smalec przepis - 3000 przepisów (strona:44/200)

kotlety mielone z cząbrem... 196

jajka 2 sztuki, bułka namoczona w mleku 1 sztuka, bułka tarta 2 łyżki, cebula 1 sztuka, cząber 2 łyżki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżka, smalec - ile potrzeba mielone mięso z szynki, łopatki włożyć do miski, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, jajka, kucharka, pieprz, cząber suszony bułkę namoczyć w mleku, następnie odcisnąć z mleka i dać do mielonego(...)mięsa, wsypać tartej bułki, wszystko dobrze wyrobić ręką na kleistą masę na patelni rozgrzać porcję smalcu, smażyć kotlety mielone na rumiano, następnie pod przykryciem na małym ogniu dusić z 5 minut kotlety są pulchne, aromatyczne i smakują na ciepło i na zimno..............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Kotlety schabowe z dzika 163

schabu z dzika, 1-1,5 łyżki posiekanych ziół (tymianek, rozmaryn), sól, pieprz, mąka do oprószenia kotletów, 3 jajka, bułka tarta do panierowania, tłuszcz do smażenia (smalec, gęsi tłuszcz), Kotlety schabowe z dzika smażymy na smalcu lub gęsim tłuszczu. Nie na maśle, a tym bardziej nie na oleju!! Schab oczyścić z błon, pokroić na grube kotlety. Kotlety delikatnie roztłuc. Oprószyć

królestwo garów
Policzki wołowe w wyśmienitym sosie z pieczoną papryką 166

ząbków czosnku dwóch dużych czerwonych papryk kilku ziaren ziela angielskiego kilku listków laurowych łyżeczki suszonego oregano lub kilku gałązek świeżego papryczki chili, na przykład suszonej w płatkach soli łyżkę smalcu olej Zaczynam od upieczenia papryki. Na dłonie wylewam nieco oleju i delikatnie pokrywam nim warzywa. Kładę na blaszkę wyłożoną papierem i piekę około 30 minut w piekarniku nagrzanym(...)którym nam zależy. Policzki oczyszczam, zwykle są dość spore, jednak duszę je w dużych kawałkach i rozdrabniam, jeśli to konieczne, dopiero pod koniec gotowania. Na patelni mocno rozgrzewam smalec i podsmażam mięso, 2-3 minuty z każdej strony. Następnie przekładam je do garnka, gdzie w około 0,5 l wody gotują się ziarna ziela i liście laurowe. Na patelnię wrzucam

Pichceniomania
domowa tortilla z dodatkami i sosem czosnkowym. Super się zwija, elastyczna, nie łamie się :-) 224

sosem czosnkowym, cebulką, ketchupem i mięskiem-polecam również taką wersję.  SKŁADNIKI: TORTILLA  * z podanych składników wychodzi około 10 dużych tortilli -0,5 kg mąki pszennej -100g smalcu -łyżeczka soli -3/4 szkl gorącej-wrzącej wody Do mąki dodajemy smalec, i przecieramy palcami. Następnie dodajemy sól i wrzącą wodę-mieszamy wszystko łyżką-by nie poparzyć sobie rąk:-) Zarabiamy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
GOŁĄBKI DOMOWE JAK JE ZROBIĆ 221

moimi gołąbkami jakie robię dla siebie i rodziny. 1 duża kapusta biała 2 szkl.ryżu 4 szkl.wody sól 0.5 kg.mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 2 duże cebule 0.5 kostki smalcu przyprawa uniwersalna Maggie czarny tłoczony pieprz Sos pomidorowy: ********************************************* 0.5 litra bulionu 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 kubek śmietany  ************************************************ Nastawić ryż do gotowania.Ryz opłukać,zalac(...)można sobie zmienić według waszych zasad ).KAPUSTĘ sparzyć w gorącej wodzie w garnku.Z liści złączonych wyciąć grube nerwy.Gotowy ryż wymieszać z mięsem mielonym, przyprawami i uduszoną na roztopionym gorącym smalcu cebulkę ( złoty kolor),wymieszać.Liscie nadziewamy farszem mięsno - ryżowym,zwijamy jak krokiety,układając ciasno w garnku na pozostawionych kilku lisciach.Zalać przygotowanym sosem,przykrywamy resztą liści jakie nam zostaną.Gotujemy1

