smalec przepis - 3000 przepisów (strona:54/200)

sałatka wiosenna z kopytkami 170

wiosenny talerz. kopytka 2 średnie ziemniaki  2 łyżki mąki pszennej sól 3 łyżki smalcu do smażenia kopytek Zimne ziemniaki (najlepiej ugotowane dzień wcześniej) przecisnąć przez praskę dodać mąkę , sól i delikatnie zarabiać ciasto. Formujemy wałek i wycinamy nożem kształtne kopytka. Smażymy na średnim ogniu na  smalcu z każdej strony. dodatkowo: bukiet warzyw *pomidory *sałata *groszek cukrowy *por *rzodkiewki

na gazie
Jabłecznik pod pierzynką 162

Składniki mąka pszenna, 3 szkl masło, 220g smalec, 1 łyżka cukier puder, 5 łyżek proszek do pieczenia, 2 łyżeczki jajka, 5 szt jabłka obrane, 1 i 1/2 kg cukier, 3/4 szkl bułka tarta, 5 łyżek Przygotowanie Białka oddzielamy od żółtek. Jabłka kroimy w cienkie plasterki. W dużej misce przygotowujemy składniki na kruchy spód. Wsypujemy przesianą mąkę wraz z proszkiem(...)pieczenia i cukrem pudrem, dodajemy pokrojone drobno masło i smalec. Na końcu dorzucamy żółtka. Szybko wyrabiamy ciasto, zawijamy w folię, chłodzimy w lodówce przez 2 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, przekładamy do formy, nakłuwamy widelcem. Pieczemy w temperaturze 170st przez 15 minut. Na podpieczony spód wysypujemy bułkę tartą. Wykładamy plasterki jabłek. Białka ubijamy na sztywno z cukrem, wykładamy

Gotowanie moimi oczami
pyszne mielone kotlety na obiad z ziemniakami z czosnkiem niedźwiedzim... 178

Składniki: mięso mielone wieprzowe 3/4 kg, ząbki czosnku 5 sztuk, bułka tarta 1/2 szklanki, śmietana gęsta 1 łyżka, musztarda 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżeczki, jajka 1 sztuka "L", smalec 1 łyżka, ziemniaki ugotowane 1/2 kg, czosnek niedźwiedzi Royal Brand 1 łyżka, śmietana gęsta 2 łyżki, marchewka ugotowana - w opisie, jajka sadzone- ile potrzeba mieloną łopatkę dobrze wyrobić na kleistą masę(...)jajkiem, wyciśniętym w prasce czosnkiem, kucharkiem, bułką tartą, śmietaną, musztardą na smalcu usmażyć rumiane kotlety mielone, następnie pod przykryciem na mniejszym ogniu dusić z 5 minut, mielone będą soczyste, delikatne ziemniaki ugotowane w osolonej wodzie utłuc tłuczkiem z czosnkiem niedźwiedzim i śmietaną marchew obraną pokroić w kostkę i ugotować w osolonej wodzie do miękkości, nadmiar wody odlać, dodać 1 łyżeczkę

W Mojej Kuchni Lubię
Ziemniaki duszone z kiełbaską i warzywami 143

Pyszne ziemniaczki duszone z burakami, cebulą, marchewką, kiełbaską i boczkiem, podawane z kefirem. Mniam <3 Zapraszam do przygotowań! Składniki: 1 łyżka smalcu 1 kg ziemniaków, obranych i pokrojonych w łódeczki 1 marchewka, obrana i pokrojona w krążki 1 burak, obrany i pokrojony w cienkie łódeczki 3 cebule, pokrojone w ósemki 250 g kiełbasy podwawelskiej, pokrojonej w krążki(...)pieprz Do podania: kefir CZAS PRZYGOTOWANIA: 100 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie:  Przygotowujemy żeliwną gęsiarkę (można zastąpić innym szczelnym naczyniem z grubymi ściankami). Wszystkie składniki układamy ciasno warstwami: smalec, połowa ziemniaków, szczypta soli i pieprzu, połowa cebuli, kiełbasa i boczek, marchewka, burak, druga połowa ziemniaków, szczypta soli i pieprzu, druga połowa cebuli. Na wierzch kładziemy pęczek koperku i natki

My Culinary Art
Pączki 159

drożdży 200 g cukru 5 całych jajek 4 żółtka 1,3 kg mąki kostka masła 2 torebki cukru wanilinowego 1 olejek migdałowy łyżeczka soli olej do smażenia, lub smalec 200 g konfitury Jak widać jest to bardzo duża porcja ok 40 pączków, w sam raz na tłusty czwartek, ale na co dzień warto ją zmniejszyć dwu- albo trzykrotnie. Nie podaliśmy(...)operacja nadziewania, na pewno popsuła ich kształt. Kuleczki układamy na stolnicy posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na około 20 minut do ponownego wyrośnięcia. W garnku rozgrzewamy olej, lub smalec do temperatury około 160-180’C. My wykorzystaliśmy do tego frytkownicę z termostatem. Smażymy pączki po 2-3 minuty z każdej strony, aż będą miały złoto-brązową barwę. Gotowe

