powstały pęcherzyki powietrza. Przykryć wilgotną ściereczką, odstawić na ok 20 minut żeby ciasto odpoczęło. Farsz Składniki: 1 kg ziemniaków 0,5 kg twarogu 1 średnia cebula 1 łyżka gęsiego smalcu sól, pieprz świeżo zmielony, 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego 1 łyżeczka suszonej mięty lub 5 gałązek świeżej mięty drobno posiekanej Wykonanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy. Ostudzone ziemniaki(...)oraz twaróg mielimy w maszynce do mięsa o drobnych oczka. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczką , na patelni rozgrzewamy smalec, wrzucamy cebulę i smażymy tak aby się zeszkliła. Ostudzoną cebulkę dodajemy do farszu, doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem, pieprzem ziołowym oraz miętą. Wszystkie składniki dobrze wyrabiamy na jednolita masę. Odstawiamy w chłodne miejsce na ok 1 godzinę. Gotowe ciasto
kgwjanczeworabarbar dopiero się zaczyna, a możliwości przyrządzenia wiele ;) Placek z rabarbarem Babci Julii Składniki: Ciasto: 30 dag mąki 13 dag cukru pudru 13 dag tłuszczu (margaryna + smalec) 3 żółtka 1/2 opakowania proszku do pieczenia 1 łyżki śmietany Masa: 1/2 kg rabarbaru 10 dag cukru 1/2 szklanki wody 2 łyżki mąki ziemniaczanej Polewa: 3 białka 10 dag cukru(...)pudru 8 dag zmielonych orzechów włoskich Przygotowanie: Ciasto : Na stolnicy z wszystkich składników zagniatamy kruche ciasto. Ważne, by dodać smalec, wtedy ciasto jest bardziej kruche :) Ciasto trzeba rozwałkować i wyłożyć nim formę, mocno natłuszczoną i posypaną bułką tartą:) Ciasto piec 20 minut w 200 stopniach. Masa : Zanim zabierzemy się za ciasto, warto przygotować rabarbar. Myjemy go, oczyszczamy i kroimy
Lawendowe Niebokrucho drożdżowe z nutellą śliwkową, posypane sezamem. Zapraszam również na stronę Świadome odżywianie . Roladki krucho-drożdżowe z sezamem Składniki: 125 g masło 0,5 kg mąki 125 g smalec 1,5 łyżki kwaśnej śmietany jajka -2 szt drożdże -2,5 dag cukier kryształ- 1 łyżeczka szczypta soli nutella śliwkowa sezam do posypania białko do posmarowania PRZYGOTOWANIE: Do miski(...)pokruszyć drożdże, dodać cukier, śmietanę i 1 łyżkę mąki, zmiksować mikserem, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie na stolnicę wysypać mąkę, dodać szczyptę soli, masło i smalec, posiekać. Wybić jajka, dodać rozczyn, zagnieść ciasto, wyrobić, pokroić na kawałki. Rozwałkować ciasto, posmarować nutellą, zwinąć w roladę. Pokroić roladę na skos, jak kopytka. Wyłożyć roladki na posmarowaną tłuszczem blachę. Posmarować
Kuchnia Danusipieczywa, w temperaturze pokojowej, tak żeby wygodnie było rozsmarować je na kromce chleba czy grzance. Do jego przygotowania wykorzystuje się tłuste części tuszy a po stopieniu w powstałym smalcu dusi się kawałeczki mięsa. Ważne jest dobre doprawienie rillettes ziołami i winem, które odparowuje zostawiając cały swój smak. A robiliście i jedliście już smalec z gęsi ? Jeśli nie to koniecznie musicie
Smaczna Pyzacomber z jelenia, smalec z gęsi lub masło klarowane, sól, Comber z jelenia umyć, osuszyć, oczyścić z błon. Zawinąć w folię spożywczą mocno rolując. Odłożyć w zimne miejsce – najlepiej na pół godziny do zamrażarki. Mięso wyjąc i pokroić ( nie rozwijając z folii) na plastry grubości około 3 cm. Delikatnie zdjąć folię. Smażyć na rozgrzanym smalcu, z obu stron po około
