smalec przepis - 3000 przepisów (strona:81/200)

Wątróbki Drobiowe z Sosem Balsamicznym Malinowo-Figowym i Grillowanym Serem Halloumi 160

wróciłam do kuchni, rozmawiałam tylko 20 minut :) Rukolę opłukałam, osuszyłam. Do rondelka wlałam ocet balsamiczny i mus malinowy. Owoce rozmrażałam w mikrofalówce. Na jedną dużą rozgrzaną patelnię wyłożyłam smalec. W czasie, w którym się topił obtaczałam wątróbki w mące i kolejno wkładałam na rozgrzany tłuszcz. Każdą wątróbkę ponakłuwałam wykałaczką. W czasie, w którym wątróbki smażyły się na jednej stronie rozgrzałam

Blondynka Gotuje
Pączki parzone. Z wanilią 169

godzinę.Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 1 cm, wykrawać koła. Zostawić do wyrośnięcia na 30 minut na oprószonym mąką blacie.Smażyć w rozgrzanym do 175 st. C. smalcu z obu stron na brązowo.Okładać pączki na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, nadziewać powidłami.Zostawić do ostudzenia, oprószyć cukrem pudrem.Smacznego!Żeby tylko te pączki nie były takie kaloryczne, i żeby

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pleśniak 237

łyżeczki proszku do pieczenia 2/3 szklanki cukru (jeżeli lubimy, aby ciasto kruche było słodsze możemy dodać 3 łyżki cukru do ciasta)2 łyżki kakao 2 łyżki smalcu  wiśnie (użyłam mrożonych z własnego sadu, ale można użyć z kompotu, równie smaczne jest z gęstym dżemem kwaśnym np z czarnej porzeczki)cukier puder do lukru, który polejemy po całkowitym(...)ostudzeniu ciasta   SPOSÓB WYKONANIA :- zimne masło posiekać z mąką, proszkiem do pieczenia, smalcem, cukrem i żółtkami, w miarę szybko zagnieść ciasto będzie bardzo kruche. Dzielimy na trzy części jedną większą, którą damy na spód, do mniejszej dodajemy kakao i wyrabiamy na jednolitą masę, i trzecią najmniejszą damy ją na górę. - wszystkie trzy kule owijamy w folię spożywczą

Basia w kuchni
Pieczony boczek na kanapkę 178

ząbków do naczynia w którym będziemy pieccebule 3szt liść laurowy 3 szt ziele angielskie 4 szt rozmaryn 2 gałązki tymianek 3 gałązki 2 łyżki smalcu 3 łyżki oliwy do obtoczenia mięsa SPOSÓB WYKONANIA :-  mięso myjemy osuszamy, gotowy płat mięsa nacieramy startym czosnkiem, posypujemy z jednej i drugiej strony solą, świeżo zmielonym pieprzem, papryką,- mięso(...)zamarynowało.- po tym czasie przygotowany rulon mięsa obtaczamy w oliwie (oleju) i układamy w naczyniu żaroodpornym lub innym co będzie nam służyło do pieczenia- na spód wkładamy 2 łyżki smalcu, układamy pociętą na części cebule, czosnek, zioła, liść laurowy, ziele angielskieNagrzewamy piekarnik do 160 stopni i wkładamy nasz boczek- po 30 minutach temperaturę zmniejszamy do 130 stopni- co jakiś czas

Basia w kuchni
Pasztet z gęsich wątróbek 199

suszonych grzybów20 dag gotowanego mięsa drobiowego, najlepiej gęsiego lub z kurczakaewentualnie kilka suszonych śliwek wcześniej lekko namoczonychsmalec gęsi, masłoPrzygotowanie :Umytą wątróbkę pokroiłam dość drobno, podobnie cebulę i przesmażyłam na smalcu gęsimMięso ugotowałam, a jeśli mamy np. z rosołu to takie będzie tu w sam razGrzyby namoczyłam na noc, ugotowałam do miękkości, mięso zmieliłamWszystkie składniki po przestudzeniu połączyłam, dodałam 2 łyżki