KasiaiKrzysiu.pl
PAMOCZKA OSZMIAŃSKA 153

nią nie przepadam ,wolę kurzą.Danie smakuje delikatnie,kremowo.Pochodzi z kuchni kresowej. 30 dag.wątróbki 1/4 szkl.mleka 2 szkl.zimnego , przegotowanego mleka szczypta tymianku 1-2cebule 2 łyżki smalcu 1.5 łyżki mąki sól pieprz ***********************************************  Wątróbkę czyścimy,płuczemy i moczymy w mleku ok.30 minut.Wyjąć,osuszyć,pokroić na paski , oprószyć tymiankiem.Cebulę obrać , pokroić w pół plasterki.Na rozgrzanym smalcu zeszklić

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Żeberka w sosie własnym 134

Składniki: 2 kg żeberek wieprzowych (super mięsnych) 6 dużych cebul sól, pieprz do smaku mielona ostra papryka (3 łyżki) mieszanka myśliwska 1 łyżka smalcu ze skwarkami i cebulką 1 szklanka bulionu warzywnego (z włoszczyzny) Przygotowanie: Żeberka opłukałam, osuszyłam na ręczniku papierowym, pokroiłam w kawałki  (ok. 4 - 5 cm), oprószyłam z obu stron solą,  pieprzem, słodką papryką i ziołami(...)prowansalskimi. Przykryłam folią i wstawiłam do lodówki na godzinę. Piekarnik nagrzałam do 180°C (g/d).  Na patelni rozgrzałam smalec i wkładałam żeberka na gorący tłuszcz. Obsmażyłam krótko z każdej strony i przełożyłam do brytfanny, podlałam 3 łyżkami wody i wstawiłam bez przykrycia do piekarnika na 15 minut. Cebulę pokroiłam w piórka, wrzuciłam na patelnię, na której smażyły się żeberka

ClauditteMissCooking
Grzebyki Marysi 154

oraz do naleśników czy pierogów. Dodatkowym jej atutem jest to, że pochodzi ze zbóż najwyższej jakości. Polecam :) 500g mąki pszennej Młynomag t550 + do podsypania 250g margaryny 1/3 kostki smalcu 25g drożdży 5 żółtek ok 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 250g twardej marmolady białko do posmarowania cukier Gruba Rafinada Diamant do posypania Składniki na grzebyczki nie muszą być w temp(...)pokojowej. Moje były prosto z lodówki. Mąkę, margarynę i smalec posiekać. Żółtka utrzeć z drożdżami i dodać do pozostałych składników. Zacząć zagniatać ciasto. Gdyby okazało się, że będzie za twarde należy dodawać stopniowo po trochę śmietany. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić na ok 30 minut w ciepłe miejsce. Ciasto podzielić na pół (będzie łatwiej wałkować), zagnieść, podsypując odrobiną mąki

Smakołyki Asi
PĄCZKI Z KREMEM WANILIOWYM 119

spirytusu na krem:  1/2 laski wanilii 250 ml mleka 1/2 budyniu waniliowego (2 łyżki, około 19 g) 3 - 4 łyżki cukru 100 g serka mascarpone dodatkowo: 2 kostki smalcu cukier puder Podgrzewamy mleko, wlewamy do kubka, dodajemy pokruszone drożdże, 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru. Mieszamy i odstawiamy na około 15 minut. W międzyczasie przesiewamy mąkę do dużej(...)krążki. Krążki rozkładamy równomiernie na stolnicy podsypanej mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut do wyrośnięcia. Na około 10 minut przed końcem wyrastania pączków zaczynamy rozgrzewać smalec (najlepiej dłużej, w większym i szerokim garnku ) do temperatury 180 stopni. Połowę wyrośniętych pączków wkładamy na nagrzany olej i smażymy przez około 1 - 2 minuty z każdej strony. Podczas smażenia

KuchcikoweLove
Pączki z dziurką. 174

wiem dlaczego hihi) . Wykrojone pączusie, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia, w tym czasie rozgrzewamy tłuszcz.  Smażę pączki we frytkownicy.  Jak tradycja nakazuje, powinien być to smalec, ale ja używam dobrej jakości oleju rzepakowego.Po smażeniu na smalec nie mogę pozbyć się zapachu tłuszczu z kuchni, a serdecznie tego nie znoszę. Pączki smażymy z obu stron na złoty kolor