królestwo garówkarkówki z jelenia, 3 cebule, 300 ml bulionu warzywnego, 200 ml czerwonego wytrawnego wina, 2 listki laurowe, pieprz kolorowy, 2 łyżki smalcu (smalec gęsi) do smażenia, sól, cukier Karkówkę umyć, osuszyć, pokroić na kotlety, usunąć błony. Kotlety stłuc, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Obsmażyć ze wszystkich stron na rumiano, przełożyć do garnka. Cebule pokroić w półplasterki poddusić dodając szczyptę cukru, soli
królestwo garówciasto: 450 ml mąki, 250 ml ciepłej wody, 1 łyżka stopionego masła, szczypta soli farsz: 220 g białej ugotowanej białej kiełbasy , 250 g kapusty kiszonej, cebula, smalec do smażenia, sól, pieprz Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać około 250 ml ciepłej wody. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut(...)odpoczęło. Kiełbasę wyjąć z flaka i zmiksować razem z kapustą. Nie miksujemy na miazgę. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na smalcu, dodać kiełbasę z kapustą. Chwilę poddusić, doprawić. Ciasto wałkować podsypując mąką, układać na nim porcję farszu, przykrywać ciastem i wycinać pierogi. Pierogi wkładać do wrzącej osolonej wody i gotować około 4-5 minut. Następnie pierogi podsmażyć na złoty kolor
królestwo garówgotowanego mięsa z kaczki, 30 g suszonych grzybów, 1 kg kaczej wątróbki, 2 kajzerki, 6 jajek, sól, gałka muszkatołowa, imbir mielony, 100 ml bulionu z kaczki, 300 ml smalcu z kaczki Smalec z kaczki robię sama. Gdy kupuję kaczkę odcinam tłuszcz i go topię, następnie zlewam do słoiczka, zamykam i w razie potrzeby mam :) Grzyby ugotować w bulionie z kaczki
królestwo garówjabłka, 3 szyszki chmielu, 100 ml miodu pitnego czwórniaka GTS, 1 -2 łyżki miodu drahimskiego ChOG – gryczanego, tłuszcz do smażenia – najlepiej smalec gęsi Jabłka obrać, pokroić w ósemki, wyciąć gniazda nasienne. Kłaść na rozgrzanym tłuszczu. Podsmażyć z obu stron na złoto. Dodać posiekane szyszki chmielu. Dokładnie wymieszać. Wlać miód pitny, smażyć do odparowania płynu. Dodać do smaku miód, wymieszać(...)podałam z kaszanką. 2 cebule 4 plastry kaszanki, sól, cukier, tłuszcz do smażenia – w moim przypadku smalec gęsi Cebule pokroić w półplasterki, poddusić na tłuszczu, dodając szczyptę soli i cukru. Gdy cebula zmięknie, ułożyć na niej plastry kaszanki. Smażyć z obu stron do lekkiego zrumienienia. zastawa z * Gwarantowana Tradycyjna Specjalność GTS - „ znak jakości, przyznawany produktom noszącym tradycyjną nazwę, odnoszącą się
królestwo garówschab z dzika, sól, pieprz, gałązki jałowca, smalec – ja używam smalec z gęsi, 2 łyżki pestek słonecznika, 50 ml miodu pitnego Schab z dzika oczyścić, usunąć błony, tłuszcz. Umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Na dnie dużej patelni z grubym dnem ułożyć jałowiec. Położyć ruszt – (najlepiej, gdy ma nóżki, dzięki czemu jest przestrzeń między ziołami a mięsem), na nim mięso
królestwo garówwykorzystać kapustę, która została nam z poprzedniego obiadu, lub po prostu dlatego, że kapusta jest nie tylko smaczna ale i zdrowa. Składniki: ½ główki kapusty 1 duża cebula 1 łyżka smalcu sól pieprz makaron łazanki Wykonanie: Kapustę poszatkować. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na smalcu. Do cebuli dołożyć kapustę i dusić aż kapusta zmięknie. Doprawić solą i pieprzem. Makaron
