smalec przepis - 3000 przepisów (strona:74/200)

Żeberka w kapuście z wolnowaru 315

Bardzo sycące, dość tłuste, ale smaczne danie. Oczywiście można ugotować tradycyjnie, Polecam! składniki około 1kg żeberek, 800 g kapusty kiszonej 2 duże cebule, 200 g boczku wędzonego, sól, pieprz, smalec gotowana golonka - opcjonalnie przygotowanie Wolnowar rozgarzć zgodnie z instrukcją. Kapustę pokroić niezbyt drobno.  Żeberka umyć, osuszyć,  posypać pieprzem i solą, odstawić na godzinę. Obtaczać w mące i obrumienić(...)patelni  na smalcu.  Wyjąć żeberka i na tym tłuszczu przesmażać porcjami kapustę. Przełożyć do miski. Cebulę pokroić drobno i zeszklić na patelni. Dodać do kapusty. Pokroić drobno boczek, podsmażyć, i też dodać do kapusty. Wymieszać kapustę z boczkiem i cebulą. W misie wolnowaru ułożyć połowę kapusty,na niej ułożyć żeberka i zakryć pozostałą kapustą.  Jeżeli mamy golonkę

Stare Gary
Domowy pasztet 131

średnia marchewka 4 średnie cebule 4 liście laurowe 8 ziarenek ziela angielskiego 4 goździki 2 czubate łyżki majeranku sól i pieprz do smaku pół kostki smalcu Przygotowanie: Mięso umyć i w całości włożyć do garnka.Dodać obranego selera marchew i cebulę.Dorzucić  ziele, listek laurowy i goździki.Zalać zimną wodą i gotować 1 godzinę. Do garnka dorzucić oczyszczoną wątróbkę(...)którym wszystko się gotowało. Porządnie wymieszać i spróbować czy smak nam odpowiada. Pasztet przekładamy do suchych słoików i na sam wierzch nalewamy po 1 łyżce  rozpuszczonego na patelni smalcu. Zakręcamy porządnie i ustawiamy w garze wyłożonym na dnie ściereczką. Nalewamy zimnej wody do 3/4 wysokości słoików i gotujmy przez 1 godzinę. Pozostawiamy do wystygnięcia, a potem czeka nas ucztowanie

Gosia gotuje
Pieczona wołowina, kasza gryczana i salsa 94

osoby: 70 dkg  wąskiej wołowiny pieczeniowej 2-3 gałązki rozmarynu sól i pieprz do smaku 1 łyżka musztardy dijon 1  łyżka klarowanego masła 1 łyżka smalcu Dodatkowo : 250 kaszy gryczanej 3 pomidory kilka rzodkiewek 10 cm świeżego ogórka 1 szalotka lub mała cebulka kilka gałązek szczypiorku Sos do salsy : 2 łyżki oliwy 1 łyżka octu jabłkowego sól(...)pieprz do smaku 1 ząbek wyciśniętego przez praskę czosnku szczypta cukru kilka płatków chili  : Sposób przygotowania : Mięso umyć, osuszyć, natrzeć musztardą. Na patelni rozgrzać masło ze smalcem i ułożyć na tym wołowinę. Obsmażyć dokładnie ze wszystkich stron aby zamknęły się pory w mięsie. Patelnię wstawić do piekarnika, ( jeśli ma plastikowe elementy przełożyć do naczynia żaroodpornego), dodać rozmaryn i dwie

Gosia gotuje
Łazanki z karczkiem i słodką kapustą 162

potem cieszyć się smakiem i widokiem zadowolonych min domowników. Składniki: 600 g karczku wieprzowego 300 g makaronu  1/2 główki kapusty ( około 500 g ) 2 średnie cebule 1 łyżka smalcu 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka majeranku 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku kilka gałązek szczypiorku Sposób przygotowania: Makaron ugotować w osolonej wodzie. Mięso umyć pokroić w kostkę(...)rozgrzać patelnię dodać smalec, mięso i przyprawy, podlać 1/2 szklanki wody i dusić do miękkości około 30-35 minut. Na pięć minut przed końcem duszenia dodać cebulę. Kapustę pokroić nożem, można tez oczywiście ja zszatkować ale my wolimy jej większe kawałki, więc nóż jest ok. Wrzucić do garnka na osolony wrzatek i gotować do miękkości ...około 20-25 minut

Gosia gotuje
Placki ziemniaczane zapiekane z mięsem i serem 110

jest potrawa wegetariańska,.. polecam. Składniki: 8 średnich placków ziemniaczanych 500 g łopatki wieprzowej 2 średnie cebule 250 g kwaśnej śmietany 150 g żółtego ostrego sera 1 łyżka smalcu  sól, pieprz i czerwona wędzona papryka do smaku Sposób przygotowania: W dużej patelni rozgrzać smalec, wrzucić pokrojone w kostkę mięso i cebulę. Doprawić solą, pieprzem i papryką i dusić pod przykryciem