Farmażony
Rolady schabowe w sosie warzywnym 189

aromatycznym sosie Składniki • 4 plastry schabu • 5-6 ogórków kiszonych • 1 -2 kawałki kiełbasy polskiej surowej • 1/2 szklanki groszku zielonego mrożonego • 1 duża marchew • kilka łyżeczek musztardy • 1 łyżka smalcu • sól • pieprz • gałka muszkatołowa • 1 ząbek czosnku duży • 1 cebula mała • magii • 2 płaskie łyżki mąki Sposób przygotowania 1. Schab roztłuc tłuczkiem Każdy plaster posypać solą i pieprzem odłożyć(...)Każdy plaster mięsa posmarować musztardą, położyć kilka ćwiartek ogórka kiszonego  i kilka plastrów kiełbasy.Zawinąć mięso w roladki i związać nicią do rolad. 3. Na patelni rozpuścić smalec podsmażyć roladki na brązowo  Dodać cebulę chwilkę podsmażyć i zalać wszystko wodą  Dodać czosnek i gałkę muszkatołową dusić 10 minut dodać marchewkę pokrojoną w kostkę  i dusić kolejne

W królestwie smaków Beaty
Placki ziemniaczane 121

Przepis i wykonanie żony Składniki -ziemniaki 1 kg -cebula -jajko -mąka pszenna 2-3 łyżki -pieprz czarny -sól -olej lub smalec do smażenia -śmietana Wykonanie Obrać ziemniaki i cebulę i  zetrzeć na tarce o małych otworach.Dodać resztę składników pieprz i sól do smaku. Smażymy na rozgrzanym oleju lub smalcu na złoty kolor z obu stron.Smacznego

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Pączki – delikatne i puszyste 161

lekkie, puszyste, z konfiturą, które jeszcze następnego dnia po smażeniu są świeże. Wbrew pozorom wcale nie trzeba do tego używać samych żółtek. Oczywiście najlepsze są te smażone na smalcu, ale można też użyć oleju – ważne, żeby tłuszczu było wystarczająco dużo – tak, żeby pączki w trakcie smażenia mogły się w nim unosić – dzięki temu właśnie powstaje ta jasna(...)cukru z wanilią (jeśli chcecie, żeby ciasto było bardzo słodkie, możecie dać więcej, ale pamiętajcie, że pączki lukrujemy albo posypujemy cukrem pudrem) szczypta soli olej lub smalec do smażenia ulubione nadzienie Wykonanie: W niewielkim naczyniu rozpuścić drożdże z 65ml letniego mleka, 1/2 łyżki cukru, gdy będą dokładnie rozpuszczone dodać 2 łyżki mąki i dokładnie rozmieszać. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym

Pociąg Do Kuchni
Fasolka po bretońsku 239

ok.700 g  laski kiełbasy zwyczajnej (naszej ulubionej, toruńskiej, śląską lub innej) 1 dużą cebulę  1 ząbek czosnku  2 puszki pomidorów krojonych  2-3  łyżki smalcu  świeży tymianek 3-4 gałązki  sól, świeżo zmielony pieprz do smaku  1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki  pół łyżeczki kurkumy (można pominąć) liść laurowy(...)garnka, dodajemy liść laurowy, resztę przypraw oraz pomidory z puszki. Gotujemy do miękkości fasolki (uważamy, aby fasolka była cały czas przykryta wodą i się nie przypaliła) Na patelni rozgrzewamy smalec, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz pokrojoną kiełbaskę. Podsmażamy, dodajemy ją do naszej fasolki. Całość dusimy do połączenia się smaków, w razie potrzeby doprawimy. Najczęściej fasolkę podaję z kawałkiem chleba

Basia w kuchni
Chrusty czy faworki? 149

kształtować w romby lub prostokąty z nacięciem pośrodku. Przez to nacięcie należy przeciągnąć jeden koniec ciasta i już. Gotowe! Kwestia smażenia. Strony znów są podzielone. Po jednej zaciekli wyznawcy smalcu, a po drugiej oleju roślinnego. Tak, tak. Znów flora walczy fauną o wygraną. Jaki będzie wynik? Zależy tylko od Was. Ameryki nie odkryję, jeśli powiem, że smażenie można rozpoczynać dopiero(...)smalec albo olej będą dobrze rozgrzane. Jak to sprawdzić? Najprościej jest poświęcić fragment ciasta jako próbnik. Nie radzę sprawdzać stopnia nagrzania przy pomocy wody - ryzyko rykoszetu prosto w gałkę oczną jest niezwykle wysokie! Usmażone faworki osuszam z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych i po chwili obsypuję cukrem pudrem. Jeszcze ciepłe są wg mnie najlepsze

Karczma Honorietty

Proponowane wyszukiwania