smalec przepis - 3000 przepisów (strona:47/200)

ciasteczka bycze oczy wg s. Anastazji 157

składniki: 360 g mąki pszennej (u mnie troszkę więcej mąki orkiszowej) 120 g masła, schłodzonego 120 g smalcu (dobrej jakości), schłodzonego 3 żółtka 120 g cukru pudru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia dodatkowo: twarda marmolada migdały cukier puder do oprószenia wykonanie: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodajemy żółtka, cukier puder, masło oraz smalec. Wszystko siekamy nożem

Domowy Smak Jedzenia
wieprzowa wątróbka z patelni 125

swego smaku i nadal pozostaną soczyste i kruche. składniki  dla czterech osób 1 kg wątroby wieprzowej 1 szklanka mleka 3  cebule 2 łyżki  masła 2 łyżki smalcu  lub oleju szczypta majeranku sól, pieprz sposób przygotowania Wątrobę staranie myjemy, czyścimy z białych błon i dzielimy na kawałki. Każdy z kawałków oprószamy pieprzem, oraz  majerankiem, wkładamy(...)przykrywką) rozgrzewamy masło i wrzucamy na nią pokrojoną cebulę, smażąc ją na niewielkim ogniu ( tak by nie przypalić masła) przez piętnaście minut.  Teraz na drugiej patelni rozgrzewamy smalec ( lub olej) i kładziemy na nią wcześniej osuszone kawałki wątróbki, smażąc całość  na  "mocnym ogniu" przez cztery minuty ( po dwie na każdą stronę).  Obsmażone kawałki wątróbki przekładamy

Miód i pieprz
gołąbki z ziemniakami 137

kiedyś będę robić takie gołąbki, z pewnością właśnie tak postąpię:) składniki: spora główka kapusty 1 kg ziemniaków duża cebula 2 łyżki kaszy manny jajko sól, pieprz do smaku łyżka smalcu sos: 3/4 szkl bulionu (u mnie woda z gotowania kapusty) 1/2 szkl śmietany (jogurtu greckiego) 1/2 szkl soku z kiszonej kapusty Z kapusty wyciąć głąb, włożyć główkę do dużego garnka(...)wodą, gotować, co kilka minut zdejmując kolejne liście, wyjmować je delikatnie, odstawiać do przestudzenia. Z obgotowanych liści ostrym nożykiem ściąć twarde zgrubienia. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, usmażyć na smalcu. Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, odcisnąć nadmiar soku. Do ziemniaków dodać cebulę, jajko, kaszę manną, przyprawić, wyrobić na jednolitą masę. Na każdy liść kapusty nałożyć porcję nadzienia

6niebo
Schab w sosie z czerwonego wina 151

boicie się eksperymentować w kuchni a chcecie zaskoczyć nowym smakiem Waszych gości       Składniki: 600 g schabu wieprzowego bez kości 200 ml czerwonego, wytrawnego wina * 1 łyżka smalcu 2 łyżki oleju 400 g pieczarek 4 łyżki śmietany 1 łyżka ziół prowansalskich sól pieprz świeżo zmielony     * Podpowiedź jakie wino dodać do przygotowywanej potrawy znajdziecie tutaj   Wykonanie(...)pokroiłam na 4 kotlety. Rozbiłam tłuczkiem, posoliłam z obu stron, oprószyłam pieprzem z jednej strony. Przełożyłam do miseczki i wstawiłam do lodówki na 30 minut. Na patelni rozgrzałam smalec   z olejem. Włożyłam kotlety i smażyłam je z obu stron, do zrumienienia.   Piekarnik nagrzałam do temperatury 180 ° C.   Kotlety wyjęłam z patelni i przełożyłam do naczynia do zapiekania

Kuchnia u Krysi
Kaczka z jabłkami 178

Składniki: 1 kaczka (moja ważyła 1,8 kg) 1,5 jabłek (najlepsza odmiana to „szara reneta”) sól 1 opakowanie majeranku kilka kropli soku z cytryny 1 łyżka smalcu do wysmarowania brytfanny          Wykonanie: Kaczkę umyłam, osuszyłam papierowym ręcznikiem. Odcięłam kuperek, skrzydełka w zgięciu. Końcówki skrzydełek odcinam, bo podczas pieczenia bardzo szybko się przypalają. Ze środka zebrałam(...)weszło ich jak najwięcej. Pozostałe jabłka odłożyłam. Kiedy kaczka była już nadziana zaszyłam otwory z obu stron bawełnianą nitką.   Piekarnik nagrzałam do temperatury 180 °C. Dno brytfanki wysmarowałam smalcem. Włożyłam kaczkę plecami do spodu i wstawiłam do nagrzanego piekarnika (bez przykrycia).   Po około 30 minutach nakłułam kaczkę ostrym nożem w kilku miejscach, żeby tłuszcz który się wytapia miał

