smalec przepis - 3000 przepisów (strona:63/200)

Serca duszone w winie i kluseczki ziemniaczane 135

serca wieprzowe 1 duża cebula szczypta chili jałowiec kolendra rozmaryn sól pieprz pół szkl wina czerwonego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka smalcu 3 łyżki dobrej śmietany kluseczki 300 g ugotowanych ziemniaków 1 szkl mąki pszennej szczypta soli 1 jajko Serca umyć, pokroić w cieniutkie plasterki. Cebulę pokroić w pół talarki, zioła utłuc w moździerzu. W rozgrzanym rondlu najpierw przysmażyć(...)smalcu cebulę, dodać pokrojone serca i przyprawy. Smażyć aż cały płyn odparuje, wtedy podlać winem i szklanką wody, przykryć i dusić aż mięso będzie miękkie , ok godzinę, półtorej. Na koniec posolić i dodać śmietanę. Z mąki, ziemniaków i jajka z dodatkiem soli , zagnieść ciasto kopytkowe. Uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i ugotować w osolonym wrzątku. Kluseczki podawać z duszonymi sercami

Gotowanie jest łatwe
Pierogi ruskie 190

ciasto 450 g mąki 300 ml wrzątku 1 łyżeczka soli 1 łyżka oleju nadzienie 500 g ugotowanych ziemniaków 250 g sera białego 2 cebule 1 jajko 2 łyżki smalcu ze skwarkami sól pieprz Ziemniaki utłuc tłuczkiem do ziemniaków razem z serem, Na smalcu przysmażyć drobno posiekaną cebulę, przestudzić i dodać do nadzienia, przyprawić solą i pieprzem dodać jajko, wymieszać. Mąkę

Gotowanie jest łatwe
Omlet z pokrzywami 131

garście młodych pokrzyw sól pieprz 3 jajka kilka pomidorów suszonych w oliwie 2 łyżki usiekanego szczypiorku 1 łyżka smalcu ze skwarkami Pokrzywy umyć pod bieżącą wodą, w garnku nastawić wodę i włożyć pokrzywy do wrzątku, gotować ok 5-7 min, odcedzić, lekko wycisnąć, następnie posiekać . Na patelni rozgrzać smalec, dodać pokrzywę, smażyć przez kilka minut aż odparuje. Jajka rozmącić widelcem

Gotowanie jest łatwe
Drożdżowe ślimaczki z marmoladą pigwową 76

mąki 7 dkg drożdży 1 szkl cukru 5 jajek 250 g masła 200 g smalcu 250g  śmietany marmolada pigwowa lub inna Wymieszać mąkę z miękkim masłem i smalcem,  cukier, jajka i śmietanę wymieszać z drożdżami. Dodać do mąki z tłuszczem. Zagnieść ciasto.. podsypywać mąką by się nie kleiło. Ciasto odstawić na ok pół godziny, w tym czasie

Gotowanie jest łatwe
Bułki orkiszowo-pszenne na pâte fermentée 228

sztuk): całe pâte fermentée 300 g maki orkiszowej chlebowej 300 g mąki pszennej typ 650 300 g wody o temp. pokojowej 20 g świeżych drożdży  30 g roztopionego smalcu 30 g oliwy 10 g soli 8 g słodu jęczmiennego  Przygotowanie bułek: Rozpuść w wodzie drożdże. Do miski przesiej mąki, dodaj słód, sól, oliwę, smalec. Dodaj też rozdrobnione palcami

Grahamka, weka i kajzerka
Maślana tarta z owocami z kompotu 229

słodką kruszonką. Duża forma 24x45 cm ( piekąc ciasto w mniejszej blasze pamiętajcie o zmianie proporcji składników ) - 3 szklanki mąki pszennej - 200 gr dobrego masła ( 82% tłuszczu) + 1 łyżka smalcu* - 0,5 szklanki cukru - 4 żółtka - 3-4 łyżki kwaśnej śmietany - szczypta soli - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Zagniatam szybko składniki ciasta. Wylepiam nim formę, którą następnie wkładam do lodówki(...)piekarnika. Spód obsypuję kakaem, na nie wykładam białka i owoce. Gęsto zasypuję kruszonką. Ciasto dopiekam ok. 30 minut. Po upieczeniu delikatnie studzę i posypuję cukrem pudrem. * dodatek smalcu w cieście wzmacnia jego kruchość Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej zgody

