kości umyć i ręcznikiem papierowym osuszyć skórę naciąć skośnie, boczek dobrze natrzeć przyprawą do wieprzowiny i schować do lodówki najlepiej na całą noc w garnku szybkowara na łyżeczce smalcu zrumienić z każdej strony boczek, dodać drobno pokrojoną cebulę, czosnek wyciśnięty z praski, wlać wodę zamknąć szybkowar, po zasyczeniu pary na mniejszym ogniu gotować z 80 minut, szybkowar otworzyć
W Mojej Kuchni Lubięjakiś czas odwracając mięso. JAK USMAŻYĆ STEKI? Na patelni o grubym dnie rozpuszczamy i podgrzewamy łyżeczkę tłuszczu – oleju rzepakowego, oleju ryżowego, bezsmakowego oleju kokosowego, wieprzowego, gęsiego albo kaczego smalcu. Tłuszczu nie powinno być dużo, ma dawać tylko poślizg na patelni – mięso musi się stykać z jej powierzchnią żeby się zrumienić. Steki wyławiamy z kąpieli i osuszamy z nadmiaru marynaty
Karo in the Kitchenśmietanki 2 szklanki wody 1 łyżka słodkiej papryki w proszku (najlepiej wędzonej) 1 łyżeczka kminku 1 łyżka cukru 1 łyżka masła 1 łyżka mąki sól i pieprz olej lub smalec do smażenia Wykonanie: Cebulę pokroić w cienkie piórka i podsmażyć na tłuszczu w garnku lub rondlu (około 10 minut). Mięso pokroić w kostkę, zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu na dużej
zadanie-gotowanieolejku cytrynowego w smaku przypominają dawne markizy cytrynowe. Amoniaczki przekładane masą serową - kuchnia podkarpacka Składniki na około 40 sztuk: Ciasto: 330 g mąki pszennej 80 g margaryna 1/2 łyżki smalcu, 2/3 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki gęstej śmietany 1 małe jajko 1 płaska łyżeczka amoniaku Masa serowa: 70 g masła 1/3 szklanki cukru pudru
Trzeci talerzdipem czosnkowym i dużą ilością koperku Składniki na ok 10 sztuk: 600 g startej cukinii 100 g cebuli 1 duży ząbek czosnku 3 jajka 100 g tłuszczu do smażenia: smalec, olej kokosowy , masło klarowane sól himalajska pieprz czarny curry 15 g koperku Cukinię umyć, poodcinać końce a następnie bez obierania zetrzeć na grubych oczkach tarki lub robota kuchennego. Wyłożyć
Ola la LCHFsoczewicy 1 marchewka 1 pietruszka 3 ząbki czosnku sól pieprz 60 ml śmietanki 30% bulion lub 2 kostki rosołowe 1 duży liść laurowy 2-3 ziela angielskie olej lub smalec do smażenia Przygotowanie: Łopatkę kroimy na kawałki (jak na gulasz),podsmażamy na oleju aż się zrumieni,przekładamy do garnka i zalewamy ok 1,5 l bulionu.(dobrze jest wlać
Swojskie jedzonkołyżeczka) gdy mięso się "spoci" dodajemy kolejne przyprawy... Przyprawione mięso przekładamy do naczynia, w którym układamy na dnie pokrojoną cebulę, czosnek i 2-3 łyżki smalcu wieprzowego lub innego dobrego tłuszczu. Pieczemy w 220 st.C / 60 min. i potem odkryte 185 st.C / 10 min Powyższe temperatury i czas dotyczą schabów o masie
chleba naszegoskórka otarta z 1 cytryny 40 ml spirytusu lub wódki pół łyżeczki soli Ponadto: tłuszcz do smażenia ( u mnie pół na pół olej rzepakowy i smalec ) konfitura/marmolada różana lub wieloowocowa do nadziania cukier puder do oprószenia pączków Wykonanie: Zrobić rozczyn z drożdży; w tym celu pokruszone w miseczce drożdże rozetrzeć z 2 łyżeczkami cukru, a gdy staną się