Mama GotujeKolejny sposób na barszcz czerwony. Zabielony jest delikatniejszy i kremowy. Dobrze smakuje z ugotowanymi ziemniakami polanymi smalcem ze skwarkami. Często gotuję barszcz czerwony, który podaje w pierwszy dzień czysty z uszkami lub innym dodatkiem, a z kolei w drugi dzień w postaci barszczu zabielanego z ziemniakami. Składniki: kawałek dowolnego mięsa lub kość na wywar. Ja wykorzystuję porcję królika z kością(...)przygotowaną śmietanę powoli przelać do barszczu jednocześnie cały czas mieszając barszcz. Podgrzewać jeszcze przez około 15 - 20 minut, nie doprowadzając do wrzenia. Podawać np. z ugotowanymi ziemniakami polanymi smalcem ze skwarkami
Mama Gotujesłoninę z tą różnicą, że wokół niego jest galareta (choć możliwe, że dodaje się tą galaretę by go przechowywać). Jest on biały, z jednej strony gładki i miękki jak smalec (ale w takiej postaci są ilości wręcz śladowe) przechodzi w twardszy kawałek z białymi przerostami. A jego smak? Spróbowałam kawałek surowego tłuszczu. Smak miał bardzo kwaśny, tak jakby został polany(...)cytryną lub octem (choć to może być smak tej galarety). Gdy się go je konsystencją przypomina galaretę. Momentami wyczuwa się kremowy śmietankowy smak, jest on delikatny ale wyczuwalny. Smalec ten ma delikatny aromat ryby. To już rozpakowany tłuszczyk. Wkoło jest galareta. Więc jak go przygotować? Nie mam zielonego pojęcia. Może się go je na surowo a może trzeba jakoś
Mama Gotujeulubionych ciastek. Warto samemu usmażyć choć kilka. Składniki: ½ kg mąki ½ kg półtłustego twarożku ½ szklanki cukru ¼ szklanki kwaśnej śmietany 4 żółtka 1 łyżeczka sody 1 łyżka spirytusu ½ opakowania cukru waniliowego smalec lub olej do smażenia Wykonanie: Mąkę przesiać przez sito, dodać przeciśnięty przez praskę twarożek, cukier, śmietanę i resztę składników a następnie zagnieść ciasto. W razie potrzeby można dodać trochę mąki(...)porcję, każdą rozwałkować na grubość około ½ - 1 cm podsypując ciasto mąką. W cieście wyciąć kółka np. za pomocą szklanki a w nich mniejsze kółka. Można do tego wykorzystać kieliszek. Smalec lub olej rozgrzać. Do gorącego tłuszczu wrzucać po kilka ciastek. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Wyłożyć do naczynia wyłożonego ręcznikiem papierowym
Mama Gotujejednocześnie odrobinę pikantne, dla mnie pyszne. Składniki: ciasto: 250 g mąki 125 g zimnego masła 2 łyżki wody 1 żółtko ½ łyżeczka soli farsz: 1 kg cebuli 50 g smalcu 4 łyżki wody 180 g śmietany 1 łyżka mąki 3 jajka sól pieprz gałka muszkatołowa Wykonanie: Ciasto: Wszystkie składniki szybko zagnieść, ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki(...)Cebulę pokroić w pióra, przełożyć do garnka, dodać wodę, smalec, doprawić solą, pieprzem i gałką a następnie dusić aż cebula zmięknie. Cebulę posypać mąką, dodać śmietanę, wymieszać i gotować przez około 3 minuty. Farsz ostudzić. Jajka roztrzepać i wymieszać z farszem. Formę do pieczenia wysmarowaną masłem wyłożyć ciastem (dno i brzegi), włożyć farsz. Piec w temperaturze 200 o C przez
Mama Gotuje