kawawszklance
Kapusta czerwona na winie do obiadu 160

Bardzo smaczny dodatek do obiadu z kapusty czerwonej i jabłek. Składniki: 1 główka czerwonej kapusty(mała), 3 jabłka, 1 cebula, 2 łyżki smalcu, 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina, 1 cytryna, sól do smaku, cukier do smaku. Wykonanie: Kapustę oczyścić, drobno pokroić, dodać soli i cukru do smaku, skropić sokiem z cytryny, wymieszać i odstawić na kilka godzin. Cebule drobno posiekać(...)przysmażyć na smalcu, dodać kapustę, starte jabłka i smażyć na wolnym ogniu podlewając winem. Pod koniec duszenia doprawić do smaku (musimy uważać aby kapusta nie była za miękka

Tradycyjna Kuchnia
Buraczki zasmażane do obiadu 180

Przepyszne, zasmażane polecają się do obiadu!. Składniki na dwa obiady dla 4 osób, warto zrobić troszkę więcej i odłożyć do lodówki: ok. 1,5 kg buraczków 1 kopiasta łyżka smalcu 1 kopiasta łyżka mąki sól pieprz  sok z cytryny, w zależności od upodobań należy wycisnąć 1/4 lub 1/2 soku cytryny 3/4 szklanki rosołu drobiowego lub warzywnego, może być(...)solimy jedną płaską łyżką soli. Odcedzamy i studzimy. Obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy sok z cytryny i mieszamy. 2. Na patelni robimy złotą zasmażkę ze smalcu i mąki, łączymy z rosołem, mieszamy i dodajemy do buraków. Wspólnie zasmażamy przez chwilę, dodajemy przyprawy do smaku. Podajemy ze świeżym szczypiorkiem

Apetyczna babeczka
Zapiekane puree z mięsem mielonym i kapustą kiszoną. 176

wędzonego boczku  0.5 kg. łopatki- zmielić  3 ząbki czosnku   1/2 cytryny  1 cebula  50 dag. kiszonej kapusty  1 łyżka miodu  1 łyżka smalcu   kilka kropel maggi   1/2 łyżeczki mielonych grzybów leśnych   200 ml słodkiej śmietanki 18%   ½ łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej   ½ łyżeczki suszonego majeranku   50 g masła(...)plastry boczku kroimy w kostkę smażymy z cebulką pokrojoną w kostkę, dodajemy zmieloną na grubych oczkach łopatkę, smażymy do zrumienienia,   kapustę kroimy i gotujemy, dodajemy proszek z grzybów, smalec, sól, pieprz, miód oraz sok z cytryny, kilka kropel maggi,dusimy do miękkości, do garnka wlewamy śmietanę, doprowadzamy do wrzenia, ziemniaki przeciskamy przez praskę,  dodajemy do śmietany z gałką

Kuchnia Beaty
Zrazy z łopatki w sosie własnym 600

cebula dość spora sól , pieprz do smaku 1 łyżeczka suszu warzywnego (ja używam własnej roboty z marchewki,selera,pietruszki , cebulki) musztarda angielska lub sarepska ( ostra ) 2 łyżki smalcu 1 łyżka mąki do zagęszczenia sosu Łopatkę kroimy w dość grube plastry około 1,5 cm . Rozklepujemy jak kotlety schabowe , dość cienko ( najlepiej klepać , przez woreczek foliowy , nie rozpadają się(...)zwijamy , w pierwszej kolejności ,zakładając brzegi do środka , a następnie ,ciasno, rolując . Jeśli ktoś nie czuje się pewnie , może obwiązać zrazy nitką . Układamy je na brytfance wysmarowanej 2 łyżkami smalcu . Ustawiamy na gazie , na dużym ogniu i podsmażamy , jak już zrumienią się od spodu , wsuwamy do piekarnika nagrzanego do 200 C ( tylko górna grzałka ) . Ten wymyk, pozwala nie obracać zrazów