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
zrazy z karkówki... 179

porcji bez kości, musztarda sarepska 6 łyżeczek, boczek wędzony 15 dag, ogórek kiszony 1 duży, cebula 1 duża, papryka czerwona 1 sztuka, pieczarki 4 sztuki, mąka pszenna - ile potrzeba, smalec 1 łyżka, woda 6 szklanek, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku zrazy gotowałam wieczorem, rano zebrałam tłuszcz z sosu(...)duże plastry, boczek wędzony, cebule, paprykę, pieczarki, ogórek kiszony pokroić na kawałki każdą rozbitą porcję karkówki posmarować musztardą, nałożyć nadzienie i ciasno zawijać zrazy, pospinać wykałaczkami na gorącym smalcu zrumienić z każdej strony zrazy obsypane mąką do zrazów wsypać pozostałe składniki nadzienia jeśli zostały i kucharka, wlać wodę i pod przykryciem dusić do miękkości mięsa, do smaku na koniec dać

W Mojej Kuchni Lubię
Potrawka z podrobów z warzywami 154

delikatniejsze, 300 g wątróbki, 200 g serc, 200 g żołądków kurzych i indyczych dużego pora dwie średnie marchewki pietruszkę 5 średnich ziemniaków średnią cebulę pół kwaśnego jabłka mąkę smalec (lub olej) ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, cząber, tymianek, sól, pieprz, imbir ząbek czosnku Wszystkie podroby dokładnie oczyszczam z tłuszczu i błonek, wątróbkę z ewentualnych pozostałości żółci. Choć kawałki, które(...)minutach gotowania. W trakcie usuwam szumy, które się pojawiają. Wyławiam żołądki, lekko studzę i kroję na mniejsze kawałki. Wywaru nie wylewam, posłuży za bazę całej potrawki. Na rozgrzanym smalcu podsmażam przekrojone na pół serca, gdy lekko się przyrumienią, przekładam do garnka z niewielką ilością bulionu, dokładam pokrojone żołądki. Następnie podsmażam pokrojonego w plastry pora, marchewki i pietruszkę- dorzucam do potrawki

Pichceniomania
Zraziki z łopatki, faszerowane boczkiem i jabłkiem 190

jabłka średniej wielkości ( najlepiej winne – słodko kwaśne ) 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka otartego majeranku 2 łyżki miodu 1 szklanka cydru sól , pieprz do smaku łyżka smalcu nadzienie : 30 g wędzonego boczku 1 soczyste średniej wielkości jabłko 1 mała cebulka 1 kromka czerstwego chleba 2 ząbki czosnku sól , pieprz do smaku Składniki na farsz , mielimy maszynką o grubych(...)każde zrazy – dwa boki do siebie i w rulonik , na koniec lekko ugniatamy w dłoniach ,żeby docisnąć mięso do farszu i nadać mu ładny kształt . Zrazy obsmażamy na smalcu z obu stron , żeby porządnie się zrumieniły , dzięki temu sos nabierze smaku . Następnie dodajemy pokrojone w kawałki jabłka ( ja dodaję ze skórką ) , cebule , czosnek , miód , majeranek , sól , pieprz i cydr

Ogrodnik w podróży
Pączki z dżemem morelowym i cynamonową posypką 145

cukru Ciasto: 500 g mąki (dałam tortową) 4 żółtka skórka starta z cytryny 88 g rozpuszczonego, przestudzonego masła szczypta soli ewentualnie trochę więcej mleka oraz: Planta lub smalec do smażenia –1- 1,5 kg (używam Planty i smalcu pół na pół) cukier puder wymieszany z cynamonem do posypania dżem morelowy Zaczyn: Drożdże rozpuścić w cukrze, dodać letnie mleko, mąkę