Gosia gotuje
Żeberka wołowe duszone w miodzie i piwie 116

więcej nie trzeba. Składniki: 1 kg żeberek wołowych  0,5 kg cebuli 0,5 l piwa jasnego 1 czubata łyżka miodu sól i pieprz do smaku 1 łyżka smalcu 1 łyżka mąki Sposób przygotowania: Żeberka umyć,  pokroić po "kości", osuszyć i otoczyć w mące. Na patelni rozgrzać smalec i podsmażyć mięso na rumiano. W miedzyczasie w garnku zagotować

Gosia gotuje
Bigos staropolski 180

polecam przepis. Z dedykacja dla Cioci Krysi. Składniki: 800 g żeberek wieprzowych 1 kg kiszonej kapusty 600 g kapusty słodkiej 1 mała laseczka kiełbasy  podlaskiej 2 łyżki domowego smalcu solidna garść suszonych podgrzygków 5 suszonych śliwek 5 suszonych moreli 2 średnie cebule 4 zabki czosnku 3 liście laurowe 5 kulek ziela angielskiego 4 goździki 1/2 papryczki chili 1/2 łyżeczki(...)można łatwo oddzielić  kości. Wyjmujemy mięso, kroimy w dość dużą kostkę i ponownie przekładamy do garnka. Dodajemy  wszystkie przyprawy za wyjątkiem czosnku, podgrzybki, śliwki, morele, podsmażoną na smalcu, pokrojoną w drobną kostkę cebulę  oraz zszatkowaną kapustę słodką.  Mieszamy, przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez 1,5 godziny. Doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem i  ewentualnie

Gosia gotuje
Pączki z marmoladą 1378

całe jajka 3/4 szklanki cukru 1 budyń bez cukru (śmietankowy lub waniliowy) 100 g drożdży szczypta soli cukier waniliowy kieliszek rumu/spirytusu (50 g) twarda marmolada Do smażenia : 3 kostki smalcu 1 l oleju PRZYGOTOWANIE Mąkę ze szczyptą soli przesiewamy do miski. Dodajemy miękkie masło pokrojone w kostkę. Budyń gotujemy w dwóch szklankach wody i gorący wlewamy do mąki. Na wierzch(...)rozwałkowujemy na grubość ok. 1,5 cm. Szklanką wykrawamy krążki, na których  środek kładziemy łyżeczkę marmolady. Zawijamy brzegi ciasta do góry, zamykając marmoladę w pączku. W garnku roztapiamy smalec z olejem. Smażymy pączki z obu stron, najpierw stroną, gdzie były sklejane - w dół. Gdy się zarumienią, patyczkiem do szaszłyków sprawdzamy czy są już gotowe. Żeby tłuszcz nie ciemniał, wrzucamy

Moje Kuchenne Rewelacje
Gulasz z dzika 250

suszone owoce jałowca  3 ziela angielskie 1 łyżka tymianku 0,7 l butelki wina półsłodkiego sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra do smaku smalec gęsi do smażenia Wszystko znajdziecie tutaj  Przygotowanie: Mięso dobrze oczyścić i osuszyć, pokroić w kosteczkę i obsmażyć na gęsim smalcu z każdej strony, przerzucić do dużego

Niezły Młynek
Ziemniaki po cabańsku 365

ciepłego mleka lub kefiru. SKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków, 2 marchewki, 2 cebule, 1 burak ćwikłowy, 25 dag kiełbasy cienkiej, 20 dag boczku wędzonego, 1 pęczek natki pietruszki, 4 łyżki smalcu, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: Warzywa obieram. Ziemniaki kroję w ćwiartki. Marchewkę, buraka i kiełbasę kroję w plastry. Cebulę kroję w piórka, a boczek w paski. Na dno garnka wrzucam smalec. Nakładam

Tradycyjna kuchnia Kasi
Bigos 133

duży garnek): 2 kg kwaszonej kapusty 250 g wieprzowiny od szynki 250 g chudej wołowiny 400 g dobrej, suchej kiełbasy 250 g wędzonego boczku 2 cebule 3 łyżki smalcu trzy garście suszonych grzybów 4 liście laurowe 6 ziaren jałowca 8 ziaren ziela angielskiego mały słoik koncentratu pomidorowego sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Kwaszoną kapustę odcisnąć z nadmiaru soku(...)minut. Gdy będą miękkie, wyjąć łyżką cedzakową, odcisnąć i pokroić w paski. Wodę, w której się gotowały, dodać do kapusty. Mięso pokroić w kostkę i podsmażyć na smalcu. Dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę i posiekaną cebulę. Dusić razem, aż cebula się zeszkli, po czym dodać do kapusty wraz z grzybami i dokładnie wymieszać. Na małym ogniu gotować jeszcze godzinę, mieszając

