smalec przepis - 3000 przepisów (strona:74/200)

Rogaliki drożdżowo- kruche 216

takich rogalików, to koniecznie musicie spróbować!   Składniki: - 3 szklanki mąki; - 2 żółtka; - niepełna szklanka kwaśnej śmietany; - 2 łyżki cukru; - 1 opakowanie cukru wanilinowego; - 125 g margaryny; - 70 g smalcu ( ja użyłam margaryny); - 50 g drożdży; - marmolada, dżem, owoce do nadziania (wg upodobań) - cukier puder do posypania; Wykonanie: Do szklanki wbić 2 żółtka i uzupełnić do pełna śmietaną. Przelać(...)miseczki, wymieszać, dodać cukier i drożdże. Wymieszać i zostawić, aż drożdże się rozpuszczą. Do miski przesiać mąkę, dodać cukier wanilinowy, margarynę i smalec. Posiekać do konsystencji kaszki. Dodać śmietanę z drożdżami, zamieszać łyżką, zlepić lekko zagniatając dłonią. Ciasto podzielić na 4 części, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 2 godziny. Po schłodzeniu wyjmować kolejno poszczególne części, rozwałkować

dom-agi.pl
Mini pączki 156

drożdży - szklanka mleka; - 3 łyżki cukru; - 0,5 kg mąki pszennej (ja użyłam typ 550); - 2 żółtka, jedno jajko; - opakowanie cukru wanilinowego; - 6 łyżek oleju; - łyżka spirytusu; - smalec lub olej do smażenia; - cukier puder do posypania Wykonanie: Drożdże utrzeć z 2 łyżkami cukru, dodać ciepłe mleko i dwie łyżki mąki, dokładnie wymieszać, odstawić aż drożdże zaczną pracować. Przesiać mąkę, dodać(...)podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm, wycinać małe krążki (ja wycinałam kieliszkiem do wódki). Odstawić pączki na około 20-30 minut do wyrośnięcia. Smalec lub olej zagrzać w dużym garnku z dodatkiem spirytusu. Smażyć pączki z obydwu stron do zarumienienia. Odkładać na ręcznik papierowy, posypać cukrem pudrem. Smacznego function load(url, callback

dom-agi.pl
Zupa gulaszowa z wolnowaru 245

się już sama, a nas rano budzi zapach dobrej gęstej zupy.  składniki 700 g wołowiny bez kości ( u mnie Kark - Sokołów) 50 g wędzonej słoniny lub 2 łyżki smalcu 2 duże cebule 1 łyżka słodkiej papryki w proszku 2 świeże papryki żółte lub zielone lub czerwone 400 g puszka pokrojonych pomidorów 4 ząbki czosnku 1 marchewka 1 duża pietruszka(...)ugotowanego drobnego makaronu na osobę  (opcjonalnie) ok 1.2 - 1,5 l bulionu przygotowanie Wolnowar (3,5 l) rozgrzać zgodnie z instrukcją. W głębokiej patelni wytopić słoninę . Jeśli używamy smalcu, należy go roztopić. Na  tłuszcz wrzucić wołowinę pokrojoną w niezbyt drobną kostkę i obsmażać aż lekko się zrumieni ze wszystkich stron. Jeżeli to konieczne, obsmażać partiami. Przełożyć wołowinę

Stare Gary
Bigos- dobry na wszystko... 122

kiełbasy 1,5 kg. kiszonej kapusty mała główka białej kapusty 10 dag. suszonych śliwek 2 ząbki czosnku 1 cebula 1- 2 łyżek miodu 1-2 łyżek tłuszczu margaryna lub smalec 2- 5 g. grzybów suszonych vegeta, pieprz, sól, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, koncentrat pomidorowy WYKONANIE: Małą główkę kapusty poszatkować, odstawić Karkówkę, boczek świeży i wędzony pokroić  w kostkę(...)dodać przyprawy: sól, pieprz, majeranek, zmiażdżone 2 ząbki czosnku, pokrojoną w kostkę cebulę, smażyć na margarynie lub smalcu prawie do miękkości mięsa, wówczas dodać koncentrat pomidorowy wymieszać i chwilę przesmażyć, W drugim garnku ugotować  żeberka około 1 kg., dodać 2 listka laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego, pieprzu, następnie pokroić mięso w kostkę, W osobnym garnku gotować w vegecie