Posadzone i zjedzone
Babka ziemniaczana. Rejbak, kugiel, pyrczok, kartoflak 299

drobną kostkę wędzoną wędlinę. Mieszamy razem, cebulę delikatnie rumienimy, zdejmujemy patelnię z ognia i studzimy. Piekarnik rozgrzewamy do 200⁰C. Średnio wysoką (4-5cm) formę wielkości 21/28cm smarujemy smalcem i wysypujemy tartą bułką lub kaszą kukurydzianą. Odciskamy dokładnie masę ziemniaczaną, dodajemy do niej całą przestudzoną zawartość patelni, z całym tłuszczem, wsypujemy mąkę, przyprawiamy, nie dodając jeszcze jajek – i próbujemy(...)pełnej łyżeczki soli ½- 1 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 pełna łyżeczka pieprzu ziołowego (zielonego) 1 łyżka czosnku niedźwiedziego 3-4 czubate łyżeczki majeranku 1 łyżka smalcu 3-4 łyżki bułki tartej lub drobnej kaszy kukurydzianej do wysypania formy

Karo in the Kitchen
Paprykarz z kurczaka 184

Składniki: 4 udka z kurczaka 1 cebula 2 czerwone papryki lub jedna czerwona i jedna żółta 2 pomidory (lub 1/2 puszki krojonych pomidorów) 2 ząbki czosnku 2-3 łyżeczki smalcu 3 łyżki słodkiej papryki 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 1 łyżka mąki sól Udka umyć, osuszyć i podzielić każde na 2 części. Natrzeć solą i mieloną papryką i odstawić(...)minut. W tym czasie cebulę i paprykę pokroić w kostkę, a czosnek drobno posiekać. Na dużej patelni rozgrzać smalec. Obsmażyć kawałki kurczaka z każdej strony na złoto. Następnie dodać cebulę i smażyć z kurczakiem około 2 minut. Dodać paprykę i smażyć kolejne 2 minuty. Całość zalać 2/3 szklanki wody idusić do miękkości mięsa. Następnie dodać obrane ze skóry i pokrojone

kuchnia doski
Szybki obiad, czyli francuskie nadziane 561

serii: Co dziś będzie w cieście francuskim Składniki: 1 opakowanie prostokątnego ciasta francuskiego 350 – 400 g filetu z indyka garść posiekanej, świeżej natki pietruszki 1 jabłko 2 łyżki smalcu gęsiego (warto dodać sobie zdrowego tłuszczu) garść posiekanych orzechów włoskich 1 żółtko  sól, czarny pieprz świeżo mielony do smaku opcjonalnie posiekane ziarna świeżego pieprzu zielonego(...)zbędny jeśli użyjemy zielonego pieprzu). Jabłko umyć, obrać, drobno pokroić i dodać do mięsa. Dodać do całości posiekaną pietruszkę, opcjonalnie posiekany zielony pieprz, posiekane orzechy włoskie oraz gęsi smalec (dzięki temu farsz nie będzie za suchy). Całość dokładnie wymieszać. Z ciasta francuskiego wykroić koła o średnicy ok. 7-8 cm. Na każde koło nakładać łyżkę farszu i przykryć kolejnym

gutfut
Quinoa z gulaszem z dzika i borowików 162

sarny i podaję z komosą ryżową.  Składniki: 2 szklanki ugotowanej białej quinoy 300 gram mięsa z dzika (ja miałam akurat schab) 250 gramborowików 1 cebula 2 łyżki smalcu 30 ml nalewki z czosnku niedźwiedziego (można zastąpić wódką) świeży rozmaryn jałowiec pieprz sól Wykonanie: Mięso z dzika i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na smalcu, następnie polewamy nalewką

Quinoa Raz!
KARKÓWKA W SOSIE WŁASNYM 211

przepysznym sosem wydobytym podczas suszenia.Krucha,mięciutka spływająca smakiem po brodzie,az Buzka się cieszy:). 4 kotlety z karkówki 1 cebula sól pieprz papryka mielona tłuczony ziarnisty pieprz woda mąka smalec lub olej ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Kotlety z karkówki lekko rozbijamy.Nacieramy przyprawami i obtaczamy tłuczonym pieprzem.Zostawiamy  na 1 godz.w lodówce.Potem obsmażamy na smalcu bo jak wiem mięso wieprzowe ,wtedy jest najsmaczniejsze

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki

Proponowane wyszukiwania