dzień jest coraz bardziej miękkie, dlatego lepiej upiec je na kilka dni przed Świętami. Inspiracja Składniki: 500g mąki pszennej, 250g miodu, duże jajko, 125g smalcu, szklanka cukru, 1/4 szklanki mleka, 1 i 1/2 łyżki sody oczyszczonej, szczypta soli, 1/2 łyżki cynamonu, 1/2 łyżeczki mielonych goździków, 1/2 łyżeczki mielonego anyżu(...)rodzynek, 25g migdałów w słupkach, 25g suszonych śliwek. Miód, cukier i smalec podgrzać, lecz nie doprowadzić do wrzenia. Tak przygotowanym syropem sparzyć przesianą mąkę. Przestudzić, po czym wyrobić. Dodać sodę oczyszczoną rozpuszczoną w zimnym mleku, jajko, sól i korzenne przyprawy. Suszone śliwki posiekać, wraz z resztą bakalii dodać do masy. Wyrobić gładką masę. Ciasto przełożyć do kamionkowego
Z miłości do słodkościSwiat beda lezaly zapakowane w puszki, a tuz przed Bozym Narodzeniem zabierzemy sie za ich dekorowanie. skladniki: 1 kg maki 1/2 litra miodu 2 szklanki cukru 1 kostka smalcu 1/2 szklanki mleka 3 jajka 3 plaskie lyzeczki sody oczyszczonej szczypta soli 1 torebka gotowej przyprawy do piernikow dodatkowo: cynamon, imbir, galka muszkatalowa, mielone gozdziki, kardamon wykonanie:W rondlu rozpuszczamy miod(...)smalec i cukier. Mieszamy do chwili uzyskania jednolitej masy, odstawiamy do przestygniecia.Do przestygnietej masy dodajemy jajka, make, sode rozpuszczona w chlodnym mleku, szczypte soli oraz wszystkie przyprawy. Gotowa przyprawe do piernikow mieszamy z reszta przypraw tak by wyszlo pol szklanki. Caly czas mieszamy ciasto na jednolita mase.Na koniec pozostaje nam oblizac lyzke, przykryc ciasto reczniczkiem, zapakowac w worek foliowy
Przysmaki Karolkiidealnie pasuje to trwajacej wciaz akcji "Gotujemy po polsku" pod patronatem agregatora blogow kulinarnych zPierwszegoTloczenia.plPierniki z orzechamiskladniki: 500g maki (3 szklanki) 500ml miodu 2 lyzeczki proszku do pieczenia 50g smalcu 100g orzechow wloskich 50 ml rumu opcjonalnie 1 czubata lyzka przyprawy do piernikow plus moje modyfikacje dalam cale opakowanie przyprawy do piernikow i dodatkowo 0,5 lyzeczki mielonych gozdzikow(...)lyzeczki kardamonu 1 lyzeczke cynamonu 1 plaska lyzke kakao 1 jajko wykonanie:Make laczymy z proszkiem do pieczenia, przyprawami i kakao. Dodajemy posiekane orzechy wloskie.W rondelku podgrzewamy miod i smalec i mieszajac czekamy az sie rozpuszcza. Gdy mieszanka ta przestygnie dodajemy do niej make z przyprawami. Mieszamy. Dodajemy jajko i wszystko znow dokladnie mieszamy. Na koncu dodajemy rum. Po wymieszaniu
Przysmaki Karolkidrożdży6 żółtek2 całe jajka15 dkg margaryny rozpuszczonej4 łyżki oleju2 łyżki spirytusu lub octuskórka otarta z dwóch cytryn + sok z jednej cytryny.Tłuszcz do smażenia ( u mnie pół na pół smalec i olej) ok 1,3 kgMarmolada do nadzienia Wykonanie :Drożdże rozetrzeć z dwoma łyżkami cukru , dodać 2 łyżki mąki i rozpuścić to w ciepłym mleku , odstawić do wyrośnięcia.Mąkę przesiać(...)ręki .Przykryć ciasto w misce i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Formować z ciasta kulki wielkości mandarynki i układać na wysypanym mąką blacie , lekko spłaszczyć. W garnku rozgrzać smalec , wrzucać pączki , smażyć po kilka minut z każdej strony. Wyjmować na papierowy ręcznik .Za pomocą szprycy nadziać marmoladą .Posypać cukrem pudrem lub polukrować.Smacznego :) Polecam
Malinowa Kawiarenkamasła1/4 kostki smalcu3/4 szklanki cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia5 żółtekew łyżka śmietany , gdyby ciasto nie dało się skleić.Na stolnicę wsypać mąkę i posiekać ją z zimnym masłem i smalcem na drobna kruszonkę.Wsypać cukier i proszek, wymieszać.Dodać żółtka jaj , znów przesiekać wszystkie składniki ,żeby się połączyły. Zagnieść szybko ciasto w kulę. w razie potrzeby można