Opowieści z piekarnikawanilii lub 8 g cukru wanilinowego skórka otarta z 1 pomarańczy, wyszorowanej i sparzonej Dodatkowo: ulubiona marmolada/dżem do nadziania tłuszcz do smażenia, u mnie olej rzepakowy z dodatkiem smalcu cukier puder do oprószenia lub lukier ( 1 szklanka cukru pudru rozprowadzona z kilkoma łyżkami gorącej wody; gęstość lukru można regulować poprzez dodanie cukru pudru - jeśli wyjdzie za rzadki lub wody
Opowieści z piekarnikażółtek łyżka spirytusu 3-4 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia sól białko cukier puder do posypania (dodałam nieco cynamonu) tłuszcz do smażenia (olej albo smalec) Do mąki dodać żółtka, śmietanę, nieco soli, proszek do pieczenia i spirytus. Wymieszać wszystkie składniki nożem i zagnieść ciasto. Pobić je wałkiem, zawinąć w folię i odstawić do lodówki
Pieguskowa Kuchniałyżki kwaśnej śmietany 3 łyżki cukru cukier waniliowy 1 łyżeczka sody (dałam 1,5) 2-3 szkl mąki (dałam 3,5 ze względu na bardzo wilgotny ser) olej lub smalec do smażenia Wszystkie składniki zagnieść na miękkie, ale nie klejące ciasto. Obficie podsypując rozwałkować na 0,5 cm grubość i przy pomocy szklanki i kieliszka wycinać oponki. Smażyć
Pieguskowa Kuchniaserka homogenizowanego 3 jajka 1,5 szkl mąki płaska łyżeczka proszku do pieczenia Wszystkie składniki wymieszać w misce ze sobą i kłaść łyżką niewielkie porcje na rozgrzany olej lub smalec. Smażyć do zrumienienia. Usmażone kłaść na ręcznik papierowy, żeby obciekły z nadmiaru tłuszczu. Posypać cukrem pudrem i zajadać. Artykuł EKSPRESOWE PĄCZKI Z SERKA HOMOGENIZOWANEGO pochodzi z serwisu Każdy
Pieguskowa Kuchniakurkami smażona z cebulką i podana ze szczypiorem musi być! Taką jajecznicę przygotowuję podobnie z innymi grzybami, rzadko ale jednak zdarza się czasem smażyć ją na smalcu ze skwarkami (szczególnie gdy jestem poza miastem). Jajecznica z kurkami smakuje także z innymi dodatkami: - z kiszonymi ogórkami, - z papryką świeżą lub marynowaną, - z pieczarkami, - z cebulką, czosnkiem i boczkiem
Zasmakuj Kuchniosolonej wodzie odcedzić na durszlaku i wystudzić, wsypać do miski dużej, dodać przyprawę do makaronu - dodałam tak pierwszy raz i smakowo udany pomysł cebulę pokrojoną w kostkę podsmażyć na smalcu na złocisto i dodać do ryżu wszystko, wycisnąć z praski ząbki czosnku, dodać paprykę, kucharka, mielone mięso i wszystko dobrze wyrobić z kapusty wyciąć głąb, obgotować liście we wrzątku
W Mojej Kuchni Lubiętruskawkami, pyszną bezą i kruszonką. Zapraszam do wypróbowania przepisu na ciasto z truskawkami i kisielem. Mniaaaaam! Ciasto z truskawkami i kisielem Składniki: Ciasto: 1/2 kostki zimnej margaryny, łyżka smalcu, 2 łyżki masła, 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, cukier waniliowy, 3 łyżki cukru, 5 żółtek, 4 łyżki mleka, ok. 400 g mąki, beza: 5 białek, niepełna szklanka cukru, kisiel truskawkowy
paapilotkaa