W SMAK
Pączki z marmoladą 114

Składniki: - 3 żółtka; - 4 łyżki oleju; - 5 dag masła; - 4 łyżki cukru; - 0,5 kg mąki pszennej; - szczypta soli; - 5 dag drożdży; - 250 ml letniego mleka; - spirytus; - olej lub smalec do smażenia; - powidła/ marmolada Wykonanie: Do miski wlać olej, żółtka i roztopione, ostudzone masło, wszystko razem wymieszać. Dodać cukier, mąkę, szczyptę soli, rozkruszone drożdże i letnie mleko. Wszystko razem dobrze(...)łyżeczki marmolady (lub powideł) i zlepić. Odłożyć na stolnicę posypaną mąką i pozostawić na jakiś czas, żeby pączki jeszcze trochę podrosły. Smażyć pączki na rozgrzanym oleju (lub smalcu) z obu stron na złoty kolor. Usmażone pączki układać na ręczniku papierowym, a gdy ostygną posypać cukrem pudrem. Smacznego   function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined

dom-agi.pl
Rogaliki drożdżowo- kruche 204

takich rogalików, to koniecznie musicie spróbować!   Składniki: - 3 szklanki mąki; - 2 żółtka; - niepełna szklanka kwaśnej śmietany; - 2 łyżki cukru; - 1 opakowanie cukru wanilinowego; - 125 g margaryny; - 70 g smalcu ( ja użyłam margaryny); - 50 g drożdży; - marmolada, dżem, owoce do nadziania (wg upodobań) - cukier puder do posypania; Wykonanie: Do szklanki wbić 2 żółtka i uzupełnić do pełna śmietaną. Przelać(...)miseczki, wymieszać, dodać cukier i drożdże. Wymieszać i zostawić, aż drożdże się rozpuszczą. Do miski przesiać mąkę, dodać cukier wanilinowy, margarynę i smalec. Posiekać do konsystencji kaszki. Dodać śmietanę z drożdżami, zamieszać łyżką, zlepić lekko zagniatając dłonią. Ciasto podzielić na 4 części, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 2 godziny. Po schłodzeniu wyjmować kolejno poszczególne części, rozwałkować

dom-agi.pl
Mini pączki 147

drożdży - szklanka mleka; - 3 łyżki cukru; - 0,5 kg mąki pszennej (ja użyłam typ 550); - 2 żółtka, jedno jajko; - opakowanie cukru wanilinowego; - 6 łyżek oleju; - łyżka spirytusu; - smalec lub olej do smażenia; - cukier puder do posypania Wykonanie: Drożdże utrzeć z 2 łyżkami cukru, dodać ciepłe mleko i dwie łyżki mąki, dokładnie wymieszać, odstawić aż drożdże zaczną pracować. Przesiać mąkę, dodać(...)podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm, wycinać małe krążki (ja wycinałam kieliszkiem do wódki). Odstawić pączki na około 20-30 minut do wyrośnięcia. Smalec lub olej zagrzać w dużym garnku z dodatkiem spirytusu. Smażyć pączki z obydwu stron do zarumienienia. Odkładać na ręcznik papierowy, posypać cukrem pudrem. Smacznego function load(url, callback

dom-agi.pl
Zupa gulaszowa z wolnowaru 233

się już sama, a nas rano budzi zapach dobrej gęstej zupy.  składniki 700 g wołowiny bez kości ( u mnie Kark - Sokołów) 50 g wędzonej słoniny lub 2 łyżki smalcu 2 duże cebule 1 łyżka słodkiej papryki w proszku 2 świeże papryki żółte lub zielone lub czerwone 400 g puszka pokrojonych pomidorów 4 ząbki czosnku 1 marchewka 1 duża pietruszka(...)ugotowanego drobnego makaronu na osobę  (opcjonalnie) ok 1.2 - 1,5 l bulionu przygotowanie Wolnowar (3,5 l) rozgrzać zgodnie z instrukcją. W głębokiej patelni wytopić słoninę . Jeśli używamy smalcu, należy go roztopić. Na  tłuszcz wrzucić wołowinę pokrojoną w niezbyt drobną kostkę i obsmażać aż lekko się zrumieni ze wszystkich stron. Jeżeli to konieczne, obsmażać partiami. Przełożyć wołowinę

Stare Gary

Proponowane wyszukiwania