Proste Potrawy
Tradycyjny schab pieczony z majerankiem i czosnkiem 348

dodatkiem sosu i ziemniaczków będzie pysznym drugim daniem :)Składniki:schab bez kości około 1 kgsuszony majeranek  2 łyżkiczosnek 5 ząbkówsól pół łyżeczkiolej (rzepakowy lub oliwa z oliwek) lub smalec 3 łyżkiPrzygotowanie:Mięso posolić. Na patelni rozgrzać olej lub smalec i obsmażyć schab z każdej strony. Wystarczy lekkie obsmażenie aby mięso nie wysychało podczas pieczenia. Czosnek drobno posiekać, obsypać

głodny alergik
KROKIETY Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI 245

naleśników- 1kg kiszonej kapusty- 500g pieczarek- 2 białe cebule- 4 liście laurowe- 5 kulek ziela angielskiego- 1 łyżeczka kminku- 1 łyżka cukru- pieprz czarny mielony- przyprawa "Kucharek"- 1/4 kostki smalcu- bułka tarta- 2 jajka- olej do smażeniaSposób przygotowania:Na początek przygotowujemy ok. 12 sztuk cienkich naleśników. Kapustę kiszoną dokładnie płuczemy i szatkujemy. Pieczarki obieramy i kroimy w plastry, zaś obraną(...)cebulę kroimy w kostkę. Kapustę gotujemy do miękkości z 4 liśćmi laurowymi, 5 kulkami ziela angielskiego, pół łyżeczki pieprzu czarnego mielonego oraz jedna łyżeczka przyprawy "Kucharek". Na patelni rozpuszczamy smalec i podsmażamy pieczarki. Po chwili dodajemy cebulę, posypując 1 łyżką cukru oraz 1/2 łyżeczki przyprawy "Kucharek". Gotową kapustę odlewamy i dodajemy do niej podsmażone pieczarki z cebulą. Całość dokładnie mieszamy

Mentor Smaku
Pierniki żytnie z melasą 231

cukru z melasą, wymieszać i odstawiamy do wystudzenia.2. Do dużej miski przesiać mąkę żytnia i pszenną, dodać przyprawę do piernika, sodę, proszek do pieczenia, wymieszać. Następnie do mąki dodać smalec, jaja i przestudzoną masę z melasą i cukrem. Wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto, może być dość twarde. 3. Wałkujemy dość grubo 4-5 mm i wykrawamy pierniczki. Piekarnik rozgrzewamy

Apetyczna babeczka
Gulaszowa z kluskami kładzionymi 359

kostki rosołoweświeża natka pietruszki Przyprawy znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.plSkładniki na kluski:2 jaja4-5 łyżek wody ok. 10 łyżek maki pszennej 1. W dużym garnku rozgrzewamy smalec i obsmażamy mięso pokrojone w kostkę. Na patelni smażymy cebulę pokrojona w talarki, łączymy z przysmażonym mięsem, podlewamy bulionem, dodajemy przyprawy i pomidory z puszki, dusimy razem ok 30 minut

Apetyczna babeczka
Boeuf Strogonow 3066

minutach dodajemy pokrojone w plasterki ogórki konserwowe i dokładnie mieszamy z całością. Gotujemy przez kolejne 5 – 10 minut, aby wszystko soba ładnie przeszło. Orginalny przepsi zawiera tłuszcz- smalec. Ja zrezygnowałam ze smalcu dając zamiast niego oliwy z oliwek, bo zdrowsza.W międzyczasie łyżkę mąki rozprowadzamy w niewielkiej ilości przegotowanej wody, dodajemy do śmietany (możemy użyć do przelania mąki sitka), całość dokładnie

Z Kuchni Do Kuchni
ROGALIKI Z DOMOWYM POWIDŁEM /Bezglutenowe i Tradycyjne. 198

obserwowałyśmy naszego Rogalikowego Mistrza i wyczekiwałyśmy momentu by podkraść jego dzieło... I jakoś tak, bliżej nam do niego...SKŁADNIKI NA CIASTO:- 1/2 kg mąki,- kostka masła i łyżka smalcu- roztopić,- 2 żółtka,- szklanka kwaśnej śmietany,- 5 dkg drożdży,- 2 łyżeczki cukru,- szczypta soli,/Zagnieść i do zamrażalnika./CIASTO Bezglutenowe: Genialne wychodzą z mąki chlebowej bezglutenowej!Opis mąk jakie(...)używamy znajdziecie tutaj: Produkty bezglutenowe.WYKONANIE:- Mąkę wysypać na stolnicę, masło i smalec roztopić i wlać w zagłębienie mąki cały czas wyrabiając ciasto nożem(kręcimy kółeczka), dodać żółtka i drożdże rozrobione z cukrem i solą.- Wyrobić ciasto i schłodzić kilka godzin w lodówce lub godzinę w zamrażalniku.- Porcje wałkować na koło, wycinać trójkąty (Gwiazda), nakładać powidło i zwijać rogaliki- Posmarować roztrzepanym

