposób wykonania: 1. 2,5 szklanki mąki przesiać do miski (resztkę ostawić, może okazać się akurat, że nie będzie potrzebna - wszystko

Kuchnia domowa Ani
Faworki jaglane 261

kokosowego - ze względu na wysoką zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych nie utlenia się, do tego ma wysoką temperaturę dymienia. Dobrze sprawdzi się też masło klarowane bądź, w wersji nie wegetariańskiej, smalec. Do ciasta można dodać łyżkę wódki - dzięki temu nie będzie tak piło tłuszczu. Składniki: 250 g ugotowanej kaszy jaglanej 150 g wody 1 jajko 2 żółtka 200 g mąki ziemniaczanej

pyszne zdrowości
odwrocona zapiekanka z patelni 113

ziemniaki ugotowane al dente 1 blanszowany brokuł 1 blanszowana marchewka sól, pieprz 1 op mozzarelli 20 -25 dag żółtego sera parę plasterków suszonych pomidorów zioła prowansalskie olej kokosowy ,lub smalec gęsi jak u mnie 2 łodygi pora Wykonanie: Ziemniaki ugotować w łupinach ,obrać pokroić w plastry.. Brokuł ,pokroić na różyczki , blanszować .Marchewkę blanszować i pokroić na plastry.Łodygi pokroic

w mojej kuchni
Faworki (chrust) 90

usmażyć. Jest takie wspaniałe. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 4 żółtka 1 łyżka spirytusu lub ocetu 1/2 łyżeczki cukru 1/2łyżeczki soli 5 łyżek gęstej, kwaśniej śmietany olej lub smalec do smażenia cukier puder do posypania Wszystkie składniki mieszamy aż powstanie ciasto. Wałkujemy na stolnicy. Wykrawamy prostokąt. Nacinamy prostokąt w środku i zawijamy krótszy bok prostokąta tak by przełożyć

MojaQchnia.pl
Puszyste pączki 379

ściereczką i ewentualnie, w razie potrzeby, delikatnie skropić ją wodą (ja nie skrapiałam). Pączki, które wyschną w trakcie wyrastania, będą pękać podczas smażenia. Do smażenia pączków można użyć oleju, smalcu, margaryny Planta lub mieszanki tych dwóch ostatnich tłuszczów. Ja smażyłam na oleju we frytownicy w temperaturze 170 stopni po około 2 minuty z każdej strony. Tłuszcz do smażenia pączków

Gospodyni Miejska
Fwaorki ( Chrust ) 181

mąki ( Wrocławska typ 500 ) 3 żółtka 2-3 szczypty soli 4 łyżki gęstej śmietany 18%   1 łyżeczka (płaska)  proszku do pieczenia 1 łyż ka spirytusu lub octu Smalec lub olej  ( do smażenia)  cukier puder do oprószenia   Przygotowanie:         Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable

Sprawdzone przepisy kulinarne
Czy pączki szkodzą? 171

pączków o składzie zbliżonym do domowego. Wbrew pozorom są jeszcze chlubne wyjątki. Prawdziwy pączek powinien mieć w składzie: mąkę mleko drożdże masło cukier jaja tłuszcz używany do smażenia (zazwyczaj smalec) plus dodatki – nadzienie owocowe, lukier, owoce kandyzowane   W zasadzie tyle wystarczy – niepotrzebny jest syrop glukozowo-fruktozowy, konserwanty, fosforany czy sztuczne barwniki.   Podsumowując jeden czy dwa pączki

Powiedz dietom nie
KRUCHUTKIE FAWORKI NA MASCARPONE 146

żółtek z dużych jajek  1 łyżka spirytusu (ja dałąm czystą wódkę) 2 łyżki cukru pudru szczypta soli 1 litr oleju rzepakowego do smażenia (u mnie 4 kostki smalcu) cukier puder do posypania Sposób przygotowania : (cyt. oryginalny przepis)  Serek mascarpone, żółtka, cukier, sól i spirytus mieszamy razem (najlepiej robotem) aż do uzyskania jednolitej masy. Następnie stopniowo dodajemy mąkę

Walijskie Pichcenie

Proponowane wyszukiwania