Kuchnia u Krysi
Babciny jabłecznik 170

Próbowałam innych, ale zawsze wracam tylko do tego. Składniki: Pół kilograma mąki pół szklanki cukru jedno małe opakowanie cukru waniliowego 16 gram 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki smalcu 3 jajka kostka margaryny 1 kilogram jabłek łyżeczka z lekką górką cynamonu do jabłek Przygotowanie: Na początku najlepiej przygotować sobie jabłka. Można je zmielić w maszynce o grubych oczkach(...)kroić na mniejsze plasterki. Oprószyć cynamonem. Mąkę, cukry i proszek do pieczenia wsypać do miski, wymieszać. Dodać margarynę pokrojoną na mniejsze kawałki. Dodać smalec, jajka i wyrobić na gładką masę, tak długo, aby nie została mąka w misce. Ciasto będzie trochę lepkie, ale odchodzi od rąk. Można wstawić na chwilę do lodówki, ale nie trzeba. Blat oprószyć mąką. Ciasto podzielić

Wołowina od rekina
Młoda kapusta z marchewką 180

młodej kapusty (ok 2 kg) 6 młodych marchewek pęczek młodej włoszczyzny ( liście selera i pora, natka pietruszki) mały pęczek koperku 1 l bulionu 1 duża cebula 3 łyżki domowego smalcu ze skwarkami 3 łyżki mąki Kapustę grubo pokroić. Przełożyć do garnka  i zalać bulionem, zagotować. W międzyczasie młodą marchewkę pokroić w plasterki. Włoszczyznę i koperek drobno posiekać. Gdy kapusta(...)zmniejszyła swoją objętość. Następnie dodac pokrojona marchewke oraz posiekana zielenine. Wymieszać i gotować aż warzywa będa miękkie, od czasu do czasu przemieszać.  Przygotować zasmażkę. Na patelni rozpuścić smalec. Cebulę pokroić w półplastry i zrumienić na rozpuszczonym tłuszczu. Następnie dodać mąkę i wymieszać aby wchłoneła tłuszcz. Gdy warzywka będaąuż miękkie dodać zasmażkę i wymieszać. Jeszcze chwilę gotować

Monia miesza i gotuje
Zupa szczawiowa z tłuczonymi ziemniakami 157

zyskała nowy apetyczny wygląd. składniki: ok 2 l bulionu ok 250 g szczawiu sól 6 łyżek śmietany 3 łyżki mąki pszennej ok 1,5 kg ziemniaków 2-3 łyżki smalcu ze skwakrami 1 cebula Do garnka wlać bulion i zagotować. Szczaw drobno posiekać i wrzucić do gotującego bulionu. Gotować ok 10 minut. Śmietanę wymieszać z mąką i odrobiną wywaru(...)zupy. Zabielić zupę, do smaku dosolić. Gotową zupę zmiksować blenderem dla uzyskania jednolitego koloru. Ziemniaki obrać i ugotować. Smalec ze skwarkami rozpuścić na patelni. Na tłuszczu zrumienić pokrojoną cebulę. Do ugotowanych i odcedzonych ziemniaków dodać zawartość patelni i utłuc tłuczkiem. Na talerz nałożyć kopczyki utłuczonych ziemniaków, obok wlać zupę szczawiową i podawać

Monia miesza i gotuje
Kotlety schabowe po sztygarsku 294

Kotlety są niesamowicie pyszne, soczyste i oczywiście bardzo sycące. Koniecznie spróbujcie.   Składniki 2 kotlety schabowe (po 200 g) 150 g pieczarek 1 cebula 1 jajko bułka tarta mąka smalec do smażenia sól, pieprz   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kotlety rozbijamy cienko, solimy i wstawiamy do lodówki. W tym czasie na niewielkiej ilości oleju smażymy(...)każdego kotleta układamy farsz z pieczarek, przykrywamy drugą połową mięsa. Brzegi spinamy wykałaczkami. Kotlety panierujemy w rozkłóconym jajku i bułce tartej wymieszanej z mąką (pół na pół). Smażymy na smalcu. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding

R'n'G Kitchen
Zupa z zielonych szparagów z pieczonym ziemniaczkiem faszerowanym czarną quinoą i rozmarynem 139

jeszcze jednym prostym i niedocenianym składnikiem ;)  Składniki: 2/3 szklanki ugotowanej czarnej quinoy 1 duży pęczek zielonych szparagów 4 młode ziemniaki 4 małe gałązki świeżego rozmarynu 2 łyżki domowego smalcu ze skwarkami kolorowy pieprz różowa sól himalajska woda Wykonanie: Szparagi myjemy i kroimy na mniejsze kawałki, w razie potrzeby odcinamy i wyrzucamy zdrewniałe końcówki. Szparagi gotujemy do miękkości w niezbyt(...)być też zbyt rozwodniona ;) Ziemniaki dokładnie szorujemy i nieobrane wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, opiekamy z obu stron, aż zmiękną, a skórka się zrumieni. Quinoę podsmażamy na smalcu (który idealnie dopełnia całości) z gałązkami rozmarynu, dzięki czemu uzyskamy bardzo fajny aromat. Faszerujemy nią nacięte w połowie ziemniaki, które następnie układamy na talerzach, posypujemy różową solą himalajską, dookoła nich