Kuchnia Beaty
Młoda zasmażana kapusta. 146

dodatek do wszelakich mięs. Sezon się zaczął, więc warto  zadbać o swoje podniebienie. SKŁADNIKI: 1-2 główki kapusty sól, pieprz, cukier ocet bądź cytryna  tłuszcz, ja używa smalcu własnego przepisu WYKONANIE: kapustę kroimy, dodajemy sól, pieprz, cukier i ocet, możymy- przynajmniej 2godz.( ja zostawiam na noc) następnie smażymy na lekkim ogniu do miękkości (przepis na smalec  Jeśli

Kuchnia Beaty
Swojski smalec z mięsem. 134

cóż może nie jest najzdrowszy i najmniej kaloryczny, ale pajda chleba ze smalcem i ogórek kiszony pachnący koprem to niezapomniany smak. Prawdziwy smalec, taki ze słoninki, ze skwarkami, cudownie pachnący z dodatkiem cebuli, czosnku i winnych jabłek- poezja!    SKŁADNIKI: 30 dag. słoniny 30 dag. boczku świeżego 3 ząbki czosnku, cebula, jabłko przyprawy: sól, pieprz, majeranek (majeranek sprawia

Kuchnia Beaty
Orkiszowy chleb z otrębami pszennymi i płatkami jęczmiennymi 156

będzie "uciekać" po posmarowaniu kromki :) Dlatego robię z mniejszą ilością wody. Próbujcie Chleb odstawić do wyrośnięcia na ok. 20-30 minut W tym czasie przygotujemy keksówkę. Ja swoją smaruję smalcem domowej roboty i posypuję bułką tartą, też domowej roboty :) Smalec powoduje, że nie trzeba nożem podważać chleba. Wystarczy keksówkę przekręcić do góry nogami i chleb sam wypadnie Przełożyć masę

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Bigos najlepszy 264

Sposobów na bigos jest bardzo dużo. Mój wygląda następująco:   70 dag szynki wieprzowej 70 dag pieczeni wołowej 35 dag kiełbasy np. podwawelskiej lub toruńskiej 20 dag smalcu 3 łyżki papryki mielonej słodkiej 1/2 łyżki papryki mielonej ostrej 1 łyżka pieprzu 2 i 1/2 płaskiej łyżki przyprawy typu Kucharek 1 łyżka przecieru pomidorowego Pudliszki lub Łowicz 3 kg kapusty(...)płynie Magi sól Kapustę odcisnąć, pociąć na krótko, zalać zimną wodą, a następnie przecedzić. Ponownie zalać wodą, ugotować. Odcedzić. Mięso i kiełbasę pokroić w kostkę. Do dużego rondla wrzucić smalec i wołowinę. Dusić pod przykryciem na małym ogniu. Co jakiś czas podlewać małą ilością wody. Po upływie 1 - 1,5 godziny wrzucić do rondla mięso wieprzowe i nadal dusić

Praktyczna pl
Słodkie środy - Serduszkowe oponki dla Dziadzia 140

tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego kilka kropel aromatu waniliowego 250 g twarogu 7 łyżek oleju 7 łyżek mleka 2 łyżki spirytusu Smalec do smażenia cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia, cukier, rozdrobniony ser, cukier waniliowy, aromat oraz olej i mleko - z produktów należy zagnieść jednolite(...)ciasto. Następnie ciasto wałkujemy dość cienko i wykrwawmy serduszka w środku każdego należy wykrawać małe kółeczka bądź mniejsze serduszeńka.  W garnku roztapiamy smalec ja miałam około 10 dużych łyżek, wlewamy spirytus i podgrzewamy, na rozgrzany tłuszcz wrzucamy serduszka opokonowe i smażymy na złoto z dwóch stron. Podajemy posypane cukrem pudrem. Smacznego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Drożdżowe bułeczki z meksykańskim farszem 165

mąki pszennej  25 g świeżych drożdży  1,5 łyżki cukru  120 ml mleka  50 ml oleju  sól  2 jajka  1 łyżeczka smalcu lub oliwy  1 czerwona cebula  1 por  2 laski kiełbasy wiejskiej  puszka groszku  puszka fasolki czerwonej  puszka kukurydzy  100 g przecieru pomidorowego(...)będzie gładkie i będzie odchodziło od ręki. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut do wyrośnięcia. Czerwoną cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na oliwie lub smalcu. Osobno przygotowujemy farsz do wypełnienia babeczek. Podsmażamy na patelni drobno posiekanego pora, dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę, a gdy się podsmażą dodajemy groszek, kukurydzę i fasolkę.  Całość mieszamy dodajemy przecier

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Jajecznica z grzybami leśnymi 116

grzyby już dobiega powoli końca więc wykorzystujmy je póki jeszcze są.  Jajecznica z grzybami leśnymi SKŁADNIKI: 4-5 świeżych grzybów (koźlarz czerwony lub podgrzybek) 1 cebula 1 łyżka smalcu 4 jajka  sól, pieprz 1 łyżka masła zielona cebulka   PRZYGOTOWANIE: Na roztopionym maśle ze smalcem podsmażamy drobno posiekaną cebulkę. Grzyby oczyszczamy  i kroimy na kawałki

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Smalec z fasoli 291

Pewien smakosz próbujący "smalec"wyraził się o nim, " na kolana nie powala ":( Dlatego uprzedzam, takie smarowidło nie jest dla tych co lubią mięsko ...:) Składniki: 3/4 puszki białej konserwowej białej fasoli lub szklanka ugotowanej trochę mniej niż 1/2 szklanki oleju roślinnego, u mnie oliwa z oliwek 1 małe jabłko 2 ząbki czosnku 1 cebula sól, pieprz, świeżo zmielony pieprz czarny, kilka(...)wymieszać, doprawić solą, majerankiem i pieprzem i maggi.                Inspirowałam się przepisem  stąd Smarowidło nie jest w smaku takie sam jak smalec z tłuszczu wieprzowego, ale może być alternatywą dla tych którzy nie jedzą mięsa i tłuszczów zwierzęcych

Proste Potrawy
Napoleonka - klasyczna, najlepsza 337

blachy 25x35 ale lepsza byłaby troszkę mniejsza bo w takiej blaty wychodzą bardzo cieniutkie a przez to bardziej podatne na złamanie) Ciasto: 1 margaryna (u mnie Kasia) 1 łyż smalcu 1 żółtko 3/4 szkl śmietany 3 szkl mąki 1. Margarynę, smalec, żółtko i śmietanę utrzeć w dużej misce mikserem. 2. Dodać mąkę, zagnieść ciasto, podzielić na 4 części. 3. Blachę

Kto ugości moich gości?
Sękacz jabłkowo - bananowy. 154

Sękacz jabłkowo - bananowy. Składniki - ciasto : 0,5 kg mąki 25 dkg margaryny 2 łyżki smalcu 4 żółtka 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia   Dodatkowo przygotowujemy : 1 łyżka kakao 1 kg jabłek  2 banany kasza manna ( około 5-7 dkg ) cynamon mielony 1 czekolada gorzka ( lub polewa ciemna  ) Składniki - piana bezowa : 4 szt. białek 1 szklanka(...)cukru kryształu 2 łyżki mąki ziemniaczanej Sposób wykonania :   Jabłka obieramy,wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w ćwiartki. Z mąki,margaryny,smalcu,żółtek,cukru oraz proszku do pieczenia robimy kruche ciasto. Dzielimy je na trzy równe części. Jedną część ciasta wałkujemy na szerokość blachy jaką mamy do pieczenia. Blaszkę wykładamy specjalnym papierem do pieczenia i wkładamy do niej rozwałkowane ciasto

Przepisy i porady kulinarne

Proponowane wyszukiwania