Malinowa Kawiarenkastwierdzam - całkiem udany eksperyment! :)Składniki na dużą blachę - u mnie 2 mniejsze kwadratowe: CIASTO: 600g mąki pszennej - używam tortowej 1 masło roślinne lub margaryna - twarda i schłodzona 25g smalcu - twardy i schłodzony 1 mały proszek do pieczenia (15g) 1 mały cukier wanilinowy (16g) 125g cukru 4 żółtka - duże jaja, jeśli jajka są małe należy dać(...)domowy do znalezienia TU Mąkę i proszek do pieczenia przesiać na stolnicę - w ten sposób wprowadza się powietrze i ciasto jest bardziej pulchne. Dodać cukier, cukier wanilinowy, masło i smalec - powoduje że ciasto jest bardziej wilgotne. Składniki siekać szerokim nożem - aby unikać kontaktu ciepłych dłoni z ciastem - aż się dobrze rozdrobnią. Dodać żółtka i śmietanę. Posiekać jeszcze
Grunt to przepis!sól pieprz mielony papryka mielona słodka majeranek 1 cebula biała 1 cebula czerwona 1 cebula cukrowa sos sojowy grzybowy sos Teriyaki 4 łyżeczki oleju 2 łyżki masła 2 łyżki smalcu 2 szt. ,, Kostka do mięs pieczeniowa ,, ( opcjonalnie -jeśli ktoś nie lubi -nie używa ) 3 szklanki wody Mięso rozklepać tłuczkiem do mięs (przez foliowy woreczek by nie poprzecinać włókien ) na szerokie(...)cebuli, skórki od chleba , grzybek suszony . Zwinąć zrazy . Obwiązać nicią jak roladę . Posypać z wierzchu papryka mieloną , majerankiem .Skropić sosem Teriyaki i sosem sojowym . Na patelni rozgrzać smalec z masłem . Smażyć zrazy na rumiano ze wszystkich stron. Przełożyć do garnka razem z tłuszczem od smażenia . Na patelnię wlać 1 szklankę wody i zagotować .Przelać do garnka
Buniabaje w kuchnipojęcia czemu jeszcze nie był wstawiony). Czas : 1 godzina Składniki : 1 średnia polędwiczka wieprzowa 1/2 dużego jabłka 1 śliwka renkloda ( może być mrożona ) 1 cebula 2 łyżki smalcu ( lub klarowanego masła ) 1 łyżeczka ,, Przyprawy do pieczeni po staropolsku,, Kotanyi ( lub zamiennie Vegeta lub Jarzynka lub tp.) 1 łyżeczka papryki mielonej 1 łyżeczka miodu 1 łyżka majeranku 1/4 łyżeczki mielonego kolorowego(...)szklanki wody Zrobić pastę przyprawową z przyprawy do pieczeni, papryki, pieprzu, majeranku , miodu i oleju. Natrzeć nią mięso i zostawić w lodówce na 2 godziny . Rozgrzać na patelni smalec ( lub masło - można ostatecznie użyć oleju ) i obsmażyć polędwiczkę na rumiano ze wszystkich stron . Przewracać mięso łopatką lub ,, szczypcami do mięs ,, tak by nie nakłuwać go bo puści
Buniabaje w kuchniSmakowita Pajda to kulinarna frajda!" zorganizowanym na blogu Majanowe pieczenie - sponsorem konkursu jest ZT Kruszwica S.A.I wygrał dla mnie jedna z nagród Płócienną torbę Cooki Smalczyk bez smalcu ? A to ciekawostka. Dużo mi nie było trzeba . Kupiłam. Spróbowałam. Jednego jestem pewna moja wątroba go toleruje :), kubki smakowe też :). A co najważniejsze wreszcie mam produkt który pozwoli mi przygotowywać wiele(...)wegetariańskich potraw dla znajomych którzy nie jadają mięsa - takich w których zastąpienie masła, smalcu czy innych tłuszczy pochodzenia zwierzęcego oliwą lub olejem nie wpływało korzystnie na ich smak. Smakowita Pajda zaskoczyła mnie pozorną sprzecznością - z jednej strony delikatna , z drugiej strony wyrazista w smaku. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniSkładniki : * 4 kotlety ze schabu - ja wybrałam bez kości * sól , pieprz , papryka czerwona słodka , gałka muszkatołowa * 2 jajka * 5 łyżek mąki pszennej * 5 łyżek bułki tartej * smalec wieprzowy Przygotowanie : Mięso rozbić , przyprawy utrzeć razem i obsypać kotlety. Zwinąć w rulony, przykryć talerzem i odstawić na 2-3 godziny do lodówki. Rozkłócić jajka. Zmieszać mąkę(...)bułką tartą. Kotlety panierować w jajku i mieszance bułki z mąką. Smażyć na rozgrzanym smalcu na złoty kolor. Podawać z surówką i ziemniakami
Magiczne Życie MartyPodałam z domowymi pyzami i kapustą kiszoną. KAPUSTA KISZONA. (od Babci;) 400g kapusty kiszonej 2 - 3 średnie marchewki liść laurowy 4 ziarna pieprz 2 ziela angielskie 2 cebule smalec do smażenia Kapustę dokładnie przelałam zimną wodą, opłukałam i ugotowałam do częściowej miękkości (woda powinna zakrywać kapustę). Odcedziłam. Cebulę posiekaną zeszkliłam na odrobinie smalcu. Wrzuciłam kapustę. Marchew starłam
W kuchni Karmel-itkiPodałam z domową kapustą czerwoną i kładzionymi kluskami. DUSZONA KAPUSTA CZERWONA. (przepis znany chyba wszystkim;) główka czerwonej kapusty 1 cytryna 1 średnia cebula (najlepiej też czerwona) 2 czubate łyżki smalcu (ze skwarkami) 1 łyżeczka Vegety 1 łyżka masła sól, pieprz, przyprawa maggi Kapustę poszatkowałam i obgotowałam 10 minut w osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Odcedziłam. Dodałam pokrojoną cebulę(...)smalec, doprawiłam do smaku maggi, solą i vegetą. Wymieszałam i dusiłam na małym ogniu do miękkości. Kiedy kapusta będzie za sucha dodać można odrobinę wody, aby się nie przypaliła. Jeżeli jest jeszcze taka potrzeba doprawić solą i pieprzem. Najlepsza na ciepło. KLUSKI KŁADZIONE. (nauczyła mnie ich Mama;) szklanka mąki szklanka mleka jajko vegeta i pieprz Z podanych składników umieszałam ciasto
W kuchni Karmel-itkiświątecznych planówi prawdziwa radość z bycia razem. KAPUSTA Z GRZYBAMI. /wg mojej Mamy;/ 1,2 kg kapusty kwaszonej 500g pieczarek 100g suszonych grzybów leśnych 2 łyżki margaryny 2 łyżki smalcu 2 duże białe cebule 5 ziarenek pieprzu, 2 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego Cebulę siekam w półtalarki. Szklę ją na maśle. Pieczarki kroję w plasterki. Dodaję do cebuli(...)smażę, dopóki nie zmniejszy się ich objętość przynajmniej o 1/3. Następnie dokładam smalec, by się rozpuścił. Kapustę kwaszoną drobno kroję. Wrzucam do podsmażonych pieczarek, dodaję suszone (nie moczę) grzyby, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i całość duszę razem, aż kapusta będzie odpowiednio miękka (w moim domu preferowana jest miękka, ale nie rozgotowana). Najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy wszystkie
W kuchni Karmel-itkiciacho, albo upiec bez dodatków i po wystudzeniu moczyć w polewie czekoladowej, posypkach i wiórkach. Składniki: 500 g mąki pszennej 200 g margaryny (ja zawsze używam Kasi) 30 g smalcu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka 3 łyżki cukru pudru (z maleńką górką) 1 łyżka gęstej śmietany cukier waniliowy sól, szczypta Do przybrania: marmolada polewa posypka wiórka kokosowe Wykonanie(...)Mąkę przesiać do miski razem z solą i proszkiem do pieczenia. Do mąki dodać margarynę i smalec. Posiekać dokładnie tak aby powstały maleńkie grudki. Żółtka ubić na puszystą masę razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym i dodać do mąki razem ze śmietaną. Szybko zagnieść, ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie przepuścić przez
Blondynka Gotujepełne szkl. mąki pszennej 6 dag drożdży 3/4 szkl. mleka 2/5 szkl. cukru 4 żółtka 1 jajko szczypta soli 1/4 kostki masła łyżka spirytusu do smażenia: 1 kg smalcu lub 1l oleju Nadzienie powidła śliwkowe Lukier cukier puder sok z cytryny wrząca woda, odrobina Przygotowanie Zanim zaczniemy przygotowywać ciasto na pączki należy wstawić na małym ogniu garnek z grubym(...)dnem. Wlewamy do niego olej lub kostki smalcu. Tłuszcz ma się powoli rozgrzewać dlatego warto to zrobić już wcześniej (żebyśmy potem nie musieli czekać). Drożdże rozkruszyć w szklance, dodać łyżkę cukru, 4 łyżki ciepłego mleka (z odmierzonej 3/4 szkl. mleka), Miksturę na rozczyn należy wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Do przesianej mąki dodać rozczyn, utarte żółtka i jajko
coolinarnastrefa.blogspot.com