Wypisz Wymaluj
Chleb mieszany z ostropestem 200

dużej miski przesiej mąkę pszenną. Dodaj całą podmłodę, zmielony słód, oraz mleko z rozpuszczoną w niej solą. Dokładnie wszystko wymieszaj (można mikserem) do połączenia się składników. Dodaj roztopiony smalec. Mieszaj dalej około 15 minut. Odstaw ciasto pod przykryciem do odpoczynku na 20 - 30 minut.Wyłóż ciasto na oprószony mąką blat. Podziel na dwie równe części. Z każdej uformuj podłóżny bochenek

Grahamka, weka i kajzerka
Jednogarnkowy gulasz z jelenia 172

ciemnego piwa,1 czerwonej papryki,1 żółtej papryki, 200 gram kaszy jęczmiennej perłowej,50 gram masła, 2 łyżek oliwy,3 łyżek octu winnego białego,1 łyżki smalcu,1 łyżeczki ziaren kolendry,3 listków laurowych,2 gałązek świeżego rozmarynu,5 jagód jałowca, szczypty pieprzu kajeńskiego,soli,świeżo mielonego czarnego pieprzu.Najważniejsze w dobrym przygotowaniu wszelkiej dziczyzny jest odpowiednie(...)pieprzem, a następnie dokładnie wymieszałem i odstawiłem do lodówki na 48 godzin.Po zamarynowaniu mięsa wyjąłem ja z marynaty na osobny talerz, zachowując całą marynatę. Na głębokiej patelni rozgrzałem łyżkę smalcu i umieściłem w niej mięso. Podsmażałem przez około 10 minut na dużym ogniu, a następnie wlałem do mięsa wszystkie składniki w których się marynowało, dodałem 1/2 litra wody i zmniejszyłem

Wyprawy kulinarne
Zupa gulaszowa z pieczoną papryką 213

wieprzowiny)2,5 l bulionu1 duża czerwona papryka1 duża żółta papryka1 duża cebula3 ząbki czosnku4 średnie ziemniaki1 płaska łyżeczka kminku (roztartego)1 płaska łyżeczka tymianku (roztartego)2 łyżki smalcu (opcjonalnie oleju)2 łyżki masła4 łyżki słodkiej papryki mielonej1 płaska łyżeczka ostrej papryki mielonej3 liście laurowe1 kulka ziela angielskiego1 pełna łyżka mąkisólpieprzPrzygotowanie:Papryki nacieramy olejem, układamy na blaszce i wstawiamy(...)piekarnika rozgrzanego do 170’C na 25 minut. Mięso kroimy w kostkę, przekładamy do miseczki i dodajemy kminek, tymianek, ostrą paprykę, mąkę i sól. Mieszamy. Na patelni rozgrzewamy smalec (lub olej), wrzucamy mięso i smażymy do uzyskania złoto-brązowego koloru. Przekładamy do garnka. Na tą samą patelnię wlewamy odrobinę oleju i podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę i drobno posiekany

Oryginalny smak
Ciasto rabarbarowo - jabłkowe 186

siekanymi migdałami100g masła50g cukruWykonanie:Najpierw przygotowujemy rabarbar.Rabarbar kroimy w cienkie plasterki , jabłka w kostkę ( ja dałam 1.5 jabłka)  wymieszać z cukrem, odstawić żeby owoce puściły sok .Miękką margarynę , smalec, śmietanę, cukry  i żółtka zmiksować. Dodać mąkę i proszek, ponownie zmiksować do uzyskania gładkiej masy i wyłożyć do natłuszczonej formy ( będzie to dosyć gęsta masa).Odlewamy sok z rabarbaru

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia