cebulki mały słoiczek musztardy sól pieprz 200 ml śmietany 18% łyżka mąki do zagęszczenia sosu kilka ziaren ziela angielskiego 2-3 liście laurowe 4-5 suszonych grzybów 2 łyżki smalcu Sposób przygotowania: Suszone grzyby zalać wrzątkiem i pozostawić na całą noc by wymokły. Szynkę pokroić w grubsze plastry i dokładnie potłuc tłuczkiem. Oprószyć solą i pieprzem i pozostawić w chłodnym(...)posmarować musztardą, układać na środku po 2-3 plastry słoninki, po 2-3 części ogórka i po kilka piórek cebuli. Mięso dokładnie zrolować, obwiązać białą nitką, lub spiąć wykałaczkami. Smalec rozgrzać na patelni i podsmażyć zrazy po 2 minuty z każdej strony. Zrazy przełożyć do dużego garnka, włożyć namoczone grzyby wraz z wodą, wszystko zalać wodą tak by tylko pokryły
na moim stole...jaki pyszny :) Ciasto kruche: 1 szkl mąki krupczatki Młynomag 1 1/3 szkl mąki pszennej luksusowej Młynomag 1/3 szkl cukru pudru szczypta proszku do pieczenia 200 g margaryny łyżka smalcu jajko łyżka kwaśnej śmietany Masa mleczno-czekoladowa: 1/2 szkl mleka 1/2 szkl cukru 1 1/3 szkl mleka w proszku (nie granulowanego) 140 g masła 1/3 szkl drobno pokruszonych herbatników kilka suszonych(...)siekanych orzechów włoskich 2/3 gorzkiej czekolady Terravita 70% Do ozdoby: czekoladowe jajeczka płatki migdałów kolorowe kandyzowane skórki zielone wiórki kokosowe Ciasto kruche : wszystkie suche składniki posiekać z margaryną i smalcem. Dodać jajko i śmietanę, szybko zagnieść gładkie ciasto. Ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę. 2/3 ciasta rozwałkować na wielkość blaszki 30x18 cm. Z reszty ciasta uformować
Smakołyki AsiSkładniki: kaszanka 4 sztuki, cebula 2 sztuki, ząbki czosnku 4 sztuki, smalec 1 łyżka, szpinak mrożony 1/2 paczki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, ziemniaki gotowane w mundurkach 6 sztuk, kolendra - ile potrzeba/suszona na smalcu podsmażyć drobno pokrojoną cebulę z wyciśniętym w prasce czosnkiem na złoty kolor do cebuli dodać mrożony szpinak i na mniejszym ogniu podsmażać do oodmrożenia szpinaku
W Mojej Kuchni Lubięoleju pół łyżki octu lub spirytusu łyżeczka aromatu śmietankowego 55 dag mąki 3 łyżeczki cukru wanilinowego 3 łyżki cukru 2,5 dag drożdży szczypta soli dodatkowo: 1 kg smalcu do smażenia ok. 40 dag dżemu ok. pół szklanki cukru pudru 2 łyżki gorącej wody SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wszystkie składniki włożyć do automatu w takiej kolejności, w jakiej(...)szklanką koła i odłożyć je do wyrośnięcia przykryte ściereczką, aby nie wysychały - na 30 min. Po tym czasie ciasto powinno być dwukrotnie grubsze. Na rozgrzany smalec wkładać koła i smażyć je z dwóch stron. Olej nie może mieć zbyt wysokiej temperatury, bo pączki nie będą dosmażone w środku, a na wierzchu będą zbyt ciemne. Odpowiednia temperatura
Przepisy KulinarnePyszne, dekoracyjne i jednocześnie sycące danie mięsne :) Składniki na ciasto: 20 dag mąki 12 dag masła 1 łyżka smalcu 2 żółtka sól do smaku 1 jajko do smarowania Składniki na nadzienie: 30 dag pieczonego mięsa ½ czerstwej bułki 1 cebula 2 dag masła sól do smaku pieprz do smaku Wykonanie: Mąkę posiekać z masłem, smalcem, dodać żółtka i sól do smaku
Tradycyjna Kuchniamłynku do kawy zataru - tutaj przepis ) 2 czubate łyżki stołowe kaszy gryczanej nie dodałam nasion chia pominęłam sól i pieprz dodałam 1 łyżkę karobu w proszku użyłam smalcu do wysmarowania foremki do pieczenia Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband(...)termoobiegiem). Wyłóż ciasto na blachę do pieczenia. Nie formuj zbyt wysokiego bochenka, bo chleb się nie dopiecze – powinien mieć zaledwie 5–7 cm wysokości. [ dno i boki wysmarowanej smalcem foremki i górę chleba posypałam obficie ziarnami ] Piecz chleb około 45 minut, aż wierzch zrobi się złotobrązowy, a na wetkniętym w środek czystym nożu nie będzie surowego ciasta. Dobra
Kulinaria - potrawy z różnych stron światacórcia :) Wyszły pyszne! Ciasto: 2 szkl mąki pszennej Luksusowej Młynomag 1,5 łyżki cukru pudru łyżka cukru waniliowego 2 jajka pół łyżeczki proszku do pieczenia pół kostki margaryny łyżka smalcu ewentualnie łyżka śmietany Masa: 1 szkl zmielonych orzechów włoskich 3 łyżki cukru 1/2 szkl mleka pół kostki masła cukier puder do posypania nutella Ciasto: Mąkę cukry, proszek do pieczenia posiekać(...)margaryną i smalcem. Dodać jajka i ewentualnie łyżkę śmietany gdyby ciasto ciężko się zagniatało. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Odstawić do lodówki na godzinę. Od ciasta odrywać niewielkie kuleczki, trochę mniejsze niż wgłębienia w foremce. Formę na orzeszki dokładnie natłuścić margaryną i rozgrzać. Kuleczki ciasta wkładać w otworki, zamknąć formę i piec na złotobrązowy kolor z obu stron po kilka minut
Smakołyki Asiząbki czosnku kilka ziarenek ziela angielskiego 3-4 liście laurowe 1/2 szklanki koncentratu pomidorowego 4-5 szt ogórki kiszone sól i pieprz do smaku czerwona papryka sypka smalec do smażenia Przygotowanie: Mięso wołowe kroimy w kostkę, przekładamy do miski, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i trochę czerwonej papryki oraz posiekany czosnek. Odstawiamy wszystko na całą(...)lodówki. Po tym czasie mięso obsmażamy na patelni na tłuszczu (najlepiej sprawdza się smalec). Przekładamy do garnka. Na tej samej patelni szklimy drobno posiekaną cebulę i ewentualnie pieczarki (ja nie dodaję). Mięso i cebulę przekładamy do garnka zalewamy bulionem lub wodą, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy aż mięso zmięknie. W tym czasie można pokroić na ćwiartki
Bon appetit mon amieserka ricotta lub gęstego homogenizowanego 2 jajka 1,5 szklanki mąki 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka spirytusu cukier puder do posypania smalec do smażenia Przygotowanie: Do misy miksera wkładamy wszystkie składniki i miksujemy do połączenia. Powinno postać gęste, lepkie ciasto. Z ciasta odrywamy kawałki wielkości orzecha włoskiego i w dłoniach obsypanych mąką robimy kulki(...)mini pączki. 2-3 kostki smalcu rozgrzewamy w szerokim rondlu i na gorący tłuszcz wrzucamy wcześniej przygotowane mini pączki. Kiedy ciasto lekko urośnie i się zarumieni wyjmujemy i przekładamy na papier aby wchłonął nadmiar tłuszczu. Przestudzone pączki obtaczamy w cukrze pudrze. W dodatku w czasach, kiedy codziennością jest dieta bezglutenowa, fitness i dbałość
Bon appetit mon amiecebula się dobrze zrumieni, mieszać od czasu do czasu. Gdy cebulka się zrumieni wyłowić listki laurowe. Dodać majeranek i starte jabłka i wymieszać dokładnie. Wyłączyć gaz. Poczekać aż smalec przestygnie a potem przelać do słoika lub jakiegoś naczynia. Wystudzić a potem schłodzić w lodówce. Ze względu na dodatek cebuli i jabłek smalec przechowować w lodówce i najlepiej zjeść w ciagu