Quinoa Raz!
BIGOS Z KAPUSTY KISZONEJ 145

PĘTKA KIEŁBASY JAŁOWCOWEJ VEGETA PIEPRZ SÓL PAPRYKA CZERWONA W PROSZKU 1 LAMPKA CZERWONEGO WINA WYTRAWNEGO KILKA ZIAREN JAŁOWCA I ZIELA ANG. LISTEK LAUROWY GRZYBKI SUSZONE -NAMOCZYĆ KILKA SUSZONYCH ŚLIWEK SMALEC ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ CEBULĘ KROIMY W KOSTKĘ I DUSIMY W RONDLU NA SMALCU,DORZUCAMY POKROJONY W KOSTKĘ BOCZUŚ WĘDZONY I SMAŻYMY RAZEM.DODAJEMY MIĘSO POKROJONE W KAWAŁKI I PRZYPRAWIAMY VEGETĄ ,PIEPRZEM,SOLA ,PAPRYKĄ,WRZUCAMY

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Bułki z ziołami i kminkiem, jako dodatek do zup i różnych dań 125

łyżki mąki. Wymieszać, przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Na stolnicę wsypać resztę mąki, zrobić w niej dołek. Do dołka w mące dodać jogurt, roztrzepane jajko, kminek, zioła suszone, roztopiony smalec. Na koniec dodać wyrośnięte drożdże. Wszystko dokładnie zagnieść i wyrobić jak każde drożdżowe ciasto. Musi być gładkie i sprężyste. Miskę lekko natrzeć oliwą z oliwek i dodać wyrobione ciasto, pzykryć(...)naczynia miksującego wlać ciepłą wodę, dodać drożdże, sól, cukier, 3 łyżki mąki, miksować 2 minuty, obroty 1, temp 37 C – dodać pozostałą mąkę, jogurt, jajko, zioła, kminek, roztopiony smalec, ugniatać ciasto, naczynie zamknięte, interwał, czas 3,5 minuty – reszta jak wyżej

Kuchnia Pokoleń
Prażuchy 220

litrowy kociołek : 3 kg ziemniaków 1,5 kg główka białej kapusty 0,5 kg kiełbasy 0,5 kg boczku wędzonego razem ze skórą 3-4 cebule olej lub smalec do wysmarowania kociołka zioła prowansalskie sól, pieprz Przygotowanie : Zaczynamy od przygotowania poszczególnych produktów : ziemniaki obieramy i kroimy w dużą kostkę, kiełbasę w pół talarki, z boczku ściągamy skórę i kroimy(...)słupki a cebulę w piórka. Z kapusty zdejmujemy 10-11 całych liści a resztę szatkujemy. Kociołek natłuszczamy olejem a najlepiej smalcem, na dno układamy skórę z boczku i liść kapusty. Następnie warstwami dajemy po trochu kiełbasy, boczku, cebuli, kapusty i przyprawy i tak kolejne warstwy co chwilę dokładając kolejne liście kapusty na boki kociołka.  Całość nakrywamy ostatnimi 2 liśćmi

Mechanik w kuchni
szybkowar-cielęcina z kiszoną kapustą i pieczarkami... 125

kg/z kością, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny grubo mielony 1 łyżeczka, kminek cały 1 łyżeczka, czosnek granulowany 1 łyżeczka, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki, smalec 1 łyżka, cebula 1 sztuka, pieczarki 1/2 kg, kapusta kiszona 1 kg, cukier 1 łyżeczka, kostka rosolowa 1 sztuka/grzybowa, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, ziele angielskie(...)laurowe 1 sztuka, woda 250 ml cielęcą łopatkę z kością opłukać, osuszyć recznikiem papierowym, natrzeć kucharkiem, pieprzem, papryką, pieprzem, czosnkiem i schować do lodówki na 3 godziny, na gorącym smalcu zrumienić mięso z każdej strony, odłożyć na talerz na tłuszczu po mięsie podsmażyć pokrojoną cebulę, wsypać pokrojone pieczarki i podsmażyć bez solenia, pieczarki nie puszczą wody na patelni kiszoną kapustę

W Mojej Kuchni Lubię
Chrupiący schabowy z kością 163

przekonacie się, że jest różnica w smaku... Składniki: 4 kotlety schabowe z kością 2 jajka 2 łyżka mąki pszennej 3 łyżki bułki tartej sól i pieprz świeżo mielony smalec do smażenia Wykonanie: Kotlety opłukujemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym. Każdy kotlet owijamy w foli ę spożywczą, rozbijamy na desce za pomocą tłuczka, przyprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem(...)talerzu roztrzepujemy jajka. Kotlet obtaczamy w mące w jajku a następnie w bułce tartej. Smalec ro zgrz ewamy na patelni, smaży my kotlety na rumiano z obu stron. Podajemy z ziemniakami lub kaszą oraz dowolnie wybraną surówką. Smacznego

kgwjanczewo

Proponowane wyszukiwania