Ogrodnik w podróży
Zupa niebecz - regionalne danie z ziemi lubuskiej 226

dodałam pokrojoną w grubsze plastry szynkę.  Kapusta: około 60 dkg dobrej kiszonej kapusty liść laurowy kilka ziaren ziela angielskiego świeżo mielony pieprz spora szczypta kminku 1 łyżka smalcu sól Kapustę ugotować z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego i kminku. Odcedzić. Dodać smalec, doprawić solą i pieprzem, dobrze wymieszać. Zupę podawać w głębokim talerzu, dodając kapustę.  Ta zupa jest

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pieczone goloneczki rodem z Wielkopolski 132

golonki 3 małe marchewki 1 mała pietruszka Kawałek korzenia selera 1 cebula nieobrana z wbitym goździkiem Liść laurowy Ziele angielskie Kilka ziarenek pieprzu Sól 1 butelka piwa 1 łyżka smalcu Wykonanie: Golonki gotujemy w porządnie osolonej wodzie z warzywami, cebulą z wbitym goździkiem, liściem laurowym, zielem i pieprzem. Gotujemy około od 1 godziny do 1 ½ . Blaszkę do pieczenia smarujemy łyżką(...)smalcu. Wykładamy goloneczki i warzywa. Podlewamy piwem. Wstawiamy do gorącego piekarnika ( 180 ) i pieczemy tak długo aż skórka ściemnieje a mięso będzie odpowiednio miękkie. Od czasu do czasu skrapiamy piwem. Gdyby się bardzo przypiekały a byłyby twarde można przykryć folią aluminiową. Podajemy z musztardą lub chrzanem nie mówiąc już o schłodzonym piwie w szklance. SMACZNEGO. (function

Smaki Ewy
Reibkuchen - niemieckie placki ziemniaczane 328

Reibkuchen - niemieckie placki ziemniaczane... Chrupiące i złociste na zewnątrz. O miękkim i pysznym wnętrzu. Smażone na oleju lub smalcu. Pyszna odmiana tradycji. Składniki: 1 kg ziemniaków (waga przed obraniem); 3 jaja; 5 łyżek mąki pszennej; 2 duże cebule; 1 łyżka przyprawy do ziemniaków (u mnie Prymat ); Sól; Olej do smażenia. Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce(...)słono (z gulaszem, ze smażoną kiełbasą i surówką z kiszonej kapusty, z sosem czosnkowym, z zupą-kremem jarzynowym, z sosem śmietanowo-grzybowym). Placki można smażyć na rozgrzanym oleju lub smalcu. Placki te są grubsze, większe, bardziej chrupiące i sycące od tradycyjnych. Placki należy smażyć na rozgrzanym, ale nie bardzo gorącym oleju. Inaczej spięką się z wierzchu, a wewnątrz pozostaną surowe

Gospodyni Miejska
Zupa grochowa na wędzonej bazie 134

włoszczyzna 150 g wędzonego surowego boczku 5 ziemniaków sól pieprz ziarnisty i mielony 4 ziarna jałowca pętko dobrej wędzonej kiełbasy 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy 1 łyżka domowego smalcu ze skwarkami majeranek Przygotowanie   Żeberka, obraną i pokrojoną włoszczyznę zalałem 2 l wody, doprowadziłem do wrzenia, zmniejszyłem ogień i gotowałem ok. 1 godziny. Na początku szumowałem. Wywar przecedziłem wrzuciłem(...)minut przed końcem dodałem obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki oraz boczek pokrojony w kostkę, wcześniej przesmażony na patelni na chrupiąco na maśle i oleju oraz łyżkę „swojskiego” smalcu ( ze skraweczkami ). Ponadto wrzuciłem wędzoną kiełbasę pokrojoną w półtalarki i wcześniej ugotowane żeberka. Z ugotowanej włoszczyzny wyjąłem marchewkę, którą pokroiłem w kostkę i dodałem również do zupy. Doprawiłem solą i pieprzem

R'n'G Kitchen
Musztardowe kluski z dziurką. 120

zabijają smak musztardy.   Składniki 10 dag wędzonego boczku 1 cebula 0,5 kg, ziemniaków 20 dag maki 10 dag kaszy manny 1 jajko 3 łyżki musztardy 1 łyżka smalcu gęsiego sól i pieprz     Ziemniaki umyć i ugotować do miekkosci w mundurkach. Boczek pokroić w kostke i wrzucic na patelnie,dodac smalec chwile podsmazyc a następnie dodac cebule

Radość kipiąca uśmiechem.

Proponowane wyszukiwania