Monia miesza i gotujesię w ich stronę) 2 czerstwe duże bułki 0,7 kg marchwi 1 korzeń selera średniej wielkości 0,3 kg pietruszki 3 ząbki czosnku 2 cebule 2 jajka łyżka smalcu do posmarowania formy przyprawy do wywaru: 5 liści laurowych, 10 ziaren ziela angielskiego, 10 ziaren pieprzu, natka lubczyku, sól, pieprz, słodka papryka w proszku, ostra papryka w proszku, przyprawy(...)oraz czosnek. Do masy wbić 2 jajka, wyrabiać aby całość się połączyła. Doprawić do smaku majerankiem, solą oraz pieprzem - pasztet powinien być lekko słony i lekko pikantny. Foremki natłuścić smalcem. Włożyć w nie pasztet. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, pasztet zapiekać przez godzinę. Powinien leciutko odejść od brzegów formy. Jeżeli zauważycie, że zbyt mocno się przypieka, można go nakryć folia
Poezja Smaków - blog kulinarnySkładniki: kasza gryczana 200 gram, łopatka bez kości 70 dag, smalec 1 łyżka, cebula 2 sztuki, kostka rosołowa 1 sztuka, ząbki czosnku 4 sztuki, papryka czerwona 1 sztuka, majeranek 1 łyżeczka, mieszankaprzypraw strogonow Royal Brand 1 opakowanie, woda 5 szklanek, śmietana gęsta 1 łyżka, mąka pszenna 2 łyżki w garnku szybkowara na smalcu podsmażyć łopatkę pokrojoną w kostkę, dodać pokrojoną
W Mojej Kuchni Lubięnowicjuszy podaje przepis na naleśniki i na farsz. Przepis na farsz. Składniki: -0,5kg kapusty kiszonej -0,5kg pieczarek -cebula -przyprawy (sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy) -smalec -margaryna do smażenia Sposób przygotowania: Musimy usmażyć osobno pieczarki i kapustę a następnie to ze sobą połączyć. Pieczarki kroimy w plasterki i smażymy na margarynie. Dodajemy do nich cebule pokrojoną(...)kosteczkę i przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy, aż będą miękkie. Kapustę kiszoną siekamy na mniejsze części i wrzucamy na roztopiony smalec. Doprawiamy pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym. Gotujemy, aż będzie miękka. Żeby zapobiec przypalaniu ja dodaje wodę przez co też szybciej mięknie. Oczywiście gotuje pod przykryciem. Jeśli pieczarki i kapusta będą gotowe to mieszamy je ze sobą (z kapusty
Magia jedzenia.przekąska na kolacje. Można jeść na słodko z cukrem lub na słono z solą. Ja osobiście wolę na słono. Potrzebne składniki na ok. 5-6 skibek: -2 jajka -sól -smalec -5-6 skibek chleba Smalec roztapiamy na patelni. Jajko roztrzepujemy w miseczce i dodajemy sól. Chleb maczamy w jajku z jednej i drugiej strony i wkładamy na patelnie. Smażymy
Magia jedzenia.żółtek 10 dag drożdży ½ litra mleka szczypta soli 1 kg mąki + mąką do podsypywania (całkiem sporo jej poszło) ½ kostki masła ¾ szklanki cukru 2 łyżki spirytusu albo rumu 1 kostka smalcu + olej do smażenia marmolada, konfitura, dźem PRZYGOTOWANIE: Zrobić zaczyn: ½ szklanki mleka podgrzać z 1 łyżką cukru. Rozpuścić drożdże i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (rośnie dosyć szybko). Żółtka utrzeć(...)mleka, sól i alkohol. Wyrobić dobrze ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość uformować nieduże pączki. Zostawić na kilka minut do wyrośnięcia. Rozgrzać smalec z olejem (tłuszczu musi być tyle, aby pączki swobodnie pływały, wtedy powstaje ładna obwódka) i wkładać pączki, naczynie przykryć pokrywą. Gdy pączki się zrumienią przewrócić je na drugą stronę
Moje Słodkie Piekiełko